Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Türkiye Süleyman Demirel’i Kaybetmenin Üzüntüsünde
Türkiye Süleyman Demirel’i Kaybetmenin Üzüntüsünde
 
Türk siyasetinin fötr şapkalı "Baba"sı Süleyman Demirel, 91 yaşında hayata veda etti.
 
17 Haziran 2015 Çarşamba - 09:15

Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle 13 Mayıs’tan beri Özel Ankara Güven Hastanesi’nde tedavi gören 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 91 yaşında vefat etti.
 
Süleyman Demirel'in ölüm nedenine ilişkin Özel Ankara Güven Hastanesi'nden yapılan açıklamada şu bilgiler verildi;
 
"Değerli Türk Milletine, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel, 13 Mayıs 2015 tarihinde böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hastanemize yatırılmıştır. Takip eden günlerde sağlık durumu giderek ağırlaşmış ve tedavileri devam etmekte iken, 16 Haziran 2015 tarihinde solunum ve kalp fonksiyonlarında ileri derece kötüleşme olmuştur. Yapılan tüm girişimlere rağmen cevap alınamamış, 17 Haziran 2015 saat 02.05'te hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı dileriz."
 
SON ANA KADAR BİLİNCİ AÇIKTI

Son akşam yemeğini birlikte yediklerini anlatan Demirel'in doktoru Aylin Cesur, "günün 16 saatını beraber geçiriyorduk. Ama durumu hiç iyi değildi. Son anına kadar bilinci açıktı' dedi.
 
Açıklamaları sırasında göyaşlarına hakim olamayan Aylin Cesur, bir soru üzerine Demirel'in İsparta'da doğduğu yer olan ve hayatında çok önemli bir yer tutan, eşi Nazmiye Demirel'in de yattığı yerde toprağa verileceğini açıkladı.
 
SÜLEYMAN DEMİREL
 
Demirel, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de "Paşa Dayı" Yahya Bey ile Ümmühan Hanım'ın ikinci çocuğu olarak 1 Kasım 1924 yılında doğdu. İlköğrenimini 1930-35 yıllarında doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. Afyon Lisesi'nden 1941 yılında mezun olan Demirel, daha sonraki yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi adını alacak olan Mühendis Mektebi sınavlarını kazandı.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden 1949'da mezun olan Demirel, aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresinde göreve başladı. Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderilen Demirel, yurda dönmesinin ardından, kendisine "barajlar kralı" unvanını getirecek Devlet Su İşleri'ne atandı. Barajlar Dairesi başkanlığından sonra 1955'te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne getirilen Demirel, genel müdür olarak, çok sayıda baraj ve sulama projesini hayata geçirdi. Eisenhower Vakfı'nın bursiyerini alarak bir kez daha ABD'ye giden Demirel, askerlik görevi için 1960'ta genel müdürlükten ayrıldı.
 
27 Mayıs'tan sonra bir süre serbest mühendislik ve müteahhitlik yapan Demirel, ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Boğaz Köprüsü'nün ilk projesini hazırlayan ABD'nin uluslararası mühendislik ve müteahhitlik firması Morrison Knudsen Inc.'in Türkiye temsilciliğini üstlenen Demirel, bu görevinden dolayı bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anıldı.
 
“Şapkamı alır giderim” deyip istifa etti
 
Süleyman Demirel, siyasi yaşamına ise 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 20 Mayıs 1963 ayaklanması sırasında ise “Şapkamı alıp giderim” diyerek partideki görevinden istifa etti ve Amerikan Morrison firmasının Türkiye temsilcisi olarak, parti başkanı Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala vefat edene kadar müteahhitlik yaptı. 28 Kasım 1964 tarihinde Adalet Partisi’nin genel başkan seçilmesinin ardından, 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükümetinde meclis dışından Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
 
Tek başına iktidar oldu
 
Aktif bir siyasi yaşamı olan ve Adalet Partisi’nin başında olan Süleyman Demirel, 10 Ekim 1965’te yapılan genel seçimlerde yüzde 52 oy alarak tek başına iktidar oldu. Aynı zamanda Isparta Milletvekili olarak da parlamentoya girdi ve Türkiye’nin 12’nci başbakanı olarak hükümetini kurdu. 4 yıllık hükümetinde Süleyman Demirel, 68 öğrenci olaylarıyla karşılayarak, zorlu bir siyasi sürece de girdi.
 
İkinci kez tek başına hükümet kurdu
 
Süleyman Demirel, 1969 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde yine tek başına iktidar oldu. Ancak geçmiş seçimde elde ettiği yüzde 52’lik oy, bu kez yüzde 48’e gerilemişti. 68 öğrenci olaylarıyla sarsılan ilk Demirel hükümeti, ikinci dönemde de olayların önüne geçemedi. Bu dönemde eski Demokrat Parti mensuplarının siyasi haklarının iadesi sorunu nedeniyle Celal Bayar çevresindeki Adalet Partisi milletvekilleri istifa ederek, 1970 yılında Demokratik Parti’yi kurdular.
 
12 Mart muhtırasıyla gelen darbe
 
Demirel, Demokrat Parti’nin kurulmasını kullanan Milli Demokratik Devrimciler, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne kalkışınca 1971 yılında 12 Mart muhtırası ile askeri darbe yapıldı. Türkiye’nin karışması ile birlikte Demirel, istifa etmek durumunda kaldı ve yerine de Nihat Erim hükümeti kuruldu.
 
1973 seçimlerinde tekrar başbakan oldu
 
1973 yılında yapılan seçimlerde, Demirel’in en büyük siyasi rakibi olan Bülent Ecevit’in liderliğindeki CHP, Demirel’in AP’sinden daha çok oy aldı. 1975 yılında kurulan birinci Milliyetçi Cephe hükümetinde, “AP-MSP-MHP-CGP” olmak üzere dört partinin koalisyonuyla tekrar başbakan koltuğuna oturdu. 1977 seçimlerinde de en çok oyu alan parti CHP olduğu halde hiç bir parti tek başına hükümet kuramıyordu. 1977 yılında kurulan ikinci MC hükümetinde, “AP-MHP-MSP” koalisyonunda başbakanlık yaptı. Güneş Motel Olayı diye adlandırılan operasyonla CHP, Adalet Partisinden seçilen 13 milletvekilini bakanlık vaadiyle transfer ettikten sonra 2’nci MC düştü.
 
 Ecevit güven kaybetti, Demirel geri geldi
 
Bülent Ecevit, 1978 yılında ise tek başına iktidar oldu ve AP’den transfer edilen milletvekillerinin çoğuna bakanlık verdi. Ambargonun getirdiği sıkıntılar, enflasyon ve bir kısmı Türk Gladio’su tarafından organize edilen anarşik olaylar, Ecevit iktidarının halkın nezdinde güvenini kaybetmesine neden oldu. 1979 ara seçimlerinde devrimci grupların da boykot etmesiyle Demirel, tek başına iktidar oldu.
 
7 yıl siyaset yasağı aldı
 
1975, 1977 ve 1979 yıllarında 3 defa koalisyon hükümeti kuran Süleyman Demirel, 12 Eylül darbesinden sonra bir Zincirbozan askeri tesislerinde tutuklu olarak kaldı. 1980-1987 yılları arasında ise siyaset yasağı aldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyasi yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.
 
Yasaklı yıllardan sonra tekrar TBMM’ye girdi
 
Siyasetten uzun süre uzak durmak zorunda kalan Süleyman Demirel, 29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar TBMM’ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında da, DYP ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin bir araya gelerek koalisyon kurduğu 49’uncu T.C. Hükümeti’nde Başbakan olarak görev aldı.
 
Türkiye’nin 9’uncu cumhurbaşkanı seçildi
 
Siyasi yaşamının her dakikası hareketli geçen ve birçok olaya tanıklık eden Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Cumhurbaşkanlığı sırasında 1997 yılında gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbe yapıldı. Bu süreçte, Başbakanlıktan istifa eden Necmettin Erbakan’ın yerine, arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller’i değil, Anavatan Partisi Başkanı Mesut Yılmaz’ı Başbakan tayin etti, sonra da bu hükümetin güvenoyu alabilmesi için bir grup DYP milletvekilini partilerinden koparttı. 2000 yılında gelindiğinde de Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığı görevini Ahmet Necdet Sezer’e devretti.
 
Türkiye’nin ‘baba’sı
 
Siyasi olaylarla dolu bir yaşam geçiren Süleyman Demirel’e birçok lakapta takıldı. Bu lakaplar arasında “Su müdürü, barajlar kralı, Morisson Süleyman, çoban sülü, şapka, bir bilen, Zenit Süleyman ve baba yer alıyor.”
 
Önemli ödülleri
 
28 Ekim 1993-Polonya Beyaz Kartal Nişanı,
 
7 Temmuz 1994-Hırvatistan Kral Tomislav Grand Madalyası,
 
7 Ekim 1996-İtalya Liyakat Nişanı,
 
1997-Estonya Terra Mariana Haç Nişanı,
 
1999-Romanya Romanya Yıldız Nişanı,
 
1999-Gürcistan Altın Post,
 
6 Nisan 2000-Almanya Liyakat Nişanı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
NASA'dan Küresel Isınma Senaryosu
 
Başbakan Davutoğlu'ndan Demirel Mesajı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Soma Duruşması Yarına Ertelendi
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davası, sanık avukatlarının ...
Soma Maden Faciası Davası'nda 2'nci Duruşma
Soma'da geçen yıl 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciaya ilişkin Akhisar ...
Bakanlar Kurulu Bugün Toplanıyor
Bakanlar Kurulu, 7 Haziran milletvekili seçiminin ardından, Başbakan Ahmet ...
Dün Suriye'den 2 Bin 800 Kişi Türkiye'ye Giriş Yaptı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'nin Telabyad bölgesindeki ...
 
 
Sümer Tilmaç Son Yolculuğuna Uğurlandı
Geçtiğimiz akşam geçirdiği kalp krizi sonrasında aramızdan ayrılan ünlü ...
Ahmet Sever'in Kitabı Çok Konuşulacak
12 yıl boyunca Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanlığını yapan ...
Sümer Tilmaç'ı Kaybettik
Türk Sineması'nın ünlü oyuncularından Sümer Tilmaç akşam saatlerinde hayatını kaybetti.
Özgecan'ı Nasıl Katlettiğini Ağlayarak Anlattı
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında ...
 
 
Özgecan Aslan Davası Başladı
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili haklarında ...
TÜBİTAK Başkanlığı'na Ahmet Ergin Getirildi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığı'na ...
HSYK'dan 37 Hakim ve Savcıya İhraç
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 2012 yılında yapılan avukatlıktan ...
Üçüncü Köprünün Bağlantı Yolları İptal Edildi
İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin "Kuzey Marmara Otoyolu Beykoz ve Sarıyer ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya