Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/25 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Türk Yazarlar Birliği Kültür Kervanının İlk Durağı Sivas Oldu
Türk Yazarlar Birliği  Kültür Kervanının  İlk Durağı Sivas Oldu
 
Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle düzenlenen “Türkiye Yazarlar Birliği’nin 45. Yılında Ankara'dan Ardahan'a Kültür Kervanı” ilk durağı Sivas
 
2 Ekim 2023 Pazartesi - 22:32

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle düzenlenen “Türkiye Yazarlar Birliği’nin 45. Yılında Ankara'dan Ardahan'a Kültür Kervanı” ilk durağı Sivas'ta "Aşık Veysel ve Aşık Edebiyatı" paneliyle Cumhuriyet Üniversitesi Kadı Burhanettin Salonu'nda edebiyatseverlerle buluştu.

 
“Kültür, toplumları birleştiren bir köprüdür”
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin Kadı Burhanettin Salonu'nda gerçekleşen panelinin açış konuşmasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptı. Arıcan, 1978 yılında D. Mehmet Doğan önderliğinde kurulan TYB'nin, Türk kültürü ve sanatının korunması, geliştirilmesi adına önemli faaliyetlerde bulunduğuna vurgu yaptı. TYB'nin tarihi boyunca düzenlediği kültür kervanlarının, bu faaliyetlerin en önemlileri arasında yer aldığını belirtti. Özellikle 30. yılda Edirne'den Ardahan'a, 35. yılda Ankara'dan Siirt'e ve 40. yılında Edirne'den Mostar'a uzanan kervanların, edebiyat ve kültürün pek çok katmanını gün yüzüne çıkardığını ifade etti.
 
Arıcan, "Kültürümüz, atalarımızdan bize miras kalan ve gelecek nesillere aktarılması gereken toplumları birleştiren bir köprüdür. Bu gezinin amacı, Anadolu'nun zengin kültürünü baştan başa dolaşarak keşfetmek ve bu değerleri genç nesillere aktarmaktır." dedi.
 
Âşık Veysel: 20. yüzyılın en meşhur âşıklarından biri”
Panel konuşmacılarından TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan konuşmasında kamlardan, baksılardan, ozanlardan âşıklara uzanan bu tarihsel yolculukta, musiki ve şiir her zaman iç içe olduğunu dile getirdi. Doğan, 19. yüzyılı âşık edebiyatının rönesansı olarak nitelendirirken, 20. yüzyılın ise dünya genelinde büyük bir dönüşüme sahne olduğunu vurguladı. Bu dönüşüm sürecinde, âşık edebiyatının var olma mücadelesi verdiğini belirtti. Ancak bu zorlu döneme rağmen Âşık Veysel gibi isimlerin seslerini duyurmayı başardığını ve geniş kitlelere ulaştığını ifade etti.
 
Doğan'ın belirttiğine göre, Âşık Veysel, 20. yüzyılın en tanınmış, bilinen ve şöhretli âşıklarından biri olup, onun şöhretine yaklaşan ikinci bir isim bulunmamaktadır. Doğan, Veysel'in bu büyük başarısının arkasında sadece şiir ve musiki yeteneği değil, aynı zamanda diğer önemli etkenlerin de olduğunu dile getirdi.
 
“Veysel, maharetli ve samimi bir âşıktır”
Prof. Dr. Turan Karataş, Âşık Veysel hakkında değerlendirmelerde bulundu. Karataş, "Veysel, hem Hakk’ın didarına hem de bir 'Leyla'nın cemaline meftundur. Her bir şiirinde aşk farklı bir boyut kazanır. Aşkında beşerî boyutları aşan bir yücelikle beraber, suna boylu, keklik sekişli, bülbül ötüşlü dünya güzellerine olan ilgisi de dikkat çeker." dedi. Görme özrüne rağmen Veysel'in, cins-i lâtiflerin güzelliklerini anlatışı da Prof. Dr. Karataş’ın vurguladığı diğer bir nokta oldu. Veysel’in Hakk’a olan bağlılığını ve Allah sevgisini âşıklığın bir gereği olarak gördüğüne dikkat çeken Karataş, Veysel'in samimi ve maharetli bir âşık olduğunu belirtti.
 
“Geleneği yenileyen âşık”
Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Âşık Veysel'in geleneksel aşık sanatını modern zamanlara uyarlayarak yeni bir soluk getirdiğini belirtti. Durbilmez, Veysel’in, İslamiyet’in etkisi altında şekillenen geleneksel aşık sanatını korurken, modern Türkiye'nin sosyo-kültürel değişimlerini de eserlerine yansıttığını ifade etti. Durbilmez, Veysel'in “millet olma şuuru” konusundaki yenilikçi yaklaşımını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sonrası milli birlik ve beraberlik duygusunu eserlerinde işlediğini vurgulayarak Aşık Veysel’in, geleneği yenileyen ve aşık sanatını hem geçmişle hem de gelecekle buluşturan benzersiz bir sanatçı olduğunu aktardı.
 
Durbilmez, Âşık Veysel’in Cumhuriyet ile özdeşleşen bir âşık olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk halkı tarafından benimsenmesine,  millî birlik ve beraberlik şuuruyla hareket etmesine, Türk kültürünün temel özelliklerinin güncellenerek korunmasına, Türk çocuklarının tarih şuuru ve çevre bilinciyle yetişmesine çaba gösteren, yaşadığı çağ ve toplumla bütünleşen bir âşık, bir ışık olduğunu da ifade etti.
 
“Benzersiz bir sanatçı”
Dr. Doğan Kaya ise Âşık Veysel'in milli birlik ve vatan sevgisi üzerine yaptığı konuşmada, aşık geleneğinin derin kökleri ve Âşık Veysel'in bu geleneğin modern dönemdeki temsilcilerinden biri olduğunu vurguladı. Kaya, “Âşıklar, genellikle toplumsal, siyasi ve beşerî meseleleri işleyen şiirler söylerler. Bu gelenek, 14. yüzyıldan günümüze kadar sürdürülmüştür. 1931'de Sivas'ta gerçekleştirilen halk şairleri bayramında Ahmet Kutsi Tecer tarafından tanıtılan Âşık Veysel, bu geleneğin modern dönemdeki önemli temsilcilerindendir.” dedi. Kaya, Veysel’in şiirlerindeki insan sevgisi, barış arzusu, kardeşlik ve milli birlik duygusu öne çıktığına vurgu yaparak Âşık Veysel’in, geleneksel aşık sanatını modern Türkiye'nin sosyo-kültürel değişimlerine adapte ederek toplumun derdine tercüman olan ve millî birlik duygusunu vurgulayan benzersiz bir sanatçı olduğunu ifade etti.
 
“Zamanda iz bırakan sözler”
Dr. Berat Demirci, Âşık Veysel'in sadece sözleri ve eylemleriyle değil, hisleriyle de iz bıraktığını vurgulayarak “Söz, his ve eylemdir. His, eylemi ilk biçimlendirendir. İnsan bir eylemi gerçekleştirirken ses tonuyla, vücut diliyle ruhiyatını başkalarına da hissettirir. Böylece “Zamanda iz bırakan sözler” sadece eylemin değil, hâllerin de taşıyıcısıdır.” dedi.
 
Demirci, 45 yıl önce bir Sivas Kongresi şenliğinde canlı olarak dinlediği Veysel'in tevazu sahibi bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Veysel'in "Uzun ince bir yoldayım" dizesinin pek çok yolcuya rehberlik ettiğine değinerek, bu dizelerin yalnızca bir eylemin değil, bir duygunun da yansıması olduğunu dile getirdi. Demirci, Veysel ile yapılan bir sohbette, onun görmeyen gözlerinin dış dünyanın gördüğünden daha fazlasını kavradığını vurgulayarak, modern dünyanın sadece görmeye odaklı anlayışının şiirin derinliklerini kavramakta yetersiz kaldığına işaret etti.
 
Panel Âşık Veysel türkülerinin söylenmesi ve panelistlere berat takdimi ile son buldu. Kervanın sonraki durağı Erzincan. Kervan “Deprem Edebiyatı Paneli”ne doğru yola koyuldu.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Deprem Uzmanları Antalya Deprem Master Planı Konferansında Buluştu
 
Serdar Denktaş :Asıl hedefim , Bir partinin değil, halkın adayı olarak,seçime girmek
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Gazeteci Hakan Solaker, ilk kitabı ‘Siyah Orkideler’ ile okuyucusuyla buluştu.
Flamingo Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan kitap, kadına şiddet ...
Serkan Bayram'ın Buğday Tanesi Newyork Times Meydanında
Kitabı ve Filmi Gündemden düşmeyen AK Parti İstanbul Milletveki Avukat ...
Körfez Belediyesi’ nde “1.Kısa Film Festivali” heyecanı yaşandı
Kocaeli Körfez Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “1. Kısa ...
TYB 40. Kitap ve Kültür Fuarında İmza Günleri Devam Ediyor
31 Mart 2023 tarihinde Hacı Bayram-ı Velî Camii’nde açılan Türkiye Diyanet ...
 
 
TYB Yönetimi "Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"da Okuyucularla Buluşuyor
Türkiye Diyanet Vakfı ve Vakıf Fuarcılık tarafından her yıl Ramazan ayında ...
Türkiye Yazarlar Birliği “Safahat Okumaları” Başlıyor
Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluşunun 45. Yılı dolayısıyla yapacağı ...
Milletvekili Serkan Bayram Buğday Tanesi ile Hollywood İle Buluşacak
Hollywood ta Türk Yönetmeni olarak başarılı bir çok projeye imza atan ...
TYB kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Mehmet Âkif Ersoy'u Anlattı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, ...
 
 
Mehmet Doğan'ın “Batılılaşma İhaneti” Kitabı Rekoro Koşuyor
Yazar, fikir adamı, mütefekkir, Türkiye Yazarlar Birliği kurucu ve şeref ...
TYB 'nin Düzenlediğ Ahilik Şurasına Yoğun İlgi
Ahilik Teşkilatında cömertliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, ...
Gazeteci Yazar Mevlüt Yüksel "TÜYAP’ta olmak güzel!"
Dünyayı ve Türkiye'yi etkileyen pandemi nedeniyle, 3 yıldan beri gerçekleştirilemeyen ...
Gazeteci Yazar Mevlüt Yüksel TÜYAP’ta!
Yediveren Yayınları 50 yazarı ile Türkiye’nin en prestijli kitap fuarı olan TÜYAP’ta
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya