Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/25 °C
 
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
 
    Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
Davutoğlu, Gheit ile Görüştü
Davutoğlu, Gheit ile Görüştü
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail basınında çıkan 'Füze Kalkanı'nın düğmesi Erdoğan'ın elinde' haberiyle ilgili açıklama yaptı
 
22 Kasım 2010 Pazartesi - 16:41

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit başkanlığındaki heyetle Dışişleri Bakanlığı'nda biraraya geldi. Davutoğlu, İsrail basınında çıkan 'Füze Kalkanı'nın düğmesi Erdoğan'ın elinde' haberiyle ilgili bir soru üzerine gazete yorumlarına göre konuşmanın doğru olmayacağını belirterek, "NATO'nun yerleşik kuralları vardır. Son NATO Zirvesi'nde bu çerçevede önemli kararlar alınmıştır. Bütün bu kararlarda Türkiye'nin kaygıları gözetilmiştir. Kararlara yansımıştır.

Dün İran tarafı Sayın Celili, Sayın Muttaki de bize bu konudaki takdirlerini ifade etmişlerdir" diye konuştu. Gazete haberlerine göre yorum yapmanın doğru olmadığını yineleyen Davutoğlu, çoğu zaman spekülatif haberlerin çıktığına işaret etti. Davutoğlu, "NATO'da Türkiye en önemli aktörlerdendir. Tabii ki NATO'nun komuta, kademesinde ve bütün karar mekanizmalarında Türkiye'nin ağırlığı herkes tarafından bilinmektedir. NATO ortak bir güvenlik teşkilatıdır. Türkiye'de bu güvenlik teşkilatının en önemli unsuru olarak bütün o komuta sistemi içinde yetkiye sahiptir" ifadelerini kullandı.

İran'la nükleer müzakerelerin nerede yapılacağının sorulması üzerine de Davutoğlu, nükleer konusunda pozitif momentum başladığını belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda P5 +1 ülkelerinin müzakerelerin başlamasının ve arkasından İran'ın açıklamalarının pozitif olduğunu söyleyen Davutoğlu, "İran'dan gelen bir temsilciyle geçen hafta görüştük. Müzakerelere başlama konusunda hazır olduklarını ifade ettiler. NATO Zirvesi'nde Sayın Ashton ile bu konuları ele alma fırsatım oldu.

Önümüzdeki günlerde tarafların müzakerelerin başlaması için pozitif bir atmosfer var. Tarihler üzerinde çalışılıyor. Ümit ederiz ki müzakereler pozitif yaklaşımla başlar. Yer konusu hakkında İran tarafı İstanbul'u istediğini belirtti. Önemli olan buralarda yol alınması, yer konusu büyük bir önem taşımıyor. Cenevre olabilir, daha sonra İstanbul olabilir. İstanbul'da buluşmak isterlerse biz her türlü imkanı sağlarız. Başka bir yerde toplanmayı isterlerse bundan memnuniyet duyarız. Tabloyu son derece olumlu görüyorum" diye konuştu.

Mısır Arap Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit ise, İran'ın nükleer programı konusunda barışçıl olarak konunun ele alınması gerektiğini ifade ederek, "Silahların yaygınlaştırılması çerçevesinde yürütülmesi gerekiyor. Bu anlaşma İran'ın haklarını yoksun bırakmamaktadır. İran ile Batı arasında meydana gelebilecek yıkıcı bir durum gelirse, bu Orta Doğu'daki istikrara da zarar verecektir" şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun "İsrail-Filistin görüşmeleri ele alındı mı?" sorusu üzerine Gheit, yerleşim yerleri inşasının açık süreli olarak durdurulması gerektiğini belirterek, siyasi çözüm olana kadar durdurulmasının yararlı olacağını söyledi. Gheit, "ABD'nin İsrail'e yardımları Arap bölgelerine zarar vermemelidir. Amerika'nın hiçbir icraatı kabul edilemez" dedi.
Bakan Davutoğlu ise, konuları kapsamlı şekilde ele aldıklarını belirterek, Orta Doğu'nun barış sürecinin bölgenin istikrarında en önemli unsur olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Artık Filistinlilerin doğal haklarına saygı gösterecek bir barışın tesis edilmesi vakti gelmiştir, geçmiştir. Uluslararası toplumun aktif şekilde böyle bir barışa, adil ve kalıcı bir barışa Filistinli kardeşlerimizin hukukunu gözeten ve Filistin Devleti'nin inşasına dayalı nihai sonucu öngören bir barış konusunda çalışması gerektiğine inanıyoruz. Yerleşimler konusu zaten gayri meşru bir konudur. Ama bu konunun sadece tartışılması yetmez.

Yeni bir müzakere sürecinin nihai hedefinin Filistin Devleti'nin kalıcı sınırlar ve mutlak egemenliğe sahip sınırlar içinde inşa edilmesi, kurulması ve tanınmasıdır. Bu yöndeki çabaları destekleyeceğiz. Bütün uluslararası forumlarda Türkiye her zaman Filistin davasının yanında yer almıştır. Barışçıl bir çözümün sağlanması için her türlü çabaya katkı vermiştir. Ümit ederiz ki, İsrail yerleşim yerleri konusundaki tutumunu terk eder ve bir an önce barış müzakereleri kaldığı yerden, ama kalıcı şekilde sürdürülür" diye konuştu.

Yunanistan ile yapılan istişafi görüşmelerin iyi gittiği, Ege deniz sahanlığı konusunda Türkiye'nin esneklik göstereceği yorumlarının hatırlatılması üzerine Bakan Davutoğlu, istişafi görüşmelerin gizli yapıldığını belirterek, bu konularda yorum yapmayı doğru bulmadığını söyledi. İstişafi görüşmelerde belli bir noktaya ulaşıldığını ifade eden Davutoğlu, görüşmelerin iyi niyetli olarak sürdürülmesine önem verdiklerini söyledi. Davutoğlu, "Yunanistan bizim komşumuzdur. En iyi ilişkileri geliştirmek isteriz ama Ege'de Türkiye'nin hayati çıkarları söz konusudur. O çıkarları korunmasını da teminat altına alacak çalışmalar yürütülecektir" cevabını verdi.

Yunan Bakan Druças'ın '2012 yılında Türkiye eğer Rumlara limanlarını açmazsa, Avrupa Birliği müzakerelerinin duracağı'na ilişkin yorumunun sorulması üzerine Davutoğlu, Druças'la NATO Zirvesi'nde birlikte olduklarını belirterek, Türkiye'nin AB müzakerelerine verdiği desteği vurguladığını söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin limanlarla ilgili tutumunun belli olduğunu belirterek, "Adil bir çözümün olması gerekir.

Kıbrıs Türk tarafına AB taahhütlerinin de yerine getirilmesi gerekir. Bu çerçevede müzakereler sürüyor. Ancak Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin bu kadar stratejik perspektife sahip ilişkilerin, böylesine bir konuya düğümleniyor gibi görünmesi büyük bir stratejik vizyon eksikliği anlamına gelir. Biz, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin asli stratejik vizyon içinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kıbrıs sorununu ise siyasi bir engel olarak önümüze getirmeyi Avrupa Birliği'nin kendi prensipleri ve taahhütleri açısından doğru görmediğimizi ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin sadece bölgenin değil, uluslararası siyasetin en köklü ilişkileri arasında olduğunu belirterek, iki ülkenin köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Mısır'ı bölgedeki en önemli istikrar merkezi olarak niteleyen Davutoğlu, "İki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği kurma kararı aldık. Sayın Başbakan'ın ziyaretleri sırasında imzalanacak, hem de ilk konsey toplantısı yapılacak" diye konuştu.

Mısır ile 3,5 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacminin daha da geliştirilmesi kararında olduklarını ifade eden Davutoğlu, kültürel alanda da işbirliğinin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi. Davutoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel alanda da Türkiye ile Mısır'ın işbirliği içinde olduğunu kaydederek, görüşmede kapsamlı bir şekilde Orta Doğu barış sürecini ele aldıklarını belirtti. Davutoğlu, Akdeniz politikalarında da Türkiye ile Mısır'ın "bölgenin iki önemli aktörü olarak" sürekli temas halinde olduğunu kaydederek, "Doğu Akdeniz'de istikrarın iki omurga ülkesiyiz" dedi.

Afrika politikaları ve Türkiye'nin Afrika açılımını da ele aldıklarını aktaran Davutoğlu, küresel sorunlarla ilgili olarak da iki ülkenin Birleşmiş Milletler çerçevesindeki ortak çabalarını sürdürmek istediklerini belirtti.

Gheit ise, tüm anlamıyla Türk-Mısır işbirliğinin mevcut olduğunu söyleyerek, iki ülkenin bölgede istikrar, barışı sağlama konusunda önemli rol oynadığını belirtti. Gheit, "Yüksek stratejik işbirliği yapıcı adım teşkil etmektedir. Bununla ilgili anlaşmaya vardık. Bütün mekanizmalarını kararlaştırdık. Ümit ederim ki, Başbakan Erdoğan ziyaretinde imzalar. İlişkiler daha yüksek bir aşamaya intikal edebilsin" ifadelerini kullandı.
Bölgesel sorunlarda ortak fikirleri paylaştıklarını da sözlerine ekleyen Gheit, Orta Doğu'da birlikte çalışmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun cumartesi günü Uluslararası İlişkilerde 100 Global Düşünür Ödülü'nü almak üzere Washington'a gideceği öğrenildi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Aynı Başarıya Ulaşacak mı?
 
Barışmak İstemeyen Sevgilisini Öldürdü
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Minibüs, Askeri Araca Arkadan Çarptı: 11 Yaralı
Bingöl'de meydana gelen trafik kazasında askeri araca arkadan çarpan minibüste ...
8 Yıldır Yemek Yiyemiyor
Rize’de 8 yıl önce yanlışlıkla içtiği kireç sökücüden dolayı yemek borusu ...
Erdoğan’dan Limanların Açılması Talebine İlişkin Açıklama
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'den havasahası ...
İstanbul'da Su Kesintisi
Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Eyüp'te yarın 14 saat süreyle su kesintisi uygulanacak
 
 
Orduevlerine Sivil Personel Alınacak
Genel Kurmay Başkanlığı, tüm Orduevlerinde yeni bir uygulamaya başlıyor
Kılıçdaroğlu’ndan Moral Ziyareti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramı'nda Paris'te iken ...
2 Bin 500 Engelliye İstihdam
Fiziksel Engelliler Vakfının (FEV) Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteğiyle ...
Kocaeli’nden Şırnak’a Hediye
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kardeş elini bu kez Şırnak'ın Uludere ilçesine ...
 
 
Elektrikli Otomobiller Yolda
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli otomobiller ve hibrid ...
Mısır Dışişleri Bakanı Geyt, Ankara'ya Geliyor
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, iki günlük ziyaret için Türkiye'ye ...
Bıçak Zoruyla Çantasını Aldılar
İzmir'in Bornova ilçesinde yolda yürüyen genç kız boğazına dayanan bıçak tehdidi ile gasp edildi
9 Günlük Tatilin Bedeli Ağır Oldu
Kurban Bayramı dolayısıyla 9 güne çıkan tatilde meydana gelen trafik kazalarının bilançosu ağır oldu
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki   Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya