Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/27 °C
 
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan Ban'a Mektup
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ndan Ban a Mektup
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir mektup göndererek “Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in ya Kıbrıs Türk tarafının 14 Aralık 2013 tarihli önerisini kabul etmeye veya önkoşulsuz masaya oturmaya ikna edilmesi gerektiğini” bildirdi.
 
22 Ocak 2014 Çarşamba - 18:16

Cumhurbaşkanı Eroğlu mektubunda, “Rum liderin 2 Ocak’ta Genel Sekreter’e gönderdiği mektuptaki kısa ortak açıklama önerisinin samimiyetten yoksun olduğunu” da kaydetti; Cumhurbaşkanı, “ilk taslağın da başlangıçta kısa bir metin olarak tasarlandığını, ancak Kıbrıs Rum tarafının metni öze yönelik konularda aşırı yükleme yapmaya çalışması sonucu egzersizin uzayıp giden karmaşık bir sürece dönüştüğünü” hatırlattı.
“PARAMETRE VE YAKINLAŞMLARI KABUL ETTİM”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 20 Ocak Pazartesi günü Genel Sekreter Ban Ki moon’a gönderdiği mektupta ilk olarak 2010’da göreve başlamasıyla birlikte yaşanan sürece işaret etti:
Derviş Eroğlu, Genel Sekreter’e yaşanan gelişmeleri şöyle anımsattı:
“Hatırlayacağınız üzere, Nisan 2010’da Cumhurbaşkanı seçilmemin ertesinde, size iki kesimli, iki toplumlu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitliğe dayalı bir federasyona olan bağlılığımı teyit ettiğim ve müzakerelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazır olduğumu ifade ettiğim birmektup göndermiştim. Ayrıca, müzakerelerde yıllar içerisinde ortaya çıkan ve sürecin temelini oluşturmaya devam eden parametreleri ve yakınlaşmalarıda kabul ettiğimi ifade etmiştim.
Doğal olarak, Şubat 2013’te Kıbrıs Rum toplumunun lideri olarak seçilen, Kıbrıslı Rum muhatabımNikosAnastasiades’ten de aynı yapıcı yaklaşımı bekliyordum. Ancak ne yazık ki, Sayın Anastasiades bunu yapmamakla kalmayıp, tam teşekküllü müzakerelerin başlamasına önkoşullar koyarak ve çeşitli bahaneler öne sürerek müzakere masasına gelmeyi de reddetmiştir. Benimle bu anlamda angaje olmayı reddeden tavrı bugün de devam etmektedir.
İyi niyetimin ve diğer tarafın endişelerini giderme arzumun bir göstergesi olarak ilk Liderler görüşmesi sonrasında yapılacak bir ortak açıklama yazım egzersizine girmeyi kabul ettim.
“AZAMİ ESNEKLİK GÖSTERİLDİ”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu geçen dört aylık süre içinde egzersizin başarı ile sonuçlanması için yapıcı davranmaya azami özen gösterdiğini” de belirttiği Ban Ki moon’a mektubunda, şu ifadeleri kullandı:
“Bu maksatla, küçük değişikliklerle, 7 Ekim 2013 tarihli BM tarafından hazırlanan “fikirler malzemesi” (foodforthought) kağıdınıve BM tarafından hazırlanmış olan11 Aralık 2013 tarihli bir başka kağıdı kabul ettik. Son olarak, sadece BM’nin değil, Türkiye de dahil olmak üzere diğer önemli aktörlerin aktif katılımı ve desteğiyle hazırlanan bir taslak öneri sunduk.
Özel Danışmanınız Sayın Alexander Downer ve BM müzakere ekibincemuhakkak bilgilendirilmiş olduğunuz üzere, bu son taslak hazırlanırken, Sayın Anastasiades de dahil olmak üzere, ilgili tüm taraflara danışılmış ve bize bu taslağın ortaya çıkabilecek en iyi taslak olduğu kesin bir dille söylenmişti.
Başka bir deyişle, bu öneri, Kıbrıs Türk tarafının azami esneklik ve uzlaşı ruhuyla Kıbrıs Rum tarafının talep ve endişelerini karşıladığı bir teklifti. Ben, bu acı vericifedakarlığı yaparak, siyasi cesaret ve liderlik gösterdim.”
“GÜVENCELER İSTEMEKTE HAKLIYIZ”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının, Türk tarafının bu jestini kabul edeceği yerde, Türk önerisini itibarsızlaştırmaya çalıştığına, hayati konulara ilişkin meşru Türk endişelerini açıkça yok saydığına da Genel Sekreter’in dikkatini çekti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şunları kaydetti:
“Hayati konulara ilişkin meşru endişelerimizi açıkça yok saymayı amaçlayan, bir tarafın diğeri üzerinde (bu durumda Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafı üzerinde) egemenlik iddiasına açık kapı bırakan yeni bir taslak göndermesinden ötürü çok şaşırdık ve hayal kırıklığına uğradık.Bu son manevrayla, Kıbrıs Rum tarafı egzersizi etkin şekilde sekteye uğratmıştır.1963’te Kıbrıslı Rumlar tarafından silah zoruyla gasp edilen 1960 ortaklık devletinden atılmış olmanın acısını çekmiş ve bu nedenle 50 yılı aşkın bir süredir uluslararası sistemin dışında bırakılmış bir halk olarak, benzer kötü olayların tekrarlanmasını engelleyecek etkili güvenceler istemekte haklıyız.
ANASTASİADES AYAK SÜRÜYOR
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Rum tarafının egzersiz esnasında, ortak açıklamayı ön koşul haline getirdiğine, birkaç kez ‘ tıkanıklık’ ilan ettiğine de” dikkati çekti ve “ bunun Rum tarafının egsersiz konusundaki samimiyetsizliğini ve niyetinin ayak sürüme, olayı olduğunu” belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu mektubunu şöyle sürdürdü:
Başından beri vurguladığım gibi, herhangi bir ortak açıklamaveyaönkoşul olmaksızın da tam teşekküllü müzakerelere başlamaya veilgili Güvenlik Konseyi kararlarında öngörüldüğü şekilde iyi niyetle müzakere etmeye hazırım. Ancak, samimi umudumuz, ortak açıklama taslağının şu anki haliyle kabul edilmesi, dolayısıyla formüle edilmesi için harcanan dört aylık çabanın boşa gitmemesidir. Kıbrıs sorunu 50. yılını doldurmuştur ve bu anlaşmazlığı çözmenin zamanı çoktan gelmiştir.Bu, halklarımızın liderleri olarak sadece vizyonumuz değil, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur.
ANASTASİADES’İN MEKTUBU ÇARPITMADIR
Sayın Anastasiades, yinelediğim önkoşulsuz müzakere çağrılarına olumlu yanıt vermek yerine, sizin Güvenlik Konseyi’ne art arda sunduğunuz raporlarda yaptığınız tavsiyenin aksine, bir suçlama oyunu içerisine girmiş olup, kamuoyuna olumsuz mesajlar vermektedir. Bu bağlamda, Sayın Anastasiades’in Ekselanslarınıza ve Özel Danışmanınız Sayın Downer’e göndermiş olduğu, içerisinde ortak açıklama yazım egzersizine ilişkin resmi tamamen çarpıtan ve İyi Niyet Misyonunuz’un kapsamını ve hatta Özel Danışmanınız’ın saygınlığını sorgulamaya kadar varan mektuplardan haberdarız. Bu mektupların içerdiği iddiaları ayrıntılı bir yanıtla onurlandırmayacak olsam da, Sayın Anastasiades’in 2 Ocak 2014 tarihinde size gönderdiği mektupta, yapıcı olsun veya olmasın, her türlü “muğlaklığı”, “yaratıcı düşünceyi” ve hatta “dengeli uzlaşıyı” reddettiğine işaret etmek isterim. Bunların her sonuç alıcı müzakerenin vazgeçilmez unsurları olduğunu vurgulamama gerek yoktur.
RUMLARIN TEŞVİK EDİLMEYE İHTİYACI VARDIR
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “ gelinen aşamada çıkış yolunun uluslararası toplumun Kıbrıs Rum tarafını ilgili tüm aktörlerin katılımı ile hazırlanmış mevcut Kıbrıs Türk önerisine karşı takındığı olumsuz tutumdan vazgeçmeye ve önkoşulsuz olarak müzakere masasına oturmaya ikna etmesi olduğunu” vurguladı.
“ Ortak açıklama için başlatılan süreçte 4 ay geçtikten sonra Rum tarafıının daha kısa bir bir metin yazımı egzersizine başlanmasını istemesinin samimiyetten yoksun olduğunu” ifade eden ve “ilk taslak da başlangıçta kısa bir metin olarak tasarlanmış, ancak Kıbrıs Rum tarafının masada görüşülmesi gereken öze yönelik konularla metni aşırı yüklemeye çalışması sonucu egzersiz uzayıp giden karmaşık bir sürece dönüştü” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Genel Sekreter Ban Ki moon’a mektubunu şöyle tamamladı:
“Kıbrıs Rum tarafının motive edilmeye ve ayak sürüme stratejisini gözden geçirerek tam teşekküllü müzakerelerin daha fazla gecikmeden başlamasına yardımcı olacak bir yaklaşım benimsemesi için teşvik edilmeye ihtiyacı olduğu aşikardır. Güvenlik Konseyi’nde yapılacak istişareler ve BMBG’ningörev süresinin uzatılma kararının alınması arifesinde, Ekselanslarınızın,yukarıda belirttiğim gerçeklere ilişkin olarak Güvenlik Konseyi üyelerini gerektiği şekilde bilgilendireceğinizedair bilgelik ve sağduyunuza güvenim tamdır.”
 
 
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
LTB Başkanı Fellahoğlu, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni Ziyaret Etti
 
Senaryo İnternete Sızdırıldı, Film Çöpe Gitti
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Bakanlar Kurulu Toplantısı Sona Erdi
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tamamlandı.
Hoşkara: Trafikte Seferberlik İlan Edilmesi Gerekiyor
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Bayındırlık ve Ulaştırma Komitesi Başkanı ...
Baraka Kültür Merkezi'nden Protesto
Baraka Kültür Merkezi, elektriğe yapılan zammı, bu kez Başbakan Özkan ...
Başbakan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu Öncesi Açıklamalarda Bulundu
Bakanlar Kurulu Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında saat 10:45'de toplandı.
 
 
Gazimağusa-Karpaz Anayolu'ndan Acı Haber
Gazimağusa-Karpaz anayolunda gece yarısı meydana gelen trafik kazasında, ...
Yorgancıoğlu: Trafik İle ilgili Toplumsal Kesimlerin Ele Ele Vermesi Kaçınılmazdır
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu yaptığı açıklama ile trafik kazaları ve kuralları ...
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Son Noktayı Koydu
Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün asgari ücrete olan itirazları değerlendirdi. ...
Özçınar: Halkı Susuz Bırakmak Anayasal Suç
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, su motorlarının ...
 
 
Dışişleri Bakanı Nami, KTOEÖS ile Görüştü
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, her iki liderin de Birleşmiş Milletler Genel ...
Gazeteciler Cemiyeti'nin 52. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu
Gazeteciler Cemiyeti yarın akşam 52. kuruluş yıldönümü nedeniyle resepsiyon düzenliyor.
Türkeli'nde Feci Kaza
Lefkoşa- Güzelyurt Anayolu Türkeli kavşağında meydana gelen trafik kazasında ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, MTG Heyeti İle Biraraya Geldi
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün, Mağusa Türk Gücü Spor Kulübü Başkanı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya’yı 19 Mayıs  coşkusu sardı

Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya