Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
    KKTC Yüksek Mahkeme Başkanlığına atanan Özerdağ, Cumhurbaşkanı Tatar huzurunda yemin etti  
 
    Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
KKTC'de 'Teşvikler' Yatırımcının Yüzünü Güldürdü
KKTC de  Teşvikler  Yatırımcının Yüzünü Güldürdü
 
Kıbrıslı Türk girişimciler, gerek izolasyonlar, gerek yapısal sorunlar yüzünden üretim alanlarında sıkıntılar yaşansa da 10 yılda 399 yatırımı teşviklerle hayata geçirmeyi başardı.
 
15 Ağustos 2010 Pazar - 12:15

Kıbrıslı Türk girişimciler, gerek izolasyonlar, gerek yapısal sorunlar yüzünden üretim alanlarında sıkıntılar yaşansa da 10 yılda 399 yatırımı teşviklerle hayata geçirmeyi başardı.

2001 yılından bugüne 16’sı sağlık, 44’ü eğitim, 208’i sanayi, 120’si turizm, 4’ü ulaştırma, 2’si basın yayın ve 5’i haberleşme alanlarında olmak üzere toplam 399 yatırım, Teşvik Yasası kapsamında teşvik belgesi alarak yapıldı.

Toplamı 3 milyar 799 milyon 797 bin 587 TL’ye ulaşan bu sabit yatırımlarla (bina, inşaat, makine, teçhizat), 24 bin kişiye istihdam öngörülüyor.

2001-2007 arasında Yatırımları ve İhracatı Teşvik Fonu’ndan 15 milyon Dolar kredi kullandırılan teşvik belgeli yatırımlara ayrıca KKTC Kalkınma Bankası kaynaklarından kredi veriliyor. Özellikle Girne ve İskele ilçelerindeki büyük turizm yatırımlarına ise Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla kredi veriliyor.

2001’de 3, 2002’de 97, 2003’te 37, 2004’te 40, 2005’te 57, 2006’da 56, 2007’de 32, 2008’de 28, 2009’da 26 ve 2010 Ağustosa kadar 23 yatırım, teşvik belgesi almaya hak kazandı.

670 BAŞVURUDAN 399’UNA ONAY

TAK muhabirinin teşvik belgesi alan yatırımlarla ilgili sorularını yanıtlayan DPÖ Ekonomik Planlama Dairesi Başkanı Ödül Muhtaroğlu, Eylül 2001’de yürürlüğe giren Teşvik Yasası kapsamında bugüne dek 670 başvuru aldıklarını ve değerlendirmeler sonrasında 399 yatırıma teşvik belgesi verdiklerini söyledi.

Muhtaroğlu, yasanın yerli ve yabancı yatırımları ülkeye çekmeyi amaçladığını; yerli-yabancı yatırımcı ayrımı yapmayan yasaya göre yurt dışından gelen yatırımcıların yeni şirket kurup Şirketler Mukayyitliği’ne kayıt yaptırdıktan sonra DPÖ’ye başvurabildiğini kaydetti.

DPÖ Ekonomik Planlama Dairesi Başkanı Ödül Muhtaroğlu “Yatırımlara teşvik verirken projenin fizibilitesine bakıyoruz. Ekonomiye ne kadar katkısı var, ihracata dönük mü, istihdam yaratıyor mu, kârlılık oranı ve yatırım kendi kendini ödeyebilecek kapasitede mi, tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra uygun görülürse, DPÖ’den teşvik belgesi alabiliyor” dedi.

Sanayi yatırımları arasında ülkemizde ilk kez yapılan yatırımlar ve bazıları yok olmaya yüz tutmuş meslekler de bulunduğunu belirten Muhtaroğlu, ayakkabı, ıslak mendil, endüstriyel mutfak, helva, parmak patates, karton kutu-kağıt, bilgisayar yazılımı, entegre bıldırcın, un fabrikası, su şişeleme, zeytinyağı üretimi, naylon poşet, tuvalet kağıdı-peçete, mobilya-mutfak, kedi-köpek maması ve balık yemi, elektrik kablosu, ilaç, gıda, süt üretimi gibi yatırımlara teşvik verdiklerini anlattı.

“KURTULUŞUMUZ ÜRETİMDEN GEÇİYOR”

Muhtaroğlu, “Yatırımcılarımız her ne kadar olumsuzluklar yaşansa da, düşünce olarak üretime çok bağlıdırlar ve üretim yapmak için büyük istek ve hırs gösteriyorlar. Ambargo ve izolasyonlara rağmen, ülkemizin kurtuluşunun üretimden geçtiğine inanıyorlar” dedi.

DPÖ Ekonomik Planlama Dairesi’nce değerlendirmesi süren teşvik belgesi başvuruları arasında “cam işleme, yoğurt-ayran üretimi, PVC altyapı boruları, agro turizm, reçel-macun üretimi, Güzelyurt’a özel hastane, Bafra’da bir otel inşaatı, sağlık turizmi, uluslararası yaşlı bakımevi” gibi yatırımlar bulunduğunu kaydeden Ödül Muhtaroğlu, teşvik sisteminin ticareti değil, üretim ağırlıklı projeleri teşviklendirmeyi öngördüğünü ifade etti.

Muhtaroğlu, tarım ve hayvancılık sektörü, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki teşvik sistemine dahil olduğu için teşviklendirmediklerini, sadece “tarımsal sanayi” adı altında entegre et tesisi, sebze-meyve proses yatırımlarına teşvik belgesi verdiklerini söyledi.

Ödül Muhtaroğlu, hammadde ve sarf edilebilen malzemelerin, ayrıca binek araçlar ile ikinci el iş araçlarının teşvik dışında bulunduğunu; öğrenci yurdu yapımlarına, asfalt ve beton tesislerine de artık yeterli kapasiteye ulaşıldığı için teşvik vermeyi durdurduklarını kaydetti.

TEŞVİK BELGESİ NELER SAĞLIYOR?

Teşvik belgesi almaya hak kazanan yatırımların, vergi indiriminden yararlandığını belirten Ödül Muhtaroğlu, kalkınmada öncelikli yöreler olan Güzelyurt ve İskele ilçelerindeki teşvik belgesi almış yatırımcıların yüzde 200; diğer ilçelerde teşvik belgesi almış yatırımcıların ise yüzde 100 vergi indiriminden yararlanma hakkı olduğunu kaydetti.

Muhtaroğlu, bu uygulamaya göre yatırımcıların uzun yıllar kurumlar vergisi ödemediğini, bunun onlar için büyük avantaj olduğunu ifade etti.

Teşvik belgesinin, bina inşaatı, makine, teçhizat, demirbaş, mefruşat alımlarında yüzde 100 gümrük vergisi, fon ve KDV muafiyeti sağladığını kaydeden Muhtaroğlu, ayrıca inşaat ruhsatlarında da yüzde 100 muafiyet uygulandığını bildirdi.

YERLİ ÜRÜN TERCİHİ

Muhtaroğlu, “Eğer ithal edilecek mallar KKTC’de üretiliyorsa ve yüzde 20 pahalı bile olsa, bu mallara ithalat muafiyet belgesi verilmiyor. Yerli ürünlerin tercih edilmesi öngörülüyor” dedi.

Teşvik belgeli yatırımcıların, sermaye artırımı ve ipotek işlemlerindeki harçlarında da indirim uygulandığını anlatan Muhtaroğlu, tüm bunların yatırımcılara kolaylıklar sağladığını kaydetti.

DPÖ Ekonomik Planlama Dairesi Başkanı Ödül Muhtaroğlu, Yatırımları ve İhracatı Teşvik Fonu’ndan 2001 ile 2007 arasında 15 milyon dolarlık kredi kullandırıldığını; ayrıca Kalkınma Bankası kaynaklarından da kredilendirme yapıldığını söyledi. Muhtaroğlu, Fon’dan verilen kredilerde şu anda geri dönüşlerin sürdüğünü ve yeterli rakama ulaşınca tekrar kullandırılacağını belirtti.

Fondan kullandırılan kredilerde 3 yılı ödemesiz 8 yıl vadeli, yüzde 10 faiz uygulandığını, Kalkınma Bankası’nın da yüzde 10 faizle kredi verdiğini ifade eden Muhtaroğlu, verilen kredilerin yatırımın yüzde 60’ını geçemeyeceğini; yatırımlarda en az yüzde 40 öz kaynak olması gerektiğini söyledi.

Yatırım teşvik belgelerinin süreli verildiğini; eğer yatırım devam ediyorsa en fazla 3 kez uzatıldığını; devam etmiyorsa veya başlamamışsa da iptal edildiğini kaydeden Muhtaroğlu, daire personeliyle yatırımla ilgili bakanlığın personelinin yerinde incelemeler de yaptığını anlattı.

ÜÇ KURUMDAN ONAY

Ödül Muhtaroğlu, teşvik belgesi verilmeden önce projelerin Şehir Planlama, Çevre Koruma Daireleri ve ilgili bakanlıktan görüş alınarak, uygun olup olmadığının değerlendirildiğini; bu 3 kurumdan herhangi birinin olumsuz görüşü varsa, yatırıma teşvik belgesi verilmediğini belirtti.

Teşvik alan yatırımcılar arasında KKTC dışında Türkiye ve üçüncü ülkelerden işadamlarının da bulunduğunu bildiren Muhtaroğlu, 2001’den bugüne teşvik belgesi almış 399 yatırımla 24 bin kişiye istihdam öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Küçük: Alınan Tedbirler, Günlük Kararlar Değil
 
Van kedisi gibi köpek!..
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Küçük: Alınan Tedbirler, Günlük Kararlar Değil
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, alınan ekonomik tedbirlerin günlük kararlar ...
KKTC’de Akaryakıt Fiyatlarına Mini Düzenleme
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığınca uygulamaya ...
KKTC’de Eylem Sırası Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliğinde
Hemen hemen her gün grev ve eylemlerin eksik olmadığı Kuzey Kıbrıs Türk ...
KTTO’dan Hükümete Destek
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), hükümetin son dönemde yaptığı ekonomik ...
 
 
Fiyat Yükselmesine Müdahale Eden Tarım Bakanlığı’ndan İthalat İzni
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı artan domates fiyatlarına ...
Çek Yasaklarının Sorgulanmasında Yeni Dönem
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, tüm dünyayı saran 2008 yılının son ...
TOBB Heyeti KKTC'de
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ...
Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Düzenleme
Akaryakıt fiyatlarını belirlemede yeni bir method uygulamaya koyan Kuzey ...
 
 
ETS Group'tan KKTC'ye 140 Milyon Dolarlık Yatırım
Türkiye'nin önde gelen turizm şirketlerinden ETS Group, Kuzey Kıbrıs Türk ...
KKTC'de 14. Maaş Tarih Oluyor
KKTC'de ekonomik tedbirler ve kamu reformu yasa taslağına tepkiler sürerken, ...
AB'den, Rum Ekonomisi'ne Gözaltı
AB "Tasarruf Tedbirleri" kapsamında Yunanistan'dan sonra, Kıbrıs Rum Kesmi'ni de denetime aldı
Bakanlar Kurulundan Sürpriz İndirim
KKTC’de Bakanlar Kurulundan sürpriz damping!
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya