Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/27 °C
 
 
    Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü  
 
    Tansiyon Hastalığında Suçlu Gen Deyil Yaşam Şekli  
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
Fransa'daki Türkler ayakta!
Fransa daki Türkler ayakta!
 
Paris Ulusal Meclisi’nde sözde Ermeni soykırımına inkar edenler için hazırlanan yasa tasarısı görüşülmeye başlandı. Yasa tasarısına karşı Paris’te Türkler gösteriler yapıyor. Ulusal Meclis önünde sabah 6’dan itibaren toplanan kalabalık gösterilere başladı. Türkler Fransa’nın çeşitli şehirlerinden otobüslerle geliyorlar.
 
22 Aralık 2011 Perşembe - 10:58

Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini görüşmeye başladı.

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı.

Daha sonra siyasi grup sözcüleri ve hükümet adına bir bakan yasa teklifiyle ilgili söz alacak. Meclisteki bu konuşmaların ardından 12 milletvekili daha konuşma yapacak.

Yasa teklifine ilişkin 10 değişiklik önergesi sunuldu. Değişiklik önergelerinden en önemlisi üniversitelerde görevli veya bilimsel çalışmalar yapanların müeyyidelerden muaf tutulmasını öngörüyor.

Önemli bir değişiklik önergesinde de parlamenterlerin tarihi konuda yasa yapamayacağı belirtilerek, bu türden yasaların meclisten geçmesinin ileride Ruanda, Kamboçya, Şatilla ve Sabra gibi diğer potansiyel konularda tartışmanın artmasına yol açacağı görüşü dile getiriliyor. Bu değişikliğin kabul edilmesi beklenmiyor.

7 Aralık’ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.

Yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların
reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.
Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa, 1915 yılındaki Ermeni
soykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç
sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için
teklif yasalaşmamıştı.

Fransa’daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine
getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor.

TÜRKLER AYAKLANDI

Her iki ülke arasındaki ilişkiler son derece gergin.

Yasa teklifi, bir soykırım olduğunu ret ya da inkar etmeyi suç sayıyor ve bu fiili işleyenler için bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngörüyor.

Teklife büyük tepki gösteren Türkiye, teklifin gündeme alınmasını önlemek için yaptığı girişimlerden sonuç alamadı. Hükümet dün, meclis başkanlık divanında, teklifin gündeme alınmasına itiraz etmedi.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan teklifin meclisten onay alması bekleniyor.

Oturum öncesinde Türk dernekleri, meclis binası önünde gösteri yapacak.

Türkiye'de de Fransa elçilikleri önünde eylemler düzenlenmesi bekleniyor.

Erdoğan açıklama yapacak Türkiye planlarını teklifin geçeceği öngörüsüyle yapıyor ve yaptırımlara yönelmeye hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk etapta alınacak önlemleri açıklamaya hazırlanıyor.

Erdoğan "2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız' dedi.

Bu adımlar arasında büyükelçilerin geri çağrılmasının ve Fransız şirketlerinin bazı kamu ihalelerinden dışlanmasının yer alabileceği bildiriliyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin desteğine sahip olan girişim için, "Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir' dedi. Başbakan, "Temennim odur ki... bu yanlışı Senato bundan önce olduğu gibi düzeltir ve Türkiye-Fransa ilişkileri yine aynı minval üzere devam eder. Aksi takdirde bugün Fransa'da 500 bin Ermeni varsa 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var." diye konuştu.

Girişimi ülkede yaklaşan seçim kampanyasının faydacı bir uzantısı olarak niteleyen Türkiye, daha önce, ülkedeki büyükelçisini geri çekme tehdidinde bulunmuş, Başbakan Erdoğan ise Paris'in önce Cezayir ve Ruanda'daki ihlalleri incelemesi gerektiğini savunmuştu.

Girişime en baştan bu yana büyük destek veren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ise son günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün telefonlarına çıkmadığı ortaya çıkmıştı.

Fransa meclisi, 2001 yılında 'Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Sarkozy de daha önceki açıklamalarında Türkiye'nin tavrını 'kolektif şekilde inkâr' olarak nitelerken bunun kabul edilemez olduğunu söylemiş,"Türkiye tarih ile yüzleşmeli" diye konuşmuştu.

Fransa'nın Türkiye'nin AB sürecine en eleştirel yaklaşan ülkelerin başını çekmesine rağmen, iki ülkenin yakın ekonomik ilişkileri bulunuyor. (BBC Türkçe)

LE MONDE UYARDI

Fransa'da yayınlanan Le Monde gazetesi bugünkü sayısının birinci sayfa manşetini, Fransız meclisinde oylanacak yasa teklifine ayırdı.

'Türkiye öfkesiyle Fransa'yı tehdit ediyor” başlığıyla verilen haberde, meclis gündemine getirilen yasa teklifinin, 'Paris'in Ankara ile Ortadoğu'da işbirliği yapmayı planladığı bir dönemde ikili ilişkilerde kriz yarattığı” yorumunu yaptı.

Yasa teklifinin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de onayıyla meclis gündemine geldiğini hatırlatan Le Monde, “Siyasi hesaplarla yapılan bu girişimin, Paris ve Ankara arasında son dönemde gelişen işbirliğine darbe vurma riski taşıdığı” görüşünü dile getirdi.

Gazete, ilişkilerin bozulmasının özellikle Suriye ve İran gibi önemli konularda yapılacak işbirliğine önemli zarar vereceği uyarısını yaptı.

“İç politika hesaplar, jeopolitik çıkarlara üstün geldi” yorumunu yapan Le Monde, bu konuda Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Alain Juppe arasında görüş ayrılığı olduğuna da dikkat çekti.

DAVUTOĞLU: SARKOZY SÖZ VERMİŞTİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Le Monde gazetesinin bugünkü baskısı için verdiği mülakatta, Fransız meclisinin oylayacağı yasa teklifi için “ulusal şerefimize saldırıyor” ifadesini kullandı.

Yasa teklifinin Türk ulusunun tarihine de saldırı anlamına geldiğini kaydeden Davutoğlu, “Bu yasa teklifinin, Fransa'nın değerlerine de aykırı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bütün konuları özgür bir şekilde tartışmaya hazır olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Hazreti Muhammed'e saldırı olduğunda, Avrupalılar bunu ifade özgürlüğü sorunu diyor. Şimdi de bir bir fikri cezalandırmaya çalışıyorlar. Bu yasa teklifi entelektüel tarih ve Fransız değerleri için de saldırı” dedi.

“Dar görüşle siyasi hesapların değerlerimizi öldürmesine izin vermeyeceğiz” diyen Davutoğlu, “Bu yasa bu kadar çok önemliyse daha önce niye oylanmadı. Bu kadar popülist olmak tehlikeli” ifadesini kullandı.

Yasa teklifinin gündeme gelmesini şaşkınlıkla karşıladığını belirten Davutoğlu, “Çünkü Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, diplomasi danışmanı Jean David Levittte aracığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu tür bir yasa teklifinin kabul edilmesinin engellenmesi konusunda söz vermişti” dedi.

Türkiye'nin Ermenistan'a karşılıklı olarak arşivleri açarak bu konununu tartışılmasını önerdiğini hatırlatan Davutoğlu, bu tür girişimlerin Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşma sürecine de zarar vereceği uyarısında bulundu.

BAŞBAKAN DERSİM KATLİAMANI TANIDI

“Başbakan Erdoğan, 1937'deki Dersim katliamını tanıdı, 1915 olaylarını konuşmak neden zor?” şeklindeki bir soru üzerine Davutoğlu, “Biz her şeyi konuşuyoruz, Ermeni komşularımızın acısını da paylaşmaya hazırız. Ancak tarih tek taraflı okunmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Üniversite öğrencisi, 88 milyon dolara ev aldı!
 
Bir ülkeyle daha vizeler kalktı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Üniversite öğrencisi, 88 milyon dolara ev aldı!
Rus milyarder Dmitriy Rybolovlev’in 22 yaşındaki üniversite öğrencisi ...
Geri sayım başladı...
İnanışa göre Marduk'la randevuya dünden itibaren tam bir yıl kaldı.
Kırgızistan Meclisi'nde Cenbekov Dönemi
Kırgızistan'da Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili Asılbek Cenbekov, ...
Tarihin en büyük tatbikatı
İsrail ve ABD ordularının düzenleyeceği en büyük ortak füze tatbikatında, ...
 
 
Sunucular birbirini 'yedi'
İnsan etinin tadını merak eden iki sunucu vücutlarından küçük birer parça ...
Yeni lidere bağlılık sözü
Kuzey Kore'de devlet başkanı Kim Jong-il'in ölümü ardından ulusal yas ...
BDT Liderler Zirvesi Başladı
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu'na ...
Fransız halkı tasarıya 'Fransız'
Fransa'daki temasları hakkında bilgi veren TÜSİAD Başkanı Boyner, "Fransa ...
 
 
Eski IMF Başkanı Avrupa'yı azarladı
Taciz skandalı sonrasında ilk kez krizle ilgili konuşan eski IMF Başkanı ...
Almanya Başbakanı Merkel Kosova’da
Kosova'yı ilk kez ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, havaalanında ...
İsrail donanmasında gizli modernizasyon
İsrail, Dolphin sınıfı bir denizaltısının yapısında gizli tutulan bir ...
Esad Arap Birliği protokolünü imzaladı
Suriye, Arap Birliği'nin sivillerin korunmasını öngören protokolüne bugün ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya