Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/27 °C
 
 
    Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü  
 
    Tansiyon Hastalığında Suçlu Gen Deyil Yaşam Şekli  
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
Kumarcılar Hanı Yeniden Turizme Kazandırılıyor
Kumarcılar Hanı Yeniden Turizme Kazandırılıyor
 
Osmanlı döneminin eserlerinden olan Kumarcılar Hanı, tarihi dokusuyla turizm ve ekonomiye kazandırılıyor.
 
17 Temmuz 2011 Pazar - 11:53

Lefkoşa’da Büyük Han’dan sonra önemli bir han olan Kumarcılar Hanı da, yeniden yaşam bulmaya hazırlanıyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli eserleri arasında yer alan bir devrin oteli niteliğindeki hanlar, 1571 yılından günümüze Kıbrıs’ta da varlığını koruyor.
Kıbrıs’a gelen yabancı tüccarlar, yolcular ve alışveriş için günübirliğine kentlere gelen köylülerin uğrak yeri olan hanların en önemlilerinden olan Kumarcılar Hanı restore ediliyor. Restorasyon işleminin bir buçuk yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.
Han, gurbetten gelenlere yatak açmayacak ama, turizmin gözbebeği bir mekan haline getirilecek, tarihi mekanında hem turistlere hem de yerli halka kucak açacak, ekonomik işlev görecek.
Kıbrıs’taki Osmanlı - Türk devri eserlerinin önde gelen örneklerinden olan Kumarcılar Hanı’nın kapsamlı bir restorasyon çalışması sonrasında orijinal fonksiyonuna uygun bir işlevle, Lefkoşa kentine kazandırılması ve Büyük Han gibi kullanılması hedefleniyor.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, projenin tamamlanması ile Osmanlı dönemi şehir içi ticaret hanlarının tipik örneklerinden ve birinci derece Osmanlı eseri olan Kumarcılar Hanı’nın hem turizme hem de ekonomiye kazandırılacağını vurguladı.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Üstel, Kumarcılar Hanı’nın restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından han içerisinde bulunan 40 kadar işyerinin işletmeye açılacağını, bunların öncelikle turizme hizmet verecek nitelikte olacağını ifade etti.
12 YILLIĞINA BAKANLIĞA KİRALANDI
Devrin oteli niteliğinde olan Kumarcılar Hanı, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile mal sahipleri arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan sözleşmeyle 12 yıllığına bakanlığa kiralandı.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Kumarcılar Hanı’nın turizme kazandırılması hedefinin gerçekleştirilmesi için, İngiliz döneminde Vakıf malından özel mülkiyete geçtiği bilinen, ancak nasıl geçtiği bilinmeyen Kumarcılar Hanı’nın, mal sahipleriyle imzalanan kira sözleşmesi sonrasında 30 Haziran 2023 yılına kadar 12 yıllık süre için bakanlığa kiralandığını belirtti.
Kumarcılar Hanı’nın restorasyonunun bakanlığa bağlı Turizm Planlama Dairesi ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi teknik personeli denetiminde yapılacağına işaret eden Üstel, restorasyonun TC Yardım Heyeti tarafından finanse edilerek ihale yönetimiyle yapılacağını söyledi.
TAMAMLANDIKTAN SONRA 40 CİVARINDA İŞYERİ
Kumarcılar Hanı’nın restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından han içerisinde bulunan 40 kadar işyerinin işletmeye açılacağını, bunların öncelikle turizme hizmet verecek nitelikte olacağını ifade eden Üstel, şöyle dedi:
“Restorasyon işleri tamamlandıktan sonra han içerisinde bulunan 40 civarı işyeri, turizm sektöründe hizmet verecek işletmeler öncelikli olmak üzere geleneksel Kıbrıs Türk El Sanatları’nın üretim ve satış yeri olarak Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nca müracaatçılar arasından seçilip kiralanacaktır.”
Bir buçuk yıl sürmesi beklenen restorasyon işlemlerinin tamamlanması sonrasında kiralanacak dükkanlardan elde edilecek gelirin % 40’ının mal sahiplerine ödeneceğini, geriye akan % 60’lık miktarın ise Turizm Geliştirme Fonu’na gelir olarak kaydedileceğini anlatan Üstel, “Projenin tamamlanması sonucunda, Osmanlı dönemi şehir içi ticaret hanlarının tipik örneklerinden ve birinci derece Osmanlı eseri olan Kumarcılar Hanı hem turizme hem de ekonomiye kazandırılacaktır” dedi.
“ARASTA’YA CANLILIK VE HAREKETLİLİK GETİRECEK...”
“Birinci sınıf Osmanlı eseri Kumarcılar Hanı’nın KKTC turizmi ve ekonomisine kazandırılması sonrasında Lefkoşa’nın ikinci bir Büyük Han’a sahip olacağını” kaydeden Turizm Bakanı Ünal Üstel, “İnanıyorum ki; hanın restorasyonu sonrasında Arasta’ya canlılık ve hareketlilik gelecektir” dedi.
Bakan Üstel sözlerini şöyle tamamladı: “Lefkoşa Surlariçi’ni her geçen yıl artan miktarda turist ziyaret etmektedir. Kumarcılar Hanı turistlerin gezip görebileceği, dinlenebileceği, Kıbrıs mutfağına özgü yiyecekleri tadıp, hediyelik, turistik eşya satın alabileceği bir mekan olacaktır.”
PİLLİ
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Pilli de TAK muhabirine Kumarcılar Hanı ile ilgili bilgi verirken, Osmanlı şehir içi hanlarının; Bedesten, Arasta, Çarşı gibi ticaret hayatının odaklaştığı mimari yapılardan biri olduğuna vurgu yaptı.
Hanların geçmişte hangi amaçlarla kullanıldığı hakkında bilgiler aktaran Pilli, şunları söyledi:
“Bu yapıların; mal ve eşyaların depolanması, satılması yanında yolcuların ve hayvanların barınması, çeşitli büro hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi işlevleri de vardı. Şehir içi hanları, ticari yönleri yanında bulundukları yerleşim yerine gelen çeşitli yerli ve yabancıları barındırma gibi özellikler taşımaktaydı.”
Kıbrıs’ın 1571 yılında Osmanlılar tarafından fethi sonrasında adada Osmanlı Dönemi’nin başladığını ve Lefkoşa’nın başkent olma özelliğini koruduğunu ifade eden Pilli, “Kentin mevcut ortaçağ dokusu üzerine İslam mimari öğeleri eklenerek, bugün hala ayakta duran yapılar inşa edilmiştir. Bu dönemde büyük şehirlerin ticaret merkezlerine Osmanlı geleneğini yansıtan Anadolu şehir içi hanlarının benzerleri yapılmaya başlanmıştır” dedi.
UĞRAK YERİ...
Hanları, “Kıbrıs’a gelen yabancı tüccarlar ile yolcuların, alışveriş için günübirliğine kentlere gelen köylülerle kentlilerin uğrak yeri” olarak tanımlayan Emine Pilli, “Hanların alt katları pazarlarda satılmak üzere getirilen malzemeler için depo görevi görürken, üst katlar ise konaklama amacıyla, kiraya verilmekteydi. Alt katlardaki revaklar ile orta avlular ise hayvanların barınma yerleriydi” şeklinde konuştu.
Pilli, Kıbrıs’ın sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamının vazgeçilmez bir unsuru olan hanların, İngiliz döneminde yapılmaya başlanan yeni oteller nedeniyle fonksiyonlarını yitirerek, zaman içinde yok olma sürecine girdiğini ve büyük bir bölümünün yıkılıp kaybolduğunu söyledi.
SURLARİÇİNİN EN ÖNEMLİ YAPILARINDAN BİRİ
“Bugün ayakta kalan ve Lefkoşa Suriçi’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Kumarcılar Hanı, Lefkoşa’nın Büyük Han’dan sonra gelen en eski ve büyük hanıdır” diyen Pilli, “Asmaaltı Meydanı’nın kuzeyinde yer alan kesme sarı taştan inşa edilmiş yamuk planlı ve küçük ebatlı bir yapı olan Kumarcılar Hanı, tipik Osmanlı şehir içi ticaret hanı özelliklerini taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen ve 17. yüzyılda Venedik Dönemi’ne ait bir yapının üzerine yapıldığı tahmin edilen, iki katlı, iç avlulu yapıya Asmaaltı Meydanı’na açılan kemerli bir kapıdan girildiğini anlatan Emine Pilli, “Giriş koridorundan sonra yamuk planlı bir iç avluya ulaşılmaktadır. İç avlunun etrafını iki katlı revaklı galeriler ile bu galerilere açılan odalar çevrelemektedir. Hanın orijinal yapısında yaklaşık 52 oda bulunmasına karşın sadece 44’ü günümüze kadar gelebilmiştir” dedi.
“ORİJİNALİNE SADIK KALINARAK TOPLUMA KAZANDIRILACAK”
1920’li yıllarda kahveci Tahsin Dayı tarafından çalıştırılmakta olan Kumarcılar Hanı’nda 1952 yılında yapılan tadilatla hanın alt kat odalarının iç avluya açılan giriş kapılarının kapatılarak, bunların yerine yandaki sokağa açılan kapıların açıldığını söyleyen Emine Pilli şöyle devam etti:
“Bu dönemde yapılan tadilatla bina orijinal özelliklerinden bir kısmını yitirmesine karşın, Kıbrıs’taki Osmanlı Türk devri eserlerinin önde gelen örneklerinden biridir. Amaç kapsamlı bir restorasyon çalışmasından sonra binanın orijinaline sadık kalınarak topluma kazandırılması.”
MUSLU
TAK muhabirinin teknik detaylar için görüşüne başvurduğu Turizm Planlama Dairesi Müdürü Turgut Muslu da, Kumarcılar Hanı’nın mal sahiplerinin büyük ortağı olan Aziz Kent tarafından otel olarak restore edilmesi için geçmişte bir proje hazırladığını, ancak bakanlık olarak hanın turizme dönük bir işyeri olarak kullanılması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Hanın projelerinin hazır olduğunu ifade eden Muslu, projenin tamamlanması ile yaklaşık 40 civarında işyerinin işletmeye açılacağına dikkat çekti.
Projede ufak tefek teknik düzeltmeler yapıldığını, bunların geçen hafta tamamlandığını söyleyen Muslu, Turizm Planlama Dairesi ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi kadrosunda elektrik mühendisi olmaması nedeniyle yapının elektrik projelerinin hizmet alımı şeklinde yapılacağını ve bunun tekliflerini beklediklerini anlattı.
“MERKEZİ İHALE KOMİSYONU ARACILIĞIYLA İHALEYE ÇIKILACAK”
“Şu anda 3 tane mühendise mevcut röleve projelerini ilettik ve teknik şartnamenin Planlama ve İnşaat Dairesi’nin onaylayacağı şekilde hazırlanması yönünde kendilerinden teklif bekliyoruz” diyen Muslu, bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Merkezi İhale Komisyonu aracılığıyla ihaleye çıkılacağını kaydetti.
İhaleye çıkılırken müteahhit yerine bu tür tarihi yapılarda referansı olan kişilerin tercih edileceğini ifade eden Muslu, yaklaşık olarak 18 - 24 ay arası bir süre içinde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
2013 YILINDA BAŞKENT LEFKOŞA’YA KAZANDIRILMASI PLANLANIYOR
2013 yılı içinde Kumarcılar Hanı’nı başkent Lefkoşa’ya kazandırmayı planladıklarını kaydeden Muslu, projenin Turizm Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, elektrik konusunda da Planlama İnşaat Dairesi kontrolünde yürütüleceğini belirtti.
Muslu, işlemlerin tamamlanmasının ardından hemen ihaleye çıkılacağını ve tahminen Ağustos ayı gibi ihale sözleşmesinin imzalanabileceğini sözlerine ekledi.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Tortum’da 2 Yüzen Ada Keşfedildi
 
SP 4. Olağan Kongresi Başladı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KKTC Elektriği Rum Şebekesinde
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden, Kıbrıs Rum kesimine elektrik enerjisi ...
Haziran Ayı Hayat Pahalılığı Açıklandı
Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ali Korhan’ın açıklamasına göre, ...
Atun’dan 150 Milyonluk 4 Yeni Kredi Programı Müjdesi
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bugün yaklaşık 150 milyon TL tutarında ...
Lefkoşa Yeni Vakıflar Çarşısı’ndan İşyeri Kiralayan Esnafa Müjde
Lefkoşa’da geçen ay temeli atılan yeni Vakıflar Çarşısı’ndan işyeri kiralayan ...
 
 
KTTO’dan Dış Ticarette Bilmemiz Gerekenler Semineri
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), “Dış Ticarette Bilmemiz Gerekenler” konulu seminer düzenliyor.
Akaryakıt Fiyatlarına Mini Düzenleme
Akaryakıt fiyatları yeniden düzenlendi.
KKTC’ de Mayıs Ayı Hayat pahalılığı % 1.54
Mayıs ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 1.54 olarak açıklandı.
KTTO'dan Zeytinyağı Üreticilerine Müjde
Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Yeşil Hat üzerinden Güney Kıbrıs’a yapılan ...
 
 
Fitch, Güney`in Kıbrıs’ın Kredi Notunu Düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin ...
KTTO’’dan Patates Üreticilerine Müjdeli Haber
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) Brüksel’le yürüttüğü temaslar sonucunda ...
Tatar’dan Vergi Beyannameleri Uyarısı
Maliye Bakanı Ersin Tatar, mükelleflerin beyannamelerini en geç 31 Mayıs ...
Nisan Ayı Hayat Pahalılığı Açıklandı
Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), Nisan ayı hayat pahalılığı oranını yüzde ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya