Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   16/19 °C
 
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
 
    Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
"Ezberi bozuyoruz"
 Ezberi bozuyoruz
 
Deloitte, yeni yayın serisiyle finans alanındaki derin uzmanlığını ve küresel deneyimini finans yöneticileri ile paylaşıyor.
 
6 Temmuz 2010 Salı - 10:05

Deloitte Türkiye'nin CFO Serisi kapsamında "Ezberi bozuyoruz" üst başlığı ile yayınladığı ilk rehberde, kurumlarda mali işlerle ilgili tepe yöneticilerin görev tanımlarından farklı sektörlerdeki işlev farklılıklarına değin bir dizi konu ele alınıyor.

Deloitte Türkiye Danışmanlık Ortağı ve CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezgin CFO Serisi ile ilgili olarak, "Piyasanın zorlu koşullarında şirketler için en kritik pozisyonlardan birini temsil eden CFO, görev tanımı itibarıyla kurumda finans fonksiyonunu en üst düzeyde temsil eden ve tüm finans organizasyonu ve süreçlerinden sorumlu olan yönetici olarak tarif edilebilir. Buna karşılık finanstan en üst düzeyde sorumlu CFO'nun yerine birçok şirkette farklı unvanlar kullanıldığını da görüyoruz. Deloitte CFO Serisi'nin ilk yayınında bu konuya belli bir açıklık getirme çabası içindeyiz. Kurumlarda "paranın emanet edildiği" bu kişilerin yetki ve sorumluluk alanları içinde karşılaştıkları ve çözmeleri gereken çok sayıda sorun olduğunun farkındayız. Deloitte Türkiye olarak amacımız, bu alandaki uzmanlık ve bilgi birikimimizi bu yeni yayın serisi ile CFO'larla paylaşmak ve onlara destek olmaktır" dedi.

CFO'NUZU NASIL ALIRSINIZ?
Deloitte CFO Serisi'nin ilk yayınında Türkiye'de kurumların mali işlerinden sorumlu en üst düzey yöneticilerinin isimlendirilmesi ile ilgili incelemeler gerçekleştiren Deloitte uzmanları, şu saptamalarda bulundu:
Şirketlerde eşit ağırlıkta kullanılan "mali işler" veya "finans" isimleri aynı derecede yaygınlık gösteriyor. "Finans" kelimesi "finansman"ı çağrıştırdığı için bazı şirketlerde "mali işler" tercih ediliyor ya da "finansman" yerine ilgili birime "hazine" ismi veriliyor.
"Mali işler" terimi ile bazı kurumlarda sadece "muhasebe" faaliyetleri anlaşılırken, kamu sektörü söz konusu olduğunda genelde yönetici için "mali işler daire başkanı" sıfatı Neredeyse tüm kamu kuruluşlarında "mali işler"in yanında bir de "idari işler" ifadesi yer alıyor. Kamuda bu çerçevede finans kelimesi ise kullanılmıyor.
Ayrıca "idari ve mali işler" tanımına; kamuya nispetle daha nadir ve eskisine göre daha az olsa da özel sektörde de rastlanıyor. Yabancı dilden yapılan çeviriler arasında Türk firmaları daha çok "director of financial affairs" ifadesini kullanıyor.
Banka ve diğer finans kurumlarında ise bu pozisyon, "genel müdürü yardımcısı" unvanı ile konumlandırılmış durumda. Buna karşılık finans fonksiyonun tepe yöneticileri bizzat kendileri de dahil olmak üzere "CFO" kelimesini aynen kullanıyor. İş dünyasına yönelik yayınlar ve iletişim mecralarının da "CFO" unvanını benimsediği anlaşılıyor.
Deloitte CFO Serisi'nin ilk yayını olan "CFO Nedir?" başlıklı başvuru rehberinde, CFO'ların kurum içindeki görev tanımının ve üstlendiği çeşitli rollerin yanı sıra banka ve özel şirketlerdeki farklı konumlarına ilişkin değerlendirmeler ile CFO, CRO ve CFRO gibi pozisyonlar hakkında ayrıntılı açıklamalar yer alıyor.

CFO Nedir?
on dönemlerde CFO’lar ile ilgili araştırmalar ve yayınlar oldukça revaçta. Oysa tüm bu popülaritenin ve bilgi bombardımanının ardında; aslında bir çok sorunun yanıtının halen net olmadığı ortaya çıkıyor. 
İlk kritik soru aslında “CFO kimdir, nedir?” sorusu. CFO’ları en yalın şekilde tanımlamak istersek “Kurumda Finans Fonksiyonunu en üst düzeyde temsil eden ve tüm finans organizasyonu ve süreçlerinden sorumlu olan yönetici” doğru bir ifade olacaktır. Yani şirketteki “Finans Baş Sorumlusu” Ancak bugün Türkiye’de “CFO”nun yerini tam anlamıyla dolduran bir terminoloji mevcut değil. İrili ufaklı bir çok şirkette farklı unvan ve isimlendirmeler kullanılmakta. Hatta CFO kelimesi artık Türkçe bir kelimeymiş gibi herkesçe benimsendi. Aslında bunun temel nedeni; CFO’nun kim olduğunun ne yaptığı ile ilgili olması; dolayısıyla organizasyon içerisindeki görev, sorumluluk ve yetki alan ve sınırlarının net tariflenmesine ihtiyaç duyulması. Son yıllarda bu alandaki hareketlilik nedeniyle taşlar yerine oturmadığı için isimlendirmede de bir fikir birliği oluşmadı.

Bir diğer sebep ise organizasyonlardaki farklı unvan yapıları ve sadece Türkiye’ye özgü bir konu değil. Yurtdışında da CFO ile aynı sorumluluk ve yetkiye sahip farklı unvanlar kullanılabiliyor. Buna rağmen ağırlıklı olarak CFO kısaltması kullanılıyor ve genel kabul görmüş uygulama bu şekilde.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
İsrailli Operatörler Geri Geldi
 
Bu Çadırı Türkler Yaptı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Sezon Pirinç'ten 8 Milyon Dolarlık Yatırım
Türkiye'nin pirinç ambarı İpsala'daki fabrikasını büyütme kararı alan ...
Türkiye, Çin otomotivinin Üssü Oluyor
Otomotiv ana ve yan sanayisinin 2010 yıl sonu 22 milyar dolarlık ihracat ...
Karabük demiri Peru yolunda
Karabük, Peru'ya ilk elden demir çelik ürünü ihraç edecek. Karabüklü sanayiciler, ...
İşte Yükselişte Olan Sektörler
Türkiye'de eleman arayan firmalar ve iş arayan adaylar tarafından en çok ...
 
 
Kriz Yılında Kar Yaptılar
İstanbullu şirketlerin 2009 kazançları üzerinden hesaplanan İTO munzam ...
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki   Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya