Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/30 °C
 
 
    Antalya Adliyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Muhteşem Konser  
 
    AKDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Mezuniyet Sergisi açılışı  
 
    Prof. Dr.Ata Atun Yazdı: Rumlara Güven Duymak  
 
    Dernek Başkanı Bülent Kantarcılar'dan Başkan Böcek'e Çağrı  
Herkes bize hayran!
Herkes bize hayran!
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Türkiye'yi Batıdakiler bir ekonomi başarısı olarak, Doğudakiler bir demokrasi başarısı olarak görüyor.
 
24 Aralık 2011 Cumartesi - 13:17

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Batıdan Türkiye'ye doğru bakanların Türkiye'yi bir ekonomi başarısı, Doğudan Türkiye'ye bakanların Türkiye'yi bir demokrasi başarısı olarak gördüğünü belirtti.

Babacan, Türk Ocakları'nın 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen ''1912'den Geleceğe İktisadi Hayatımız'' konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, 2012'nin küresel ekonominin çok önemli sınavlardan geçeceği, dünya ve Türkiye için, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada jeopolitik gelişmelerin yakından izlenmesi gereken bir yıl olacağını söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa'daki ekonomik krizin etkilerinden ve Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki siyasi gelişmeler ve bazı sıkıntılı tablolardan kendisini ayrıştıran bir konumda bulunduğunu dile getiren Babacan, ''Batıdan Türkiye'ye doğru bakanlar Türkiye'yi bir ekonomi başarısı olarak görüyor, Doğudan Türkiye'ye bakanlar Türkiye'yi bir demokrasi başarısı olarak görüyor. Türkiye'nin şu anda dünyada sağladığı itibar, güven belki de son yüzyılın en yüksek seviyelerinde. Dünyanın her köşesinde Türkiye konuşuluyor, Türkiye anlatılıyor'' şeklinde konuştu.

Babacan, Türkiye'nin son 10 yıllık döneminin, her açıdan önemli başarılara sahne olduğunu kaydederek, Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirinin 3 bin dolar seviyesinden 10 bin doların üzerine çıktığını, enflasyonla mücadele önemli başarı elde edildiğini, bütçe açıklarının, kamu borç stokunun endişe kaynağı olmaktan çıktığını anlattı.

Tüm OECD ülkeleri içerisinde Türkiye'nin, gelir dağılımı düzelen iki ülkeden biri olduğuna değinen Babacan, Birleşmiş Milletlerin gelecek ay yayımlayacağı bir raporda, dünyada gelir dağılımının gittikçe bozulduğu, pek çok ülkede ve aynı zamanda ülkeler arasında zenginle fakir arasındaki uçurumun arttığı, dünyada bu alanda istisna iki ülkeden birinin Türkiye olduğunun yer aldığını aktardı. Babacan, ''Pek çok yoksulluk göstergesine baktığımızda, yine Türkiye yoksulluk oranlarını en hızlı düşüren ülkelerden bir tanesi'' dedi.

"TÜRKİYE MODA AKIMLARINA KAPILMADI"
Ali Babacan, son yaşanan küresel ekonomik krizde, Türkiye'nin kendi özgün politikalarını uyguladığını, ''moda akımları''na kapılmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''2009'da, pek çok Avrupa ülkesinde pek çok hükümet, krizi atlatma adına, harcama artırıcı, devlet kaynaklarını daha çok harcayıcı tedbirlerle bu krizi aşmaya çalışırken, biz tam tersine farklı bir yol izledik. O günlerde moda, 'devlet daha çok para harcasın, ekonomiye o para girsin, ekonomi canlansın' idi. Pek çok ülkenin başbakanı çıkıyordu, açıklama yapıyordu; 'Ben tedbir alıyorum.' Ne yapıyorsun? 'İşte şuna şu kadar daha fazla para harcayacağım, vatandaşlara harcama çeki dağıtacağım, maaşları artıracağım, vergileri düşüreceğim.' Peki, bu parayı nereden bulacaksın? Ya borçlanacak, ya dönecek merkez bankasına para basacak. Bir ülkenin borcu düşükse belki bunlar olabilir. Ama kamu borcu zaten yüksek olan ülkelerde, atacağınız adımlar bu borcu daha da artıracaksa, işte o zaman bu tedbirlerin, bu adımların sonuç vermesi mümkün değil. Nitekim, 2009'da bu politikaları izleyen İspanya ne durumda görüyorsunuz, İtalya ne durumda görüyorsunuz, Yunanistan, Portekiz, İrlanda ne durumda görüyorsunuz.

Biz, 2009'da çıktık tam tersi bir program açıkladık. 3 yıllık bir program açıkladık. Dedik ki; biz bütçe açığımızı daha da düşüreceğiz, daha da alt seviyelere çekeceğiz, devlete olan güven esastır, devlete olan güveni sağlam tuttuktan sonra zaten büyüme gelecektir, zaten kalkınma gelecektir, biz Türk özel sektörüne güveniyoruz. Bu programı açıklamamızdan hemen sonra, ekonomimizde ciddi bir büyüme dönemine girdik. 2 yıl üst üste dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olduk. Devlet harcamalarının bu büyümeye katkısı sıfır. Tamamen özel sektör yatırımlarından, aktivitesinden gelen büyüme.''

"HİÇBİR VATANDAŞIMIZA BİZ, BANA NE DİYEMEYİZ"
Ekonomik modelde sosyal politikalara da ağırlık verdiklerini ifade eden Babacan, ''Serbest rekabet derken, asla kapitalizmin acımasız bakışına, acımasız yaklaşımına da prim vermedik'' dedi.

Babacan, geçen yıl ABD'de yapılmaya çalışılan sağlık reformuna değinerek, şunları anlattı:

''ABD Başkanı Barack Obama'nın annesi sağlık sigortası olmadığı için tedavi edilemeyen ve bu yüzden hayatını kaybeden birisi. Bizim Türkiye'de 2003-2004'te yaptığımıza benzer bir sağlık reformunu yapmaya çalıştılar. Gösteriler başladı. Dediler ki, 'siz nasıl bizim paramızla gidip başkalarını tedavi edebilirsiniz'. O reformun yarısı yapıldı, yarısı yapılamadı.

Bizdeki sosyal dayanışma, yardımlaşma kültürü, maalesef Batı ülkelerinin çoğunda yok, aşırı ferdi bir yaklaşım var. Biz her ne kadar serbest rekabet diyorsak da, mutlaka sosyal kaygıların da ağır bastığı ve sosyal politikaların her zaman ön planda olduğu bir ekonomik politika uyguladık bugüne kadar.

Bunu biraz şuna benzetebiliriz: Olimpiyatlarda 1.000 metrelik bir koşu var, bu koşuda en iyiyi belirlemek için, yarışmacıların en başarılısını belirlemek için düzenleme gerekiyor. Eğer siz hiçbir kural koymazsanız ve sadece, 'hadi şöyle bir koşun bakalım' derseniz, o yarışma da bir şey ifade etmez. Kurallar olacak, başlangıç noktasını belirleyeceksiniz, kulvarlar olacak. Kurallar içerisinde yarışmacılara eşit şartlarda yarışma imkanı sağlayacaksınız.

Bizim ekonomide devlete biçtiğimiz rol, bu; kuralları koymak, esasları belirlemek ve fırsat eşitliği içinde adil bir yarış imkanı oluşturmak. Neyin yarışı? Daha iyi hizmet, daha iyi üretimin yarışı. Ancak olimpiyatlarda sağlık ekibi, ambulans olur, olur da, bu yarışta geri düşen, tökezleyen, sağlık sorunu çıkanlar olursa diye. Bunu da biz, devletin sosyal koruma mekanizmaları olarak görüyoruz. Şöyle ya da böyle, bu yarışta geri kalan, sıkıntıya girebilecek kişiler için devletin sosyal koruma mekanizmaları, doktoru, ambulansı da mutlaka hazır olmalı. Hiçbir vatandaşımıza biz, 'bana ne' diyemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin, asgari bazı imkanlardan da yararlanması lazım.''

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Gökdelen siluete takıldı
 
Kredi kartı faizleri yeniden belirlendi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Gökdelen siluete takıldı
1930’da kurulan Şişli Likör Fabrikası yerine yapılmak istenen gökdelene ...
Türkiye bu hamle ile Fransa'yı bitirecek
Türkiye, yaptırımları bundan sonraki gelişmelere bağlı olarak kademelendirdi. ...
Vergi daireleri açık olacak!
Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa'da motorlu taşıtlar vergisini ...
Fransızlar Türk elçinin telefonunu kilitledi
Soykırım iddialarıyla ilgili tasarı nedeniyle Türkiye'ye dönen Paris Büyükelçisi ...
 
 
Cudi Dağı'nda operasyon: 27 PKK'lı öldürüldü
Cudi Dağı'nda yapılan son operasyonlarda 27 PKK'lının öldürüldüğü, 5 teröristin ...
Aydın Menderes Vefat Etti
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, tedavi gördüğü ...
Benzine zam!
Yeni fiyatlar bu gece yarısından itibaren uygulanacak.
Dolar yine 1,90'ı gördü
Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesinde satış tutarının düşük olması sonrası dolar 1,90'a çıktı.
 
 
Sevgilisine sokakta bıçakla saldırdı
İzmit'te daha önce kalçasından bıçakladığı eski sevgilisine yine bıçakla ...
Bulaşıkçı olarak gitti, üniversite kurdu
İş bulma umuduyla genç yaşta gittiği Londra'da, yıllık 20 milyon sterlin ...
Gül'den kriz açıklaması: Savaşta bile yapılmaz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hedefinde Fransa lideri Nicolas Sarkozy ...
Erdoğan'dan Sarkozy'ye: Babana sor
Başbakan Erdoğan, Fransa lideri Sarkozy’ye Cezayirlilerin fırınlarda yakıldığını ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya Adliyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Muhteşem Konser

Antalya Adliyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Muhteşem Konser

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Rumlara Güven Duymak
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya