Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/26 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Türkiye ile KKTC Arasında 2’inci Fiber Optik Hizmete Girdi
Türkiye ile KKTC Arasında 2’inci Fiber Optik Hizmete Girdi
 
Türkiye ile KKTC arasındaki TURCYOS-2 Fiber Optik Kablo Sistemi, Başbakan İrsen Küçük ve Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle bu akşam hizmete girdi.
 
6 Ekim 2011 Perşembe - 12:49

Başbakan Küçük, hem yatırımcılara hem de ülkeye önemli katma değerler sağlayacak bu yatırımların önemini dile getirdi; izolasyonları yıkıp dünyaya açılmanın da bilişim alanındaki yeni yatırımlarla daha kolay hale geleceğini vurguladı.
TC Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Kuzey Kıbrıs ada… Bir turizm, bir eğitim adası ama şimdi bu iletişim altyapısıyla bilişim adası haline gelecek” dedi.
“Bilgi teknolojileri bizim için çok önemli” diyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, bilgi çağının gereklerine uyan ülkelerin ayakta kalacağını; diğerlerinin yönetilmeye mahkum olacağını söyledi.
Türk Telekom tarafından 10 milyon dolara gerçekleştirilen projeyle, KKTC ile Türkiye denizaltı ve karasal fiber iletişim köprüsüyle birbirine bağlandı. Yeni fiber optik hat, KKTC’nin artan ses, internet ve veri trafiğini karşılarken, aynı zamanda yeni nesil iletişim teknolojilerine daha yüksek hızlarda erişimin önünü açıyor.
213kilometrelik denizaltı ve 75 kilometrelik karasal uzantı kurulan projedeki sistem 7 ayda kuruldu. 24 fiberli denizaltı ve 48 fiberli karasal kablodan oluşan hat, hızla artan veri trafiğini rahatlatacak. Sistemin, Doğu Akdeniz’in internet trafiği için de can damarı olacağı ve Türk Telekom’un bölgesel güç olma iddiasını güçlendireceği belirtiliyor.
TÖREN
Girne’de Cratos Hotel’de düzenlenen “Türkiye-KKTC Turcyos-2 Fiber Optik Kablo Sistemi Açılış Töreni”ne Başbakan İrsen Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Maliye Bakanı Ersin Tatar, bazı milletvekilleri, sistemi kuran Türk Telekom şirketinin üst düzey yöneticileri Hakam Kanafani ile K.Gökhan Bozkurt, Telekomünikasyon Üst Kurulu Başkanı Kadri Bürüncük, bürokratlar ve diğer davetliler katıldı.
Konuşmaların ardından Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Saner ve Türk Telekom yetkilileri açılış kürsüsünde butonlara basarak fiber optik kablo sistemini devreye soktu.
Başbakan Küçük, butona basarken “Hayırlı uğurlu olması temennisiyle açılışı gerçekleştiriyoruz” derken; Binali Yıldırım da “Hayırlı olsun, ya Allah, bismillah” dedi.
Açılış töreninde Binali Yıldırım, Başbakan Küçük’e üzerinde fiber optik kablo sisteminin krokisi bulunan bir hediye takdim etti.
Türk Telekom CEO’su Hakan Kanafani, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner’e; Gökhan Bozkurt, Kadri Bürüncük’e; Türk Telekom Uluslararası Toptan Satış Başkanı Mehmet Toros da Telekomünikasyon Dairesi Müdürü İrfan Paşa Özakalın’a aynı hediyeden takdim etti.
ÖZAKALIN
Türkiye ile KKTC’nin denizaltı ve karasal fiber iletişim köprüsüyle birbirine bağlandığı açılış töreninde konuşan Telekomünikasyon Dairesi Müdürü İrfan Paşa Özakalın, 1985’te kısıtlı olanaklarla gerçekleşen haberleşme sistemlerinin bugüne kadar geçirdiği süreci anlattı.
Özakalın, Türk Telekom’un koordinatörlüğü ve yardımlarıyla sayısal santralın 1989’da devreye girdiğini; 1993-94’te Girne ile Bozyazı arasında birinci fiberoptik kablonun, yine Türk Telekom’un yardımlarıyla kullanıma girdiğini anlattı.
2000’li yılların sonunda bugün açılışı yapılan Turcyos-2’nin gündeme geldiğini ifade eden ve 2 yıl önce protokolü imzalanan projeye emeği geçen herkese teşekkür eden Özakalın, sistemin ülkeye hayırlı olmasını diledi.
TOROS
Türk Telekom Uluslararası ve Toptan Satış Bakanı Mehmet Toros, Turcyos-2’nin protokolünün 23 Ekim 2009’da imzalandığını 2 yıllık sürede bazı tarafların engellemesine rağmen bugüne geldiğini söyledi.
Kıbrıs ile Mersin arasında 97 kilometrelik sistemin deniz altı ve karasal fiber optik sistemlerden oluştuğunu kaydeden Toros, deniz altı kablonun Hatay Samandağ’dan İskele’ye geldiğini; 75 kilometrelik karasal fiberoptik kablo sistemiyle Girne’ye ulaştığını anlattı.
213 kilometrelik denizaltı kablonun 196’sının deniz tabanına gömüldüğünü bildiren Toros, sahile yakın 17 kilometrenin ise çelik kaplamayla KKTC’ye geldiğini, en derin yerin 1260 metre olduğunu ifade etti.
Mehmet Toros, denizde kablo serme işleminin mart ayında 21 günde tamamlandığını kaydederek, İskele’den Girne’ye ulaşmasının ise 5 ay sürdüğünü, geçtiğimiz aylar testler yapılarak sistemin teslim edildiğini belirtti.
Toros, mevcut fiber optik sisteminin yedeklenmesinin, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz trafiğinin taşınmasının ve Türkiye Akdeniz bölgesine alternatif bir hat olan fiber optik sistemin, Türkiye olduğu kadar KKTC’ye de çok faydası olacağını anlattı.
Toros, fotoğraflar eşliğinde fiber optik kablo sisteminin hazırlık sürecini anlattı ve hayırlı olmasını diledi.
BOZKURT
Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, KKTC ve TC’yi birbirine bağlayan fiber optik sistemi faaliyete geçirmekten çok mutlu olduklarını söyledi.
Bozkurt, KKTC’nin telekomünikasyon altyapısını güçlendiren sistemin önemini anlatarak, “Dünyayı konuşturan Türk olma hedefiyle hizmet ve yatırımlarımızı TC dışına da taşımak en büyük amacımız” dedi.
Bozkurt, fiber optik kablolarını son 6 yılda yüzde 40 artırdıkları bildirdi.
Türkiye ve Avrupa’da fiber optik altyapının 160 bin kilometreye ulaştığını kaydeden Gökhan Bozkurt, bugün açılışı yapılan sistemin daha hızlı ve kaliteli data ulaştıracağını anlattı.
Güney ve Güneydoğu illeri için alternatif güzergah sağlayan sistemin, KKTC’nin yeni nesil iletişim sistemlerinden yararlanmasını da sağlayacağını belirten Bozkurt, iki ülke arasında yaratılan değeri paylaşmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.
KANAFİ
Türk Telekom Grup CEO’su Hakam Kanafani, KKTC’nin artan ses ve internet talebine daha yüksek sistemle yanıt verecek sistemle KKTC’nin en yeni teknolojiden yararlanacağını söyledi.
Bu yıl 2.2 milyar TL altyapı yapacak Türk Telekom’un Türkiye’nin bitmeyen gücü ve enerjisinin aynası olduğunu kaydeden Kanafani, projeyi, “akıllı büyüme stratejileri ve bölgede iletişim merkezi olma vizyonu çerçevesinde atılan önemli adımlardan biri” diye niteledi.
SANER
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKTC’nin yurt dışı iletişiminin bugüne dek Şubat 1994’te yine Türk Telekom tarafından Bozyazı-Girne arasında döşenen mevcut fiber optikle sağlandığını ancak kapasitesinin yetersiz ve yıpranmış olduğunu söyledi.
Zaman zaman iletişimin durma noktasına geldiğini belirten Saner, iletişim sistemini kesintisiz kılmak için 2. deniz altı fiber optik kablo sistemi anlaşması imzaladıklarını kaydetti.
Finansmanını tamamen Türk Telekom’un karşıladığı Samandağ-Hatay ile İskele arasındaki 213 deniz ve 80 kilometrelik karasal kablonun 10 milyon ABD Dolarına mal olduğunu bildiren Saner, projenin bugün tamamlanıp devreye girdiğini belirtti.
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin petrol aramada gösterdiği “AB’nin şımarık çocuğu” özelliğini fiber optik kablolun döşenmesi sırasında da gösterdiğini ve kendilerini üzdüğünü ifade eden Ersan Saner, Türkiye’nin ve Türk Telekom’un kararlılığıyla projenin tamamlandığını vurguladı.
“Bilgi teknolojileri bizim için çok önemli” diyen Saner, bilgi çağının gereklerine uyan ülkelerin ayakta kalacağını; diğerlerinin yönetilmeye mahkum olacağını söyledi.
Saner, Türkiye’nin bilgi alanında kısa sürede gelişmiş toplumları yakalayıp coğrafi bölgesinde hak ettiği yere geldiğini belirterek, yarın açılışına katılacakları CEBIT Fuarı’nda KKTC’li firmaların da artık bulunması zamanının gelip geçtiğini; bu yıl 4 firmayla katılacakları fuara gelecek yıl daha fazla firmayla katılma umudunu dile getirdi.
Genç okur yazar oranının bilişimde önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Saner, sanayi-üniversite işbirliğinin ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamasıyla üretimin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın nüfusun, yeni açılacak üniversitelerle öğrenci sayısının 60 bine çıkması taahhüdünün, yüksek öğretim oranının yüzde 76, cep telefonu kullanma oranının yüzde 95 olmasının ciddi avantajlar olarak ülkeyi öne çıkardığını ifade etti.
Avrupa Komisyonu’nun yaptırdığı bir araştırmada KKTC’nin inovasyonu en çok talep eden ülke çıktığını bildiren Ersan Saner, Elektronik Haberleşme Yasası’nın da en kısa sürede yürürlüğe girmesini hedeflediklerini belirtti.
Bilgi ve iletişim altyapısının çağa uygun olması amacıyla AB destekli yeni nesil şebeke yatırımlarına devam edildiğini ifade eden Bakan Saner, Türkiye’nin de projelere katkılarının artarak devam ettiğini söyledi.
Saner, otoyollarda ciddi atılımlar yapıldığını, emniyet kapasitelerinin artırılması için yürütülen çalışmaların gerçekten iyi olduğunu vurgulayarak, sadece karayollarında 29 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını, yılsonuna dek 45 milyon TL’ye ulaşmayı hedeflediklerini anlattı.
Otoyolları yüzde 24; aydınlatmaya yüzde 132 ekleyerek birtakım ilklere imza attıklarını kaydeden Saner, New Jersey tipi korkulukların da arttığını belirtti.
2012’de 112 kilometre yol hedeflerini dile getiren Saner, Türkiye’nin desteğini yanlarında hissedeceklerine inandığını söyledi.
Saner, “her eve fiber optik kablo” hedefiyle çalıştıklarını belirten Saner, bugün açılacak 2. Fiber optik kablo projesine katkıda bulunanlara teşekkür etti; sistemin ülkedeki bilişim ve iletişimin önünü açacağını vurguladı.
YILDIRIM
Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kıbrıs’ta güzel açılışlar, temel atmalar, etkinlikleri birbiri ardına gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yıldırım, deniz altı fiber optik kablonun çok heyecan verici ve duygulandığı bir iş olduğunu belirterek, mart ayında temeli atılan sistemden bir gün önce de Türkiye’den Kıbrıs’a gelecek su için baraj temeli atıldığını anımsattı.
“Kuzey Kıbrıs ada… Bir turizm, bir eğitim adası ama şimdi bu iletişim altyapısıyla bilişim adası haline gelecek” diyen Yıldırım, iletişim altyapısının önemini anlattı.
Binali Yıldırım, Türkiye’de bir yılda veri kullanımının 17 kat arttığını; önümüzdeki 5 yılda 66 kat artacağını kaydederek, “Eğer bilişim otoyollarını genişletmezsek, iletişimde tam büyük çıkmazı yaşamamız, bir sorunla karşılaşmamız hiç de uzak değil” dedi.
Türkiye’nin bilgi iletişim teknolojilerini en çok kullanan ülke olduğunu, genç nüfusun bilişime yatkınlığıyla ülkenin bilişimde çok ciddi ilerleme yaşadığını, bu ilerlemeyi KKTC’yle eş zamanlı, paralel yürütmeyi prensip kabul ettiklerini söyleyen Bakan Yıldırım, geçen aylarda imzalanan protokolle iki ülkenin e-devlet altyapısı için çalışmalara başladığını, bu görevin bakanlığına verildiğini bildirdi.
Yıldırım, “Aslında konuşmamıza gerek yok, iş konuşuyor burada zaten…” diyerek, Türkiye ve KKTC’yi uluslararası ve bölgesel bir takım manevra ve ayak oyunlarıyla zora düşürenlerin ‘Türkiye bölgenin istikrar ülkesi, bölgenin geleceğini de, bugününü de, kaderini de tayin edecek ülke olduğunu’ unutmamasını istedi. Yıldırım, Türkiye ve Doğu Akdeniz üzerinde yanlış hesap yapanların hayal kırıklığına uğrayacağını söyledi.
Adada huzur, barış, kardeşlik olsun diyerek hep ellerini uzatan taraf olduklarını ama bunun görülüp takdir edilmediğini belirten Binali Yıldırım, halen Kıbrıs Trük tarafında birlikte yaşama, paylaşma azmi olduğunu bunu bozanın KKTC olmayacağını ama aksine hareket edenlerin de sorumluluktan asla kurtulamayacağını vurguladı.
Yıldırım, 74 milyon ile Kıbrıs Türk halkının kalbinin birlikte çarptığını; bunu bilmeyen genç nesillere anlatmak gerektiğini ifade ederek, işbirliğinin artarak süreceğini söyledi.
Türkiye ve KKTC’nin kalkınma ve refah faaliyetlerinde büyük irade ortaya koyan Başbakan Erdoğan’ın bölgenin huzura kavuşması ve terörün def edilmesi için büyük mücadele verdiğini ifade eden Binali Yıldırım, fiber optik kablo sistemine katkısı olanlara teşekkür etti ve projenin hayırlı olmasını diledi.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük de, ülkenin gelişmesi adına önemli bir günde Binali Yıldırım’ı aralarında görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, 1840’tan beri hizmet veren Türk Telekom’un yeni yatırımlarıyla sadece Türkiye’nin değil, bölgenin operatörü olmasını gururla izlediklerini söyledi.
İki ülke bakanlıklarının sürdürdüğü çalışmaların bugün meyvesini verdiğini kaydeden Küçük, fiber optik kablonun ülke için çok önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Teknoloji çağını yaşarken teknoloji üretiminin büyük önem kazandığını; dünyayı yakından izleyip yenilikçi olmak gerektiğini anlatan Başbakan Küçük, Elektronik Haberleşme Yasası’nın çok yakında yasalaşacağını; mobil haberleşme lisanslarının verildiğini; yeni yasayla tam liberalleşme sağlanacağını; yeni yatırımlarla rekabet ortamının geliştirileceğini belirtti.
Başbakan Küçük, hem yatırımcılara hem de ülkeye önemli katma değerler sağlayacak bu yatırımların önemini dile getirdi; izolasyonları yıkıp dünyaya açılmanın da bilişim alanındaki yeni yatırımlarla daha kolay hale geleceğini vurguladı.
Bilişimin sektörlere ve genel ekonomiye olduğu kadar, bireysel gelişime de büyük katkısı olacağını ifade eden Başbakan Küçük, yeni fiber optik sisteminin hayırlı olmasını diledi; projeye katkısı olanlara teşekkür etti.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Fenerbahçe'ye Bir Şok Daha
 
Evlatlık Verildi, Okulu Bıraktı, İşten Kovuldu..O Yılmadı..
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Ercan Havaalanı ILS Sistemi’nin Temeli Atıldı
Ercan Devlet Havaalanı’na her türlü hava koşulunda uçakların inişe imkan ...
KTÖS’ten Derse Girmeme Eylemi
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), okullardaki öğretmen eksikliğini ...
Eroğlu: Ümit ederiz, Cuma Günü Karşılıklı Al - Ver'e Başlarız
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum siyasetinin hareketlendiğini belirterek, ...
Türkiye Ulaştırma Bakanı Yıldırım, KKTC'ye Geliyor
Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yarın KKTC’ye günübirlik ziyaret ...
 
 
Piri Reis Gemisi Gazimağusa Limanı'nda
Türkiye'ye ait Piri Reis gemisi, sabah saatlerinde bakım ve ikmal için ...
Liderler Ara Bölgede Bir Araya Geldi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris ...
Dışişleri Bakanı Özgürgün Ankara'ya Gidiyor
KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, TBMM Dışişleri Komisyonu'nun yeni ...
TDP Genel Başkanı Çakıcı: Devletin Sivilleştirilmesi İçin Gerekli Yasaların Yapılması Gerekir
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Meclisin Kıbrıs Türk halkının haklarını ...
 
 
CTP Genel Başkanı Yorgancıoğlu’ndan Sondaj Eleştirisi
CTP Genel Başkanı Yorgancıoğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tavrının Kıbrıs ...
DGP Genel Başkanı Ertuğruloğlu’ndan Sistem Değişikliği Vurgusu
Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, “ülkedeki ...
ÖRP Genel Başkanı Avcı: Dış Politika Milli Politika Olmalı
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı, ülkenin dış ...
DP Genel Başkanı Denktaş’tan Erken Seçim Beklentisi
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, yeni yasama yılında ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya