Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/21 °C
 
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
 
    UBP Milletvekili Hasipoğlundan Strazburg’da Önemli Mesaj  
Artvin Hopa'da Sel Bilançosu
Artvin Hopa da Sel Bilançosu
 
Artvin'de dün akşamdan bu yana süren sağanak yağışların sel ve heyelana yol açması sonucu 8 kişi hayatını kaybetti, 1'i çocuk 3 kişi kayboldu.
 
25 Ağustos 2015 Salı - 14:07

Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde dün saat 21.00 sıralarında başlayan yoğun yağmur, sabaha kadar devam etti. Yağış sonucunda bölgedeki dereler taştı, heyelanlar meydana geldi. Özellikle metrekareye 255 kilogram yağışın düştüğü Hopa İlçesinde büyük yıkım yaratan sel nedeniyle, Hopa’nın Rize, Artvin ve Sarp Sınır Kapısı ile bağlantısı kesildi. Karadeniz Sahil Yolu’nda ulaşım uzun süre sağlanamazken, akşam saatlerinde tek şeritten kontrollü olarak verilmeye başlandı.

HEYELAN UYARISI

Vali Cirit, yağışın dün gece yarısından sonra şiddetli hale dönüştüğünü, Borçka – Hopa arasında mahsur kalan 20 aracın kurtarıldığını söyledi. Vali Cirit, sahil ilçelerinde yağışın aralıklarla devam ettiğini ve heyelan riski bulunduğunu vurgulayarak, vatandaşları uyardı.

METREKAREYE 255 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Bu arada Borçka’da metrekareye 161.7, Arhavi’de 128, Hopa’da 255 kilogram yağış düştüğü belirlendi. Bölgede yağışın bu gece yarısından itibaren etkisini yitirmesinin beklendiği de vurgulandı.

SON 50 YILIN EN BÜYÜK YAĞIŞI

Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, ilçede son 50 yılın en fazla yağışının meydana geldiğini belirterek, "Gerçekten çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Ben Hopa'ya bu kadar yağış düştüğünü hatırlamıyorum. Tüm ekiplerimizle kapalı yollarımızı açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

HOPA'DA ÖLÜ SAYISI 8'E YÜKSELDİ

ARTVİN'in Hopa İlçesi'ndeki sel felaketinde ölenlerin sayısı 8'e yükselirken, kayıp 1 çocuğun aranmasına bu sabah yeniden başlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa'da incelemelerde bulunurken, Meteoroloji'nin şiddetli yağış uyarısı yaptığını, 4 aylık yağışın 6 saatte düştüğünü söyledi.

ÖLÜ VE KAYIP KİMLİKLERİ

Hopa'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 8’e yükselirken, 1 kişinin hala kayıp olduğu belirtildi. Buna göre Hopa’daki selde ilk belirlemelere göre Hacer Kara (56), Altan Kara (60), Funda Toksoy (41), Sabri Acıbadem (41), Nermin Demir (59), Emniyet Gedik (55), Ünsal Gedik (41), Erdal Eren Gedik (17) hayatını kaybetti. Hopa’da sel sularında kaybolduğu ileri sürülen 5 yaşındaki Taha Su’nun aranmasına ise sabahın ilk ışıkları ile birlikte devam ediliyor.

8 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ SELDE 3 KİŞİ DE KAYIP

ARTVİN’in Hopa İlçesi'nde 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 kişinin de kaybolduğu sel ve heyelan felaketinin yaralarının sarılmasına çalışılıyor. Yukarı Kuledibi Mahallesi’nde bir kişinin hayatını kaybettiği 4 katlı ev ve çevresinde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, Yoldere Köyü’nde de toprak altında kalan evde hayatını kaybeden 3 kişi toprağa verilirken gözyaşı sel oldu. Bu arada kaybolan 3 kişi de aranıyor.

Şiddetli yağışlarda Yoldere Köyü’nde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan evde bulunan 41 yaşındaki Ünsal Gedik, oğlu 17 yaşındaki Erdal Eren Gedik ve akrabası 55 yaşındaki Emniyet Gedik öldü. Heyelan sırasında evde bulunan 9 yaşındaki Naz Gedik, 11 yaşındaki Tuğçe Gedik ile babaları 45 yaşındaki Kazım Gedik san anda şans eseri kurtuldu. Heyelan ardından çevrede oturan komşuları ve AKUT ekiplerinin çalışmaları ile evden çıkartılan cenazeler Hopa İlçe Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ünsal ve Erdal Eren ile Emniyet Gedik’in cenazeleri öğle saatlerinde Yoldere Mahallesi’ne getirildi.

Cenaze töreninde heyelanda hayatlarını kaybedenlerin tabutları Türk bayrağı sarıldı. Heyelandan yaralı olarak kurtarılan baba Kazım Gedik ile kızı Naz Gedik tabutlara sarılarak gözyaşı döktü. Babasının kucağında gözyaşı döken Naz Gedik, annesi Ünsal Gedik’in tabutuna son kez bakarken yürekleri dağladı.

BİRİ MUTFAKTA, DİĞERİ KAPI ALTINDA

Heyelan sonucu toprakla örtülen evde hayatını kaybeden 3 kişiyi çıkartanlar arasında bulunan Yaşar Keskin, "Evde 6 kişiydiler. Toprak kaydı, ev ve bahçe tamamen gitti, 3 kişi hayatını kaybetti. Olay sonrası çocuğu kapının altından çıkarttık. Sel yukardan koparak geldi, bir kişiyi de mutfaktan çıkarttık. Ev toprakla dolmuştu" diye konuştu.

CENAZELERİ ELLERİMİZLE ÇIKARTTIK

Orta Hopa Mahallesi’nde sel felaketinde çöken evde bulunan 60 yaşındaki Altan Kara ile eşi 56 yaşındaki Hacer Kara ve kızları 41 yaşındaki Funda Toksoy yaşamlarını yitirdi. Heyelana tanık olan Erdal Toksoy, "Aşırı derecede yağmur yağmaya başladı. Toprağın suyu çekip yumuşaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Hepsi akrabalarımdı. Cenazeleri kendi ellerimizle ve AKUT ekibiyle çıkarttık. Acımız tarifsiz" dedi.

BİNA SANİYEDE YIKILDI

Heyelanda yaşamını yitiren 59 yaşındaki Nermin Demir'in 4 katlı evinin yıkılmasına tanık olduğunu belirten Yukarı Kuledibi Mahallesi Camii imamı Mustafa Yılmaz şunları anlattı:

"Olay saat 23.30 sıralarında oldu. Kuvvetli yağmur yağıyordu, ırmak tamamen sularla doldu taştı. Çay bahçesinin başından heyelanın gelmesiyle bir saniye içerisinde 4 katlı ev yerle bir oldu. Evde bir kişi vardı. Benim de ahırım yıkıldı, hayvanlarım ahırda kaldı. Telef olmaktan son anda kurtardık. Ölen teyzemize Allah rahmet eylesin, çok üzüldük. Binanın yıkılışına tanık oldum. Bir saniyede ev yıkıldı. Arama kurtarma ekipleri geldi ve evdeki teyzemizin cesedini çıkardı."

"MENFEZLER KAPALI" İDDİASI

Çevre sakinlerinden Süleyman Topal ise yoldaki menfezlerin yetkililere defalarca yazı yazmalarına rağmen açılmadığını ileri sürerek şöyle konuştu:

"Burada sonradan yapılan yolu 15 metre yükselttiler. Haliyle arka kısımlar düşük kaldı. Karayollarının 9 menfezi var. 9 menfez tek tek kapanmış durumda. İlerde tek bir menfez açık ve su buradan gidiyor. Belediyeye, DSİ’ye ve diğer yetkililerin hepsine tek tek fotoğraflı dilekçe verdik. Dilekçeler geri geldi; bize 'yapılacak’ denildi. 3 yıldır yapılacak hala. Üçüncü afeti görüyorum burada. Bu nasıl iştir?"

KAYIP 3 KİŞİ ARANIYOR

Hopa'da sel ve heyelan felaketinde 8 kişi yaşamını yitirirken, kaybolanların sayısı da 3'e çıktı.

Arama kurtarma ekipleri 5 yaşındaki Taha Su'dan başka kayboldukları belirtilen Melten Kakışi ve Mücella Kakışi'yi de arıyor.

BAKAN EROĞLU: 500 YILDA BİR GÖRÜLEN YAĞIŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa’daki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün böyle bir yağış olacağı konusunda vatandaşları ikaz ettiğini belirterek şunları söyledi:

"500 yılda 1 vuku bulacak yağışın meydana geldiği arkadaşlarımız tarafından tespit edildi. 12 saatte yaklaşık 252 kilogram-metrekare gibi büyük bir rakam. Aniden akışlara sebep oldu, heyelanlar oldu. 8 kişi kaybettik. Birinin önce kız olduğunu sanıyorduk ama 4 yaşında erkek çocuğunun dereye düştüğünü ve akıntıya kapılarak kaybolduğunu tespit ettik. Araştırmalar devam ediyor. Bir köyde iki vatandaşımızın kaybolduğu ihbarı aldık. Onlar da takip ediliyor. AFAD ekipleri burada. Başbakanımız acil ihtiyaçlar için 10 milyon lira gönderdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak burada çok hızlı bir çalışma yapılsın diye, 100 milyon liralık çalışmayla, derelerin ıslahı, tahkimatlar, daha önce bize ait olmayıp da başka kurumlar tarafından yapılan köprüler ve menfezleri yenileyeceğiz. Çok hızlı çalışma yapacağız. Tüm belediyeler yardım ediyor. DSİ bütün ekibiyle burada. Şu ana kadar sadece DSİ’den 52 iş makinesi intikal etti. Herhangi bir problem yok, fazla araç olduğu intibaı var. Yaralar kesinlikle sarılacak. Kimsenin endişesi olmasın."

RİSK HARİTASI

Dereler dışında heyelana maruz kalan riskli bölgeler olduğunu da vurgulayan Bakan Eroğlu, bunun tespiti maksadıyla bütün kurumların çalıştığını belirterek, "Heyelan risk haritası çıkaracağız. Köklü tedbirler alınacak. Bu büyük bir felakettir. Bunu unutmayalım. 500 yılda bir tekrar eden büyük bir felaket. Cenaze evinde en yaşlıya sorduk, 'Babam dahi böyle kuvvetli yağışı hatırlamıyor' dedi. Yaşayanların bu kadar kuvvetli yağışı hatırlaması mümkün değil. Biz dereleri 500 yılda bir tekerrür edecek debiye göre hesap ediyoruz. Maddi hasarlar giderilir, ama ölenlerin yakınlarının acısı yüreğimizde” dedi.

DERE YATAĞINI BULUR

Bakan Eroğlu, özellikle dere yataklarına bina yapan vatandaşları da uyararak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dere yataklarına maalesef ikazlarımıza rağmen hala yapı yapılıyor. Vatandaşlar şunu dikkate alsınlar. Yaz ayındaki su çok az gözükebilir ama büyük yağış olduğu anda o dere eski yatağını bulur. Bu teknik bir husustur. Dere, yatağını tekrar geri kazanır. Dere yataklarına ev yapmayalım. Kum, çakıl almayalım. Çöpler var. Şimdi yok ama geçmişteki çöp dağları maalesef yağışla beraber yollara, derelere akıyor. Bütün kurumları ikaz ediyorum. Artık gerekirse teftiş marifetiyle bunu inceleteceğiz. Dere yatakları üzerine ve yanına yapılacak tüm imalatlarla ilgili, Cumhurbaşkanımız Başbakanken iki kez genelge yayınladı. Menfezin çapı, genişliği, gabarisi hakkında DSİ’den görüş alınacak. DSİ bir ay içinde görüş vermediği takdirde görüş vermiş kabul edilecek. Bütün kurumları, dere kesitini daraltmamaları, kum çakıl almamaları, hafriyat toprağını dereye dökmemeleri konusunda uyarıyoruz. Cezai müeyyideler uygulanacak. Köprülerin, menfezlerin kesitleri yetersiz. Defalarca ikaz etmemize rağmen bunu böyle yapıyorlar. Menfezlerden, köprü altından sadece su geçmiyor. Sökülen ağaçlar, taşlar.. Buzdolabı bile gördük, orayı kapatıyor."

SİSTEMİMİZ DÜNYADA İLK 7 İÇİNDE

Türkiye’nin meteorolojik tahminlerde artık çok ileride olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, dünyada ilk 7’ye giren muazzam bir sisteme sahip olduklarını söyledi. Eroğlu, "Yüzde 90 oranında tespit yapabiliyoruz. Uyarı gönderiyoruz. Bunların mutlaka dikkate alınması lazım. İkazdan sonra belediye hoparlöründen bütün vatandaşlara uyarı yapıldı. Belki vatandaşların bunu dikkate alması sonucunda bazı muhtemel ölümler de önlenmiş oldu" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hastanede tedavi gören biri ağır olmak üzere 19 yaralı olduğunu sözlerine ekleyerek, "Yağışlar devam ediyor ama cumartesiye kadar hafif şekilde devam edecek. Yoğun yağış yok. Önümüzdeki haftadan itibaren yağışlar bölgeyi terkediyor” dedi. Eroğlu gazetecilerin sorusu üzerine, kayıp iki kişiyle ilgili olarak da, "İki kişiyle ilgili ihbar vardı. Evleri kontrol edildi. Hasar yok evde. Araştırmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Demirtaş'tan Hopa için geçmiş olsun Tweet'i

HDP'li Selahattin Demirtaş, Hopa'da meydana gelen sel felekatine ilişkin twitter hesabından açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, twitter hesabından Hopa'da yaşanan sel felaketine ilişkin açıklama yaptı. Herkesi Hopa'yla dayanışmaya çağıran Demirtaş; 'Hopalılar başta olmak üzere hepimizin başı sağ olsun.Büyük geçmişler olsun.Herkes Hopayla dayanışma içinde olmalı,yaralar hemen sarılmalıdır' diye kaydetti.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kandil'e Yönelik Operasyonun Bilançosu Açıklandı
 
Davutoğlu: Zorunluluktan Buradayım
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kandil'e Yönelik Operasyonun Bilançosu Açıklandı
Türk Silahlı Kuvvetleri, Kandil'e yönelik düzenlenen hava operasyonunda ...
Davutoğlu Seçim Hükümeti İçin Görevlendirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili, Başbakan ...
Hükümeti Kurma Görevinin Davutoğlu'na Verilmesi Bekleniyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici seçim hükümetini kurmak üzere ...
Seçim Tarihinin Bugün Netleşmesi Bekleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete'de ...
 
 
Erdoğan Davutoğlu'nu Kabul Edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ...
BTK Başkanlığı'na Dr. Ömer Fatih Sayan Getirildi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nda boş bulunan başkanlığa üyeliğinin ...
Artvin'de Sel Felaketi: 8 Kişi Hayatını Kaybetti
Artvin'de sel nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti. 2 kişi kayboldu. Artvin ...
Komando Tugayları Doğu ve Güneydoğu'ya Gidiyor
Kayseri ve Bolu'da bulunan komando tugayları 3 yıl aradan sonra Doğu ve ...
 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Yılmaz Görüşmesi Başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın görüşmesi başladı. ...
Uzman Onbaşı Mehmet Kara Son Yolculuğuna Uğurlandı
Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki saldırıda şehit düşen uzman onbaşı Mehmet ...
Açık Cezaevine Geçiş Süresi Değişti
Adalet Bakanlığının yeni yönetmeliğinde hükümlülerin daha önce toplam ...
Hakkari'den 2 Şehit Haberi Geldi
Hakkari'de PKK'nın yola yerleştirdiği patlayıcı askeri aracın geçişi sırasında ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya