Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
Doğal Güzelliklere HES Tehdidi
Doğal Güzelliklere HES Tehdidi
 
Antalya'da eşsiz doğal güzelliklere sahip Alara Nehri- Uçansu Şelalesi, Kesme Boğazı-Ağva Deresi, Alakır Nehri, Köprülü Kanyon-Köprüçay, Zilan-Ali Hoca Deresi, Eşen Çayı, Kıbrısçık Deresi, Akçay ve Ahmetler Kanyonu'nda yapılan veya planlanan HES'ler bu cennet bölgeleri tehdit ediyor.
 
5 Ağustos 2013 Pazartesi - 09:10

 

Hidroelektrik santrali (HES) yapılan ya da planlanan, bazıları için 'Çevresel Etki Değerlendirme' (ÇED) raporu istenmeyen Antalya'nın önemli doğal alanları şöyle:
UÇANSU ŞELALESİ VE ALARA ÇAYI:
Antalya'nın Gündoğmuş İlçesi'nde Hayatsu Enerji tarafından Alara Çayı ve Küçük Çay üzerinde 'Hayat 1-2 Regülatörü' ve hidroelektrik sentezli (7.27 mwe/7.49 mwe) proje bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ÇED gerekli değildir' kararı verdiği projeye ilişkin yöre sakinleri, iptal edilmesi için Antalya 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yöre sakinleri, bu HES projesine 'Alara Çayı'na HES istemiyoruz', 'Su satılamaz, hayattır' şeklinde döviz ve sloganlarla tepki göstermişti.
Mahkeme bilirkişi heyetinin bölgedeki incelemesinde, söz konusu HES projesi ve Antalya'nın en önemli doğal varlıklarından Uçansu Şelalesi üzerine yapılacak regülatörle bu bölgenin, Uçansu Şelalesi ile birlikte yaban domuzu, ayı, dağ keçisi, geyik, tilki, kurt ve çakal gibi yaban hayvanlarının, ayrıca zeytin bahçeleri, ceviz, kiraz, elma, şeftali, bağcılık üretiminin zarar göreceği düşünülüyor.
YUKARI KÖPRÜÇAY HAVZASI
Isparta'nın Sütçüler ile Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri sınırında dünyaca ünlü rafting alanı Köprülü Kanyonu da besleyen Yukarı Köprüçay Havzası'nda yapımına başlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesi, bölgede onlarca endemik türün yer aldığı doğal zenginliklerin yanı sıra, raftingi de tehdit ediyor. Bakanlığın ÇED onayına karşın bölge halkı, projenin iptali için Isparta İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davada projenin birden fazla ili kapsadığı gerekçesiyle 'görevsizlik' kararı verilerek, dosya Danıştay'a gönderildi. Yargı sürecinin henüz sonuçlanmadığı bölgede, baraj ve HES inşaatına başlandı.
Yine Köprüçay üzerinde planlanan 9,78 mw gücündeki 'Zincirli HES'in kurulumuna ilişkin Zincirli Elektrik Üretim A.Ş.'nin ÇED raporu başvurusuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu 'olumlu' kararı verdi. Zincirli HES'in kapsayacağı Manavgat-Sağırin Köyü ile Serik-Bucakköy'de bulunan arazilerin, Bakanlar Kurulu'nun 30 Temmuz 2012 tarihli kararı uyarınca 'acele kamulaştırma' kapsamına alınması kararlaştırılmıştı.
Yılda yaklaşık 1 milyon turistin rafting, trekking gibi çeşitli alternatif turizm faaliyetlerine katıldığı Köprülü Kanyon Milli Parkı içindeki rafting işletmeleri için DSİ, HES inşaatı başlaması durumunda kayıtsız şartsız alanın terk edilmesi yönünde karar almıştı. Dünyaca tanınan bir rekreasyon alanı olan bölgedeki 11 köy, geçimini ağırlıklı olarak rafting ve turizmden sağlıyor. Bölgede rafting konusunda 36 firma faaliyet veriyor. Hem köylüler hem de firmaların rafting faaliyetleri ile doğanın olumsuz etkilenmesinden endişe duyuluyor.
ALAKIR'A 3 HES DAHA
Antalya'da HES'lere karşı direnişin sembollerinden Kumluca İlçesi Alakır Nehri üzerindeyse 3 yeni HES'e daha izin çıktı. Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Kumluca'nın önemli su kaynaklarından olan Alakır Vadisi'nde 70 kilometre boyunca uzanan Alakır Nehri üzerinde, Ado'ya ait Alakır, Tocak ve Kozdere HES'lerin dışında Dedegöl Enerji'ye ait Kürce HES olmak üzere nehir üzerinde 4 HES aktif durumda.
Nehir üzerinde planlanan diğer 5 HES'ten Dereköy Elektrik şirketinin 'Dereköy Regülatörü ve HES Projesi(4,502MWm/4,007 MWe)', Büyükalan Köyü sınırlarında Ado Madencilik Elektrik tarafından yapılması planlanan 'Alakır-1 Regülatörü ve HES (3,790MW)' ve 'Alakır-2 Regülatörü ve HES (5,225MWe/4,18 MWm), Malzeme Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Üretim Tesisi' projelerine ilişkin ÇED başvuru dosyaları uygun bulundu.
KESME BOĞAZI
Kemer İlçe sınırları içerisinde Beydağları Sahil Milli Parkı ve Güney Antalya turizm alanında bulunan Kesme Boğazı'na, Ege Yenilenebilir Enerji firması tarafından 'Kesme Regülatörü ve HES projesi' planlanıyor. Projeye ilişkin firmanın ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kabul edildi.
Kesme Boğazı'nda Ağva deresi üzerine yapımı planlanan bu projenin hayata geçmesi durumunda, bölgede Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğü'nce tespit edilen 51 familyaya ait 111 cins ve 138 takson ve bunların içinde '2'si çok tehlikede, 6'sı en tehlikede, 9'u zarar görebilir, 1'i tehdit altına girebilir, 14'ü az endişe verici' kategorilerinde olan toplam 32 endemik türün yok olacağı ifade ediliyor.
AKSEKİ GÜMÜŞDAMLA
Akseki İlçesi'ne bağlı Gümüşdamla (Zilan) Köyü'nde, Ali Hoca Deresi üzerinde yapımı tamamlanan, ancak imar planında işlenmediği için kaçak olduğu ortaya çıkan Erenler Enerji A.Ş tarafından inşa edilen 'Değirmen Regülatörü ve HES projesi', yöre sakinlerinin açtığı dava sonucu Antalya 2. İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.
Halk inşaatın kaldırılmasını beklerken, HES şirketi eski projenin üretim gücünde küçük bir değişiklik yaparak yeniden ÇED için başvurdu. HES firması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri eşliğinde köyde yeniden ÇED bilgilendirme toplantısı yapmak istedi, ancak halk bu toplantıyı protesto ederek engelledi. Antalya İl Genel Meclisi'nde onay bekleyen HES inşaatına ait imar planları, mahkemenin iptal kararının ardından 10 Ocak 2013 tarihinde AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla onaylandı.
KAŞ KIBRIS DERESİ
Kaş İlçesi'ne bağlı Kemer köyündeki Kıbrısçık Deresi'nde yapımı planlanan 'Kaş-Kasaba Kıbrıs Barajı ve HES Projesi'nin yol rölekasyonu ölçümlerini yapmak için bölgeye gelen Ankara merkezli JEMAS Mühendislik adlı yüklenici firma çalışanları, yöre sakinleri tarafından engellendi. Kemerlilerle toplantı yapan Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya sorunları dinledi. Halk, yol çalışması ve baraj projesini yargıya taşıdı. Barajın yapılmak istendiği Kemer Köyü'nün büyük bölümü 2B statüsünde olduğundan alanda mülkiyet sorunu çözülmüş değil.
KAŞ-FETHİYE EŞEN ÇAYI (SAKLIKENT)
Antalya ve Muğla illerinin sınırını belirleyen Eşen Çayı ile Karaçay'da, iki ayrı HES'ten oluşan 'Burgular Gebeş HES Projesi'nin dışında başka HES projeleri de bulunuyor. Saklıkent Kanyonu, yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda, içinde Beydağları'nın kaynak suyunu bulunduran eşine az rastlanır bir doğa harikası. Akıntı çok şiddetli ve soğuk su akan alan Milli Park statüsünde.
FİNİKE GÖKBÜK KÖYÜ İLE MANAVGAT AHMETLER KANYONU
Finike Gökbük köyünde, Akçay deresi üzerinde yapımı planlanan iki ayrı HES ve baraj ünitelerini içeren proje fizibilite aşamasında. Manavgat Ahmetler köyündeki Ahmetler Kanyonu'nda yapılmak istenen HES projesi bulunuyor. Ahmetler köylüleri projeye tepkili.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
4 Milyon Liralık Otomobil sahibinden.com’da Görücüye Çıktı!
 
Kenan İmirzalıoğlu ve Sarp Apak'a Uyuşturucu Gözaltısı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
4 Milyon Liralık Otomobil sahibinden.com’da Görücüye Çıktı!
Küresel Bisiklet Girişimi Turu’nda Türkiye Takımı Düşler Akademisi İçin Pedal Çevirdi
Bakan Uyardı.. Sıradaki Siz Olmayın...
Gümrük Bakanı Yazıcı “Bedava tatil kazandınız diye vatandaşı otele davet ...
Vatandaşlar Hayalet Ağları İhbar Ediyor
Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ...
 
 
Kelime Oyunu Yeni Sezonda Yeni Kanalında
Ali İhsan Varol'un sunduğu Kelime Oyunu yeni sezonda yeni kanalında ekranlara gelecek.
Plajların Yeni Çılgınlığı
Dünyada büyük ilgi gören Bungee Jumping atlayışından sonra yeni eğlence ...
TDK'nın Verdiği Yeni Hizmet Tartışma Yarattı!
Türk Dil Kurumu (TDK), internet sitesinde bazı kelimelerin sözlük anlamlarının ...
Ender Ahtapot Türünü Yedi Sonrada Pişmanım Dedi
2008 yılında keşfedilen ve türüne az rastlanan 'hexapus' cinsi ahtapotu ...
 
 
Muhafazakar Bayanlara Bronzlaşma Müjdesi!
Haşema'nın Ar-ge çalışmasını yaptığı yeni kumaş sayesinde, bayanlar kapalı ...
Dr. Güner'in Sağlık Durumu Ciddiyetini Koruyor
Bodrum'da yanlış içtiği ilaç yüzünden komaya giren ve daha sonra yoğun ...
Köyünün 26 Yıldır Günlüğünü Tutuyor
Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Başlamış köyünde yaşayan 51 yaşındaki Nihat ...
İlk Teravih Namazı İçin Camiler Doldu Taştı
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar ilk teravih namazı için ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya