Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/26 °C
 
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
 
    Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
Çavuşoğlu: Türkiye İnsan Haklarıyla İlgili Önemli Adımlar Attı
Çavuşoğlu: Türkiye İnsan Haklarıyla İlgili Önemli Adımlar Attı
 
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "2013 yılında oluşturduğumuz bir mekanizma sayesinde şu ana kadar bin 384 dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden geri getirdik" dedi.
 
7 Mart 2014 Cuma - 15:32

Bakan Çavuşoğlu, İngiltere Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Bakanlığı ile ortaklaşa olarak Özkaymak Otel’de düzenlenen “İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi” toplantısına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, toplantının vatandaşların insan hakları ihlali konusunda bilgilendirilmesine ve hak aramalarına katkı sağlayacağını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye, yıllardır insan haklarını koruma mekanizmaları içinde yer almak istiyor. Ancak uygulamalarda zaman zaman sıkıntılar yaşadı. Türkiye son yıllardaki reform ve insan haklarıyla ilgili gerek kurumsal çalışmalar gerek uluslararası alanda insan haklarının Türkiye'de yerleşmesi açısından önemli adımlar atıldı."
Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığını, 1954 yılında da onayladığını aktaran Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzun bir aradan sonra Türkiye 1987 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru tanımıştır. 50 yılında imzalamış, 54 yılında onaylamış, 87 yılında tanımış. Niye arada darbeler olmuş, demokrasi kesintiye uğramış. Bu imzalar unutulmuş, 12 Eylül darbesinden sonra Turgut Özal döneminde Türkiye İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru hakkını tanımıştır."
Türkiye'nin 1990 yılında AİHM zorunlu yargı yetkisini kabul ettiğini alınan kararların iç hukukun üstünde olduğunu kabul ettiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Bir kaç yıl öncesinde Türkiye'de insan hakları mahkemesinin kararlarının ve uluslararası sözleşmelerin iç hukukun üstünde ya da farklı görüşler ortaya çıktı. Bunların geçerli olması zihinsel olarak yeni kabul edilmeye başlandı. 1990 yılında imzalanan anlaşma uygulamada kabul etmek uzun zaman aldı. Bu noktada Adalet Bakanlığı tarafından atılan adımlar önemli katkı sağladı."
 
"DOSYA SAYISI AZALDI"
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM) Başkanı olduğu dönemde önceliklerden bir tanesinin AKPM ve İnsan Hakları Mahkemesi'nin reform edilmesi yönünde çalışma yürüttüğünü aktaran Çavuşoğlu, "İnsan Hakları Mahkemesi'ni reform ederken mahkeme içindeki dairelerin sayısının artırılması, başvuruların kabul edilip edilmeyeceği yönündeki mekanizmaları hızlandırılması, yargıç ve uzman sayısı ile kalitelerinin artırılması konusunda çalışmalar yaptık" dedi.
AİHM'nin yükünün azaltılabilmesi için üye ülkelerin yargı konusunda reformlar yapması gerektiğini tespit ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Üye ülkelerden gelecek sayısının azaltılması lazım. Gururla söyleyebilirim ki bu kararları aldıktan sonra üye 47 ülke arasında en etkili ve en çabuk uygulayan ülke Türkiye oldu. Bu da ciddi bir şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde ya da önündeki bizden gelen dosya sayısını etkiledi. AİHM'deki dosya sayısı açısından daha önce Rusya'dan sonra ikinci ülkeydik, atılan bu adımlar sonrası dosya sayısında yüzde 35 oranında bir azalma oldu ve 5'inci sıraya geriledik."
 
SOMUT ADIMLAR
İHM'nin Türkiye'yi cezalandırdığı dosyalara bakıldığında çoğunun tekrarı olan dosyalar olduğunu bildiren Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Aynı konuda yani uzun yargılamadan dolayı hak ihlali ve bunlardan dolayı sürekli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi cezalandırmış. Biz yine aynı kararları vermişiz, yine cezalandırmış ve biz yine aynı kararları vermişiz. Hiç dememişiz ki Türkiye sürekli cezalandırılıyor, bu nedir? Bu anlayış yoktu. Bir ülkede insan haklarının tesis edilebilmesi için sadece mentalite değişimini beklemek ya da bunun ne kadar uzun süreceğini bilmediğimiz için sonucunu beklemek gerçekçi yaklaşım değil. O yüzden somut adımlar yani yargı reformlarının yapılması lazım. Türkiye'de son 6 yılda 11 yıldır attığımız adımların faydasını gördük. 11 yılda attığımız adımlar sonucunda Türkiye benim de başkanlığını yaptığımız Avrupa Konseyi Meclis tarafından insan hakları, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konusunda eksikliği olan bir ülke, denetime tabi olan bir ülkeydi. Bu reformlar sayesinde denetimden çıktı ve denetimler sonrası diyalog sürecine girdi. İnşallah bu süreci de tamamlar. Bu da bizim elimizdedir."
 
AB MÜZAKERE TARİHİ
AB'den müzakere tarihi aldıklarını ve müzakere süreçlerine başladıklarını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müzakerelerin hızlandırılması konusunda hem Türkiye hem de Avrupa Birliği'ne üye ülkeler tarafından ciddi bir kararlılık var. Bunların çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Tüm bu çalışmalarla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dosyaların azalması, gerekse vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi, edilmişse de mekanizma içinde düzeltilmesi yönünde atılan adımların faydasını görüyoruz. 1 Mart'ta Avrupa Birliği insan hakları sözleşmelerinin ihlallerinin önlenmesi yönünde eylem planı kabul edildi. Bu eylem planının da Avrupa Birliği süreci açısından çok önemli."
Sadece bir eylem planının yetmeyeceğine, yasaların da çıkarılması gerektiğine değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "2013 yılında oluşturduğumuz bir mekanizma sayesinde şu ana kadar bin 384 tane dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden geri getirdik. Bu da uzun yargılamayla ilgili. Uzun yargılamadan dolayı hakları ihlal edilmiş vatandaşlarımız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş, Türkiye de bu konuda defalarca da cezalandırılmış ve öyle görülüyordu ki Türkiye bu konuda cezalandırılmaya devam edecekti. Yasayla oluşturduğumuz mekanizma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da etkin bir iç hukuk olarak tanındı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki dosyaları Türkiye'ye geri göndermeye başladı. Toplam 4 bin dosya geri gelecek. Şu anda Adalet Bakanlığı içinde oluşturulan sisteme başvurular devam ediyor, sonuçlandırmalar devam ediyor. Vatandaşların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeden kendi hakkını kendi ülkesinde arayabilmesi gerekir. Bu konuda da mahkemelerin iyileştirilmesi, arabuluculuk kurumların artırılması gerekiyor."
 
11 YILDA ATILAN ADIMLAR
Yargıda eşitlik konusunun önemine değinen Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Özel yetkili mahkemeler kalktı. Yargıdaki bir eşitsizliği bu şekilde gidermiş olduk. Özel yetkili mahkemelerin kararlarından dolayı İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye defalarca mahkum oldu. Türkiye'de oluşturulan kamu denetçiliği gibi kurumlar önemli rol üstleniyor. Bu kurumlar tarafından hazırlanan raporlar objektiftir. Biz şu anda bir çok ülkeye göre iyi konumda olabiliriz ama bizden daha iyi ülkeler de var. Önemli olan burada evrensel standartları yakalamak ve bu standartlardan vatandaşlarımızın faydalanmasını sağlayabilmektir. Türkiye'de son 11 yılda atılan her adım bizi Avrupa Birliği'ne daha fazla yaklaştırmıştır."
Toplantıya Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, İngiltere Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Peter Spoor, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu katıldı.
Bakan Çavuşoğlu, toplantının ardından Sinan Mahallesi Recep Peker Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu, partisinin Muratpaşa Belediye Başkan adayı Cihan Bulut ile 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla da kadınlara çiçek verdi. Vatandaşlardan Cihan Bulut'a destek istedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Başkan Akaydın Korkuteli’nde Vatandaşlarla Buluştu
 
Büyük Antalya Gazetesi’ne Övgü Yağmuru
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Antalya Atatürk Çocuk Kültür Merkezi Açılıyor
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın çocuklara armağanı ...
Başkan Böcek’ten Engellilere Destek
Cumhuriyet Halk Partisi’nin “Parti Okulu Üye Temel Siyaset Eğitimi” projesi ...
Expo 2016 Çalışmaları Gözden Geçirildi
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk başkanlığında düzenlenen ve yatırımcı ...
Muratpaşa’da Sportif Kutlama
Muratpaşa Belediyesi Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 84’üncü yıl dönümünü ...
 
 
Demre’de Sel Felaketinin Yaraları Sarılıyor
Antalya’nın Demre ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından başlatılan ...
Elmalı Akçay Deresi’nde Islah Çalışması Başladı
DSİ 13. Bölge Müdürlüğü, Antalya’nın Elmalı ilçesinde Akçay Deresi’nin ...
Her Yıl Aynı Coşkuyla ''Hoşgeldin Atam''
GAZİ Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin 84'üncü yıldönümü, ...
Antalya’da Yağmur Sonrası Deniz Keyfi
Dün gece şiddetli yağmur ile birlikte sel tehlikesinin ardından bugün, ...
 
 
Meteoroloji'den Kuvvetli Yağış Uyarısı
Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, yarın ...
Antalya’da Ukraynalı Gelinlerden Protesto
Antalya’da yaşayan Ukraynalı kadınlar, Rusya’nın Kırım’la ilgili politikalarını ...
Muratpaşa’da Sendikalı Taşeron Dönemine Doğru
Muratpaşa Belediye Başkanı ve DSP Muratpaşa Belediye Başkan adayı Süleyman ...
Kaleiçi’nde Kültür Evi Açıldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki   Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya