Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/29 °C
 
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
İptal için başvuru yapıldı
İptal için başvuru yapıldı
 
“Ermeni soykırımı yoktur” diyene 1 yıl hapis ve 45 bin euro ceza öngören yasayı çıkaran Sarkozy’ye sağduyulu 142 Fransız senatör GeneralRaşa ve vekil ‘dur’ dedi. Anayasa Konseyi’ne iptal için başvuru yapıldı.
 
1 Şubat 2012 Çarşamba - 09:43

Senatodan 77 senatör ile parlamentodan da 65 vekil, çıkarılan yasanın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Ermeni soykırımı yoktur” diyene 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası getiren kanunun iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ülkede yaşayan 550 bin Ermeni seçmenden oy almak için yaptığı seçim yatırımı sağduyu duvarına çarptı. Önce Fransa meclisinin boş salonunda, sonra da Fransız senatosunda evlerinden vekaletle oy kullanan senatörlerin oyuyla kabul edilen soykırım inkar yasa tasarısının iptali için Ankara’nın istediği oldu. Yasaya ‘hayır’ oyu veren 86 senatörden 77’si, yasanın Fransız Anayasası’nın düşünce ve ifade özgürlüğüne hükmeden 33’üncü maddesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek ülkedeki en büyük yasama otoritesi olan Anayasa Konseyi’ne başvurdu.

Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi’nin dengi olan ve çıkarılan yasaların anayasaya uygunluğunu denetleyen 11 üyeli konseyin karar almak için 1 aylık süresi bulunuyor. Ayrıca hükümetin de konseye ‘bu yasanın uygunluğunu hemen denetleyin’ diye başvuruda bulunması durumunda 8 günlük süre içerisinde kararını açıklamak zorunda. Ancak yasaya tam destek veren hükümetin böyle bir başvuruda bulunması uzak ihtimal olarak görülüyor.

60’ı rahat aştılar

Yasanın iptali konusunda başvuru yapılması için 60 senatör ya da 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Senatoda 16 sandalyeye sahip olan Radikal Grup Başkanı Senatör Jacques Mezard ve Merkez Grup üyesi Türk dostu senatör Nathalie Goulet’in girişimleriyle başlayan imza kampanyasına beklentilerin de üzerinde senatör ve milletvekili imza koydu. Yasaya blok halinde ‘hayır’ oyu kullanan Radikal Grup ve Yeşiller’in yanısıra iktidardaki UMP partisi ile muhalefetteki Sosyalist Parti’den de çok önemli isimler imzalarıyla destek verdi. İmza veren isimler arasında Sosyalist Parti’nin Cezayir asıllı Müslüman senato başkan yardımcısı Bariz Khiari, eski senato başkanı UMP’li senatör Christian Poncelet, yasanın anayasaya aykırı olduğunu şiddetle savunan ve bu konuda bir de raporu bulunan eski kanunla komitesi başkanı Jean Jacquest Hyest, Senato Başkan Yardımcısı Jean Leonce Dupont gibi üst düzey isimler yer aldı.

‘Bu bir hukuk meselesi’

Senatörlerin yanısıra 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Anayasa Konseyi’ne giden meclis üyeleri de, tartışmanın ne sağ parti ne sol parti tartışması olduğunu, tartışmanın hukuk meselesi olduğunun altını çizdi. İmza girişiminin mimarı olan ve Sarkozy’nin partisinden olmasına rağmen yasaya şiddetle karşı çıkan Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher tarafından yapılan açıklamada, “Bu yasaya gerek senatoda gerek mecliste hem iktidar hem de muhalefet partileri oy verdi, şimdi de, yasaya itiraz için yine hem iktidar hem de muhalefet partileri üyeleri itiraz etti” denildi. “Bu bir parlamento veya hükümet tartışması değil” ifadesi kullanılan açıklamada, yine yasa teklifinin hükümetten değil bir milletvekilinden geldiği hatırlatıldı.

‘3 yıl önceki rapora bakın’

“Bu yapılan Fransa’daki ve dünyadaki Ermenilerin acılarını ihmal ve görmemezlik anlamına gelmiyor. Bizim amacımız, anayasaya, ifade, düşünce ve araştırma özgürlüğüne uygun hareket etmek” denilen açıklamada, “yasaya itiraz eden meclis üyelerinin, meclisin üç yıl önce kurduğu araştırma komisyonu raporunda vurguladığı gibi, tarihin tarihçilere bırakılması ve parlamentoların tarih yazmaması konusundaki uyarısına uygun hareket ettiği” hatırlatıldı. Mecliste imza toplayanların 52’sinin merkez sağdan iktidardaki UMP ve “Yeni Merkez Grubu”, 11’inin Sosyalist, ikisininse bağımsız olduğu bildirildi.

‘Bu girişim işime gelmedi’

Fransa’da Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Anayasa Konseyi’ne yapılan başvuru Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi rahatsız etti. Sarkozy’nin bir grup parlamenter ile yaptığı görüşme sırasında, bazı senatörler ve milletvekillerinin iptal başvurusunda bulunmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği belirtildi. Sarkozy’nin parlamenterlere, “Bu girişim bana hizmet etmedi” dediği kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL: Anayasa Konseyi doğru karar verecektir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasanın iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurulmasını şöyle değerlendirdi: “Bir ülkenin en önemli gücü, hürriyettir. Hürriyetin de en önemli temeli ifade hürriyetidir. İfade hürriyetini yok eden bir şeydi. Ümit ederiz ki bu süreç, sağlıklı bir şekilde devam eder. Ben Fransızlar’ın kendi ülkelerine böyle büyük bir gölge düşürülmesine müsaade edeceklerini tahmin etmiyordum. Onun için de baştan beri bu konuya dikkat çektim. Gördüğümüz kadarıyla bu süreç böyle gelişiyor. Şimdi Anayasa Konseyi muhakkak ki doğru kararı verecektir.”

‘Senatör ve vekillere şükranlarımı sunarım’

ANKARA - Başbakan Erdoğan, Grup Toplantısının ardından gazetecilerin yasanın iptali için Fransa Anayasa Konseyi’ne başvuru yapıldığı bilgisini vermesi üzerine şunları söyledi: “Anayasa Konseyine her iki taraftan da bu müracaatın 60 sayısının üzerinde gerçekleşmesi tabii önemli bir adım. Gerçekten bu imzaları koyan gerek Fransız senatörlere, gerek milletvekillerine özellikle Tayyip Erdoğan olarak milletim adına kalbi şükranlarımızı ifade ediyoruz. Çünkü Fransa’daki siyasetçilere yakışan buydu, olması gerekeni yaptıklarına inanıyorum. Temennimiz odur ki, Anayasa Konseyi’nin de verdiği kararla hakka uygun olmayan, hakikate uygun olmayan süreç, Fransa’nın değerleriyle ters düşen süreç tekrar Fransa’nın değerleriyle uygun hale gelir diye düşünüyorum.”

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Karşılıksız 'çek'te hapis cezasına son
 
Zonguldak'ta gemi battı: 8 kişi kayıp
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
BM Nükleer Müfettişleri İran'da
İran'da incelemelerde bulunmak üzere önceki gün ülkeye gelen BM nükleer ...
Pakistan’da Çatışma
Pakistan'ın Afganistan sınırındaki Kurram aşiretler bölgesinde güvenlik ...
Mini buzul çağı geliyor
Dünya gündeminin değişmez maddelerinden biri olan küresel ısınma, bir ...
Dizi yayından kaldırıldı, Rusya’da isyan çıktı!
İlk 12 bölümü yayınlandıktan sonra sebepsiz şekilde yayından kaldırılan ...
 
 
NATO Genel Sekreteri Rasmussen Çekilme Tarihini Açıkladı
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "NATO muhabere birlikleri, ...
Belçika'da Toplu Ulaşım Felç Oldu
Belçika'da kamu ve özel sektör çalışanları hükümetin kemer sıkma politikalarını ...
Ukrayna’da Aşırı Soğuklar Can Aldı
Ukrayna'da etkili olan aşırı soğuklar ve yoğun kar yağışı nedeniyle 18 ...
Kosovalı Öğrencilerden AB Polis Misyonuna Protesto
Priştine Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin kurduğu örgütler, Avrupa ...
 
 
Salih Tedavi İçin ABD'de
Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in tedavi göreceği ABD'ye geldiği bildirildi.
'Çarşambaya kadar anlaşamazsak iflas ederiz'
Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, Yunanistan'ın tahvil takası planı ...
Mısır'da Seçmen Sandık Başında
Mısır Parlamentosu'nun üst kanadı "Şura Meclisi" seçimlerinin ilk aşaması ...
Hamas Lideri Meşal Ürdün'de
Hamas lideri Halid Meşal, kısa bir resmi ziyaret amacıyla Amman'a geldi.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya’yı 19 Mayıs  coşkusu sardı

Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya