Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, bu sezon Finike portakalı rekoltesinin 250 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. Ortalama rekoltenin 180 bin ton civarında olduğunu vurgulayan Sarıçobanoğlu, üretimin artmasına karşın ürünün yüzde 30'unun dalda kaldığını söyledi. Üreticinin dalında kalan portakalı satmakta zorlandığına işaret eden Sarıçobanoğlu, son 20 yılın en kötü sezonunu yaşadıklarını anlattı.
REKOLTE DÜŞECEK
Üreticilerin banka kredilerini ödemekte zorlandığına değinen Sarıçobanoğlu, "Bir sonraki sezonda rekoltenin daha düşük alacağını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 150 bin ton civarında olur. Dolayısıyla önümüzdeki sezonda da portakal üreticisinin kazanabileceğini düşünmüyorum" dedi. Portakalın 15 Nisan itibariyle bitmiş olması gerektiğini anımsatan Sarıçobanoğlu, "Yeni sezon için ağaçlar çiçek açtı. Portakalın büyük çoğunluğunun şu ana kadar satılmış olması gerekiyordu. Ancak, üretici, elindeki ürünün yüzde 70'ini satabildi. Piyasa kalitesine göre satış fiyatı 70-80 kuruştan açıldı. Ancak genel ortalamayı 50 kuruş olarak değerlendirebiliriz" diye konuştu.
İHRACAT YOK, PORTAKAL ELDE KALIYOR
İhraç edilmediği için portakalın elde kaldığına işaret eden Halil Sarıçobanoğlu, "Havaların erken ısınması da portakal satışını olumsuz etkiledi. Ayrıca diğer bölge portakalları 25-30 kuruşa satılıyor. Bu da iç pazarda Finike portakalının satışını olumsuz etkiliyor. Finike portakalının kilosu marketlerde 1,5-2 liradan satılıyor. Üretici kazanamıyor çünkü iyi bakılan bahçenin maliyeti yüksek. Ortalama 50 kuruşa satılan portakaldan üretici sadece üretim maliyetini karşılayabiliyor. O nedenle üretici değil aracılar kazanıyor" diye konuştu.