Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar :ABD'li Nuland ile “faydalı” bir toplantı yaptık
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar :ABD li  Nuland ile “faydalı” bir toplantı yaptık
 
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunu ele aldıklarını ifade ederekbu konuya ilişkin açıklamada bulundu
 
7 Nisan 2022 Perşembe - 15:39

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunu ele aldıklarını ifade ederek, bu önlemlere sıcak baktıklarını ancak bunların iki tarafın egemenliğine ve otoritesine zarar vermeyecek şekilde ileriye götürülmesi gerektiği yönündeki görüşünü Nuland’a aktardığını söyledi. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile görüşmesi sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Tatar, Nuland ile “faydalı” bir toplantı yaptıklarını belirterek, Nuland ile baş başa bir görüşme yapmasının ardından heyetler arası görüşmelerde bulunduklarını söyledi. 
Görüşmede çeşitli konuları ele aldıklarını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk tarafının pozisyonu detaylı bir şekilde Nuland’a aktardıklarını belirterek, şunları söyledi: 
“Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa kendi egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmesi gerektiğini, çünkü zaten 1960 Anlaşmaları ile bu hakkımızın bize uluslararası anlaşmalar bağlamında bize verilmiş olduğunu anlattık. Geçen yıl nisan ayında Cenevre’de Türkiye’nin tam desteği ile Kıbrıs Türk tarafının bu yeni siyasetimizi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne sunduğumu ve o günden bugüne bütün ilgili taraflara ve paydaşlara bunu anlatmaya çalıştığımızı ve egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün kabul edilmediği herhangi bir yapıda Kıbrıs Türklerinin bu adadaki varlığının tehlikeye girebileceğini ve böyle bir çözümün sürdürülebilir olamayacağını gerekçeleriyle anlattım.”
GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSU…
Cumhurbaşkanı Tatar, Nuland ile, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunu ele aldıklarını ifade ederek, bu önlemlere “sıcak” baktıklarını ancak bunların “iki tarafın egemenliğine ve otoritesine zarar vermeyecek” şekilde ileriye götürülmesi gerektiği yönündeki görüşünü Nuland’a aktardığını söyledi. 
Cumhurbaşkanı Tatar, bu konuya ilişkin şunları söyledi:
“Önümüze baktığımızda bu adada çeşitli temaslar, diyalog ve iki tarafın çeşitli konularda iş birliği yapması noktasında her zaman bu konulara sıcak baktığımızı ifade ettim. Ama Güven Artırıcı Önlemler denildiğinde Güney Kıbrıs’ın egemenliğinin kuzeye yayılması noktasındaki bir takım önerileri de kabul edemeyeceğimizi, çünkü Kıbrıs meselesinin özünde, esasında bir egemenlik kavgası olduğunu ve dolayısıyla Güven Yaratıcı Önlemlerin mutlaka iki tarafın egemenliğine ve otoritesine zarar vermeyecek şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini kendisine gerekçeleri ile anlattım” dedi. 
UKRAYNA’DAKİ OLAYLAR…
Nuland ile Ukrayna’da yaşanan olayları ele aldıklarını belirten Tatar, “Kıbrıs Türk tarafının da ABD’nin demokratik değerlerin daha da bütünleşmesi ile bütün bu sürecin aşılması noktasındaki yaklaşımlarını paylaştığını teyit ettiklerini” ifade etti. 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta da benzer şeylerin zamanında yaşandığını, Birleşmiş Milletler de dahil dünyanın buna seyirci kaldığını, 1974’te bizim imdadımıza anavatan Türkiye’nin müdahalesi ile yetişebildiklerini ve burada 1974’ten beri yeni bir yapı olduğunu, Kıbrıs’ta barışın ve bölgede istikrarın sürmekte olduğunu” Nuland’a anlattığını da söyledi. 
DOĞU AKDENİZ’DEKİ HİDROKARBON KONUSU…
Tatar, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile birlikte ortaya koyduğu siyasetinin kabul edilmesinin “fayda sağlayacağını” Nuland’a aktardığını söyledi.
Görüşmede, ada etrafındaki zenginliklerin paylaşımında Kıbrıslı Türklerin de “söz hakkı olması gerektiğini” ve Kıbrıs Türk tarafının 2019’daki ortak komite önerisinin geçerliliğini koruduğunu ifade ettiğini belirten Tatar, “Hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların bu ortak komitede ada etrafındaki zenginliklerin araştırılması, geliştirilmesi ve ticarete yönelik pazarlara ulaştırılmasında beraber hareket etmesi gerektiğini ve bunun insan hakları açısından da en doğru yöntem olduğunu aktardık ve kendilerinin de bunu konuda bir değerlendirme yapabileceklerini ifade ettim” dedi. 
Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Son bu gelişmelerle, özellikle İsrail temasları ve Ukrayna hadisesi sonrası Rusya’ya bağımlı kalan Avrupa Birliği ve diğerlerinin Doğu Akdeniz’den gaz ve benzeri zenginliklerin Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaştırılması ile oradaki iletim hattından Avrupa Birliği’ne nakledilmesi konusunda da bizim bütün bu çalışmaların içerisinde olabileceğimizi ve bunu memnuiyetle karşıladığımızı da ifade ettik.”
ENERJİ KONUSU… 
Tatar, adanın en büyük sıkıntılarından bir tanesinin enerji meselesi olduğunu ve şu anda dünyada artan akaryakıt fiyatları ile elektrik fiyatlarının artması ve kapasite sorunu da dahil yaşanan sıkıntılar olduğuna işaret etti.
Tatar,  “Bunun yegane ve sürdürülebilir çözüm boyutunun esas itibarıyla adanın enterkonnekte sisteminin Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Avrupa Birliği sistemine bağlanmasıdır şeklindeki yaklaşımımı ifade ettim. Bunun hem Güney Kıbrıs’a hem de Kuzey Kıbrıs’a büyük faydası olacağını söyledim” dedi. 
Kıbrıs’ta şu anda mevcut olan enterkonnekte sistemin Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs’ın elektrik iletişimini sürdürmekte olduğuna işaret eden Tatar, “Bir kablo ile Türkiye üzerinden Avrupa’daki enterkonnekte sistemine bağlanmamız hem Kuzey’in hem de Güney’in kaliteli, sürdürülebilir enerji sağlayacak ve güneş enerjisinin yaygın bir şekilde kullanılmasına yol açacaktır. Hem kaliteli enerji, hem maliyeti düşük enerji her iki taraf için çok önemli bir fırsat olacaktır” şeklinde konuştu.  
Tatar, “Bunun olabilmesi tabii ki bir irade gerektirmektedir ve ABD’nin bu konuda bir değerlendirme yapabilmesinin fevkalade faydalı olacağını kendisine ifade ettim. Ve bunun esas itibarıyla arzu edilen Güven Artırıcı bir önlem olacağı görüşümü de paylaştım” dedi. 
Tatar, “Nuland, ülkesinin bize duyduğu saygı itibariyle bu görüşmenin Amerika Birleşik Devletleri için de önemli olduğunu söylemiştir. Kendisine ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum” diye sözlerini tamamladı. 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Ramazan Etkinliklerinde Burdurlular Gecesi
 
Rektör Özkan'dan Kemer heyetine meslek yüksekokulu müjdesi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KIBTEK 675 TL üzeri bakiye için uyardı
KIB-TEK, 11 Nisan Pazartesi günü “Şubat 2022 devresi” faturalarında 675 ...
Akpınar: “Biz bugünü çocuklardan ödünç aldık, geleceği ipotek altına koymamalıyız”
DP Milletvekili Serhat Akpınar, “Küresel Kalkınma Amaçları’nın KKTC’de ...
KKTC'de Askeri hastane yapımı protokolü Resmi Gazete’de yayımlandı
KKTC Bakanlar Kurulu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye ...
Sosyal Sigortalar Dairesinden İşverenlere önemli bir duyuru
KKTC'de Sosyal Sigortalar Dairesi,Sosyal Güvenlik Yasası Kapsamında Sigortalı ...
 
 
UBP'nin yeni MYK'sı Belirlendi
Ulusal Birlik Partisi Parti Maclisi, Genel Sekreter ve Merkez Yönetim ...
Girne Koleji CEO'su Cambazoğlu ''Metaverse'in Kapılarını Öğrencilerimize açacağız ''
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) okullar grubuna bağlı Girne Koleji CEO’su ...
KKTC Cumhurbaşkanlığından EL-SEN Başkanı Özkıraç İçin Dava Başvurusu
Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, EL-SEN Başkanı Kubilay ...
KIB-TEK Yönetiminde Değişiklik
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu'nda görev değişikliği yapıldı.
 
 
Mahsur kalan yavru köpekleri Girne Belediye İtfaiyesi Kurtardı
Girne’de, yağmur suyu gider borusu içerisinde mahsur kalan yavru köpekler ...
Girne Belediyesi 3 işletmeyi mühürlendi
Girne Belediyesi, hijyen denetimlerinde bir öğrenci yurdu, bir imalathane ...
KKTC Sağlık Bakanlığı 'Turkovac' Konusuna açıklık Getirdi
KKTC Sağlık Bakanlığı,kamuoyunun gündemine taşınan ve merak edilen Türkiye’nin ...
KKTC'de Çamlıbel Yerli Ürün Pazar Yeri açılışı Gerçekleştiridi
Pazar yerinin açılışı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya