Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Rusya Ek Gaz İsteğini Reddetti
Rusya Ek Gaz İsteğini Reddetti
 
Rusya ile Suriye gerilimi üzerine Cumhurbaşkanı, 'Doğalgazı başka ülkeden tedarik edebiliriz.' sözleri üzerine Rusya Türkiye'nin ek gaz talebini reddetti. Kriz kapıda.
 
10 Ekim 2015 Cumartesi - 10:19

Rusya ve Türkiye arasında Suriye krizinin ardından başlayan doğalgaz tartışması büyüyor. Rusya'nın Suriye'de bazı hedefleri bombalarken Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir.Rusya da iyi düşünmek durumundadır." açıklaması yapmıştı.

RUSYA TÜRKİYE'NİN TALEBİNİ REDDETTİ

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını başka kaynaklardan karşılayıp karşılamayacağını başlatan bu tartışmanın ardından Rus doğalgaz şirketi Gazprom, Türkiye'nin Mavi Akım üzerinden aldığı doğalgaz miktarını 3 milyar metreküp artırma talebini dün reddettiğini açıkladı.

DAHA ÖNCE OLUMLU BAKILMIŞTI

Türkiye'nin talebi ile ilgili konuşan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Türkiye'nin talebin Mavi Akım üzerinden karşılayamayacaklarını, bunun 2 milyar metreküpünün yeni inşa edilecek Türk Akımı üzerinden yapılabileceğini söyledi. Miller, "Biz farklı alternatifleri düşünüyoruz. Henüz son karar verilmedi. Ancak en azından 3 milyar metreküplük talebin 2 milyar metreküpü Türk Akımı üzerinden sağlanabilir…" dedi. Türkiye, Rusya'dan doğalgazı Mavi Akım ve Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'ndan alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Aralık 2014'de yaptığı Ankara ziyaretinde Türkiye'nin 3 milyar metreküplük ek doğalgaz talebine olumlu bakılmıştı.

TÜRKİYE İÇİN KRİZ KAPIDA

Ancak kapasite artırımı ile ilgili ek masrafların Gazprom'un olumsuz kararında etkili olduğu belirtiliyor. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da yaptığı açıklamada, Mavi Akım üzerinden kapasite artırımının sadece 1 milyar metreküp olabileceğini ifade etti.Rusya'nın Suriye operasyonların Türk hava sahasını ihlali üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgazı başka ülkelerden tedarik edebileceklerini ifade etmişti. Türk Akımı inşaatı ile ilgili çalışmalar ise belirsizliğini koruyor. Planlanan kapasiteyi yüzde 50 düşürerek 31,5 milyar metreküpe çeken Gazprom, Türk Akımı'nın iki hatlı olmasını, birinden sadece Türkiye'nin taleplerinin karşılanmasını öngörüyor. Ankara ise seçimler sebebiyle kararı yeni hükümetin kurulmasına kadar ertelemiş durumda. Türkiye,Gazprom'dan 2014'te 27,4 milyar metreküp doğalgaz alımı yaptı.

GAZDA EN BÜYÜK TEDARİKÇİ RUSYA

Türkiye'nin yıllık doğalgaz ithalatı 49,2 milyar metreküp. İthalatın yarıdan fazlası Rusya'dan yapılıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre geçen yıl en fazla doğalgaz (boru hattı ile) kamu-özel dahil 26,9 milyar metreküp ile Rusya'dan ithal edildi. Bu ülkeyi 8,9 milyar metreküp ile İran ikinci sırada ve 6 milyar metreküp ile de Azerbaycan üçüncü sırada izledi. Ayrıca Cezayir'den 4,1 milyar metreküp, Nijerya'dan da 1,4 milyar metreküp sıvılaştırılmış (LNG) doğalgaz alındı. İhtiyacın 1,6 milyar metreküplük bölümü ise spot piyasadan LNG olarak karşılandı. Rusya'dan yapılan ithalatın 17,1 milyar metreküpü BOTAŞ'a ait.

ELEKTİRİK KESİNTİLERİ OLABİLİR

Doğalgaz tüketiminin rekor kırdığı kış aylarına Türkiye, krizle giriyor. En fazla gaz ithal edilen Rusya ile yaşanan krizin derinleşmesi halinde gaz ve elektrik kesintisi gündeme gelecek. Çünkü Rusya gaz ithalatında ilk sırada. Ayrıca yıllardır gündeme getirilmesine karşın doğalgazda kaynak çeşitliliği sağlanamadı ve bu ülkeye bağımlılıkta ısrar edildi. Rus şirketi Gazprom'dan alınan gazda muhtemel bir kesintinin yerine yeni kaynak bularak talebi karşılamak imkânsız gibi. Gaz ithal edilse bile şebekeye verilmesi için altyapı yeterli değil. Kışın günlük tüketim 200 milyon metreküpü geçiyor. Ulusal şebekeye verilebilecek gaz miktarı ise kapasitenin zorlanmasıyla ancak 200 milyon metreküpe çıkabiliyor. Tüketimin artması halinde kamu santrallerine verilen gaz kesilerek konutların ısınma ihtiyacı karşılanıyor. Bunun yanında Marmara yer altı deposu devreye alınıyor. Ayrıca spot LNG alımı artırılıyor. Ancak İzmir ve Marmara'daki LNG tesislerinin dönüşüm kapasiteleri sınırlı olduğundan sorun çözülemiyor. Boru gazı ithal edilen diğer ülkelerden Azeri üretimi sınırlı, İran ise kışın önceliği kendi vatandaşlarına veriyor. Zaten iki ülke 'eksik teslimat' gerekçesiyle mahkemelik. Sonuç olarak kısa vadede doğalgaz arz-talep dengesinin sağlanmasında öne çıkan çözüm, Rusya ile kesintisiz gaz akışını devam ettirmektir. Yıllardır ve ısrarla uygulanan doğalgazda tek ülkeye bağımlılık şeklinde yanlış politikalar bu olumsuz sonucu doğursa da kısa vadede başka bir çözüm yolu bulmak zor. Orta ve uzun vadede ise mutlaka ve ilk adım olarak doğalgazda kaynak çeşitliliği sağlanmalı. İkinci adım ise hızla doğalgazın elektrik üretimindeki payı düşürülmeli. Elektrik gibi stratejik bir konuda dışa bağımlılığın hızla azaltılması gerekiyor.

'DOĞALGAZ ALMIYORUM' DEMEKLE OLMUYOR

Rusya'nın Suriye'ye yaptığı askeri harekat sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya gezisinde yaptığı 'En iyi doğalgaz müşterisini kaybedebilir.' açıklamasıyla gözler, 2 ülke arasında yapılan doğalgaz anlaşmalarına çevrildi. Rus şirketi Gazprom ile Türk şirketi BOTAŞ arasında Batı ve Mavi Akım hatlarından yıllık 20 milyar metreküplük iki ayrı doğalgaz anlaşması bulunuyor. Ayrıca özel şirketlerin de yine bu ülkeden yıllık 10 milyar metreküplük gaz alım kontratı var. Kamu-özel şirketlerinRusya'dan toplam 30 milyar metreküplük gaz ithalat kontratı söz konusu. Önemli bir ayrıntı da, hemen hemen her kış artan tüketim nedeniyle İran'ın kesinti yaptığı gaz açığını da Ruslar karşılıyor. Bu nedenle Türkiye, yıllardır ısrarla bu ülkeye bağımlı olma gibi yanlış enerji politikaları izlediğinden bugün 'Gaz almam' deme lüksü yok. Çünkü gaz piyasalarında kısa sürede yeni anlaşma yapmak ve kaynak bulmak çok zor. Gaz bulunsa da ulusal şebekeye vermek mümkün değil. Spot piyasadan alınacak gazı şebekeye aktarma kapasitesi de yaklaşık 40 milyon metreküp. Rusya'dan ise günlük 100 milyon metreküp gaz alımı yapılabiliyor. Dolayısıyla zamanında doğalgaz altyapısının tamamlanmamış olmasının faturası ülkeye ağır oluyor.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
İspanya ve İsviçre Finallere Adını Yazdırdı
 
Ankara'da Patlama: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Türkiye'nin Akkuyu Anlaşmasını Devretme Hakkı Yok
Anlaşmaya göre Türkiye'nin Akkuyu'daki nükleer santrali Rus şirketin dışında ...
Bilişim Sektöründe 70 Bin Elemana İhtiyaç Var
Bakan Fikri Işık, bilişim sektöründe en az 70 bin nitelikli elemana ihtiyaç ...
Sanayi Üretim Endeksi Yüzde 7.2 Arttı
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ağustosta yüzde 7,2 arttı.
Gelir İdaresi Başkanlığına Bin 750 Uzman Yardımcısı Alınacak
Gelir İdaresi Başkanlığınca, açık bulunan kadrolara atanmak üzere, bin ...
 
 
Türkiye ile AB Arasında Dev Ortaklık
Sürdürülebilir Ulaşım için Türkiye-AB Ortaklığı kapsamında yüzde 85'i ...
Dev Tünel Projesi İptal Oldu
Doğu Karadeniz'i Doğu Anadolu'ya bağlayan Zigana Tüneli ihalesini Cengiz ...
İşlem Fişi Ücreti İsteyen Bankalara Ceza
Bankaların, tüketicinin onayını almadan bazı hizmetlerden, ücret alması ...
Memurların Mesai Saatleri Değişiyor
2015 yılı kış döneminde memurların yeni mesai saati Sabah 08.00'da başlayacak.
 
 
Korucu Olmak İçin 20 Bin Kişi Başvurdu
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 20 bin dolayında gencin korucu ...
TÜİK İhracat Rakamlarını Açıkladı
Türkiye'nin ihracatı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 ...
Çaykur Rus Pazarına Giriyor
Dünya’nın önde gelen gıda fuarlarından olan World Food Moskova (14-17 ...
Doğan Holding Suzuki'nin Yeni Distribütörü Oldu
Doğan Holding CEO'su ve Suzuki Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, "Suzuki ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya