Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/21 °C
 
 
    Muratpaşa'da ‘Büyük Zafer’ konvoyu  
 
    Başkan Adayı Tütüncü : Antalya’da Hakan Tütüncü, Kepez’de Rıza Sümer diyeceğiz.  
 
    2. Etap Konyaaltı Sahil Projesi Hizmete Giriyor  
 
    Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?  
Afganistan'ın geleceği Akdeniz Üniversitesinde Konuşulıyor
Afganistan ın geleceği  Akdeniz Üniversitesinde Konuşulıyor
 
Antalya’da düzenlenen Afganistan’ın Geleceğinde Sivil Toplumun ve Kadınların Rolü başlıklı konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, kadın haklarının ve eğitimde fırsat eşitliğinin gözetilmediği bir ilerlemenin mümkün olmadığını söyledi.
 
16 Mart 2023 Perşembe - 19:40

Akdeniz Üniversitesi ve Cenevre Diyalog ve İlerleme Merkezi (CDP-G) iş birliğinde Afganistan’ın Geleceğinde Sivil Toplumun ve Kadınların Rolü başlıklı konferans düzenlendi. Antalya’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mesut Hakkı Caşın, Afganistan İslam Cumhuriyeti Eski Dışişleri Bakanı Dr. Rangin Dadfar Spanta, Afganistan'ın Cenevre'deki BM Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Dr. Nasir Andisha, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesin Prof. Dr. Hayati Aktaş, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Aliye Yılmaz, ulusal ve uluslararası alanda akademisyenler ve uzmanlar katıldı. Afganistan'dan sivil toplum, akademi ve aktivistlerden 60'ın üzerinde katılımcının katıldığı 2 gün sürecek toplantılar, genel kurul ve 7 panelde konferans gerçekleşecek.
AFGANİSTAN BİZİM İÇİN, BİZ DE AFGANİSTAN İÇİN ÇOK KIYMETLİYİZ
Sözlerine Türk-Afgan Diplomatik İlişkilerinin 102’nci Yıl Dönümünü kutlayarak başlayan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bu zor coğrafyada zora düştüğünüz zaman yanınızda olacağından emin olduğunuz bir ülkenin varlığı çok kıymetli. İşte Afganistan bizim için, biz de Afganistan için öyleyiz. Gerçekten her iki ülke kritik günlerde gösterdiği dostluk ile milletlerin kardeşliğine güzel örnekler sunmuştur. Türk milleti, Çanakkale savaşında savaşan ve şehit olan Afgan askerlerini unutmamıştır. Türk milleti, zafer ve bağımsızlık için Türklere destek olmak için ziynet eşyasını bağışlayan kahraman Afgan kadınlarını asla unutmamıştır. Eminim Afgan halkı da 1920-1960 yılları arasında Afganistan’ın modernleşme çalışmalarında Türkiye’nin katkısını, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle bölgede görev yapan doktor, subay ve öğretmenleri unutmamıştır.” dedi.
HUZURLU VE İSTİKRARLI BİR AFGANİSTAN, TÜM DÜNYA İÇİN GEREKLİ
Afganistan’ın Geleceğinde Sivil Toplumun ve Kadınların Rolü başlıklı bu konferansı değerli bir çalışma olarak gördüğünü söyleyen Rektör Özkan, “Huzurlu ve istikrarlı bir Afganistan, tüm dünya için gerekli. Ve bana göre bunun ilk adımı da eğitim ve kadın haklarında yapılacak bilinç devrimidir. Çünkü bir ülkenin yarısını yok sayarak ilerlemek mümkün değildir. Değerli Afganlıların da çok sevdiğini bildiğimiz Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuda çok sevdiğim bir sözü var: ‘Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.’ Atatürk’ün vefatında bir haftalık yas ilan ederek, bayrağını yarıya indirerek Atatürk’e olan sevgilerini gösteren siz kıymetli Afganlıların bu sözün kıymetini bildiğinden şüphem yok.” şeklinde konuştu.
CEHALETE SON VERMENİN EN TEMEL YOLU KADINLARIN EĞİTİLMESİDİR
Dünyadaki birçok ülkeden önce seçme ve seçilme gibi haklar elde eden Türk kadınlarının oldukça şanslı olduğunu ifade eden Rektör Özkan, “Eğitime erişim ve fırsat eşitliği konusu maalesef tüm dünyada kanayan bir yara. Dünya genelinde birçok ülkede ne yazık ki eğitimde fırsat eşitliği, kız çocuklarına eğitim konusunda durum çok vahim boyutta. Aynı şans ve imkanlardan tüm dünyadaki kadınların yararlanması için de çalışmayı bir görev olarak görüyorum. Akdeniz Üniversitesinin ilk kadın rektörü olarak, iki kız çocuğu annesi olarak geleceğimizin dünyasında kadınlarımızın rolünü çok önemsiyor, onları daha iyi bir dünyaya hazırlamanın sorumluluğunu hissediyorum. Cehalete son verip toplumları ileriye taşıyacak nesiller yetişmesini sağlamanın en temel yolu kadınların eğitilmesidir. Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitirsiniz. Bir kadını eğitirseniz ise bir kuşağı eğitirsiniz. Çünkü annelerin çocuk eğitiminde çok önemli bir yeri var. Hepinizin bildiği gibi eğitim anne ile başlıyor. Bir toplumda kendi ayakları üzerinde durabilen, özgün fikirler üretebilen kadınların olması; bağımsız ve güçlü bir ülkenin de anahtarıdır. Bir ülkeyi sınırında bekleyen silahlı asker değil, eğitimli vatansever nesiller koruyabilir.” ifadelerini kullandı. 
AFGANİSTAN’IN GELECEĞİNİ KURTARACAK YEGÂNE ÇÖZÜM EĞİTİMDİR
Afganistan’ın geleceğini kurtaracak yegâne çözümünde eğitim olduğunu söyleyen Rektör Özkan, “Bu nedenle Afganistan’a yaptığımız kalkınma yardımlarında temel hedeflerimizden biri de Afgan kardeşlerimize mesleki eğitim kazandırmaktır. Afganistan’da da 21 okulda ve dört dershanede yaklaşık 7 bin öğrenciye Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla eğitim imkânı sağlamaktayız. Dünya genelinde başarılı öğrencileri ülkemize kazandırmak amacıyla verilen Türkiye Burslarına en yoğun başvuru Afganistan’dan geliyor. Her yıl yaklaşık 20 bin Afgan genci bu burslar için başvuruda bulunuyor. Son 20 yılda Türkiye burslarıyla ülkemizde yükseköğrenim gören Afganlı öğrenci sayısı 4 bini aştı. Üniversitemizde de Afganistan’dan gelen 80 öğrencimiz eğitim alıyor ve iki ülke arasında yeni dostluk köprüleri inşa ediyor. Bu zorlu süreçte, eğitimdeki iş birliğimizin artarak devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Akdeniz Üniversitesi’nin Afganistan’daki mevcut krize sürdürülebilir bir çözüm bulmak için Afgan akademisyenlerle iş birliği yapmaya hazır olduğunu beyan ediyorum. Afgan kardeşlerimizle daha güzel yarınlarda tekrar bir arada olmayı yürekten diliyorum.” dedi.
AFGANİSTAN ZOR BİR DURUMDA AMA ÜMİT DAİMA VAR
Afganistan Harekâtında NATO’da planlamacı olarak görev yaptığını ve Afgan subayları eğittiğini söyleyerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mesut Hakkı Caşın, “Biz sevgi üzerine kurmuşuz Türkiye Afganistan ilişkilerini. Türkler ve Afganlar hiçbir zaman teslim olmayan iki kahraman milletin insanları buradalar. Burada bu kadar seçkin insanı bir arada görmekten mutluluk duyuyorum. Peygamberin dediği gibi asla ümidimizi kaybetmeyeceğiz. Daima müjdeleyici olacağız. Bugün Afganistan zor bir durumda ama ümit daima var. Bu bakımdan bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Afganistan İslam Cumhuriyeti Eski Dışişleri Bakanı Dr. Rangin Dadfar Spanta da yaşanan deprem felaketinden dolayı Türkiye’ye baş sağlığı dilediğini belirterek Türkiye ve Afganistan’ın zor zamanlarda hep bir arada olduklarını belirterek toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
DAİMİ DOSTLUK
Türkiye ve Afganistan’ın daima kardeşlik ve dostluk içerisinde olduklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesin Prof. Dr. Hayati Aktaş, “Toplantının yapılmasında CDP-G ve Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Aliye Yılmaz’ın ilkini Cenevre’de gerçekleştirdiklerini ve ikincisini Antalya’da yapmak istediklerini belirtti. Ben de sayın Rektörümüze bunu arz ettim. Bu konuyu açtığımda özellikle de Afganistan’da kadın konusunun ele alınacağını bahsettiğimde gözleri parıldadı. Bütün işini gücünü bırakarak bütün işini bırakarak 6 ay gibi kısa bir sürede hazırlanarak bu programın gerçekleşmesinde büyük emek harcadı. Rektör Hocamız ve Aliye hocamıza, programa katılan Prof. Dr. Mesut Hakkı Çasın hocamıza da teşekkür ediyorum. Afganistan’ı yakından takip ediyoruz sıkıntılı bir süreç ama birlikte ulusal diyalog diye nitelendirilen bu çalıştay sonucunda da gerçekten Afganistan’ın gelecek inşasında sivil toplum ve kadınların rolü başlıklarında çeşitli oturumlarda ele alınacak olumlu gelişmeler geleceğe dönük şekilde önemli kararlar alınacağı ve bunları rapor edileceğini belirtiyorum. Katılımcılara teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
AFGANİSTAN’IN HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA DİYALOGA İHTİYACI VAR
Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Aliye Yılmaz, “15 Ağustos 2021’de Afganistan Cumhuriyetinin düşüşü ulusal kurumların çökmesine anayasanın ve yasaların yürürlükten kaldırılmasına ve eğitimli genç kadronun kitlesel bir şekilde ülkeden göç etmesine neden oldu. Ancak aradan bir buçuk yıl geçmesine rağmen Taliban rejimi ulusal ve uluslararası düzeyde resmi olarak tanınmadı ve bu süreçte meşru bir siyasi gelecek kurmak için kabul edilebilir bir harita oluşturamadı. Bunun yanında ülkede insan haklarına özellikle de kadın haklarına getirilen kısıtlamalar uluslararası toplum tarafından önemli bir eleştiri konusu oldu. Böyle bir durumda Afganistan’ın her zamankinden daha fazla bir diyaloga ihtiyaç olduğundan demokratik değerlerin korunması ve en önemlisi de bu ulusal diyalog sürecine katkı sağlanması gerektiği açık bir gereksinim haline gelmiştir. Bundan yola çıkarak CDP-G sivil toplum üyelerinin insan hakları aktivistlerinin Avrupa, Amerika ve diğer bölgelere dağılmış Afganistanlıların ve genç kuşağında arasında bir diyalog ağının oluşturulma gayretinde bir dizi konferans planlanmıştır. Afganlar arası diyalogu geliştirmek amacıyla Cenevre merkezli kurulan CDP-G kırılgan devletlerdeki kritik sosyo politik ve ekonomik durumları inceleyen ve araştırma politika geliştirme kuruluşu olup diyalog, barış, uzlaşma, insani yardımlaşma anlamında iş birliğini teşvik etmektedir.” dedi.
Afganistan'ın Cenevre'deki BM Daimi Temsilcisi ve Büyükelçisi Dr. Nasir Andisha da bir konuşma gerçekleştirerek toplantının gerçekleştirilmesinde emek harcayan kişi ve kurumlara teşekkür etti.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
AK Parti İl Başkanı Çetin Yeni İl Yönetimini Açıkladı
 
Kılıçdaroğlu'dan KKTC^'ye Taziye Ziyareti
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Gönül İsterki Bu Rektör Ziyareti Herkese Örnek Olsun
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, deprem bölgesinde ...
Konyaaltı Belediye Başkanı Esen’den sürpriz proje müjdesi
Konyaaltı Yeni Mahallede bulunan ve eğitim faaliyeti vermeyen Körler İlkokulu’nu ...
Akdenizli Yabancı Öğrenci Temsilcileri Vali Yazıcıya Konuk Oldular
Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Topluluk Başkanı George Bakkur ...
​Türkiye’deki kadın rektör ve rektör yardımcıları buluşması Antalya'da gerçekleşti
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ev sahipliğinde Türkiye’nin ...
 
 
İlk Defa Düzenlenen BİLİMFEST’te 68 proje yarışacak
Antalya’da 31 Mart-2 Nisan 2022 tarihleri arasında ilk defa düzenlenen ...
Akdeniz Üniversitesinde Türk ve Alman bilim insanları arasında ortak proje
Akdeniz Üniversitesi ile Almanya’da bulunan OTH-Regensburg arasında kemik ...
Akdeniz Üniversitesinin 40. Yılda Akademik Tören Coşkusu
Akdeniz Üniversitesinin kuruluşunun 40. Yılı ve kariyerlerinde bir üst ...
Akdeniz Üniversitesinde Coğrafi İşaretler ve Türkiye Uygulamaları Konferansı
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Pazarlama ve ...
 
 
Antalya Teknokentin Başarısını Bakan Varank Taçlandırdı
Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent, Teknokentler Performans Endeksine ...
Akdeniz Üniversitesi ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Arasında Protokol
Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile Akdeniz Üniversitesi ...
Akdeniz Üniversitesi 60+ ​Tazelenme Üniversitesi’nde ilk ders heyecanı
Akdeniz Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik ...
Büyükşehir’den ‘Ürün Fotoğrafçılığı’ eğitimi
Antalya Büyükşehir Belediyesi, kooperatifçilik ve el emeği ürünlerinin ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?

Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
​Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya