Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/26 °C
 
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
    KKTC Yüksek Mahkeme Başkanlığına atanan Özerdağ, Cumhurbaşkanı Tatar huzurunda yemin etti  
 
    Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
Suça Bulaşan Eller, Doğalgaz Döşeyecek
Suça Bulaşan Eller, Doğalgaz Döşeyecek
 
Diyarbakır'da çoğunluğu suça bulaşmış veya uyuşturucu madde kullanmış 30 çocuk, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce rehabilite edildikten sonra alındıkları ''Doğalgaz ve Sıhhi Tesisatçılık Kursu'' sayesinde meslek sahibi oldu.
 
12 Ağustos 2010 Perşembe - 12:16

Yaşamlarının henüz baharında bir şekilde suça bulaşmış, suça itilmiş, suç mağduru veya madde kullanmış çocuklar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı merkezlerde rehabilite edildikten sonra, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü'nce onaylanan ''Doğal Gaz ve Sıhhi Tesisatçılık Kursu Projesi'' ile topluma kazandırılacak.
 
Projeden yararlanan büyük çoğunluğu suça bulaşmış 30 çocuk, 45 gün süreyle mesleki eğitim alırken, haftalık 85 lira da harçlık alacak. Çocuklar, Burhanettin Yıldız Endüstri Meslek Lisesi bünyesindeki atölyede aldıkları eğitimle edinecekleri meslekle, yeni bir yaşamın pencerelerini aralamaya çalışmanın mutluluğunu ve umudunu yaşıyor.
 
Çocuklardan R.O (17), ilkokul mezunu olduğunu, 2 kez suça bulaştığını, buraya meslek öğrenmeye geldiğini belirterek, atölyede kendini çok iyi hissettiğini söyledi.
 
Öğrendiği her bilginin kendisini yaşama dair daha hevesli kıldığını, doğal gaz alanında meslek sahibi olacağı için çok mutlu olduğunu belirten R.O. akranlarına da şu tavsiyelerde bulundu:
 
''Suça bulaşmasalar iyi olur. Kötü arkadaşlardan uzak durulması her zaman daha iyi. Madde kullanılması, hırsızlık, bunların hepsi kötü. Kursu bitirdikten sonra Allah kısmet ederse bir şirkete iş başvurusunda bulunacağım. 6 kardeşiz. Babam şoför ve evde sadece o çalışıyor. Ben de babama yardımcı olacağım. Bir mesleğim olacağı için çok mutluyum.''
 
''BU KURS OLMASAYDI...''
 
A.K ise ''Artık sokakta kalmak istemiyorum, kötü arkadaşlarla gezmek istemiyorum, kötü şeyler yapmak istemiyorum'' şeklinde duygularını ifade ederek, şunları kaydetti:
 
''Evden işe, işten eve gitmek istiyorum. İşimizi yapalım, evimize gidelim. Hedefim ilerde bir iş yeri açmak. Burada meslek öğrendiğim için çok mutluyum. Bu kurs olmasaydı, ya esrarkeş, ya da balici olurdum. En iyisi çalışmak...''
 
Uyuşturucu madde kullandığını ve suça bulaştığını mahcup bir şekilde dile getirmeye çalışan B.H'nin öyküsü de diğer çocuklardan farksız.
 
Arkadaşlarıyla uyuşturucu madde kullandığını ve zamanının büyük bir kısımını sokakta geçirdiğini belirten B.H., ''Buraya gelince gelecek için umut doğdu. Sertifikamı aldıktan sonra kendi işimi kurmak istiyorum. Belki arkadaşlarımla bir şirket kurarız. Hayata umutla bakıyoruz. Artık kötü işler yapmak istemiyorum'' dedi.
 
Suça bulaşmamış ancak projeden yararlanan çocuklardan B.A ise mahallesinde motor tamirciliği yaptığını, bir tanıdığı aracılığıyla kursa geldiğini söyledi.
 
Kurstaki öğretmenlerinin çok özverili olduğunu ve çok yararlı bilgiler edindiklerini ifade eden B.A, bir mesleğe sahip olacağı için çok mutlu olduğunu kaydetti.
 
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş da ''Doğal Gaz ve Sıhhi Tesisatçılık Kursu Projesi''nin temel amacının suça sürüklenen, madde kullanan veya risk altında bulunan çocuklara yönelik olduğunu belirterek, projeyle çocukların toplumsal hayata katılımlarını sağlamayı ve meslek edindirmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
Projenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü'nün fonlarından destek alınarak hayata geçirildiğini ifade eden Taş, şunları söyledi:
 
''Çocuk gençlik merkezlerimizdeki meslek elemanlarımızın, gerek çocuk şube müdürlüğünden, gerekse alan çalışmalarından tespit ettiği, suça süreklenen, suça itilmiş, suç mağduru veya madde kullanan çocuklarımızı belli bir rehabilitasyon programından sonra buradaki meslek edindirme kursuna dahil ettik. Proje kapsamında şu an 30 çocuğumuz kursu almakta. Projenin süresi 45 gün. Bu sürede burada kurs görecek ve sertifikalarını alacaklar. Kalifiye eleman olarak topluma kazandırılmış olacaklar. Çocuklarımızın ayrıca 45 günlük süresince iş kazalarına karşı sigortaları da sağlandı. Haftalık 85 lira harçlık da veriyoruz.''
 
ÇOCUKLAR KURSTAN SONRA İSTİDAM EDİLECEK
 
Taş, çocuklar kursa devam ederken, gençlik merkezlerindeki psikolog, sosyal hizmet hizmet uzmanları tarafından rutin görüşmelerinin de sürdüğünü ve aile takiplerinin yapıldığını anlattı.
 
Rehabilitasyon sürecinde aileyi de işin içine kattıklarını ifade eden Taş, ''Hedefimiz çocuklarımızın riskli ortamdan, suçtan uzaklaşarak birer meslek sahibi olarak topluma karışmaları'' dedi.
 
Önceki yıllarda da uyguladıkları projelerle 36 çocuğun benzer meslek edindirme kurslarından yararlandıklarını, topluma adaptasyonları noktasında ciddi adımlar atıldığını belirten Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Ayrıca emniyet, sağlık müdürlüğü ve SHÇEK'in işbirliğiyle 'Umut Yıldızı' adı altında benzer bir proje kapsamında 54 gencimiz meslek edindirme kurslarından yararlanıyor. Bu projemiz de 30 çocuğumuzu kapsıyor. Çocuklar belli bir rehabilitasyon sürecinden geçerek kursa alındı. Bunun da katkısını kursta görevli eğitmen öğretmen arkadaşlarımız çok net ifade ediyor. Çocuklarımızın diğer kursiyere oranla çok daha istekli, çok daha becerikli olduğunu kendileri bizzat ifade ediyorlar. İstihdamları ile ilgili olarak ise doğal gaz dağıtımına yönelik Diyar-Gaz şirketi ile irtibata geçip çocuklarımızın orada ya da aracı firmalar ile istihdamı sağlama yönünde çalışmalarımıza başladık. Kurs sona erdiğinde çocuklara 'hadi çocuklar buyrun' demeyeceğiz. Kursun bitiminde de çocuklarımızın iş bulma noktasında bütün mekanizmaları zorlayacağız.''

Okulun Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölüm Şefi Mehmet Emin Özgültekin de kursta mesleki eğitim alan çocukların bir çoğunun daha önceden suça bulaşmış suça bulaşmaya meyilli olan öğrenciler olduğunu, çocukları suça bulaşmaktan kurtarıp burada birer meslek erbabı yapmak maksadıyla eğitim verdiklerini söyledi.
 
Gençlere haftalık 38 saat eğitim verdiklerini ifade eden Emin, ''Öğrencilerimiz takımları eline alarak boruları kesiyor, kaynak yapıyor. Çocuklarımız, gençlerimiz bu kursun sonunda bir meslek sahibi, aranan ara eleman olarak sektöre, piyasaya sunmuş olacağız. Öğrencilerimizi sokaktan kurtarmayı hedefliyoruz'' dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Bebek Ölümleri Azaldı
 
1 Yılda Her 3 Çalışandan 1'i Kredi Kullandı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğuna Saldırı
Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğuna sabaha karşı molotofkokteyli atıldığı bildirildi.
Başbakan 'Tescillendi'
Başbakan Erdoğan, RTE markasının patentini almak üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.
YARSAV yine Erdoğan'ın hedefinde
Başbakan Erdoğan YARSAV'a çattı, ardından 2011'de son kez adayım dedi..
Balıkesir'deki 4,8'lik Deprem Korku ve Paniğe Yol Açtı
Balıkesir'de meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki orta şiddetli deprem büyük ...
 
 
Türkiye Mavi Marmara Komisyonu Kurdu
İsrail'in Gazze'ye yardım götüren sivilleri katletmesiyle ilgili Birleşmiş ...
'Yasa Dışı Dinleme' İddianamesi Hazır
Bazı iş adamları ile bir emniyet mensubunun da aralarında bulunduğu 35 ...
Lisans Yerleştirme Sonuçları Açıklanıyor
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan,üniversitelere ...
Babacan'a BM'den Görev
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Birleşmiş Milletler ...
 
 
Atamalarla İlgili Kriz Yok
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ...
HSYK'dan 'kriz yok' Açıklaması
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Kadir Özbek, bugün bazı ...
İntihar Edebilir, Müşahede Altına Alınsın
Adalet Platformu Üyesi Adem Çevik, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in intihar ...
Sözleşmeli Öğretmenler’den İsyan
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerine ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya