Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/22 °C
 
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
 
    UBP Milletvekili Hasipoğlundan Strazburg’da Önemli Mesaj  
Erdoğan :“Kültür, bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir”
Erdoğan :“Kültür, bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir”
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri takdim törenine katıldı.
 
19 Aralık 2018 Çarşamba - 22:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Bize göre kültür; tıpkı toprak gibi, tıpkı bayrak gibi, tıpkı ordu gibi, tıpkı para gibi bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir. Dünyanın en güçlü ülkelerine baktığımız zaman, ordularından ziyade kültürel iktidarlarıyla bu konuma geldiklerini görüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri takdim törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl ödüllerin Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu tarafından belirlendiğini söyleyerek, ödüle layık görülen kültür sanat insanlarını tebrik etti.
Bu ödüllerin milletin ve devletin kültür sanat insanlarına teşekkürünün, takdirinin bir nişanesi olarak verildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemizin ve milletimizin maziden atiye uzanan büyük yolculuğuna kendi alanlarında yaptıkları katkılar için bu değerli kültür sanat insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.
“TOPYEKÛN BİR MÜCADELEYLE ÜLKEMİZİ KÜLTÜR SANATTA İLERİYE TAŞIYABİLİRİZ”
Konuşmasında kültürün; tıpkı toprak, bayrak, ordu veya para gibi bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın en güçlü ülkelerine baktığımız zaman, ordularından ziyade kültürel iktidarlarıyla bu konuma geldiklerini görüyoruz. Günümüzde kültür endüstrisi öyle bir seviyeye geldi ki dünyada girmediği, ulaşmadığı, tesir etmediği yer kalmadı. Sinemadan müziğe, giyimden teknolojiye ve mimariye kadar her alanda bu etkiyi görüyoruz. İşte bu gerçek bizi kültür sanat politikalarımıza dört elle sarılmaya itiyor” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz 16 yılda demokraside ve ekonomide çok büyük devrimlere imza atan Türkiye’nin, eğitim ve kültür sanat politikalarında arzu edilen mesafeyi kat edemediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esasen bu alandaki gelişmelerin diğer yatırımlar gibi sadece devlet projeleriyle, kamu imkânlarıyla sağlanabilmesi işin tabiatına da uygun değildir. Millet olarak topyekûn bir mücadeleyle ülkemizi kültür sanatta ileriye taşıyabiliriz, çünkü bu faaliyetler sonuç itibarıyla bireysel çabaya, bireysel üretkenliğe dayalıdır. Devlete düşen görev, bireylerin bu gayreti ortaya koyabilecekleri iklimi tesis etmektir. İnşallah yeni dönemde bu doğrultuda çok daha büyük adımları hep birlikte atacağız.”
“SİYASİ VE SOSYAL ALANLARDAKİ KIRILMALAR KÜLTÜR VE SANAT DÜNYAMIZDA KURAKLIĞA NEDEN OLDU”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son bir asrının siyasi ve sosyal alanlar yanında kültür ve sanat açısından da büyük kırılmaların yaşandığı bir dönem olduğunu belirterek, “Bu süreçte dilimiz öylesine büyük bir değişime uğramıştır ki, dedeler torunlarıyla sağlıklı iletişim kuramaz hâle gelmiştir. Aynı şekilde müzik zevkimizde çok ciddi değişimler yaşanmıştır. Giyim-kuşamdan yeme-içmeye kadar her alanda bu sıkıntının emarelerine şahit olabiliyoruz. Kültür sanat dünyamızın kuraklığının en başta gelen sebeplerinden biri de budur” değerlendirmelerini yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyetin esasta bir inşa faaliyeti olduğunu, bu faaliyetin temelinin de ilim ve hikmet olduğunu ifade ederek, “Biz uzunca bir süre, ecdadın ihtişamlı medeniyet mirasına sırtımızı dönüp kendimizi her alanda gecekondulara, kaçak yapılara mahkûm ettik” dedi. Bugün Türkiye’de ve genel olarak medeniyet coğrafyasında yaşanan sorunların, ilme, hikmete, tefekküre, gayrete, azme ve tevekküle yeteri kadar sarılmamaktan kaynaklandığı söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “Rabbimiz Kur'an-ı Kerim’de bize defalarca, ‘Akıl etmez misiniz?’ diye hitap ederek, gitmemiz gereken yolu orada gösteriyor. Diğer hususlarla birlikte kültür sanat alanındaki kısırlığı aşmak için yapmamız gereken budur; yani aklımızı kullanmamız, geçmişten ve bugünden gereken dersleri çıkarmamızdır. Üstelik bunun için gerçekten çok kıymetli bir müktesebata sahibiz, bu alanda zenginiz, fakir değiliz.”
“MEHMET AKİF ERSOY’UN FİKİR MİRASI, ÖNÜMÜZDE YENİ YOLLAR AÇMAYA YETECEK ZENGİNLİKTEDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy’un fikir mirasının bile önümüzde yeni yollar açmaya yetecek zenginlikte olduğuna işaret ederek, “Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve geride bıraktığı eserleri, başlı başına milletimize verilmiş bir ödüldür. Bizim burada kendisi adına varisine takdim edeceğimiz ödül, sadece milletimizin istiklal şairine olan vefasının ifadesidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy’un Mısır’dan Türkiye’ye döndüğünde Beyoğlu’nda kaldığı dairenin kamulaştırılarak, müze eve dönüştürüleceğini belirterek, “İstiklal Marşı şairimize ait pek çok eser ve şahsi eşyanın da sergileneceği bu müze evinin bilhassa gelecek kuşaklara üstadı daha yakından tanıma ve anlama imkânı vereceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.
“ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN KÜLTÜR SANAT İNSANLARIMIZIN DESTEĞİYLE YÜKSELİŞ DÖNEMİNE DÖNÜŞECEĞİNE İNANIYORUM”
Türkiye’nin yeni Mehmet Akif’lere, Tanpınar’lara, Necip Fazıl’lara, Nazım Hikmet’lere, Arif Nihat Asya’lara, Kemal Tahir’lere ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Aynı şekilde müzikte yeni Dede Efendi’ler, Itri’ler, Hacı Arif Beyler, Âşık Veysel’ler, Muzaffer Sarısözen’ler, Neşet Ertaş’lar yetiştirmeden özgünlüğümüzü koruyamayız. Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlarca devam edecek ekoller oluşturacak mimarlar yetiştirmeliyiz. Önümüzdeki sürecin ülkemiz ve milletimiz için buradaki kıymetli kültür sanat insanlarımızın desteği ve gayretleriyle yeni bir yükseliş dönemine dönüşeceğine inanıyorum.”
“TOPLUMLARIN KUTSALLARINI KÜÇÜMSEYEREK, İDEOLOJİK SİPARİŞLERE GÖRE KÖRELTMEYE ÇALIŞMAK, KÜLTÜR VE SANAT OLAMAZ”
Konuşmasının devamında, kültür ve sanatın tabiatı gereği sivil, özgür ve vesayet kabul etmeyecek bir karakterde olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tek tipçiliği, tek sesliliği dayatan totaliter rejimlerde sanatın layıkıyla neşvünema bulmasının bu yüzden mümkün olamayacağının altını çizdi.  Aynı şekilde toplumların kutsallarını, inançlarını küçümseyen, hafife alan, tahfif eden yahut ideolojik siparişlere göre köreltmeye çalışan kişinin yaptığı işin adının kültür ve sanat olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esasen bu tarz işlere tevessül edenlerin isimleri ve eserleri tarihin tozlu raflarında kaybolup gitmiştir. Buna karşılık içinden çıktığı toplumla barışık, sanat ve edebiyat insanları isimler ive eserleriyle asırlarca ayakta kalmayı başarmışlardır. Dünya ve Türk klasikleri bu anlayışın örnekleriyle doludur” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, bir yandan geçmişteki değerlerine sahip çıkarken, diğer yandan da bunların izinde yeni kültür ve sanat insanları yetiştirmek mecburiyetindedir” sözleriyle konuşmasına devam ederek, “Küresel düzeyde dolaşıma girecek eserler üretecek kültür ve sanat insanlarının yanında olmayı en başta gelen görevimiz olarak görüyoruz. Bu anlayışla her fırsatta kültür ve sanat insanlarımızla birlikte olmaya önem veriyoruz. Bazı çevrelerin hüsnüniyet ürünü bu gayretimize dahi tahammül edemediklerini üzüntüyle takip ediyoruz. Ülkemizin en büyük sorunu; kendi toplumunu, kendi ülkesini küçümseyen bir grubun uzunca bir süre kültür sanat dünyamızı adeta esir almasıdır” dedi.
“TÜRKİYE’NİN 2053 VE 2071 VİZYONUNUN ÖNEMLİ BİR AYAĞINI DA KÜLTÜR SANAT OLUŞTURACAKTIR”
Bu esaretin yavaş yavaş ortadan kalktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle gençler arasında gelecek adına ümit veren güçlü bir kıpırdanışın, bir arayışın giderek yükseldiğini dikkat çekerek, “Türkiye’nin 2053 ve 2071 vizyonunun önemli bir ayağını da kültür sanat başlığı oluşturacaktır. Bugün dünyanın neresine gidersek gidelim televizyonun düğmesine dokunduğumuzda karşımıza mutlaka ülkemizde yapılmış bir televizyon dizisi çıkıyor, bunlar da bizi mutlu ediyor. Demek ki çalıştığımızda, emek verdiğimizde, mücadele ettiğimizde, televizyon gibi rekabetin çok üst düzeyde olduğu bir alanda netice elde edebiliyoruz. Aynı başarıları diğer alanlarda göstermememiz için hiçbir sebep göremiyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda ödüle layık görülen kültür sanat insanlarını tekrar tebrik ederek, Vefa Ödülü’ne layık görülen Mehmet Ersoy’u rahmet ve şükranla yâd etti.
2018 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük ödülleri, tarih ve sosyal bilimler alanında Profesör Mehmet İpşirli’ye, sinema alanında Türker İnanoğlu’na, müzik alanında Erol Sayan’a, sanat-fotoğraf alanında İzzet Keribar’a verildi. Vefa Ödülü’ne layık görülen Mehmet Akif Ersoy’un ödülünü ise adına torunu Selma Argun aldı.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Olumsuz Hava Koşulları İstanbul'da Deniz Ulaşımını Etkiliyor
 
İlk Konser!de Yeşilçam Şarkıları
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin sahipleri belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Kültür ve Sanat Politikaları ...
Mehmet Kesim Atatürk'e hitap eden 'Senden Sonra 'Şiiriyle büyük takdir topladı
Duygu Yüklü şiirinde Ulu Önderimizin Yerinin doldurulamadığını anlatan ...
Mesnevi Okumaları Genç Kahve'de Başlıyor
Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla katılımcılar ...
Gülsin Onay ve Alexander Markov’dan Gümüşlük'te müzik şöleni
Gümüşlük’te iki virtüöz, tarihi taş ocağında klasik müzikseverlere unutulmaz ...
 
 
‘En İyi Film’ e Altın Portakal Heykelciği ve 50 bin Avro Para Ödülü
Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 55incisi düzenlenecek ...
DOB Genel Müdür Vekili Haberal :Kapanma Konusuna Açıklık Getirdi
Kamuoyunun sanat dünyasının Merak ettiği konuya cevabı resmi muhatabına sorarak öğrendik
Diyanet İşleri Ba​şkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kadir Gecesi Mesajı
Mesajda, “Milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesini tebrik ediyor, ...
2.'Datça Altın Badem Yaşam Ödülleri ' Start Alıyor
11 Mayıs Cuma Günü Toplanacak Kahvaltılı Komite Toplantısında adaylar belirlenecek
 
 
“Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı” Priştine ve Prizren’den Geçti
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ...
Ankara DOB Sezonu 'Carmen' le Kapattı
Yeni Sezon 15 ekim'de Yenilenmiş Binasıyla Açılacak
TYB “Edirne’den Mostar’a “Kültür Kervanı” düzenleyecek.
Türkiye Yazarlar Birliği, (TYB) kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında ...
TYB "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" Ödülleri Verilyor
Ödül töreni İstanbul’da Okmeydanı Darülaceze Salonunda gerçekliyor
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya