Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   23/27 °C
 
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
Kırcami İçin Tarihi Buluşma
Kırcami İçin Tarihi Buluşma
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamlarının katılımlarıyla oluşturulan Kırcami Bölgesi Danışma ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısını yaptı.
 
30 Nisan 2012 Pazartesi - 12:16

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kırcami’nin imar sorununu çözmek için meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamlarının katılımlarıyla oluşturulan Kırcami Bölgesi Danışma ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısını yaptı. Toplantıda Kırcami bölgesinin kentsel alan olarak planlanması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.
Genel Sekreter Mehmet Aktekin başkanlığında Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan toplantıya Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Kent Konseyi ile Kırcami Bölgesi Geliştirme Güzelleştirme Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nden (KIRYADER) başkan ve temsilciler, Muratpaşa Belediyesi temsilcisi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) akademisyenler ile Büyükşehir Belediyesi’nden danışman ve bürokratlar katıldı.
Genel Sekreter Mehmet Aktekin, uzun süredir Kırcami bölgesinde siyasi baskılarla yapılan planların, altlıkları tam gelişmediği için sürekli mahkemece iptal edildiğini hatırlatarak, halkta planlama anlamında bir beklenti olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın sorunu samimi bir şekilde çözme arzusunda olduğunu belirten Aktekin, soruna katılımcı bir anlayış ve tam bir uzlaşıyla çözüm bulmak amacıyla meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği protokolü imzalandığını ifade etti. Bu kapsamda kent dinamikleri olan ilgili meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinden Danışma Kurulu, akademisyenlerden Değerlendirme Kurulu oluşturulduğunu anlatan Aktekin, “Bugün ilk toplantımızı yapıyoruz. Danışma Kurulu’ndan sorunu somut olarak ortaya koyarak, halkın beklentilerini, kentin çıkarlarını ortaya koymasını ve bir görüş ortaya çıkarmasını bekliyoruz. Teknik uzmanlardan oluşan Değerlendirme Kurulu’ndan da Danışma Kurulu’nun saptadığı gerçekler ışığında bölgenin sorununa çözüm getirebilecek, kentin yararını ve haklarını koruyacak, 3-4 tane alternatif konsept yaratmasını bekliyoruz. Belediyemiz bölgenin imar planını bu konseptlere uygun şekilde hazırlamaya çalışacak. Amacımız halkın ikna edilebileceği, kentin yararının mutlaka projede gözetileceği bir çözüme ulaşmanın yollarını aramak” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Avukat Fahrettin Köken de 8 mahallenin bulunduğu, yaklaşık 1600 hektarlık Kırcami bölgesiyle ilgili katılımcı bir anlayışla, bilime, hukuka uygun bir şekilde sağlıklı ve sürdürülebilir bir çözüm arayışı içinde olduklarını vurguladı.
Bölgenin kronolojisini anlatan sunumun ardından meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamları, konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Toplantıda Danışma Kurulu’ndan, Kırcami bölgesinin kentsel yerleşim alanı olarak planlanabilmesi için gereken şartların oluştuğu yönünde ortak görüş çıktı. Toplantıda sosyal donatı alanları ve yeşil dokusuyla bölgeye yönelik özel bir planlama yapılması görüşü de ağırlıklı olarak dile getirildi. Büyükşehir Belediyesi Planlama Danışmanı Remzi Sönmez, eskiden kentin dışında tarım alanı olan Kırcami bölgesinin artık kentin ortasında kaldığına dikkat çekti. KIRYADER Başkanı Mustafa Çiviler, bölgede artık tarım yapılamadığını, sulama sıkıntısı ve verim düşüklüğü yaşandığını ifade ederek, halkın bölgenin kentsel yerleşim alanı olarak planlanması konusunda büyük beklenti içinde olduğunu kaydetti.
ATSO temsilcisi Adnan Özen, Kırcami’nin planlanması gerektiğine inandıklarını, planlanırken yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarıyla özel bir planlama yapılmasını istediklerini söyledi. Özen, planlanırken bölgede EXPO 2016’ya yönelik uluslararası bir kongre merkezi projesinin de uygulanmasını önerdi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, bölgede ‘tarım yapılamaz’ tezinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Tuncer, 25 yıldır bölgede yaratılan plan beklentisiyle halkın tarımdan soğuduğunu, planlama baskısının artık dayanılmaz hale geldiğinin altını çizerek, “Artık planlama kaçınılmaz hale gelmişse ve karşı durmak mümkün değilse, kentin yararını koruyan, korumacı ve kollayıcı bir planlamaya katkı koymak düşüncesindeyiz. Betona yenik düşmeyecek, kente prestij kazandıracak bir planlama arzu ediyoruz” dedi.
Kent Konseyi temsilcisi Erdem Pak, kentin genel yararına uygun bir planlamaya karşı olmadıklarını belirtti. Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik, bölgede kentin bütününü kapsayan özel bir planlama yapılabileceğini ifade etti.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Eciş, bölgedeki arazilerin veraset ve intikal ile çok parçaya bölündüğünü belirterek, artık tarım yapılamadığını, kentin bütünüyle dengeli bir planlamanın yapılabileceğini söyledi.
Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın ise yerel yönetimlerin bugüne kadar bölgede tarımı destekleyici hiçbir önlem almadığına dikkat çekerek, “Bölge siyasiler tarafından oy deposu olarak kullanılmış. Halkta beklenti yaratılmış.Yeni nesil artık tarım yapmak istemiyor. Kırcami halkı ile mutabakat sağlamadan bir çözüm mümkün değil. Önerimiz bölgedeki mülkiyet sahiplerinin isteklerinin anlaşılması için bir anket yapılmalı. Büyükşehir Belediyesi’nin fikir proje yarışması düşüncesini de olumlu buluyoruz” diye konuştu.
Peyzaj Mimarları Odası 2’nci Başkanı Zübeyde Özkan Özsu, bölgeye yönelik özel bir planlama arzu ettiklerini ifade ederek, bölgenin mikro klimasının da dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Şehir Plancısı Nimet Sırcan, öncelikle Antalya’nın yeni bir konut alanına ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmek gerektiğini belirtti. YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Görgülü de, bölgede kentin dinamikleri dışında özel bir plan yapmanın çok güç olduğuna dikkat çekerek, “Görülüyor ki bu alanın planlanması konusunda uzlaşma var. Ancak planlamada kentin eksik kalan fonksiyonlarını buraya yükleyelim düşüncesi yanlış olur. Toplulaştırma yapılarak, açık alanlar bırakılarak bir planlama yapılabilir” dedi.
ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Kıral, uzun süreçte kentin gelişiminin Kırcami’yi yutacağını ifade ederek, tüm dünyada kentlerin tarım topraklarını yiyerek büyüdüğünü belirtti. Toplantının önemli bir başlangıç olduğunu söyleyen Kıral, Kırcamilileri de içine katan bir planlamanın başarılı olabileceğini anlattı. İTÜ Şehircilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı, bölgenin boşluklu planlanmasını önerdi. Yüksek Şehir Plancısı Kentsel Tasarım Uzmanı Can Kubin, imar haritalarına bakıldığında Kırcami’nin kentin ortasında kalan mantıksız bir boşluk gibi durduğunu söyleyerek, “Kıymetli bir tarım alanı olmasına rağmen kente yakınlığı nedeniyle burası planlamayı hak ediyor” diye konuştu.
ANTEPE Genel Müdürü Bülent Özkaya ise, amaçlarının kentin tüm kesimlerinin görüşlerini almak olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Danışma Kurulu’nun çizdiği resimdeki hassasiyetleri göz önünde bulunduracak olan Değerlendirme Kurulu genel çerçeveyi çizecek. Bir şartname hazırlanarak hizmet alımı gerçekleştirilecek. 4-5 gruptan konsept planlama önerileri alınacak. Temmuz ayı gibi projelerin elde edilmesini, Ağustos ayında da değerlendirilmesinin yapılmasını planlıyoruz.”
TOPLANTILAR DEVAM EDECEK
Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bilim adamlarının katılımlarıyla oluşturulan Kırcami Bölgesi Danışma ve Değerlendirme Kurulu’nun toplantılarına devam edeceği bildirildi. Kurulların görüşleri doğrultusunda en az 4 adet fikir projesi ve sonuç olarak bir Kavramsal Proje elde edilmesinin hedeflendiği, belirlenecek en ideal planlama yaklaşımının benimseneceği, Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami ve Alan mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını kapsayan bölgede bugüne kadar süregelen imar sorunlarının en kısa sürede çözüme kavuşturulacağı bildirildi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Gazimağusa Belediyesi'nden Mal Sahiplerine Ek Süre
 
Büyükşehir Personeline Kalite Eğitimi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Düşme yerine puan silme
TFF Başkanı Demirören 22 maçla ilgili takımların PFDK'ya sevk edildiğini, ...
Kumluca Yağlı Güreşleri'nde Başpehlivan Gürbüz
Kumluca Belediyesi'nin organze ettiği ve 13.Geleneksel Tarım ve Seracılık ...
Başpehlivanlardan Ürek'e Tepki
Antalya'da düzenlenen yağlı pehlivan güreşlerinde boy gösteren başpehlivanlar, ...
Alabora Olan Teknede Hayatını Kaybetti
Antalya'nın Kumluca ilçesinde, balık tutmak için denize açılan bir kişi, ...
 
 
Antalya Sokaklarına Kadın Eli Değdi
Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ilk defa sokak temizliğinde kadın ...
Alanya’da Kamyonetin Çarptığı Turist Ağır Yaralandı
Antalya'nın Alanya ilçesinde bir kamyonetin çarpması sonucu ağır yaralanan ...
Kepez’de Çocuklara Mangal Partisi
Kepez Belediyesi ve KEPSİAD, Zübeyde Hanım Çocuk Sitesi'nde kalan çocuklara ...
Tff'nin Kritik Toplantısı Antalya'da Başladı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Etik Kurulu'nun şike ve teşvik kararıyla ...
 
 
Kum Heykellere Son Rötuş
Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali 2012 sergisi için 15 Nisan'da ...
Antalya'da baba dayağı öldürdü
Antalya'da darp edilen 2 yaşındaki çocuk kaldırıldığı hastanede hayatını ...
Hentbol Süper Ligi'nde Muratpaşa Fırtınası
Bayanlar Hentbol Süper Ligi Final Four serisinin ilk maçı Muratpaşa Belediyesi'nin ...
EXPO 2016 Filmi Tanıtıldı
Antalya'da gerçekleştirilecek Expo 2016'nın anlatıldığı filmin tanıtım ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya’yı 19 Mayıs  coşkusu sardı

Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya