Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/21 °C
 
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
 
    UBP Milletvekili Hasipoğlundan Strazburg’da Önemli Mesaj  
Soma'dan Bir Kötü Haber Daha
Soma dan Bir Kötü Haber Daha
 
Soma'daki facia hakkında açıklamalarda bulunan Taner Yıldız, "Ocakta farklı bir noktada daha yangın başlarken, ölü sayısı da 299 oldu." dedi.
 
17 Mayıs 2014 Cumartesi - 10:13

Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklama Türkiye’nin en büyük maden kazasında 299 maden işçisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yıldız, madende yeni bir yangın başladığını açıkladı.

Yıldız'ın açıklamalarından satırbaşları;

"Madende farklı bir noktada yangın başladı. Yaklaşık 200-300 metre daha ilerde. Daha lokal ama önemli ve dikkate almamız gereken bir yangın… En fazla 3 işçi var diyelim. DNA testine göre belki 2 olacak sayısı. Bu yangın yeni başlayan bir şey. Yarım saat, 45 dakika oldu. Onu da kontrol altına almamız lazım

"MADEN OCAĞININ DENETLENMEYE İHTİYACI VAR"

Maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyacı var. Gece son derece verimli bir çalışma yaptı arkadaşlar. Bütün kurtarma ekibimiz çalıştı ve 15 arkadaşımızı dışarı çıkarmış olduk.

"NE YAPILMASI GEREKİYORSA YAPILACAK"

Bu sıradışı ve önemli bir kazadır. Bir kurumumuzu değil bütün bu yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak. Ne yapılması gerekiyorsa yapılacak.

"3 İŞÇİ İLE İLGİLİ İŞLEM YAPAMIYORUZ"

Yeni yangını kontrol altına almadan 3 işçi ile ilgili işlem yapamıyoruz.

BAKAN SON AÇIKLAMAYI GECE YARISI YAPMIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 01.00 sıralarında yaptığı açıklamada, Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında yapılan çalışmalar sonucunda 14 işçinin daha tespit edildiğini, 6 işçinin ise dışarı çıkarıldığını açıkladı. Şu ana kadar madenden 290 kişiyi çıkardıklarını belirten Yıldız, tespit edilenlerle beraber 299 işçiye ulaşıldığını, en az 2 veya 3 işçiye daha ulaşmaya çalışıldığını vurguladı.

Yıldız, “284 işçimiz hayatını kaybetmişti ve onlar birinin haricinde de ailelerine teslim edilmişti. Arkadaşlarımızın yaptığı son tespitlerde 14 işçimiz daha tespit edildi. 6 işçimizi dışarı çıkarttılar ve Akhisar devlet Hastanesi’nin morguna gönderildiler. En az 2 veya 3 işçimize de ulaşmayı bekliyoruz. Sabaha kadar bu çalışmaların önemli bir bölümünü tamamlamayı planlıyoruz.”

"298 İŞÇİMİZE ULAŞTIK"

Tespit etmiş olduklarımızla birlikte 298 işçimize ulaştık ancak en az 2-3 işçimizin daha içeride olduğunu tahmin ediyoruz. Ailelerin bize ulaştırdıkları sayı bulun gösteriyor. Şu anda 284+6, 290 işçimiz maden dışına çıkarılmış ve ailelerine teslim edilmek üzere işlemleri tamamlanmış durumda.

İKİ BLOĞADA GİRİLDİ

Son çıkarılan işçiler 1600-1700 metrede bulundu çıkış mesafesine göre. Birinci blok tamamen bitirilmiş oldu. İkinci blokta aramalar devam ediyor. Dediğim gibi 2 veya 3 tespitten sonra tahminlerimize ulaşmış olacağız. Bütün bu işlemlelri bitirdikten sonra maden ocağımız tekrar tamamen aranacak ve aile başvurularıyla karşılaştırılacak.

Vefat eden bütün işçilerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine de sabrı cemil temenni ediyoruz. Çok ekstra bir şey olmazsa bir sonraki toplantıyı sabah yapacağız." demişti.

BİRİNCİ BLOKTAN 8 KİŞİ

Yıldız, akşam saatlerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, madendeki aramanın aralıksız sürdüğünü söyledi. Yangın söndürme faaliyetlerinin tamamlanmasıyla işçilere daha hızlı ulaşmanın mümkün olabildiğini söyleyen Taner Yıldız, şöyle konuştu:
      
"Yangın söndürme faaliyetleri bittikten sonra önemli ölçüde rahatlayacağımızı ve işçilere daha hızlı ulaşacağımızı söylemiştik. Hamdolsun söylediğimiz gibi oldu, mahçup olmadık. İki blok var, birincisinde 8 işçimiz tespit edildi. Onlar şimdi dışarı alınıyor. Mesafe 2 kilometre civarında. Dolayısıyla biraz sürecek. İnşallah kazasız belasız kurtarma ekipleri onları çıkarırsa o bölüme geçecekler."

"HIZLICA YAPMAMIZ LAZIM"

Çalışmaların kesintisiz sürdüğünü ifade eden Yıldız, "Sabah 4-5-6 hızlıca bu işi yapmamız lazım. Buradan Akhisar'daki hastaneye geçiyor. Gece gündüz demeden uğraşıyoruz, ailelerimizin o halini görünce nasıl kayıtsız kalacaksın, bütün arkadaşlarımız da öyle davranıyor çalışanlar ailelerin o yapısını görüyorlar orada uğraşmaktan başka gayret etmekten başka bize bir şey kalmıyor" dedi.

GAZETECİLERLE SORU-CEVAP

SORU: YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ MÜ?

Bir yandan tahkimat yapılıyor. Bütün o tavanı, ahşapla, bazı çeliklerin eridiğini gördü arkadaşlar. Tavanı güçlendirecekler. Onun altından geçecekler, daha ileride bulunan işçi kardeşlerimizi alıp ocak dışına çıkartacaklar. İçerdeki karbonmonoksit seviyesinin biraz daha düştüğünü görüyoruz. Yangın bir miktar devam ediyor ama düşme eğilimi de var. yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlarımız zaman harcayacaklar.

Şu anda vardiyayla çalışan kurtarma ekibinin sıhhatini sağlığını dikkate almış bulunuyoruz.

Şu ana kadar müracaat etmemişlerdi, bugün müracaat edeceklerini düşünüyoruz. AFAD’a müracaat edenler, DNA testi de yan yana gelecek bugün onları teslim edeceğimizi düşünüyoruz.

SORU: ARAMA KURTARMADA KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR?

530 tane arkadaşımız var kurtarma çalışmalarına katılan. Bunların hepsinin girmesi söz konusu değil. Yedişerli üçerli Bazı kurtarma ekiplerinin iyi niyetle buraya geldiğini gördük. Ama madencilikle ilgili tecrübelerinin olmadığını biliyoruz. Bazı araçların da azaltılması talimatını verdim. Lojistikte bulunan ve başka ilden gelen ambulansı gönderdik. 76 civarındaydı bunu 35-36 ambulansa kadar indiriyoruz. Çünkü diğer illerdeki 112 işlemleri aksatmayalım diye.

SORU: KAYIT DIŞI İDDİALARI VAR…

Kayıt dışıları özel sektörle konuşursunuz, basın toplantısı düzenleyeceksiniz.

bu maden ocağına denetim ekiplerini sokamayız. Adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Bununla alakalı da kimsenin endişesi olmasın. Arkadaşlar bakın bu veballi bir iş. Hem dünyamızı hem ahiretimizi ilgilendiren bir iş. 300 civarında kardeşimizi kaybedeceğiz, bununla alakalı herhangi birine hatası varsa tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse de girmemeli. Arkadaşlarımı da bu manada uyardım.

Yüzlerce kişinin olduğunu bazıları iştahla söylüyor. Onları utanarak izliyorum. Bunu da onlara ithaf ediyorum.

SORU: Soma Holding müdürünün eşinin Manisa Ak Parti Meclis üyesi olduğu iddiaları var?

Bunu sorun. Özel sektörle görüşeceksiniz. Her bir şeyi sorabilirsiniz. Buna hiçbir konuyla gölge düşürmemeye çalışmak lazım. Siz bugün özel sektörün basın toplantısında istediğiniz soruları sorabilirsiniz.

FACİADAN DETAYLAR...

İŞÇİLERİN 45 DAKİKALIK GAZI, 20 DAKİKADA BİTMİŞ

Hayatını kaybeden işçilerin cesetleri üzerindeki incelemeler, yapılan teknik değerlendirmeler bambaşka gerçekleri de ortaya çıkardı. İşçilerin, bin 400 metre uzaklıkta meydana gelen yangının ardından maskelerini takarak hızla çıkışa doğru koştukları belirlendi. İşçilerin bu can pazarından kurtulma çabaları sırasında en büyük engeli, yoğun karbon monoksit gazının yanı sıra madenin girişten kısa bir süre sonra başlayan ve çıkmak için hiçbir teknik donanımın bulunmadığı eğimli ana giriş yolu oldu.

İşçilerin yüzde 13 eğimli bu yokuşu çıktıkları sırada, daha çok efor sarf ettikleri, bunun sonrasında da daha sık nefes alıp vermek zorunda kaldıkları saptandı. İşçilerin daha yoğun ve sık nefes alıp vermelerinin ise, işçileri yaşama bağlayan maskedeki gazın, 45 dakika yerine yaklaşık 20 dakikada bitmesine neden olduğu ileri sürüldü. Bu nedenle de şu ana kadar cesetleri çıkartılan işçilerin büyük bir bölümü, bu eğimdeki çıkış yolu üzerinde bulunarak çıkartıldı.

Madenin ilk girişinin yüzde 6.5 eğimde olduğu, ardından bu eğimin yüzde 13'e kadar çıktığı belirtildi. İşçilerin özellikle bu eğimden çıktıklarında, büyük bir efor sarf ettikleri, onların çıkışında yardımcı olacak bir teknik desteğin de bulunmadığı ileri sürüldü.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Soma Faciasının Ön Raporu
 
Antalya'da Eylemci İşçiler Soma İçin Mevlit Okuttu
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Soma Faciasının Ön Raporu
İşte Soma’daki madende inceleme yapan iş güvenliği uzmanının Bakanlık ...
Soma'da Ölü Sayısı 238'ye Yükseldi
Soma'da incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan "Maden kazasında 238 işçimizi hakka uğurladık" dedi.
Başbakan Erdoğan Soma'da
Akhisar'dan hareket eden Erdoğan'ın Soma'ya ulaştığı öğrenildi.
Soma Faciası Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın olayla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.
 
 
Yitip Giden Canlar İçin Milli Yas
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanlık ...
Son Dakika Milli Yas İlan Edildi
Soma'da yaşanan maden faciasının ardından yas ilan edildi.
Türkiye Yasta 201 Can Kaybettik
Soma'daki maden kazasına ilişkin son resmi açıklamaya göre ölü sayısı ...
Manisa'da Maden Ocağında Yangın
Manisa'nın Soma ilçesinde maden ocağında trafo patlaması sonucu yangın ...
 
 
Başbakan Cameron'dan Şok Eden Açıklama
Başbakan Cameron, Türkiye gibi ilerde AB'ye üye olacak ülkelerin vatandaşlarının ...
AİHM'im Kıbrıs Barış Harekatı Kararı 90 Milyon Euro
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında ...
Çocuk İstismarına Ceza Ağırlaştırılıyor
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuk istismarına cezaların ağırlaştırılacağını açıkladı.
Başbakan'dan Canlı Yayında Fevzioğlu'na Cevap
Başbakan Erdoğan, Afyonkarahisar'da gerçekleşen ve özellikle cumhurbaşkanlığı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya