Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
Türel: Bütçenin Yarısı Yatırıma Gidecek
Türel: Bütçenin Yarısı Yatırıma Gidecek
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 taslak bütçesi 2 milyar 260 milyon lira olarak kabul edildi. Taslak bütçede yatırıma ayrılan pay 1 milyar 167 milyon lira ile rekor kırdı.
 
22 Kasım 2016 Salı - 11:56

Yatırımın bütçeye oranı yüzde 52 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye’ye örnek olan birçok uygulamayı başlatan Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza atarak tahvil çıkaracak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2016 performans raporu ile 2017 taslak bütçesi, Büyükşehir Meclisi’nde kabul edildi. Bütçe ile ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2017 yılı bütçesinin tam bir yatırım bütçesi olduğunu söyledi. 2015 ve 2016’da çok önemli yatırımları hayata geçirdiklerini ifade eden Türel, 2017 bütçesinin çok daha büyük yatırımları hedef koyan bir bütçe olduğunu kaydetti.

BÜTÇE PERFORMANSINA FITCH TEYİDİ

Başkan Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi bütçe performansının dünyadaki en önemli uluslararası kredilendirme ve derecelendirme kuruluşlarından birisi olan Fitch tarafından değerlendirildiğini belirterek, “Fitch’in bize verdiği raporlarda bütçe kaynaklarımızın ve konumumuzun fevkalade müspet olduğu, iyi bir not verilmek suretiyle teyit edilmiştir. Fitch zaman zaman ekonomik değil siyasi değerlendirmeler de yapar, ondan da bazen rahatsız oluruz ama kurumumuzla ilgili gerçekten bir ekonomik derecelendirme çalışması yapılmış; bu uluslararası raporların yayınlandığı internet sitelerinde ve gazetelerde de gerekçeleriyle ifade edilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin böylesine önemli noktaya gelmesi takdirle karşılanmıştır” diye konuştu.

2015 BÜTÇESİ GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 130

Geçmiş dönemin gerçekleşen bütçe oranları ile kendi dönemindeki oranları karşılaştıran Başkan Menderes Türel, şu bilgileri verdi: “2013 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin taslak bütçesi 650 milyon; gerçekleşen 390 milyon, gerçekleşme oranı  yüzde 60. 2012 senesinde taslak 600 milyon, gerçekleşen 330 milyon, gerçekleşme oranı yüzde 55. Göreve geldikten sonra 2015 taslak bütçemizi 875 milyon lira olarak bu mecliste karara bağladık. Mayıs ayında kesin hesap raporu ile gerçekleşen bütçemiz 1 milyar 25 milyon olmuş. Yani yüzde 130 oranında gerçekleşmiş. Ve biz bu bütçemizi de yine geçmişte nasıl yapmışsak o şekilde gerçekleştireceğiz. Bütçelerimizin gerçekleşme oranlarını bugüne kadarki karnemiz ve uluslararası kredi kuruluşlar da teyit ediyor.”

NEREDEN NEREYE

Hiç bir zaman enkaz ve borç edebiyatı yapmadıklarını ve yapmayacaklarını dile getiren Türel “Ancak geldiğimiz noktayı ifade etmek için göreve geldiğimizde neredeydik bugün neredeyiz bakmak zorundayız. Çünkü bir yöneticiye çözüm üretmek yakışır. Biz çözüm makamıyız. Bu makamlar mazeret makamı değildir. Bütün herkes, Büyükşehir adayı oluyorken veya aday adayı oluyorken önündeki tabloyu görerek aday oluyor. Seçilince bunu unutmak siyasi makam ağırlığına yakışmaz. O yüzden mazeretten yana değil çözümden yana olmamız gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.

30 Mart 2014’te göreve geldiklerinde Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunun 1 milyar 275 milyon lira olduğunu anlatan Türel, 31 Ekim 2016 itibariyle bu borcun 908 milyon 648 bin TL’ye gerilediğini söyledi. 366 milyon 351 bin TL’lik borç ödemesi gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Türel, “Eğer biz bu borcu ödemeseydik bunun faizi sadece 20 milyondu. Zaman zaman değirmenin suyu nereden geliyor diye soruluyor, merak da ediliyor. İşte değirmenin suyu buralardan geliyor. Disiplinli bütçeden. Hiç bir zaman kes, kopyala, yapıştır şeklinde, gerçekleşme oranı düşük bir bütçe yapmadık, yapmayacağız. Sene sonunda bütçemiz gerekirse fazla versin ama gerçekleşme oranı yüzde 95-100 olsun diyoruz. Ve bunu ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz derler; ispatlamışız da.”

BÜYÜK TASARRUF

Başkan Menderes Türel, ödedikleri borçlar arasında önceki dönemden kalan müteahhit ve esnaf borçları da olduğunu aktararak, şunları kaydetti: “Mahkeme kararı ile kesinleşmek üzere olan 60 milyon inkar tazminatıyla ilgili birinci etap raylı sistem yüklenicisiyle oturduk, emek verdik, uzlaştık. Bir kalemde 60 milyon borcu azalttık. 2014 öncesi iptal edilen yatırımlar için ödenen tazminat 114 milyon lira. Onların hukuksuz iptal edilmesiyle ile ilgili hala yargılamalar devam ediyor ve ağır cezada yargılanıyorlar. 114 milyon lira… Yazıktır, bu para milletin parası.”

Önceki dönemde belediyeden parasını alamadığı için fiyatı artıran esnafa, bugün alacağını banka havalesi ile tıkır tıkır ödediklerini söyleyen Başkan Türel, “Şimdi bu anında ödeme pazarlık gücümüzü artırdı. Önceki dönem belediyeye yüzde 12 karla akaryakıt satılıyordu. Satanlar üç beş büyük firma. Şimdi aynı akaryakıt, satan firmalar yine aynı, kar ise yüzde yarım. Aradaki tasarruf trilyonlar. 2 bin 600 liraya kiralanan aynı araçları 800 liraya kiraladık. Ne değişti, anlayış değişti” ifadelerini kullandı.

İHTİYAÇ OLMAYAN PERSONELE 500 MİLYON

Personel konusundaki tasarrufların da değirmenin suyunun nereden geldiğine en özel örnek olduğunu dile getiren Başkan Türel, şöyle konuştu: “2009-14 arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyacı olmayan personele fazladan ödediği para ne kadar biliyor musunuz? Yarım katrilyon!  Kendileri itiraf etti. Benden önceki Başkan "Büyük abi emretti Belediye'ye personel doldurdum yine de yaranamadım. Parti gönderince adam aldım. dedi. "Niye aldın" diye soranlara " İstihdama katkım oldu" diye cevap verdi. Keşke sen yatırım yapsaydın, o yatırım alanlarında insanlar çalışsaydı da hem hizmet etseydin hem de istihdama katkı sağlasaydın. Bakın 2013 yılında kesinleşen gider bütçesinde taşeron dahil toplam ödenen personel gideri neydi biliyor musunuz? 181 milyon lira. Bütçenin yüzde 43’ü. 2015 yılında sınırlarımız gelişmesine rağmen taşeron dahil toplam personel giderimiz bütçe içinde yüzde 38’e düştü. 2016’da 10 aylık harcamaya baktığımızda yüzde 36’ya geriledi. Artık artan bir personel gideri yok azalan bir personel gideri var. 2017 bütçesinde ne olacak biliyor musunuz? Taşeron dahil personel giderimiz yüzde 21'e  düşecek. 2014’te göreve geldiğimizde personelimize 7 milyon lira borcumuz vardı. Bugün artık personeline kuruş borcu olmayan bir Büyükşehir Belediyesi var. Biz göreve gelmeden önce taşeronlar çalışanların maaşlarını aylarca ödeyemezlerdi. Yolda elinde süpürgesiyle Antalya’nın sokaklarını temizleyen temizlik işçisinin günahı neydi. Günah belediyeye fazla adam dolduranlarda. O garibanlar evlerine ekmek götürecek para alamadan aylarca çalıştılar. Bu dönemde taşeron personele anında, ay geldiğinde maaşını ödüyoruz.”
 
TAHVİL ÇIKARTACAĞIZ

Yatırım kaynağının önemli bölümünü projelerden temin ettiklerini anlatan Türel, hazırladıkları her projenin aynı zamanda kaynak ortaya koyan projeler olduğunu belirtti. Başkan Menderes Türel, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştireceklerini, belediyenin tahvil çıkarması için çalışma yürüttüklerini de açıkladı. Belediyelerin tahvil çıkarmasına hiçbir engel olmadığını belirten Türel, “Bunu SPK, Menkul Kıymetler Borsası ile konuştuk, araştırdık. Hiçbir mani yok. İlgili kurumlar ve hükümetimiz bunu destekliyor. Sabit gelirlerimiz üzerinden tahvil satışını gerçekleştirebilirsek belediyemize ciddi bir kaynak oluşturmamız söz konusu olacak” dedi.

DAĞIN BAŞINA TEK BİR KİŞİYE YOL GÖTÜRÜYORUZ

2013 yılında 24 milyon lira olan asfalt harcamasının 2016 yılında 95 milyon liraya yükseldiğini anlatan Türel, “Kırsal bölgelere 528 kilometre sathi, 177 kilometre sıcak asfalt yapılmış. Beni bazen eleştiriyorlar. Dağın başına tabela koyuyor, tabela belediyeciliği yapıyor diye. O eleştiriler beni çok mutlu ediyor. Çünkü ben Menderes Türel olarak hizmetimin olmadığı hiçbir yere tabela dikmiyorum, reklam olsun diye tabela dikmiyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak orada hizmet ediyorsak tabela dikiyorum. Dağın başına tabela dikmiş diyenler, dağın başında hizmet ediyor diyemedikleri için beni eleştiriyorlar. Bakın, dağın başında tek bir kişiye yol götürdük. Bir engelli vatandaşımıza senelerdir Cuma Namazına gidemiyor diye, yolunu yaptık ve Cuma Namazına gitme imkanı tanıdık. Dağın başında tabelayı eleştirenler o hizmetleri de görüyorlar aslında ama söylemiyorlar. Söylemesinler. Cumhurbaşkanımız güzel söylüyor; bazıları dili var söylemiyor, gözü var görmüyor, kulağı var duymuyor ama vatandaş duyuyor, görüyor, biliyor, söylüyor” diye konuştu.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Antalya'da 3 Puan Sevinci
 
Türel: Çocuklarımızın Eğitimi Geciktirilemez
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Mutluluğun Resmi Antalya'da Çizilecek
Güvenli hayat ve güvenli gelecek için Çocuk ve Gençler Koruma ve Destek ...
Growtech Eurasia 30 Kasım'da Kapılarını Açıyor
Her yıl yaklaşık 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratan Türkiye'nin en büyük ...
Yörüklerden Antalya Valisi Karaloğlu'na Ziyaret
Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkan İrfan Tatlıoğlu, ...
Büyükşehir 15 Temmuz Şehitleri İçin Helva Dağıttı
Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz şehitleri için Muratpaşa Cami’nde Cuma ...
 
 
Vali Karaloğlu: Expo Açık Kalacak
Vali Münir Karaloğlu, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık ...
Şarampol Caddesi'nde Çevre Düzenlemeleri Başladı
Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Efsane Geri Dönüyor’ sloganıyla tanıttığı Şarampol ...
Konyaaltı Sahil Projesi İhaleye Çıkıyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın pırlanta gerdanlığı 6 kilometre ...
Gençlerden 15 Temmuz Şehitlerine Mektup
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, tarafından ...
 
 
Bedri Yalçın ile Anadolu'nun Renkleri Bu Akşam Akdeniz TV'de
Anadolu Birliği Genel Başkanı Bedri Yalçın’ın hazırlayıp sunduğu Anadolu’nun ...
Şehit Jandarma Uzman Çavuş ile İlgili Valilikten Açıklama
Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Hacısekiler Mahallesi Girevit Dağı'nda şehit ...
Antalya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Karşılamaya Hazırlanıyor
Antalyalılar A Milli Takımımızın bugün Antalya Stadı’nda Kosova ile oynayacağı ...
ATSO Yönetiminden Ankara Çıkarması
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Meclis ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya