Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/25 °C
 
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
 
    81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
Türkiye'de En Büyük Mesele Ekonomi ve İşsizlik
Türkiye de En Büyük Mesele Ekonomi ve İşsizlik
 
Bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye'nin Algıları Araştırması'ndan Türk halkının ekonomik durumdan, işsizlikten ve mültecilerden endişeli olduğu sonucu çıktı.
 
7 Ekim 2015 Çarşamba - 15:50

Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu (GMF) tarafından gerçekleştirilen 'Türkiye'nin Algıları Araştırması'na göre, Türk kamuoyu Suriye'li mülteciler konusunda endişelerini belirtirken, katılımcıların yüzde 44'ü ekonomik durumunun daha kötüye gideceğini düşünüyor.

TOPLUMUN EN BÜYÜK KAYGISI: EKONOMİ

Bu yıl ilk kez düzenlenen Türkiye'nin Algıları Araştırması, güncel gelişmelerin Türkiye kamuoyunun gerek iç, gerek dış politika algısına nasıl yansıdığını ortaya koydu. Buna göre; toplumun en büyük kaygısı ekonomi alanında yaşanırken terör ikinci sırada yer alıyor. Türklerin yüzde 70'i Türkiye'nin ilk önce kendi iç sorunlarıyla ilgilenmesini isterken, sadece yüzde 20'si Türkiye'nin Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya'da daha aktif bir rol oynamasını talep ediyor.

"EKONOMİ SON 5 YILDIR KÖTÜYE GİDİYOR"

Ekonomi, transatlantik ilişkiler, iç ve dış politika ve göç ile ilgili önemli verilere yer veren araştırma, bu yıl ilk kez düzenlenmiş olmasına rağmen Marshall Fonu'nun (GMF) 2003 – 2014 yılları arasında gerçekleştirdiği Transatlantik Eğilimler araştırması ile karşılaştırılabilir özellik taşıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 47'si ekonominin son beş yılda daha kötü hale geldiğini söylerken, yüzde 39 daha iyi olduğunu belirtmiş. Ailelerinin ekonomik durumu sorulduğunda ise yüzde 43'ü son beş yılda daha kötü hale geldiğini belirtirken, yüzde 29 daha iyi hale geldiğini kaydetti.

YÜZDE 44 "DAHA KÖTÜYE GİDECEK" DEDİ

Önümüzdeki 12 ay hakkındaki görüşler sorulduğunda, yanıt verenlerin yüzde 44'ü Türkiye'nin ekonomik durumunun daha kötüye gideceğini düşündüklerini ifade ederken, yüzde 28'i daha iyiye gitmesini beklediğini belirtti. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli meselenin ne olduğu sorulduğunda yanıt verenlerin yüzde 28'i ekonomi, yüzde 23'ü işsizlik derken, bunları yüzde 16 ile terörizm, yüzde 7 ile eğitim ve yüzde 7 ile göç takip etti.

"TÜRKLERİN EN GÜVENDİĞİ YABANCI KURUM AİHM, AB ÜÇÜNCÜ SIRADA"

Araştırma, Türklerin genel olarak uluslararası kurumlara güven duymadığını ortaya koydu. En çok güvenilen kurumlar yüzde 44 ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve yüzde 39 ile İslam İşbirliği Teşkilat olurken, Avrupa Birliği yüzde 39 ile en fazla güvenilen üçüncü uluslararası kurum arasında yer aldı. En önemli uluslararası kurumlar arasında yer alan NATO ve Birleşmiş Milletler (BM), yanıt verenlerin sadece üçte biri tarafından güvenilir olarak nitelendirildi. NATO ve Birleşmiş Milletler, yanıt verenlerin sadece yüzde 26'sının güvenilir bulduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) biraz daha iyi bir konumda.

TÜRKLERİN YÜZDE 70 HÜKÜMETİN İÇ SORUNLARLA İLGİLENMESİNİ İSTİYOR

Türkiye'nin Algıları Araştırması, Türkiye kamuoyunda dış politikayla ilgili güçlü bir izolasyonist eğilimi de gözler önüne serdi. Yanıt verenlerin yüzde 70'i Türkiye'nin ilk önce kendi iç sorunlarıyla ilgilenmesini isterken, sadece yüzde 20'si Türkiye'nin Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya'da daha aktif bir rol oynamasını talep etti. Yanıt verenlerin çoğu (yüzde 51) mevcut dış politikayı onaylamazken, yüzde 41'i onaylamakta. Onaylayanların yüzdesi, belirli politika alanlarından söz edildiğinde daha da düşmekte; Türkiye'de hükümetin Rusya ile ilişkileri yürütme şekli yanıt verenlerin yüzde 38'i tarafından onaylanırken, komşu ülkelere yönelik politikaları onaylayanlar yüzde 35'e, göç politikasını onaylayanlar yüzde 32'ye geriledi.

"TÜRKLER, ULUSLARARASI MESELELERDE RUSYA İLE DEĞİL, BATI İLE İŞBİRLİĞİ İSTİYOR"

Türkler, uluslararası ilişkiler konusunda Türkiye'nin tek taraflı hareket etmesini tercih ediyor. Türkiye'nin uluslararası konularda kiminle işbirliği yapmasını istedikleri sorulduğunda yüzde 29'u yalnız hareket etmesini istediğini belirtirken, yüzde 25'i Avrupa Birliği ülkeleri ile yüzde 14'ü ABD ile işbirliği yapmasını istediğini belirtti. Bu iki oran bir araya getirildiğinde batı ülkeleriyle işbirliği yapmayı tercih edenlerin oranı yüzde 39'a varıyor. Yanıt verenlerin yüzde 10'u Türkiye'nin Orta Doğu ülkeleri ile işbirliği yapmasını isterken, sadece yüzde 4'ü Rusya'yı tercih etmiş.

SURİYE'YE BİRLİK GÖNDERMEYE DESTEK AZ

Ankete cevap verenlerin yüzde 57'si Suriye'de Esad rejimine karşı mücadele veren kuvvetleri destekleyecek askeri bir müdahaleye karşı çıkmakta; yüzde 29'u askeri müdahaleyi destekliyor. Bir askeri müdahale olması durumunda Türkiye'nin ne yapması gerektiği sorulduğunda yanıt verenlerin yüzde 37'si Türkiye'nin tamamen bu işin dışında kalması gerektiğini söylerken, yüzde 30'u Türkiye'nin müdahaleyi askeri olmayan yollarla desteklemesi gerektiğini ve yüzde 17'si ise aktif şekilde koalisyona katılması gerektiği yönünde görüş açıkladı.

Türkiye'nin bir tampon bölge oluşturmak üzere Suriye'ye birlik göndermesi fikri, bölge halklarının IŞİD'e karşı korunmasını amaçlayan bir durum olması hariç tutulduğunda, Türk halkı tarafından desteklenmediği görüldü. Genel olarak sorulduğunda cevap verenlerin sadece yüzde 29'u tampon bölge fikrini destekliyor. Sorular detaylandırıldığında yüzde 35'i Suriyeli muhalifleri Esed rejimine karşı korumak için Türk birliklerinin tampon bölgeye katılmasını, yüzde 37'si bölgede bir Kürt bölgesinin oluşmasını engellemek için PYD'ye karşı bir tampon bölge oluşturulmasını destekleyeceğini söyledi. Çoğunluk, hangi senaryo geçerli olursa olsun birlik yollamaya karşı çıksa da, Türklerin yüzde 47'si bölge halkını IŞİD'e karşı korumak için bir tampon bölge oluşturmak üzere birlik yollama fikrini desteklerken, yüzde 42'si ise buna taraftar değil.

ÇOĞUNLUK SURİYELİ MÜLTECİLERDEN ENDİŞELİ

Araştırmaya katılanların yüzde 76'sı göçmenlerin Türkiye'ye iltica amacıyla geldiğine inanırken, yüzde 32'si çalışmaya geldiğini, yüzde 23'ü sosyal yardımlardan faydalanmak için geldiğini ve yüzde 21'i aile üyeleriyle birleşmek için geldiğini düşünüyor. Cevap verenlerin çoğu (yüzde 41) Türkiye'de 'çok fazla' yabancı olduğuna inanırken, yüzde 25'i 'çok ama fazla değil', yüzde 25'i 'fazla değil' yanıtını vermiştir. Araştırma ayrıca toplumun çoğunluğunun, çeşitli bölgelerden gelen mülteciler konusunda endişe duyduğunu ortaya koydu. Cevap verenlerin yüzde 54'ü Türki Cumhuriyetler ve eski Sovyet ülkelerinden gelenlerden, yüzde 64'ü Afrika ülkelerinden gelenlerden, yüzde 84'ü Suriye'den gelen mültecilerden endişe duyuyor.

TÜRKİYE'DEKİ ALGI ARAŞTIRMASINA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ DESTEĞİ

Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin finansal desteği ile GMF tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin Algıları Araştırması soruları GMF Ankara Ofisi çalışanları ve merkezi İstanbul'da bulunan bağımsız bir araştırma kuruluşu olan Infakto RW çalışanlarından oluşan bir proje ekibi tarafından hazırlandı. Araştırmanın saha çalışması, 4 Temmuz ile 13 Temmuz 2015 tarihleri arasında bin 18 kişi ile yapılan yüzyüze mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirildi. Örneklem çerçevesi yetişkin Türklerin çapraz bir kesitini temsil edecek şekilde tasarlanmış ve çoklu aşamalı tabakalı örnekleme yoluyla 16 ilde ve 125 mahallede gerçekleştirildi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Türkiye - Çek Cumhuriyeti Maçının Hakemi Belli Oldu
 
Merkel-Netanyahu Görüşmesi İptal Oldu
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Zonguldak'ta Maden Ocağında Yangın
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu, Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ...
Türkiye Sınırına 2 Milyon Kapasiteli Kamp
Erdoğan'ın "Gerçek anlamda külfet paylaşımı bekliyoruz. Yoksa gerekeni ...
Yumurta Eylül'de Yüzde 15 Zamlandı
Eylül ayında en çok zamlanan ürünlerden biri yumurta. Yumurta fiyatları ...
Emeklilikte 60 Yaşını Dolduranlara Borçlanma İmkanı
Yaş şartını tamamlamasına rağmen prim eksiği olduğu için emekli olamayan ...
 
 
Usta Tiyatrocu Tomris İncer Yaşamını Yitirdi
Son olarak Racon dizisi ile ekranlara gelen tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ...
Çadır Kentlerde 258 Bin Suriyeli
Türkiye’de 10 ilde kurulan 25 çadır ve konteyner kentte 258 bin 974 Suriyeli barınıyor.
Balık Fiyatları Tavan Yaptı
Havaların bir anda soğumasıyla artan balık fiyatları vatandaşın cebini yakıyor.
Ankara'da Bazı Yollar Trafiğe Kapatılacak
Saadet Partisi'nin yapacağı milletvekili aday tanıtım toplantısı nedeniyle ...
 
 
SGK Prim Tahsilat Süresi Uzadı
SGK Başkanlığı, prim tahsilat anlaşması olan bankalarda yaşanan teknik ...
Otobüs Kazasında Hayatını Yitirenler Son Yolculuğuna Uğurlandı
Ankara'da meydana gelen otobüs faciasında yaşamını yitiren 12 kişiden ...
Yaşlı Nüfus Oranı Yüzde 8'e Yükseldi
Bugün 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü. Türkiye, 2014 yılı itibariyle artık ...
Türkiye Gelir Eşitsizliğinde Beşinci Sırada
Türkiye'de en zengin yüzde 10'luk kesim ile en yoksul yüzde 10 arasındaki ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya