Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Aziz Torun'dan Açıklama: Sektörel Bir Vak'a
Aziz Torun dan Açıklama: Sektörel Bir Vak a
 
Şişli’deki inşaatın sahibi Aziz Torun 'Bu tür kazaların olduğu sektörel bir vak'a.' dedi. Olayla ilgili açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, pazartesi günü konunun bakanlar kurulunun öncelikli gündem maddesi olacağını söyledi. Cumartesi gözaltına alınan 8 kişi ise serbest bırakıldı.
 
8 Eylül 2014 Pazartesi - 10:19

Cumartesi günü 32. kattaki asansörle yere düşen 10 işçinin öldüğü olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi, polis merkezindeki ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. İnşaat sahibi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), adli soruşturma sürecinin devam ettiğini ve teknik rapor oluşturulması için bilirkişi incelemesinin yaptırıldığını duyurdu. Şimdi buradan gelecek rapor bekleniyor. Şirket bu süreçte yakınlarını kaybedenlerin mağdur edilmeyeceğini ve üzerlerine düşeni yapacaklarını savundu.

Basın toplantısı düzenleyen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Biz Torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının takipçisiyiz. Çünkü Torunlar GYO halka açık bir şirket. Bu olayda da kesinlikle böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamada bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

32. kattan düşen asansörün yük taşımak üzere planlanmış, 2700 kilo ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör olduğunu söyleyen Torun, asansörü 10 gün önce kendisinin de kullandığını söyledi.

İşçilerin asansörlerin sürekli bozuk olduğu iddiasına da cevap veren Torun "Tamamen yalan çünkü bu asansörlerin kiralandığı firmanın iki elemanı her an sahada bulunuyor ve sorun anında hemen müdahale ediyor. Birkaç gün önce aynı asansörü ben de kullandım. Bu kişiler maalesef şantiyenin çevresinde dolaşarak bu şantiyede çalışıyormuş gibi hava uyandırıyorlar" dedi.

Torunlar GYO'dan yapılan basın bilgilendirmesinde de sözleşme gereği asansörün kusursuz ve özürsüz bir şekilde teslim edilmesi ve çalışır vaziyette bulundurulmasından asansörü kiralayan GEDA MAJÖR adlı firmanın sorumlu olduğu ileri sürülüyor.

'Kaza mesai saatleri dışında meydana geldi'

GEDA-MAJÖR şirketi firması ise, kendilerinin asansörün periyodik bakım ve onarımlarından sorumlu olduklarını, asansörün işletilmesinin sözleşmede yer almadığını belirtti. Firmadan yapılan yazılı açıklamada, bakım hizmeti için görevli iki uzman personelin mesai saatleri içinde sürekli inşaatta bulunduğunu vurguladı. Açıklamada "Cumartesi günü ve mesai saati dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır" denildi.

Türkiye Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ise, asansörün son kontrolünün 30 Mayıs'ta yapıldığını ancak bu kontrolün 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu ve bu tarihten sonra bir kontrol yapılmadığını ifade etti. Açıklama şöyle:

"Asansörde yaşanan kaza sonrası Torunlar firmasının açıklamasında Odamız muayene kuruluşu tarafından 30.05.2014 tarihinde yapılmış olan kontrole ve verilen muayene raporuna atıf yapılmaktadır. Odamız muayene kuruluşu tarafında yapılan kontrol, kontrol anındaki gözlemler ve deneylere dayanmaktadır. Verilen uygunluk raporu, cihazın periyodik olarak bakım ve uygun iş güvenliği şartlarında kullanılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu bakımdan özellikle şantiye şartlarında çalışan bu cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakım ve kontrollerinin yapılması elzemdir. İlgili asansöre ilişkin verilen rapor 30.08.2014 tarihine kadar geçerlidir ve verilen raporda bu belirtilmiştir. Ayrıca işçilerin verdiği bilgilere göre, söz konusu asansör geçen hafta arıza yapmış ve bir bakımdan geçmiştir. Bu bakım sonrası Muayene Kuruluşumuza bilgi verilmeli ve asansör yeniden tarafımızdan kontrol edilmeliydi. Kamuoyunda Torunlar İnşaat firması tarafından Odamızın kontrol ve uygunluk raporu verdiğine yönelik eksik ve yanlı açıklama, sorumluluktan kurtulma ve algıyı başka yönlere çevirme çabalarıdır. Teknik heyetimiz kazanın oluşumuna dair incelemesini sonuçlandırdığında ayrıca açıklama yapılacaktır."

'Sektörel bir vak'a'

Aziz Torun, aynı şantiyede 9 Nisan'da bir işçinin öldüğünün hatırlatılması ve 'Müsterih misiniz?' diye sorulması üzerine:

"Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz. Bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vak'a. Elbette bizim şantiyemizde olmamasını arzu ederiz. Gereken çalışmalar yapılıyor. Neyse bu sorumluluğun bedeli bu işin takipçisi olacağız" cevabını verdi.

Torun Center'ın iş güvenliğini sağlayan Nitelikli Cevaplar Akademisi İş Sağlığı Güvenliği Eğitim, Çevre, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., de, adli soruşturmaya her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

Önceki ölüme 6 bin 720 lira ceza

9 Nisan’da 19 yaşındaki Erdoğan Polat adlı bir montaj işçisi aynı inşaatta dış cephede kullanılacak sepetin kurulması sırasında sepet kopmuş, işçi sepetle birlikte 15. kattan düşerek ölmüştü.

Olayla ilgili hazırlanan müfettiş raporuna ulaşan Radikal’in haberine göre sepeti yere çakılan monoray iskele sisteminin doğru kurulup kurulmadığını anlaşılması için gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığı, bağlantı elemanlarının bir testten geçirilmediği, kullanımına ilişkin üzerinde bir talimatnamenin olmadığı, risk değerlendirmesinin uygulanmadığı belirlendi. Ayrıca işçi Polat’ın mesleki eğitiminin olmadığı ve emniyet kemerini bağlayacak dikey yaşama hattının bulunmadığı saptandı.

İhmallere karşın inşaatlarda durdurma kararı kaldırıldı; Çalışma Bakanlığı da Erdoğan’ın bağlı bulunduğu ‘Etkin Hareketli Platform İmalat’ adlı taşeron asansör şirketine 5 bin 600 TL, inşaat sahibi Torunlar Grubu’na 6720 TL, inşaatın dış cep işini üstelenen ikinci taşeron Çuhadaroğlu adlı şirkete de 4480 TL para cezası kesti.

'Bir yılda 1300 işçi'

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) İstanbul İl Örgütü üyesi bir grup, Şişli'de asansörün zemine düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği şantiyenin önünde protesto gösterisi düzenledi.

Gruptakiler işçileri sokağa çıkarak olayı protesto etmeye çağırdı. Şantiyeye girmeye çalışan grubun önü polis tarafından kesildi.

Gruptakiler adına şantiyedeki işçilere seslenen Çağdaş Demirel, "Sizleri bu şantiyeye hapsetmek istiyorlar. Arkadaşlarınız öldü, duyulmasın istiyorlar" dedi.

Gruptakilerden Melis Kalcı da son bir yılda 1300 kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti.

Göstericiler işçi ölümlerinin nedeninin taşeronlaşma olduğunu savundu.

"Korkudan gelemiyorlar"

Şantiyenin önünde eylem yapanlara katılan bir işçi ise, şantiyedeki işçilerin korkudan seslerini çıkaramadığını söyledi.

Yaklaşık bir aydır kazanın yaşandığı inşaatta mekanik tesisat işçisi olarak çalıştığını anlatan 28 yaşındaki Ömer Öztekin, son bir ay içinde 3 kazadan kurtulduğunu ve 45 dakika ile hayatta kaldığını anlattı.

Öztekin, "Bir baba, 2 evladını birden kaybetti. Sorumsuzluk, ihmal var. 'Onunla, bununla arkadaşlığı var, ekmeğimden olmayayım' diye işçiler gelemiyor. Sesimizi duyursunlar. İçeride 600 kişi var. Biri gelmedi. Olayı da büyüteceklerini sanmıyorum. Siz de sakın biber gazı falan sıkmayın" ifadelerini kullandı.

TOMA'ların da bulunduğu şantiye önünde polis geniş güvenlik önlemi alıyor.

Davutoğlu: Şehit hükmündeler

Olayla ilgili Konya'daki evinin önünde açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konunun pazartesi toplanacak bakanlar kurulunun öncelikli gündem maddesi olacağını söyledi, hayatını kaybeden 10 işçi için "bizim için şehit hükmündedirler" dedi.

Davutoğlu adli soruştuırmanın başladığını, hiç bir hususun karanlıkta kalmaması için konuyu gün boyu takip edeceğini de söyledi, "2012'de çıkardığımız iş güvenliği yasasında eksiklikler varsa her türlü tedbiri alacağız" dedi.

Davutoğlu, G20 toplantısına katılacak Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e de programını iptal etmesi talimatı verdiğini söyledi.

Müzikler iptal

Başbakan olarak ilk mitingini memleketi Konya’da gerçekleştiren Ahmet Davutoğlu'nun Hadim ilçesindeki mitinginde, inşaat işçilerinin ölümü nedeniyle kutlama müzikleri çalınmadı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan IŞİD Açıklaması
 
Bilim İnsanları Telepatiyi Gerçeğe Dönüştürdü
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan IŞİD Açıklaması
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IŞİD'e karşı mücadelede Irak'a silah yardımı yapılması konusunda uyardı.
Rezidans İnşaatında Facia
Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan rezidans ...
62. Hükümet Güven Oyu Aldı
Meclis 62. Hükümet için toplandı. TBMM Genel Kurulu'nda güven oylaması ...
Ebola Virüsü Hatay'da Panik Yarattı
Hatay'da yüksek ateş şikayetiyle hastaneye giden kişi, Ebola virüsü belirtisi ...
 
 
Erdoğan En Uzun Görüşmeyi Obama İle Yaptı
Galler'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan ...
CHP Olağanüstü Kurultay İçin Toplandı
CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayına katılacak partililer, sabah saatlerinden ...
Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında Konuştu
Başbakan Davutoğlu, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi ...
El Cezire Televizyonu Yöneticisine Aksaray'da Dayak
El Cezire televizyonunun üst düzey yöneticilerinden Abdulla El Neccar, ...
 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'nde Liderlerle Görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ...
Defne Joy Foster'ın Ölüm Nedeni Belli Oldu
15 ayrı adli tıp uzmanının oy birliği ile kesinleşen raporunda, astımlı ...
Yargıtay'dan Yüzbinlerce Üniversite Öğrencisine Müjde
Vakıf üniversitesinde okuyan bir öğrenci kaldığı dersler için ödediği ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Galler'de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zirve'ye katılmak üzere Galler'e gitti. ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya