Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Ekonomide ABD ile “Model Ortaklık” Çalışması
Ekonomide ABD ile “Model Ortaklık” Çalışması
 
Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi'nin Bakanlar düzeyindeki ilk toplantısı ABD'de yapılacak.
 
15 Ekim 2010 Cuma - 12:53

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 17-24 Ekim2010 tarihlerinde ABD ve Kanada'yı kapsayan resmi bir ziyaretgerçekleştirecek. Bakan Çağlayan, ABD programı kapsamında, 18 Ekim 2010 tarihinde, Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) 29. Yıllık toplantısına katılarak konuşmayapacak. Yaklaşık 30 yıldır düzenlediği konferanslar ve etkinliklerle Türkiye-ABDticari ve ekonomik ilişkilerine çok büyükkatkılar sağlayan Amerikan Türk Konseyi'nin yıllık toplantısında Türkiye-ABD ilişkilerinin geldiği nokta ve önümüzdeki döneme ilişkin yapılması gerekenlerdeğerlendirilecek.
 
Bakan Çağlayan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte 19 Ekim 2010 tarihinde ise "Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi"nin Bakanlar düzeyinde yapılacak ilk toplantısına katılacak.
 
"Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi" toplantısı; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009 yılı Aralık ayında ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında temelleri atılan ve Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın koordinatör Bakanlar olarak tayin edildikleri Türkiye ile ABD arasında modelortaklık kurulması çalışmaları kapsamında yapılacak.
 
Stratejik Çerçeve toplantısında, Türkiye'yi koordinatör bakanlar olan; Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'yi ise Ticaret Bakanı Gary Locke ile Ticaret Temsilcisi Ron Kirk temsil edecek.
 
Stratejik Çerçeve ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, ikili ticaretimizin artırılması, ABD'den ülkemize daha fazla doğrudan yatırım çekilmesi ve üçüncü ülkelerdeki ekonomik ve ticari işbirliğinin ortak projeler yoluyla güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede, anılan toplantıda ilgili Kurumların katılımı ile bir yol haritası belirlenmesi öngörülmektedir.
 
Bakan Çağlayan Washington temaslarında ayrıca uluslararası alanda faaliyet gösteren bilişim, teknoloji, enerji, müteahhitlik, lojistik firmalarının üst düzey yöneticileri ile görüşmeler yapacak, 100 binin üzerinde çalışanı olan bir teknoloji merkezini ziyaret edecek.

Bakan Çağlayan ABD programı çerçevesinde, Türk Amerikan Koalisyonu (Turkish Coalition of America) yöneticileri, Türk-Amerikan Ticaret Odaları ve Dernekleri temsilcileri ile görüşecek, Uluslararası Yaklaşım İçin İş Konseyi (Business Council for International Understanding-BCIU) kuruluşu tarafından düzenlenecek toplantıya katılarak bir konuşma yapacak.
 
ABD ile ülkemiz arasındaki ikili ticaret verileri incelendiğinde 2002-2004 yılları hariç Türkiye'nin sürekli dış ticaret açığı verdiği görülmektedir. 2005 yılındansonra hızla artan ticaret açığı, 2008 yılında 7,7 milyar dolara ulaştı, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 36'ya kadar geriledi. 2009 yılında ABD ile dış ticaret açığımız 5,3 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yaklaşık yüzde 38 olarak gerçekleşti. 2010 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise dış ticaret açığımız, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 42,4 oranında artış göstererek 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 33,1 oldu.
 
2009 yılında ABD'ye ihracatımız bir önceki yıla göre yaklaşık 1 milyar dolar (yüzde 24,8) azalarak 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, ABD'nin toplam ithalatının yaklaşık binde 2'sine tekabül etmektedir. 2009 yılında ithalatımız ise 3,4 milyar dolar (yüzde 28,5) tutarında azalarak 8,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde iki ülke arasındaki ticaret hacmi ise yüzde 27,5'lik bir daralma ile 11,8 milyar dolar oldu.

2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde, ülkemizden ABD'ye yapılan ihracat, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 20,1 artış göstererek 2,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2010 yılının Ocak-Ağustos döneminde ABD'den yapmış olduğumuz ithalat ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,2 oranında artarak 7,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bakan Çağlayan, ABD ziyaretinin ardından Kanada'ya geçerek, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki işadamı grubuyla Toronto'da yapılacak Türkiye-Kanada İş Forumu ve DEİK İş Konseyi toplantılarına katılacak.
 
Kanada'da, pazar payımızın artırılması ve bölgeye yönelik yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ile Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenecek söz konusu Ticaret Heyetine gıda ürünleri, otomotivve yan sanayi, inşaat malzemeleri, deri ve deri mamulleri, ev tekstili, hazırgiyim ve konfeksiyon gibi potansiyel sektörlerde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden 30 iş adamımız katılacak. Program kapsamında Türk ve Kanadalı iş adamları arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Hon Peter Van Loan'ın 22 Ekim 2010 tarihinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Kanada-Türkiye İş Konseyi işbirliğinde "Canada-Turkey: A New Perspective in Trade and Investment" başlıklı bir konferans düzenlenecek.
 
'Türkiye'de Yatırım ve Ticari Fırsatlar', 'Madencilik ve Tabii Kaynaklar', 'Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji/ Çevre', 'Havacılık ve Savunma' sektörel panellerinden oluşan söz konusu konferans, Kanada ve Türkiye'deki değişen iş ve yatırım ortamlarını tartışmak üzere Türk ve Kanadalı üst düzey özel sektör ve devlet temsilcilerini bir araya getirecek.

Bakan Çağlayan, Kanada ziyareti kapsamında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin başlatılmasına yönelik temaslarda bulunacak.
 
Program çerçevesinde Bakan Çağlayan, Toronto Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma merkezi olan Munk Küresel İlişkiler Merkezi'nde bir konuşma yapacak.
 
Kanada ziyareti kapsamında, Bakan Çağlayan ayrıca, uluslararası alanda faaliyet gösteren Kanadalı bankacılık, ulaştırma, lojistik firmalarının üst düzey yöneticileri ile de bir araya gelecek.
 
Diğer taraftan, Bakan Çağlayan, Türkiye-Kanada Ticaret Odası'nın merkez binası açılış törenine ve 1. Kuruluş yıldkolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yaklaşıkönümü nedeniyle yapılacak törene katılacak.
 
Kanada ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimiz coğrafi uzaklığın etkisiyle yıllar boyu istenilen düzeyde olmadı.
 
2009 yılında Türkiye'nin yaklaşık 250 milyar dolarlık ve Kanada'nın yaklaşık 650 milyar dolarlık ticaret hacimlerinin sadece 1,2 milyar doları Türkiye-Kanada ticaret hacmini oluşturuyor.
Kanada ile ticaret rakamlarımıza bakıldığında, 2008 yılında 1,9 milyarlık dış ticaret hacmi, 2009 yılında küresel ekonomik krizin etkisiyle yüzde 34 oranında daralarak 1,2 milyar dolara düştü.
 
Söz konusu daralma 2010 yılında yerini kayda değer oranlarda artışa bıraktı. Dış ticaret hacmi, 2010 yılı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 14 oranında artarak, 926 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Kanada'ya ihracatımız 286 milyon dolar, ithalatımız ise 640 milyon dolar oldu.
 
Kanada ile dış ticaretimizde uzun yıllardır Kanada lehine ticaret fazlası verilmektedir. Nitekim 2009 yılında ikili ticaret dengesi yaklaşık 600 milyon dolar Kanada lehine açık vermiştir. İkili ticaretimizin karşılıklı yarar esasına göre, dengeli artış göstermesi ve Türkiye-Kanada arasında ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin istenilen boyuta ulaşması hedefleniyor. Bakan Çağlayan ve beraberindeki heyet 24 Ekim 2010 tarihinde Türkiye'ye dönecek.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
36 Sendikadan Ortak Açıklama
 
Başbakan Erdoğan, Finlandiya Yolcusu
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Hükümetten Ekmek Zammına Veto
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, federasyonun böyle bir yetkisi olmadığını ...
Çağlayan’dan, Merkez Bankasına Tepki
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye'de hala göstermelik, yapıyormuş ...
İşsizlik Geriliyor
Türkiye İstatistik Kurumu geçen yılın aynı döneminde 12,8 olan işsizlik ...
THY Filosuna Bir BOEING Daha Kattı
Türk Hava Yolları'nın (THY), Boeing firmasından satın aldığı Boeing 777-300ER ...
 
 
Gecikme Zammı ve Tecil Faizi İndiriliyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, amme alacaklarına uygulanan aylık gecikme ...
Vergi Affında Son Söz Başbakanda
Maliye Bakanı Şimşek, günlerdir konuşulan vergi affının detaylarını açıkladı: ...
Petrolün adı bile heyecana yetti
Karadeniz'de Zonguldak açıklarında iki kuyuda daha petrol aranacak. Bir ...
Dolar 2 Yıl Aradan Sonra 1.400 Altında
Dolar, açılışın hemen ardından bankalararası piyasa ve İstanbul serbest ...
 
 
Hürriyet ve CNN Türk'ü satıyor
Doğan Grubu, medyadaki varlıklarının satışı için Goldman Sachs'a yetki ...
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne Dr. Adnan Ertem Atandı
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ertem atandı.
Fırıncılar Federasyonu Açıkladı
Türkiye Fırıncılar Federasyonu ekmeğe % 15 oranında zam yapıldığını açıkladı.
Telefonda En Geveze Ülkeyiz
Ericsson'un ''Consumer Lab 2010 Türkiye'' araştırmasına göre, Türk telefon ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya