Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Askere Yasal Zırh Tasarısı Komisyondan Geçti
Askere Yasal Zırh Tasarısı Komisyondan Geçti
 
Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülen, askere yasal zırh getiren tasarı CHP ve MHP'nin desteğiyle kabul edildi.
 
10 Haziran 2016 Cuma - 16:19

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Tasarı ile terörist takibi sırasında kapalı alanlara girilmesinin şartları ve sınırları, açık bir şekilde düzenlenmiştir. Bu çerçevede, terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, elinden kaçmakta olan kişileri izlerken, can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere, yetkili birlik komutanının yazılı emriyle konuta, iş yerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine girme imkanı tanınmıştır" dedi. Tasarı CHP ve MHP'nin desteğiyle komiyondan geçti.

Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmek üzere toplandı.

Kanun Tasarısı hakkında bilgi veren Bakan Işık, 17 maddeden oluşan tasarının terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı ve Genelkurmay Başkanlığının merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirilmesinin hukuki alt yapısını oluşturmak amacıyla hazırlandığını ifade etti.

Bakan Işık, uluslararası destek alan terör örgütlerine karşı tedbirlerin devlet tarafından her zaman alınabileceğine dikkat çekerek, "Bu kapsamda zaman zaman, ulusal ve uluslararası bağlantılarını kullanarak organize şekilde hareket edebilen bir terör örgütüyle, bir ilin sınırlarıyla bağlı kalmaksızın merkezi planlama ile mücadele edilmesi gerekebilmektedir. Tasarı ile genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması hallerinde, Bakanlar Kurulu tarafından, terörle mücadele faaliyetlerinde genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlendirilmesine imkan tanınmaktadır" ifadelerini kullandı.

Görevlendirilecek Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinin çapının, teşkilatının, konuşlandırılacağı yerlerin, emir komuta ilişkileri kuvvet kaydırılmasının ve bu kapsamda gerekli görülen diğer hususların belirlenmesinin Genelkurmay Başkanlığınca belirleneceğini söyleyen Işık, "İllerde icra edilecek görevler kapsamında, askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliği, koordinasyon ve gözetim valiler tarafından yerine getirilecektir. Görevlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri ve personeli, kendi komutanının sorumluluğu altında ve onun emir ve talimatlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda belirtilen yetkiler ile kolluk kuvvetlerinin genel güvenliği sağlamada sahip olduğu yetkileri kullanarak görev yapacak; askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecektir" şeklinde konuştu.

"KAPALI ALANLARA GİRİLMESİNİN ŞARTLARI VE SINIRLARI AÇIK BİR ŞEKİLDE DÜZENLENMİŞTİR"

"Tasarı ile ayrıca, terörist takibi sırasında kapalı alanlara girilmesinin şartları ve sınırları, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 20'nci maddesi doğrultusunda açık bir şekilde düzenlenmiştir" diyen Bakan Işık, "Bu çerçevede, terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, elinden kaçmakta olan kişileri izlerken, can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere, yetkili birlik komutanının yazılı emriyle konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine girme imkanı tanınmıştır. Bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması zorunludur. Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin bu madde kapsamındaki faaliyetleri, 5442 sayılı Kanunun 11/D maddesinde düzenlendiği gibi askerlik hizmet ve görevlerinden; işledikleri suçlar ise askeri suç sayılmıştır. Öte yandan, terörle mücadelede görevlendirilen diğer kamu görevlileri hakkında bu faaliyetler sebebiyle işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması benimsenmiştir."

BAKAN ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Bu düzenlemede askerin yapacağı görev çok net olarak tanımlanıyor. Siyasi, sosyal, ekonomik tüm kararları alma yetkisi İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'na verilmiştir" dedi.

Bakan Fikri Işık, Milli Savunma Komisyonu'nda milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi. Kanun Tasarısı ile Emasya Protokolü'ne dönüleceği iddialarını cevaplandıran Bakan Işık, 29 Temmuz 1996 tarihinde askeri birliklerin terörle mücadelede görevlendirilmesinin önünün açıldığını belirterek, 'gerekli görülen hususlar' kavramından dolayı askeri birliklerin terörle mücadelede konusunda kapsamının çok genişletildiğini ve muğlaklaştırıldığını ifade etti.

"Bu düzenlemede askerin yapacağı görev çok net olarak tanımlanıyor" diyen Bakan Işık şunları söyledi:

"Siyasi, sosyal, ekonomik tüm kararları alma yetkisi İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'na verilmiştir. Askerim yetkili kılındığı tek alan operasyonun icra alanıdır. Amacı operasyon icrasında teröristlerle mücadele icrasında da yeni düzenlemede getirilen valilerin gözetim ve izlemesidir. Her yönüyle sivil iradenin hakim olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sadece terörle mücadele de askeri operasyonlarda operasyonun icadıyla sınırlandırıldığını düzenleme getiriyoruz.Emasya Protokolü ile ilişkilendirmek bu düzenlemeye haksızlıktır. Özellikle Emasya Protokolü'nde 2 Temmuz 1997 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı arasında Emasya Protokolü imzalandı. Emasya Protokolü'nde talepler oluyordu. Sadece operasyon yetkisi askeri kademededir."

2002 yılında bir yılda verilen şehit sayısı ile bugün verilen şehit sayısının eşit olduğu iddialarına ilişkin olarak Işık, "Hem daha öncesinde hem de daha sonrasında verilen terörle mücadeleye karşı haksızlık olarak görüyorum. 1999 yılında terör örgütü elebaşısı paketlenerek Türkiye'ye teslim edilmesinden sonra uzun bir süre terör örgütü eylem yapmaktan vazgeçmişti. Bu dönemde terör örgütü eylem yapmadığı için şehit sayımızda azalma görüldü. Bunu o dönemde terör mücadelenin başarısı olarak görmemek gerekir. Terör örgütünün ele başısının Türkiye'ye teslim edilmiş olmasından dolayı taktiğidir" ifadelerini kullandı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
AK Parti Genel Sekreter Yardımcıları Belli Oldu
 
Antalya Valisi Münir Karaloğlu Görevine Başladı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Terörle Mücadelede Yeni Kararlar
Başbakanlık basın merkezi tarafından duyurulan yeni düzenlemelere göre, ...
Ramazan Bayramı Tatili 9 Gün Oldu
Başbakan Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz ...
55 Ülkeden 89 Hafız İstanbul'da Yarışacak
İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel ...
TCMB Başkan Yardımcılığına Murat Uysal Getirildi
Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına ve bazı bakanlıklara ait atamalar ...
 
 
DSİ 567 Tesisi Hizmete Açacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yıl içerisinde sulama, içme ...
Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğüne Terör Saldırısı
Mardin'in Midyat ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğüne teröristlerce saldırı ...
HSYK Başkan Vekili Yılmaz'dan Süreçle İlgili Açıklama
HSYK Başkan Vekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz kararname süreciyle ilgili açıklama yaptı.
Dokunulmazlık Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı
Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada ...
 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Dokunulmazlık Kanununu Onayladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili, 6718 ...
Vezneciler Saldırısı Kiralık Araçla Gerçekleştirilmiş
İstanbul Vezneciler'de düzenlenen terör saldırısında kullanılan ve uzaktan ...
Asker Hakkında Soruşturma İznine Düzenleme
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik ...
Vezneciler Saldırısıyla İlgili 4 Kişi Gözaltına Alındı
İstanbul Vezneciler'deki terör saldırısıyla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya