Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
TUSCON’dan, Rusya’da Dev İmza
TUSCON’dan, Rusya’da Dev İmza
 
Rusya ve Türkiye siyasi alanda stratejik ortaklığa doğru giden işbirliği çalışmalarını ekonomik alanda atılan adımlarla perçinliyor.
 
5 Ekim 2010 Salı - 18:07

Bir aylık sürelere kadar ziyaretlerde vizeleri kaldırmaya hazırlanan iki ülke, Mersin Akkuyu Nükleer Santral, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve diğer ortak yatırım projelerini uygulama aşamasına taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le berlirledikleri 'Beş yılda 100 milyar dolarlık' ticaret hacmi hayal olmaktan çıkıyor. İki ülke iş adamlarını bünyesinde barındıran dev kuruluşlar Moskova'da bir araya geldi ve işbirliği anlaşması imzaladı.
 
İki ülke ticaret hacminin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım potansiyellerinin değerlendirilmesini hedefleyen anlaşmayı Rusya Sanayi ve Ticaret Odası (RSTO) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) imzaladı. RSTO'nun Moskova merkezinde gerçekleşen törende RSTO Başkanı Yevgeni Primakov ve TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral anlaşmayı parafe etti. İki ülke ticaret ve ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesini öngören anlaşma ile karşılıklı olarak iş toplantıları ve gezilerin düzenlenmesi, bölge tanıtım toplantılarının yapılması ve düzenli toplantılarla iki ülkede oluşan imkan ve fırsatların değerlendirilmesi öngörülüyor. İmza töreninde TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, Rusya Temsilcisi Ali Tirnava, Rus-Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Atilla Kızılaraslan da hazır bulundu.
Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok başarılı bir şekilde geliştiğini ifade eden Yevgeni Primakov, "2009'da kriz nedeni ile ticaret hacmi düşünce endişelendik. 2010'daki veriler ise ümit verici. Rusya'dan Türkiye'ye giden turist sayısında da hayli artış gözleniyor. Bizim verilerimize göre Türk yatırımcıların Rusya'daki rakamları 6 milyar doları aşmış durumda. Farklı alanlarda üretim yapan ve yüksek KDV ödeyen şirketler bunlar. Bunu çok olumlu karşılıyoruz." dedi.
Rusya Başbakanı Putin'le Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Ocak ayında yaptıkları görüşmede ticaret hacmini 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Primakov, "Bizce bu hedef ulaşılabilir düzeyde. Tabii ki bir çok gelişme ve dünyanın krizden çıkması da bunda etkili. Biz Rusya'nın krizin en sert dönemini geride bıraktığını düşünüyoruz. Ve yavaş yavaş ilerleme sağlıyor. Bu açıdan TUSKON ile bugün anlaşma imzalamamız özel bir yere sahip." değerlendirmesinde bulundu.
 
TUSKON'un Türk sanayisini ve ticaretini temsil eden ve çok dinamik gelişen bir oluşum olduğunu vurgulayan Yevgeni Primakov, "Bizim TUSKON ile çok iyi ilişkilerimiz kuruldu. Ve bugün imzaladığımız anlaşma sıfırdan başlayacağımız anlamına gelmiyor. İlişkilerimiz zaten oldukça güzel düzeye ulaşmış durumda. Ancak bugünkü anlaşma ilerlememiz açısından çok ciddi katkı sağlayacağını umuyorum." şeklinde konuştu.
 
TİCARET HACMİ YÜZDE 43,7 ARTTI
 
Törende bir konuşma yapan Meral, Rus ve Türk dünyasına büyük katkı sağlayacak bir anlaşmanın imzalandığını, gelişen ekonomik ilişkilerde iki ülke liderlerinin katkılarının büyük olduğunun altını çizdi. Rusya'nın Türkiye ve TUSKON için öncelikli bir ülke olduğunu hatırlatan Meral, "İlişkilerin gelişmesi için TUSKON olarak büyük çaba harcıyoruz. Bunun sonuçlarını da görüyoruz. Ağustos ayında açıklanan ilk 7 aylık toplam ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artmış durumda." dedi.
 
Karşılıklı olarak bu olumlu havanın devam ettirilmesi durumunda yüksek hedeflere ulaşılabileceğini ifade eden TUSKON Başkanı, "Rusya'nın diğer 12 bölgesi ile de ilişkileri geliştirmek için iş adamlarımızı yönlendiriyoruz. Bunun için Primakov ve arkadaşlarının da desteğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Medvedev'in mayıs ayında gerçekleşen ziyaretinde yapılan iş formuna binin üzerinde iş adamının katıldığını hatırlatan Meral, Rusya liderinin Türk iş adamlarına yepyeni ufuklar açtığına dikkat çekti. Primakov'un 'Rusyasız Dünya' kitabına atıfta bulunan Meral, İstanbul'da 300'den fazla iş adamı ile gerçekleşen programda 'Rusya'sız bir dünya olamacağının bir kez daha anlaşıldığını' vurguladı.
 
50 BİN TÜRK KOBİ'SİNE RUSYA KAPISI AÇILDI
 
Karadeniz havzasında kurulan köklü işbirliğinin önemine dikkat çeken Rızanur Meral, dünyada Asya-Pasifik'ten sonra en hızlı gelişen bölgenin Karadeniz olduğunu söyledi. Kasım ayının başında Trabzon'da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi'nin ticari ayağını düzenleyecekleri bilgisini veren Meral, formun organizasyonunda RSTO'dan destek istedi.
 
TUSKON'un Türkiye'nin en büyük sivil ve gönüllü iş dünyası örgütü olduğunu ifade eden Meral şu şekilde konuştu: "TUSKON'a üye yedi federasyon ve 151 iş adamı derneği var. Üyelerimiz 15 bin iş adamının 50 binin üzerinde şirketi var. Üyelerimizin dış ülkelerdeki ilişkilerini geliştirmelerine ve ticaret köprüleri kurmalarına katkı sağlıyoruz. 120 civarında ülke ile karşılıklı iş birliği anlaşmamız var. Üyelerimizin teşebbüs yeteneklerinin Rusya'nın hızlı kalkınma hamlesine destekte bulunabileceğine inanıyoruz. İş adamlarımızı Rusya'da fabrika kurmak ve üretim yapmaya teşvik ediyoruz."
 
Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan Rızanur Meral, Rusya'sız bir dünyanın düşünülemeyeceğini yineleyerek, Rusya'nın bundan sonrası için de çok önemli olmaya devam edeceğini belirtti. Türk iş adamlarına Rusya pazarını kesinlikle tavsiye ettiklerini kaydeden Meral, "Rusya bizim en büyük komşumuz. Türk iş adamlarını Rusya'da yatırım ve üretim yapmaya davet ediyorum." çağrısında bulundu.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Löw: Türkiye Çok Klas Bir Takım
 
‘En Sert Geçecek Kış’ İddiası
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Bir Dilekçeyle Kendi Çiftliğini Kurdu
Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşayan Hamide Tunca, Başbakanlık'a dilekçe ...
Memura yeni bir öneri yok
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Türkiye Kamu-Sen, Uzlaştırma Kurulu kararını ...
'Sıfırcı hoca' görünümü düzeltti
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin görünümünü durağandan ...
Enflasyon 5 Ayın Zirvesine Çıktı
Enflasyon Eylül ayında TÜFE'de yüzde 1.23, ÜFE'de yüzde 0.51 arttı. Yıllık ...
 
 
Kansorejen Madde İçeren 152 Bin İthal Ürün Yakıldı
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ithal giyside 'Riske Dayalı Denetim Sistemi' ...
Domateste Lüks Oldu
Üründeki azalma nedeniyle fiyatında son 2-3 haftadır süren yükseliş domatesi adeta lüks yaptı.
Memura zam görüşmelerine devam
Toplu memur zammı görüşmeleri Salı günü tekrar başlıyor
Güzelliğin Bütçesi Arttı
Ekonomideki sıkıntıların aşılmasıyla birlikte aile bütçelerinde 'güzellik' ...
 
 
TÜSİAD Heyeti Kuzey Irak'a Gidiyor
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD heyetiyle birlikte Kuzey Irak'a gidecek. ...
‘En İyisi’ Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı "Dünyanın En İyi Havalimanı" seçildi
İMKB’de Yeni Dönem
Tam ve dar mükellef, gerçek kişi ve kurumlar tarafından hisse senetlerine ...
Bal, Stratejik Ürün Oldu
Uzmanlar Türkiye’de bal üretiminin geliştirilmesi halinde ülke ekonomisine ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya