Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/22 °C
 
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
 
    UBP Milletvekili Hasipoğlundan Strazburg’da Önemli Mesaj  
KKTC'de AKSA Gerilimi
KKTC de AKSA Gerilimi
 
KKTC AKSA Konusunda gerilim tırmanıyor.AKSA konusundaki görüşünü tekrarlayan UBP Gazi Mağusa milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu “Eğer AKSA’ya 26 Milyon Dolar ödenirse önce ben affetmem, sonra da millet” ifadelerini kullandı.
 
8 Mayıs 2020 Cuma - 17:38

Ada TV ekranlarında geçtiğimiz gün cumhuriyet meclisindeki “mücbir sebep, sözleşmeyi fesh edelim” konuşmasını yineleyen Hasipoğlu, AKSA konusunda hassasiyetinde daha da ileri giderek “eğer AKSA’ya 26 Milyon Dolar ödenirse önce ben affetmem, sonra da millet” ifadelerini kullandı.
Ada TV ekranlarında konuyu yeniden gündeme getiren  UBP Gazi Mağusa milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu  KIB-TEK in  AKSA’ya şunu demesi lazım: Ülke ve dünya olarak beklenmeyen hal içindeyiz. Ve bu hala sürüyor. Bu mücbir bir sebep, kusura bakma; ben sana 26 milyon Dolar ödeyemem diyip sözleşmenin askıya alınması lazım. 26 Milyon ödenirse bunu önce ben affetmem, sonra da KKTC  halkı affetmez. Adaya Gelen 8 jeneratör 10 kere kendisini amorti etti. AKSA’nın beklentisi ek takviyelerle işleri yürütmek” ifadelerini kullandı.
Kazancı Holding kuruluş iştirakı olan AKSA ile Elektrik alımı konusunda Garanti sözleşmesi dahilinde  2008 yılında 16 yıllık (2024 de bitecek )anlaşma yapan dönemin  KKTC hükümeti bu anlaşma gereği  belli bir elektriği  ücretini KW üzerinden AKSA'ya kullansın kullanmasın  ödüyor.
Korona krizi döneminde kapalı olan turistik tesisler ve işletmeler sebebiyle kullanılan elektrik sarfiyatınfa KKTC'de büyük düşüş olmasına rağmen yapılan anlaşma gereği KKTC hükümeti  AKSA'YA sarfiyatsız olarak borçlanmaya devam ediyor.
Milletvekili Hasipoğlu 26 Milyon doları bulan KKTC hükümetinin ödemek zorunda kalacağı parayı koronavirüsten kaynaklanan mücbir sebebten dolayı ödenmemesi gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyor.
Hasipoğlunun bu açıklaması KKTC halkı tarafından destekleniyor konuyla ilgili KKTC hükümetinin AKSA'ya karşı nasıl bir tavir takınacağı merakla bekleniyor.
AKSA ile yapılan elektrik alım sözleşmesi 2024 yılında sona eriyor.

İŞTE KKTC'DE  HÜKÜMET ORTAĞI  UBP 'NİN MİLLETVEKİLI OĞUZHAN HASİPOĞLUNUN CUMHURİYET MECLİSİNDEKİ AKSA KONULU O KONUŞMASI:

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, AKSA ile ilgili gündem dışı konuşma yapan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, AKSA ile 2008 yılında imzalanan sözleşmenin, ülkenin kanayan yarası olduğunu, şu anda vatandaşın cebinin, bu sözleşmenin menfi yönde etkilendiğini ifade etti.
Bugünkü Meclis konuşmam. Akaryakıt fiyatları ucuzlarken, elektrik faturalarına neden yansımıyor? 

“Konuşmamı, iktidara mensup bir vekil diye düşünmeyin” diyen Hasipoğlu, “AKSA’dan nasıl kurtulabiliriz noktasında, hepinizin desteğine ihtiyacımız olacak.

“AKARYAKITTA İNDİRİM YAPABİLİYORUZ, ELEKTRİKTE YAPAMIYORUZ”

AKSA ile imzalanan sözleşme konusunda çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Hasipoğlu, “Ben burada hukuki bir inceleme ve değerlendirme yapmak durumunda kalacağım” diyerek şöyle devam etti:

“Bu sözleşmede şu an gelinen noktada içinden çıkabileceğimiz bazı fırsat noktaları olabilir diye düşünüyorum. Bugün akaryakıtta 40 kuruşluk bir indirim yapıldı ancak elektrik faturalarına yansıtamıyoruz.”

“AKSA BU YIL  26 MİLYON DOLAR ALACAK”

AKSA ile 2008 yılında imzalanan sözleşmede, 700 milyon saatlik alım garantisi verildiğini, şu an oteller operasyonda olmadığından ötürü elektrik tüketiminin azaldığını belirten Hasipoğlu, “AKSA’nın her kilowat saat başına belirlediği 3,76 Dolar’ı ödemek zorundayız. Bu da yılda 26 milyon Dolar’a tekabül ediyor. Geçen gün faturası geldi, bizim bu rakamı ödememiz gerekiyor” dedi.

“COVİD-19, MÜCBİR SEBEPTİR… SÖZLEŞMEYİ ASKIYA ALABİLİR, HATTA FESHEDEBİLİRİZ”

Bu konuda alternatif çözüm yolları geliştirilmesi gerektiğini belirten Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Sözleşme üstünlüğü diye bir kural var. 2008 yılında bu imzalar atıldı. 2 tür ödemimiz var. Biri akaryakıt biri kira. Sıkıntı kira bedeli. Bu maddeden nasıl kurtulabiliriz? Bu sözleşmenin sona erdirilebileceği veya yükümlülüklerin askıya alınabileceği bazı maddeler var. Mücbir; yani, kontrol altında olmayan, beklenmeyen bir durum olduğunda sözleşme askıya alınabilir, hatta bu süreç devam ederse, sözleşme fesh edilebilir.”

“BU MADDE, SÜRECİ BAŞLATMAK İÇİN YETERLİ”

Sözleşmeyi incelediğini ve mücbir sebep maddesinin sözleşmede bulunduğunu belirten Hasipoğlu, mücbir sebep olarak “salgın hastalık” maddesinin de sözleşmede bulunduğunu ifade ederek, “Bu madde, süreci başlatmak için yeterli” dedi.

“AKSA 26 MİLYON DOLAR ALSIN DİYE Mİ BUNLARI YAŞIYORUZ?”

Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“İçinde bulunduğumuz durumda salgın hastalık nedeniyle herkesin maaşlarında kesinti oldu, devletin gelirleri yarı yarıya azaldı. Biz devlet ve halk olarak mücbir sebepten etkilendik, etkilerinin de ne kadar süreceğini bilmiyoruz. AKSA 26 milyon Dolar alsın diye mi bu süreci yaşıyoruz? Bu, kabul edilemez. Bunu sona erdirmek için AKSA’yı masaya koyup bu müzakereyi yapmalıyız.”

“HÜKÜMETİN TASARRUFU DA MÜCBİR SEBEP”

Bir diğer önemli maddenin ise hükümet tasarrufları olduğunu belirten Hasipoğlou, bu konunun da sözleşmede mücbir sebep olarak sayıldığını ifade etti.

Hasipoğlu, şöyle devam etti:

Hükümetin salgın karşısında aldığı tedbirlerden dolayı biz bu olağandışı durumu yaşıyoruz. Bu adımı atmalıyız. Ülkede Herkes fedakarlık yapacak, ülkemizde ekonomik krizin etkilerinin ne zaman biteceğini öngöremezken, AKSA alacağından hiçbir kesinti yapmayıp senede 26 milyon Doları almaya devam mı edecek? Bakanlık müdahale etmez ise, sözleşme süresinin geri kalan kısmı olan 4 yılda Aksa cebine 110 milyon doları indirecek, üstüne 2024 yılında jeneratörlerini de alıp geri gidecek, ama benim vatandaşım yüksek elektrik faturası ödemeye devam edecek! Ben şahsen bunu kabul edemem. Bu yüzden bu sözleşmeyi inceledim ve bugün tespitlerimi sizinle paylaşıyorum. KIB-TEK, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, hepimizin desteğiyle oturup ödenen kira bedelinin müzakeresi yapılmalı. Akaryakıtta indirim yapabiliyoruz ama elektrik faturalarına yansıtamıyoruz!. “

“AKSA, SÖZLEŞME BİTİNCE JENERATÖRLERİ DEVRETMEYECEK, ALIP GİDECEK”

Bir diğer önemli hususun ise, yap-işlet-devret modeli olduğunu belirten Hasipoğlu, şöyle devam etti:

 “Ben yıllarca bu tip sözleşmelere hukuk danışmanlığı yaptım. Bu tip özelleştirmeye benzeyen sözleşmelerin hepsi yap-işlet-devrettir. Burada devret yok. 2024 yılı geldığinde Aksa hem 110 milyon Doları cebe atacak hem de jeneratörleri alıp götürecek. Aksa jeneratörleri zaten 8 kere amorti etti. Yani bugün konuşuluyor, jeneratör alımları icin 30-40 milyon Dolardan söz ediliyor. Senede 3 makine alabiliyoruz bu meblağ ile. Bu  para halkımızın parasıdır. 110 milyon Doları bizim cebimizde tutmamız lazım. Müzakere ederken güçlü olmak lazım masada. Bu şekilde para Aksanın cebine değil halkımızın cebinde kalması lazım.

AKSA, 2013’TEKİ ÇEVRE FELAKETİYLE DE SÖZLEŞMEYİ İHLAL ETTİ”

AKSA’nın sözleşmede, çevre ile ilgili yükümlülüklere uyma maddesi de bulunduğunu belirten Hasipoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2013 yılında bir çevre felaketi oldu Kalecik’te. Fuel oil tankeri tam pompalamaya başlarken borularda çatlak tespit etti, ikinci hatta geçti. Ama ikinci hat normal olması gereken uzunluktan kısa olduğu için pompala başlar başlamaz doğal olarak gemi yükseldi, borudaki bağlantılar koptu ve binlerce ton fuel oil bizim sahillerimizi kirletti. Bölgedeki 13 kilometre kare alandaki canlı yaşamı sona erdi. Bölgedeki balık çiftliği, oteller kapandı.Denizden 1000 ton kontamine atık toplandı. Biz burada ne yaptık? Çevre Dairesi 84,900 TL ceza kesti AKSA’ya. Burada sorumluluk bağlamında polis raporunu okudum, bilirkişi raporunu okudum, sayıştay raporunu okudum. Bu arada Sayıştay Komitemiz de devrede. Bana göre petrol  devletin kirliliğinden dolayı 20 milyon Euro civarında zararı var ve devletin alacağı vardır. Günün sonunda AKSA bu söylediğim olaylardan dolayı bu sözleşmeyi açıkça ihlal etti. Mücbir sebep bize feshetme hakkı verir, hatta alacaklı durumda kalkabiliriz masadan. Raporlarda, AKSA’nın sorumlu olduğu belirtilmiştir.”

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Çomaklı İstifa Etti
 
İçişleri Bakanlığı'ndan 'taksi' genelgesi!
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KKTC Sağlık Bakanlığı Bugün Yapılan Testlerde Vaka Sayısının 0 Olduğunu Açıkladı
KKTC Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada , son 24 saatte yapılan test ...
GAÜ Kurucu Rektörü Akpınar ,Bakan Çavuşoğlu İle Biraraya Geldi
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ve beraberindeki ...
Sağlık Bakanı Pilli 1O Mayıs Anneler Günü İle ilgili Endişesini Dile Getirdi
Pilli ” Bu yıl annemize gerçekten sevgimizi göstermek istiyorsak, Anneler ...
Başbakan Tatar Uyardı :"Bu işin şakası yok, rehavete kapılmayın"
Başbakan Tatar, son günlerde pozitif vakaya rastlanmadığını ancak rehavete ...
 
 
KKTC Sağlık Bakanı Pilli :KKTC'de Son 17 Günde Vaka Sayısı 0
KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, son 24 saatte yapılan test sayısının 1355 ...
KKTC'de Bakan Çavuşoğlu Sınav Tarihlerini Açıkaldı
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kamuoyunda merakla ...
Antalya'dan Ercan'a İnen Uçak İran'a Hareket Etti.
Bu sabah ssatlerinde Antalya havalimanından hareket ederek Ercan Havalimanına ...
KKTC Başbakan Yardımcısı Özersay: “Askerdeki idari izinler yanmayacak, af ve bedelli konuları yakında netleşecek”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay , salgın başladığı ...
 
 
KKTC Sağlık Bakanı Pilli : 16 gündür Gündür Vaka Sayısı 0
KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, bugün bin üç test yapıldığını ve pozitif vaka olmadığını açıkladı.
KKTC'de Kamuda Yaz mesaisi 11 Mayısta Başlıyor
KKTC Bakanlar Kurulu toplantısı 18.30'da tamamlandı. Saat 12.00 sıralarında ...
KKTC Bakanı Pilli: "Bin 419 test, pozitif vaka yok"
KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, son 24 saatte yapılan test sayısının bin ...
Başkan Güngördü'nün Girne Esnafına Mesajı Var
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü 4 Mayıs Pazartesi gününden itibaren ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya