Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Merkez Bankası Hedeflerini Açıkladı
Merkez Bankası Hedeflerini Açıkladı
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2013 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak belirlendiğini bildirdi
 
21 Aralık 2010 Salı - 12:49

Yılmaz, 2011 yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladığı basın toplantısında, orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak korunacağını belirtti. 
Hedef değişkeni olarak TÜFE'nin 12 aylık değişimi ile hesaplanan yıl sonu enflasyon oranlarının esas alındığını kaydeden Yılmaz, enflasyon hedeflerinin hükümetle birlikte nokta hedefler olarak belirlendiğini söyledi. 
Yılmaz, 2011 ve 2012 yılı için enflasyon hedefini daha önce yüzde 5,5 ve yüzde 5 olarak açıkladıklarını hatırlatarak, ''2013 yılı hedefi ise OVP hazırlık sürecinde yine hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlenmiştir'' dedi. 
İktisadi bilimlerin sözleşme ve planlarında bu hedefi referans almasının enflasyondaki katılığı azaltarak, toplumsal refahı destekleyeceğini ifade eden Yılmaz, uzun vadede ise yapısal dönüşümün yakınsama ve reform süreci tamamlandıkça daha düşük enflasyon oranlarının hedeflenmesinin mümkün olabileceğini söyledi. 
Yılmaz, devlet iç borçlanma senedi alım programını yenilemeyi hedeflediklerini, 2011'de esnek döviz alım ihalelerinin de devam edeceğini kaydetti.
Yılmaz, Merkez Bankasının politika duruşunda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, kanunda yer almayan bir konuyu kendilerine hedef olarak seçmediklerini bildirdi.
Yılmaz'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar:
• "Yabancı para yükümlülükleri için uygulanan zorunlu karşılık oranlarının da, önümüzdeki dönemde vade dilimlerine göre farklılaştırılması söz konusu olabilecek"
• "Daha kısa vadeli yükümlülükler için belirlediğimiz zorunlu karşılık oranlarını, iç ve dış gelişmelere bağlı olarak kademeli şekilde artırmaya devam edebileceğiz"
• "Tüm kurumların eşgüdüm içinde hareket ediyor olması büyük önem taşıyor. Diğer kurumların özellikle kredi arzını sıkılaştırıcı ve finansal sistemde vade uzatımını sağlayıcı önlemlere destek vermesi, para politikasında  etkinlik ve esnekliğini artırmaktadır" 
• "Gelişmeler, cari açığın 2011-2013 dönemi için hazırlanan orta vadeli programda yer alan öngörüleri aşma ihtimalini gündeme getirdi"
• 2011 yılında da merkez bankası, esnek döviz alım ihale yöntemi aracılığıyla döviz rezervi biriktirmeye devam edecektir.
• Ancak, bu yeni yöntemin rezerv birikimi açısından döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemlerde, yeterli esnekliği sağladığı dikkate alınarak, 3 • • Ocak 2011 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek düzenli ihalelerde bankaların opsiyon hakkı olmayacaktır.
• Opsiyon uygulamasının sona erdirilmesiyle Merkez Bankası’nın döviz alımlarının belirgin şekilde hız kesmemesi için günlük ihale alım tutarı 40 milyon ABD dolarından, 50 milyon ABD dolarına yükselecek.
• Likidite yönetimi operasyonel çerçevesi 2011 yılında da sürdürülecek.
• Merkez Bankası, ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre gelecek dönemde de likidite yönetimi stratejisinde değişikliklere gidebilecek.
• Bu kapsamda zorunlu karşılık oranlarını, yükümlülüklerin niteliğine ve vadelerine göre farklılaştırmaya devam edebilecek.



NOKTA HEDEFLER ETRAFINDA BELİRSİZLİK ARALIĞI

Yılmaz, Enflasyon Hedeflemesi Rejimi çerçevesinde, şeffaflık ve hesap verme ilkelerini uygulayabilmek için kamuoyunca gözlenebilir ve somut bir ölçüt ortaya koyabilmek için, nokta hedefler etrafında belirsizlik aralığı ilan ettiklerini hatırlattı. 
Enflasyon belirsizlik aralığının dışına çıktığında hesap verme yükümlülüğünün devreye girdiğini kaydeden Yılmaz, belirsizlik aralığının enflasyon hedeflemesine geçildiği dönemden bu yana hedef etrafında her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak uygulandığını söyledi. 
Yılmaz, ayrıca Enflasyon Raporu'nun da hesap verme sorumluluğunun pekiştirilmesi açısından destekleyici bir işlev görmeye devam edeceğini söyledi ve şöyle devam etti:
''Bu çerçevede, enflasyonun yıl içinde de üçer aylık dönemlerin sonu itibariyle yıl sonu hedeflerden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda sapmaya yol açan nedenler ile hedefe ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemleri, Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuna açıklayacağız. 
Hedef enflasyonun orta vadede nereye gideceği bilgisini içerirken, tahmin, enflasyonun hedefe doğru ilerlerken izlemesi öngörülen seyri ifade etmektedir. Dolayısıyla iktisadi bilimlerin orta vadede enflasyon hedefimizi, daha kısa vadelerde ise enflasyon tahminlerimizi referans alması uygun olacaktır.''

PARA POLİTİKASI KARARLARI

Yılmaz, para politikasının temel iletişim araçlarının Enflasyon Raporu ve Para Politikası Kurulu Duyuruları olduğunu hatırlatarak, Kurul'un önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde aylık olarak toplandığını anlattı. 
Toplantının hemen ardından Para Politikası Kararı'nın ve kısa gerekçesinin bir basın duyurusu ile internet sayfalarında açıklandığını kaydeden Yılmaz, 2011 yılı için Para Politikası Kararı duyurusunun yayımlanma saatinin 14.00 olarak belirlendiğini bildirdi. Yılmaz, duyurunun İngilizce çevirisinin de yine aynı gün yayımlanacağını söyledi.  
Kurul'un ayrıntılı değerlendirmelerini içeren toplantı özetinin ise toplantıyı takip eden 5 iş günü içinde internet sayfasında İngilizce çevirisi ile birlikte yayımlanacağını ifade eden Yılmaz, Enflasyon Raporu'nun yılda 4 defa yayımlanmaya ve raporun kamuoyuna tanıtımının basın toplantısı ile yapılmaya devam edeceğini kaydetti ve şöyle devam etti:
''Para ve kur politikası çerçevesine ilişkin kamuoyu ile paylaşılan duyurular Başkan tarafından, Merkez Bankası'nın faaliyetleri ve para politikası uygulamaları hakkında Bakanlar Kurulu ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na yılda 2 defa yapılan sunumlar, her ay enflasyon verilerinin açıklanmasını takibeden iş günü içinde yayımlanan aylık fiyat gelişmeleri raporu, yılda 2 kez yayımlanan finansal istikrar raporu, Merkez Bankası yetkililerinin yurt içi yurt dışı toplantılarda yaptığı sunum ve konuşmalar ile diğer basın duyuruları da ekonomik görünüm ile uygulanan ve uygulanacak politikalar ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesinde önemli rol oynamaya devam edecektir. 
Merkez Bankası tarafından yayımlanan çalışma tebliğleri, kitapçıklar, ekonomi notları ile düzenlenen konferanslarda iletişim politikasının önemli unsurları olmayı sürdürecektir.''
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Yeni Hava Yolu Şirketinde Sona Doğru
 
Dünya 'BEYAZ KABUS'u Konuşuyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Uçakların Fiyatı 120 Bin Euro Olacak
Almanya'da havacılık ve uzay mühendisliği alanında eğitim alan, airbus ...
Sigaranın Yüzde 78.3'ü Vergiye
Türkiye 28 Avrupa ülkesi arasında sigaradaki vergi yükü açısından 14'üncü ...
IMF’den Bankalara Uyarı
IMF, Türk ekonomisinin güçlü toparlanmasını sürdüreceğine vurgu yaptı; ...
Faiz Oranları Değişti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde ...
 
 
Faiz Bir Kez Daha Düşüş Rekoru Kırdı
Merkez Bankası'nın faiz indirim sinyali vermesinin ardından faizlerde başlayan düşüş devam ediyor.
En Pahalısı DANİMARKA ! Peki ya TÜRKİYE ?
Türkiye, fiyat düzeyi açısından en ucuz 10 ülke arasında yer aldı. Satınalma ...
Benzinde İndirime Gidildi
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı açıklamaları dikkate alan akaryakıt ...
Bakan Yıldız Petrol Fiyatlarını Değerlendirdi
Rekor düzeydeki akaryakıt fiyatlarını değerlendiren Enerji Bakanı Yıldız, ...
 
 
Ekim Ayında 3,6 Milyar Dolar Açık
Türkiye'nin ödemeler dengesi bilançosu, ekim ayında 3 milyar 677 milyon dolar açık verdi
Düzenleme ile İşsizlik Maaşı 1500 TL’ye Kadar Çıkacak
Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre işsizlik maaşı ...
Bankalardan İyi Haber Geldi
Borç yapılandırma tasarısının ardından gözler bankalara çevrildi. Türkiye ...
TOKİ Alt Gelir Sınırını Yükseltti
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), alt gelir grubuna yönelik konutlarda azami ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya