Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/22 °C
 
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
 
    UBP Milletvekili Hasipoğlundan Strazburg’da Önemli Mesaj  
Asgari Ücret Artışı Memurları Nasıl Etkileyecek?
Asgari Ücret Artışı Memurları Nasıl Etkileyecek?
 
Asgari ücretin değişmesi memurları da doğrudan etkileyecek. Kimilerinin eline geçen ücret tutarı artarken kimilerinin de üzerindeki mali yük artacak.
 
2 Ocak 2017 Pazartesi - 11:01

2017 yılı asgari ücret artışı, memurdan işsize kadar, milyonları nasıl etkiler? 2017'de memurları neler bekliyor? Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü yazdı...Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararına göre; İşçinin bir aylık normal çalışma karşılığı asgari ücretinin; 1/1/2017-31/12/2017 tarihleri arasında brüt 1.777,5 TL ve net 1.404 TL olarak, tespit edilmiştir. Dikkat edileceği üzere, her yıl iki dönem için hesaplanan asgari ücret ikinci defa yılın tamamı için tespit edilmiştir.
 
Asgari ücretteki artışlar, memurların da içinde bulunduğu 79 milyonu doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Kimilerinin eline geçen ücret tutarı artarken kimilerinin de üzerindeki mali yük artmaktadır. Dolayısıyla asgari ücret artışı birçok kesimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bir özellik arz etmektedir.
 
ASGARİ ÜCRET MEMUR MAAŞLARINI DOĞRUDAN ETKİLER Mİ?
 
Bütün çalışanlar ve özelde de memurlar için uygulanacak asgari geçim indirimi, asgari ücrete göre belirlendiği için memur maaşları asgari ücretten doğrudan etkilenmektedir.
 
Asgari geçim indirimi 01.01.2017-31.12.2017 (Ocak) için belirlenen asgari ücretin mükellefin durumuna göre belirlenen oranın ücretliler için belirlenen 1'inci ücret dilimi (%15) ile çarpılmak suretiyle bulunmaktadır. Memurlar da ücretli olduğu için asgari geçim indiriminden yararlanmaktadır. Dolayısıyla 01.01.2017 - 31.12.2017 (Ocak) için belirlenen 1.777,5 TL tutarındaki asgari ücret çalışanlar açısından önem arz etmektedir.
 
2017 YILI İÇİN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ TUTARLARI NE KADARDIR?
 
1- Bekar Memur: 1.777,5 x % 50 x % 15 = 133, 2- Evli eşi çalışmayan ve çocuksuz: 1.777,5 x % 60 x % 15= 159,97, 3- Evli eşi çalışmayan ve 1 çocuklu: 1.777,5 x % 67,5 x % 15= 179,97, 4-Evli eşi çalışmayan ve 2 çocuklu:1.777,5 x % 75 x % 15= 199,96, 5- Evli eşi çalışmayan ve 3 çocuklu: 1.777,5 x % 80 x % 15= 213,3, 6-Evli eşi çalışmayan ve 4 çocuklu 1.647 x % 85 x % 15= 226,63 2017 yılı ilk 6 aylık dönemi tahmini asgari ücretin % 85'i için hesaplanan gelir vergisi tutarı 226,63 TL olduğundan Asgari Geçim İndirimi 2017 yılında 226,63 TL'yi aşamayacaktır. Hesaplanan gelir vergisi tutarının da 226,63 TL olduğu dikkate alındığında evli ve 4 çocuklu bir asgari ücretliden gelir vergisi alınmamaktadır. Boşanmış ancak çocukların velayeti kendisinde olan memur da bu tablo esas alınarak asgari geçim indiriminden faydalanabilecektir. Bu nedenle asgari ücretin brüt tutarı aynı olmakla birlikte ele geçen net tutarı kişiden kişiye değişmektedir.
 
ASGARİ ÜCRET ARTIŞI EVDE BAKIM ÜCRETİNİ ARTTIRIR MI?
 
Bakıma muhtaç engelli ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti veren kişilere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenmekte olan evde bakım ücretleri maaş katsayısına göre belirlendiği için asgarî ücret artışı evde bakım ücretini etkilemez. Ancak, asgari ücret evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili olmaktadır. 1 Ocak sonrası hane halkının kişi başına düşen gelirinin 847 TL'nin (Bakanlık Asgari Geçim İndirimini çıkararak net asgari ücreti belirlemektedir) altında olması yeterli olacaktır. Kişi başına gelirinden dolayı başvurusu reddedilenler asgari ücret artışı sonrasında yeniden başvurabilirler. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için ise 1 Ocak'tan itibaren 423 TL'nin altında olması yeterli kabul edilecektir. Asgari ücretin artması birçok yeni kişiye maaş bağlanması anlamına gelmektedir.
 
ASGARİ ÜCRET SİGORTALILARIN BORÇLANMA TUTARINI ETKİLER
 
Yine sigortalıların borçlanma tutarları da asgari ücretle doğrudan ilgilidir. Bu nedenle borçlanma yapacak sigortalıların ödeyecekleri borçlanma tutarları da artmaktadır. Ayrıca, isteğe bağlı sigortalıların ödeyecekleri sigorta prim tutarlarından tutun da yurt içi ve yurt dışı borçlanma tutarlarına kadar birçok ödeme asgari ücrete bağlıdır. Yine Bağ-Kur'luların ödeyecekleri prim tutarları ile SGK tarafından kesilen idari para cezalarının tutarı da asgari ücret tutarına göre belirlenmektedir. Asgari ücret ne kadar yüksek olursa ödenecek prim tutarları ile ödenecek idari cezalar da o kadar yüksek olabilmektedir. Bu nedenle asgari ücret artışları, başta prim gelirleri artacağı için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile ücretleri artacağı için asgari ücretle çalışanları ziyadesiyle mutlu etmektedir.
 
ASGARİ ÜCRET MİLYONLARCA GSS'LİNİN ÖDEYECEĞİ TUTARI ETKİLER
 
Genel sağlık sigortası kapsamında olanların ödeyecekleri GSS primleri de asgari ücrete göre belirlendiğinden asgari ücret artışı, ödenecek GSS primlerini de arttırmaktadır. Bu ödeme ise milyonlarca GSS'linin ödeyeceği prim yükünü arttırmaktadır. Yeni asgari ücrete göre GSS'li olanlardan en az ödeyecek olan; 1.777,5/3*% 12 = 71 TL, en yüksek ödeyecek ise; 1.777,5*2*% 12 = 426,6 TL ödeyecektir.
 
ASGARİ ÜCRET İŞSİZLİK SİGORTASI VE SİGORTA PRİMİNE ESAS KAZANÇ TAVANI ARTTIRIR
 
İşsizlik ödeneği tutarı, onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir. Dolayısıyla asgari ücret artışı işsizlik ödeneği tavanını da arttırmıştır. Buna göre tavan 1.422 TL olmuştur. Yine asgari ücret artışı sigorta primine esas kazanç tavanını da arttırmıştır. Buna göre hem SSK hem de Bağ-Kur'luların sigorta primine esas kazanç tavanları 1.777,5 x 7,5 = 13.331 TL olmuştur.
 
ASGARİ ÜCRET ARTIŞI, ÖDENEN RAPOR PARASINI ARTTIRIR
 
Sigortalılara (memurlar hariç) yapılan geçici iş göremezlik ödeneği; iş kazasının veya doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde, sigortalı adına SGK'ya bildirilmiş olan prime esas kazançlarının, bu süredeki gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama günlük kazanç esas alınarak hesaplanır. Dolayısıyla asgari ücret artışı SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğini tutarını arttıracaktır.
 
YER ALTI MADEN İŞÇİLERİNE EN AZ 3 BİN 555 TL ÜCRET ÖDENECEK
 
Asgari ücretin 1.777,5 TL'ye çıkmasından faydalanacak kesimlerin başında yer altı maden işçileri geliyor. Soma faciasından sonra 3213 sayılı Maden Kanununda yapılan düzenlemeyle taban ücretleri asgari ücretin iki katına çıkartılan yer altı maden işçileri, yıl başından itibaren 3.555 TL brüt ücret alacaklar. Asgari geçim indirimiyle bu rakam daha da artacaktır.
 
Sonuç olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı asgari ücret artışları sonrasında prime esas kazançların alt ve üst sınırları ile bazı işlemlere esas tutarlarla ilgili olarak genelge çıkarttığı zaman asgari ücret artışlarının nasıl bir mali yük getirdiği daha net görülecektir. Asgari ücretlerdeki artışların kimilerini sevindirirken kimilerini de üzebildiğini ifade edebiliriz.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Suriye'li Genç Antalya Havalimanı'nda Panik Yarattı
 
DEAŞ'a Ait 8 Hedef İmha Edildi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Otoyol ve Boğaz Köprüsüne Zam Geldi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ...
THY ile Hava Kuvvetleri Arasında Anlaşma
THY Teknik A.Ş, Hava Kuvvetleri envanterindeki 6 komuta kontrol uçağının ...
2018’de 1 Milyar Dolarlık Büyüklükle Halka Açılacak
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Ülke ve borsada ...
Emniyet Genel Müdürlüğü ATAK Helikopteri İstiyor
Polis havacılık envanterine girecek helikopterlerden 9 adet alım planlanıyor...
 
 
İstanbul'a Gaz Ve Elektrik Ticaret Platformu Geliyor
Fransız enerji şirketi Engie, İstanbul'da bir 'gaz ve elektrik ticaret platformu' kuracak...
AVM'lerde Artık Zorunlu
Alışveriş merkezleri 'AVM otoparkları girişlerine "plaka tanıma sistemi" ...
Taksi Ücretinde İstanbul Kart Dönemi Başlıyor
8.75 TL'lik indi-bindi ücreti tartışma yaratan taksilere kredi kartı ve ...
Elektriği Hava Çarptı
Aşırı kar yağışı ve Marmara Bölgesi’nde etkili olan fırtına nedeniyle ...
 
 
2017 Asgari Ücreti Açıklandı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: Asgari ücret 2017 yılında ...
Dolar ne kadar? (29 Aralık 2016)
Yılın son haftasında piyasada düşük hacimli seyir devam ediyor. Dolar 3,53 civarında seyrediyor.
Taksi Tarifelerinde Büyük Değişim
Taksiciler Odası, taksilerde en kısa mesafenin 8 lira 75 kuruş olacağını açıkladı...
Petrol 56 Dolar Sınırında Tutunmaya Çalışıyor
Brent petrolün varil fiyatı dün 56,24 dolarla iki haftanın en yüksek seviyesini ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya