Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/23 °C
 
 
    BARÜ’de hedef kolesterol seviyesini düşürücü yeni formül  
 
    Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”  
 
    Antalya Büyükşehir Zabıtası’ndan çöp ev tahliyesi  
 
    TODEV' den Mum Atölyesi Açılışı  
Erdoğan: PKK ile istihbaratçılar görüşür
Erdoğan: PKK ile istihbaratçılar görüşür
 
PKK ile pazarlık iddialarına yanıt veren Başbakan Erdoğan, "Biz siyasi iktidar masaya oturmayız, devletin istihbarat kurumları bu görüşmeleri yapar, bazı kilitleri açmak için" dedi. Erdoğan, Hanefi Avcı'nın muhatabı olmadığını söyledi.
 
24 Ağustos 2010 Salı - 08:47

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında gündemle ilgili soruları yanıtladı.

PKK'nın eylemsizlik kararı ve hükümetin ya da devletin Öcalan ile irtibat kurduğu yönündeki iddialar hatırlatılarak ''Sizin danışmanlarınızdan Yalçın Akdoğan'ın bir yazısı çok çarpıcıydı, 'Evet hükümlü ile bir görüşme olmayabilir bir temas olabilir' şeklinde. Böyle bir temas var mı?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Burada bir şeyi birbirine karıştırmayalım. Biz siyasi iradeyiz, siyasi iktidarız. Biz siyasi iktidar olarak, siyasi hükümet olarak hiçbir zaman bir terör örgütüyle veya temsilcileriyle masaya oturup görüşme yapmayız. Böyle bir şeyimiz bizim asla olmamıştır, yoktur, olamaz da. Şu veya bu şekilde çeşitli kurumlarıyla bu tür bazı münasebetler gerekirse devlet onu kendisi yapar. Burada bunu birbirine karıştırmamak gerekir.''

''Devlet kurumları'' ile neyi kastettiğinin sorulması üzerine Erdoğan, şöyle devam etti:

''Mesela, devletin istihbarat kurumu vardır. Bu bir istihbari görevdir. Bu istihbari görev de nedir, bazı kilitleri açmak içindir, çözmek içindir. Bunları yapar ama hiçbir zaman siyasi irade kalkıp da muhatap alıp masaya asla oturmaz, böyle bir şey olamaz. Dünyanın neresinde olursa olsun, istihbarat örgütlerinin görevi de nedir, ağırlıklı olarak zaten bu tür görevlerdir. Bunları yaparlar. Bunu yaparken de niçin yaparlar, bir çözüm kilidi açmak için yaparlar. Kalkıp da burada muhalefetin söylediği gibi benim arkadaşlarımın veyahut siyasi iradenin görüşmeler yaptığı, masaya oturduğu yani bu, ağır konuştum ama bu bir şerefsizliktir. Böyle bir şeyi kimse bize yıkamaz. Böyle bir şeyi ne ben, ne arkadaşlarım, ne benim bilgim dahilinde siyasi iradeden hiçbir kimse bugüne kadar  yapmamıştır, yapamaz.

Daha önce de eylemsizlik kararı verildi biliyorsunuz. Daha önce de eylemsizlik kararı aldılar. Burada örgütün kendini meşrulaştırma gayreti var. Bu meşrulaştırma gayreti içerisinde adeta bizi bir karşı taraf olarak masada gösterme gayretidir bu. Bunun da destekçileri ana muhalefet partisidir, diğer muhalefet partileridir. Onlar da onlara meşruiyet kazandırmak için bir gayretin içerisinde bulunuyorlar. Nasıl olur da siz Kandil'deki adamın sözüne inanırsınız ama bu ülkenin Başbakanının sözüne inanmazsınız. Bu gaflet değil, dalalet değil de nedir?

Terörle mücadele konusunda bugüne kadar muhalefetle hiçbir zaman işbirliği yapamadık. Türkiye'nin talihsizliği budur. Ama İspanya'da, oradaki arkadaşlarımla hükümet başkanıyla görüştüğüm zaman 'Biz, muhalefetle bu işi çözmek için rahat işbirliği yaptık' diyorlar. Ama biz oturup da konuşamıyoruz ki. Yüksekova'da Şemdinli'de bir taraftan mücadeleyi verirken, bakıyorsunuz öbür taraftan Ankara'dan bizi vurmaya çalışıyorlar. Şimdi bunun izahı olabilir mi? Orada bizim birlikte olmamız lazım. Güvenlik kuvvetlerimiz orada bu mücadeleyi verirken burada, 'Acaba nerede bunlar açık verdi' diye açık aramaya kalkarsa muhalefet, bu iş olmaz. Sıkıntı var burada."

İKİNCİ BİR BAYRAK İSTEMEYİZ
Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da 3 Eylül günü yapacağı mitingdeki konuşmasıyla ilgili de ipuçları verdi:

''Neyi söyleyeceğimi bugün açıklamam ters düşer ancak Diyarbakır'da özel bir konuşma olacak. Yapamayacaklarımızın istenmesi yanlış bir şey. Biz hiçbir zaman ne aldatan, ne aldanan olacağız dedik. Dolayısıyla yapamayacaklarımızı da tabii ki dile getireceğiz. Aslında bunu biz geçmişte söyledik zaman zaman bunları dile getirdik. Yine dile getireceğiz. Ben burada sadece bir mesaj vereyim, biz kalkıp da Türkiye'de bayrağımızın yanında bir ikinci bayrağı istemeyiz. Böyle bir şeyi dalgalandıramayız çünkü bu bayrakla benim Kürt kökenli kardeşim de Türk kökenli kardeşim de kucak kucağa mücadeleyi verdiler. Oradaki kan, onların müşterek kanıdır zaten, oradaki hilal, oradaki yıldız onların müştereğidir. 780 bin kilometrekarelik vatan toprakları böyle oluştu.''

ARKA BAHÇELERİNİ BOZUYOR
Başbakan Erdoğan, ''12 Eylülde Başbakan Erdoğan olarak değil de vatandaş olarak özellikle iki madde göz önüne alındığında neden 'evet' diyeceğiniz konusunda inandırıcı gerekçeler söyler misiniz?'' sorusu üzerine, sunuculara ''Ben isterim ki bu gerekçeleri açıkladığım zaman siz de acaba 'evet' veya 'hayır' der misiniz? Bu da çok önemli'' karşılığını verdi.

Bu çalışmayı yaparken Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili AB üyesi ülkeler, ABD ve Japonya gibi ülkeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hatırlarsanız Sayın Baykal 'İki maddeyi çıkaralım, diğer maddelerde beraber hareket edelim' diyordu. Bu iki maddeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürdüler. Anayasa Mahkemesi, bir iki ufak cımbız yaptı, esastan girdi, girmemesi lazımdı. Bu cımbızlamanın dışında 'Anayasal anlamda başka herhangi bir sıkıntı yoktur' dedi. Buna rağmen CHP'nin Anayasa Mahkemesinden geçtikten sonra bu iki maddeye 'evet' demesi gerekmez miydi? Sen götürdün, ben götürmedim.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla alakalı şu anda 11 artı 4, 15 kişilik bir yapı var. 4 yedek üye, değişiklikle beraber asıl olacak. Buraya yeni 2 ilave olacak. Bu yeni ilave edilen 2 kişinin üzerindedir sıkıntı. Nedir? Cumhurbaşkanı buraya hukukçuların dışında her hangi birini sokmasın. O da kabul edildi. Şimdi buraya teklifler yapılacak ve Cumhurbaşkanı 2 hukukçu atayacak. Bu teklifler Barolar Birliği ve Sayıştaydan gelecek ve bunun neticesinde bu adım atılacak. Şimdi zaten daha önce Cumhurbaşkanı'nın bu konuda yetkileri vardı. Böylece 17 teşekkül etmiş olacak.

HSYK'da değişen bir şey var mı? Sayıda var. Sayı 7'den 22'ye çıkıyor. Hükümetin burada elemanı olarak Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı Müsteşarı var. Bunlar bizden önceki dönemlerde de vardı, bu yeni değil. Fakat bu mevcut 7 kişinin 2'si Adalet Bakanı ile Müsteşar diğer 5'i ise Yargıtay ve Danıştay üyeleri, Meclisten filan gelmiyor. Bunlar teklif olarak Cumhurbaşkanına gönderilir, Cumhurbaşkanı önüne gelen isimlerden 1'ini seçer HSYK'ya gönderir. Yoksa Cumhurbaşkanı istediğini seçme hürriyetine sahip değil. Bunun seçimi Yargıtayda, Danıştayda yapılır oralardan gelir. Şimdi ise sayı 7'den 22'ye çıkıyor. Adalet Bakanı ile Müsteşar yine orada. 20 kişi var. Bu 20 kişinin de 5'i mevcut. Bu 5'in dışında 15 kişi seçilecek. Sıkıntının kaynaklandığı nokta şu: İlk derece mahkemesi denilen, diyelim ki Van'ın herhangi bir ilçesinden savcı, hakim oy kullanacak. Hakkari'deki, Sinop'taki hakim, savcı oy kullanacak. Ve bunlar seçim yapacaklar. Toplamda 11 bin civarında hakim, savcının yapacağı oylamayla 10 tane, HSYK'ya üye seçilecek. Bunu istemiyorlar. Niye? Çünkü bu mevcut arka bahçelerini bozuyor. Biz de diyoruz ki 'niye rahatsız oluyorsun? Onlar da hakim,  savcı'. Katılımcı demokrasi... Ben mi atıyorum bunu? Hayır. Bütün hakim, savcılar bu işe katılacaklar. Meclis burada seçim yapmıyor, seçim hakkı yok, bizim yok.

Fransa'da kurulun 18 üyesi var. 6 hakim, 6 savcı meslektaşları tarafından seçilir. Danıştay Genel Kurulu 1 üye verir. Cumhurbaşkanı, Senato Başkanı ve Meclis Başkanının da 1'er üye seçme hakkı vardır. İtalya'da 27 üyeli kurulun başkanı Cumhurbaşkanıdır. Yargıtay Başkanı ve Yargıtay Başsavcısı doğal üyedir. 2'si yüksek yargıdan, 14 ise ilk derece mahkemelerinden seçilir. Bizde 10, burada 14. Toplam 16 hakim ve savcı meslektaşları arasından seçilir 8 üyeyi belirleme yetkisi ise burası çok önemli parlamentoya ait. Bizde parlamentonun böyle bir yetkisi yok. Portekiz'de kurulun 17 üyesi var. Yüksek Kurul Mahkemesi Başkanı ve başkan yardımcısı doğal üye. 2'si istinaf 4'ü ilk derece mahkemelerinden olmak üzere meslektaşlarınca seçilen 6 üye, 2 üye devlet başkanı, 7 üye ise parlamento tarafından seçilir. Polonya böyle, aynı şekilde Hollanda da... AB ülkelerinin çoğunda durum böyle.''

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kainatın en güzeli MEKSİKALI
 
Bahçeli: Bu şerefsizliği kabul etmeyiz
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
13 PKK'lı terörist teslim oldu
Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde PKK'dan kaçan 1'i kadın 13 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu
Medvedev, Gül’e Teşekkür Etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ...
İzmir-İstanbul arası 3 saate inecek
Bakan Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı'na katıldı. ...
Iğsız Paşa Veda Etti
YAŞ kararı sonrası emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ı, ...
 
 
Başkent 24 Saat Gözetlenecek
Ankara güvenliğinde yeni bir dönem başlıyor. Kentin önemli noktaları 1400 ...
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Kitap Yaktı
Iğdır'da Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyeleri, koşulsuz ...
Başbakan Başbuğ'u kapıya kadar uğurladı
Görev süresi 30 Ağustos'ta sona erecek Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker ...
6'lı Ganyan'ın Başlama Saatleri Değişiyor
25 Ağustos 2010 Çarşamba (dahil) gününden itibaren geçerli olmak üzere ...
 
 
İşte Genelkurmay'ın Org. Berk İle İlgili Raporu
Genelkurmay Başkanlığı, "Ergenekon"a bağlı olarak faaliyet gösterdiği ...
Mavi Marmara’da Gözler Veri Toplama Misyonu’nda!
Gazze'ye yardım gemilerine İsrail askerleri tarafından yapılan saldırı ...
KIRMIZI KİTAP Değişiyor
Türkiye'nin bir süredir "sıfır sorun" politikası ile yürüttüğü dış politikanın ...
ARINÇ Geri Çevirmiş
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Başkanı olduğu dönemde, Şemdinli ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
BARÜ’de hedef kolesterol seviyesini düşürücü yeni formül

BARÜ’de hedef kolesterol seviyesini düşürücü yeni formül

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya