Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/27 °C
 
 
    Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü  
 
    Tansiyon Hastalığında Suçlu Gen Deyil Yaşam Şekli  
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
Yorgancıoğlu, Hükümet Programını Okudu
Yorgancıoğlu, Hükümet Programını Okudu
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni kurulan CTP/BG-DP-UG Koalisyon Hükümeti, “temel vizyonunu sürdürülebilir bir toplumsal ve ekonomik yapı yaratmak” olarak belirledi.
 
6 Eylül 2013 Cuma - 15:28

Hükümet programı Cumhuriyet Meclisi’nde Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş tarafından okunuyor. Programın okumaya saat 10.20’de başlayan Yorgancoğlu, saat 11.30’da okumayı Denktaş’a devretti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa’nın değiştirilmesiyle ilgili çalışmaların derhal başlatılacağını dile getirerek, Meclis’te üzerinde uzlaşılacak tüm değişikliklerin Haziran 2014’te yapılacak mahalli idare seçimleriyle eş zamanlı olarak referanduma götürüleceğini söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP/BG-DP/ UG Koalisyon Hükümeti’nin programını okuyan Yorgancıoğlu, diğer maddeler üzerinde uzlaşılamadığı takdirde Anayasa’nın 81’inci ve 162’nci maddeleriyle ilgili değişikliklerin hükümet tarafından Haziran 2014’te referanduma sunulacağı bilgisini verdi.
KÖKLÜ REFORMLARLA...
Başbakan Yorgancıoğlu, ülkedeki siyasi demokratik ekonomik ve sosyal sıkıntıların köklü reformlarla aşılabileceğini kaydederek, “Gerek iki toplumlu iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı federal çözümü öngören müzakereleri destekleyen yaklaşıma bağlı olarak Kıbrıslı Rumlarla, gerek Avrupa Birliği ile gerekse de Türkiye ve tüm diğer ülkelerle ilişkilerimizde yapıcı, sorunları derinleştiren değil eşitlik ve saygı çerçevesinde sağlıklı ilişkiler kurulmasını gözeten bir yaklaşım halkımızın öncelikli tercihi olmuştur” diye konuştu.
TEMEL VİZYON: SÜRDÜRÜLEBİLİR TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPI
Hükümetin temel vizyonunun, sürdürülebilir bir toplumsal ve ekonomik yapı yaratmak olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Hükümetimiz, nüfus, sosyal kimlik ve çevrenin korunarak niteliklerinin gelişmesine katkı sağlayıp toplumsal varlığı geliştiren; toplumda farklı kimlik ve yaşam tarzlarına saygı duyan bir anlayışla görev yürütecektir” dedi.
“Sosyal devlet anlayışıyla, fırsat eşitliği ilkesiyle, vatandaşlar arasında gelir uçurumunu yaratmayacak uygulamalarla, demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğü temellerinde, yerelde özne olup küresel düzeyde etkin olmayı başarmak adına toplumsal kaynaklarımızın yaşamın her alanında etkin ve verimli kullanımı konusunda düzenleyici ve denetleyici olacak bir devlet yönetimini hedeflemekteyiz” şeklinde konuşan Yorgancıoğlu, kamu hizmetlerinin halka verimlilik ve üretkenlik temelinde sunulmasını öngören, üst seviyede katma değer yaratacak biçimde istihdam yapısını geliştiren, cari harcamaların azami düzeyde yerel kaynaklarla karşılanacağı, ekonomik ve sosyal yaşam programlarını gerçekleştiren bir kamu yönetimini hayata geçireceklerini kaydetti.
Başbakan Yorgancıoğlu, oluşturacakları sürdürülebilir nitelikli toplumsal yapı sayesinde ekonomide rekabete açık girişimciliğin önemli rol oynamasını, çalışma yaşamında iş güvencesi ve sendikal haklar dâhil tüm alanlarda ileri yaşam kalitesine ulaşılmasını öngördüklerini ifade etti.
Yorgancıoğlu şöyle devam etti:
“Böylesi güçlü bir yapının aynı zamanda Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir federal bir çözüme ve barışa hizmet edeceğine inanmaktayız.
Bu toplumsal vizyon için çalışırken, sürdürülebilirlik, adalet, rekabetçilik, insan merkezlilik, ekolojik duyarlılık, eşitlikçilik ve özgürlükçülük yedi temel ilkemiz olacaktır”.
KISA VADELİ HEDEFLER…
Yorgancıoğlu hükümetin demokrasi ve hukuk düzeni bağlamında kısa vadede hayata geçirmeyi planladıkları ilke ve hedefleri şöyle açıkladı:
“Anayasa’nın 1’inci maddesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri arasında yer alan demokrasi, sosyal adalet, hukukun üstünlüğü ve laiklik ilkeleri hakiki anlamıyla hayata geçirilecek ve uygulanacaktır.
Kıbrıs Türk halkının kendisiyle ve ülkesiyle ilgili kararları herhangi bir müdahale olmaksızın özgür iradesiyle vermesi hükümetimizce demokrasinin birinci koşulu olarak değerlendirilmektedir.
Basın özgürlüğünün geliştirilip kökleştirilmesi için gerekli her türlü desteğin verilmesi yönünde çalışmalar yapılacak ve basın yayın organlarının devlet olanaklarından eşit ve dengeli biçimde yararlanması sağlanacaktır.
TAK ve BRT Kurumu'nun bağımsız, tarafsız ve demokratik biçimde bütün kesimlerin görüş ve düşüncelerini eşit ve dengeli olarak yansıtması hükümetimizin temel prensibi olacaktır.
Halkın doğru bilgi alma hakkını ve ifade özgürlüğünü temel alan, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir medya için meslek örgütlerinin etik ilkelere dair duyarlılıklarının da yükseldiği ve girişimlerinin arttığı bugünlerde Medya Etik Kurulu oluşumu ve meslek örgütlerinin uluslararası örgütlerle temasları ve üyelikleri desteklenecektir.
Tüm kamu kurumlarının basına bilgi veren birimleri güçlendirilecek ve şeffaf bir şekilde basının kamuoyu adına bilgiye ulaşma özgürlüğü sağlanacaktır.
Radyo ve TV'lerin yaşamakta olduğu frekans sorununun giderilmesine yönelik olarak düzenlemeler yapılacaktır. Devlet yetkililerinin yurt dışı seyahatlerini izleme konusunda basın görevlilerinin objektif kriterler dikkate alınarak dönüşümlü katılımları sağlanacaktır”
 ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILACAK… REFERANDUMA GİDİLECEK
Anayasa’nın değiştirilmesiyle ilgili çalışmaların derhal başlatılacağını dile getiren Yorgancıoğlu, bu sürecin katılımcı bir anlayışla sürdürüleceğini dile getirdi.
Yorgancıoğlu, Meclis’te üzerinde uzlaşılacak tüm değişikliklerin Haziran 2014’te yapılacak mahalli idare seçimleriyle eş zamanlı olarak referanduma götürüleceği bilgisini verdi.
Diğer maddeler üzerinde uzlaşılamadığı takdirde Anayasa’nın 81’inci ve 162’nci maddeleriyle ilgili değişikliklerin hükümet tarafından Haziran 2014’te referanduma sunulacağı bilgisini veren Yorgancıoğlu, Anayasa’da değişiklik yapılacak konuları şöyle sıraladı:
“Yasama dokunulmazlığının, tutuklama yasağı korunarak, siyasal faaliyetlerle ilgili yargılamalar hariç kaldırılması.
Temel haklarla ilgili düzenlemelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde değiştirilmesi.
Ombudsman ve Sayıştay ile ilgili düzenlemelerin bu kurumların güçlendirilmesi, daha da işlevselleştirilmesi ve daha da bağımsız hale getirilmesi için değiştirilmesi.
Yargı ile ilgili düzenlemelerin, adil, makul sürede yargılama, uzmanlaşma ve idareye karşı dava açılmasının ve idarenin yargı yoluyla denetlenmesinin kolaylaştırılması ilkeleri çerçevesinde değiştirilmesi.
Eşitlik ilkesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce kabul edilen ayrımcılık yasağı çerçevesinde yeniden düzenlenmesi.
Memurların siyaset yasağının kaldırılması.
Kadın haklarının, çocuk haklarının, engelli haklarının Anayasa’da açıkça ve modern gelişmelere uygun biçimde düzenlenmesi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen haklarının ihlal edildiğini iddia edenlere Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının tanınmasını sağlayacak değişikliklerin yapılması.
Geçici 10. maddenin kaldırılması”
“MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ 6 AY İÇİNDE DEĞİŞECEK”
Başbakan Yorgancıoğlu diğer kısa vadeli hedefleri şöyle sıraladı:
“Meclis İçtüzüğü altı ay içerisinde Meclis çalışmalarının etkililiğinin, verimliliğinin ve şeffaflığının sağlanması amacıyla değiştirilecektir.
Siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesini sağlayacak yasal düzenleme altı ay içinde yapılacaktır.
Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın altı ay içerisinde değiştirilmesi ve KKTC’nin tek seçim bölgesi olarak kabul edilmesi sağlanacaktır.
Siyasal Partiler Yasası değiştirilerek partilerinden istifa eden milletvekillerinin bir sonraki seçime kadar bağımsız kalması, bakan, komite başkanı olmasının ve yeni parti kurarak hükümete girmesinin engellenmesi sağlanacaktır.
Sayıştay Yasası, Sayıştay’ın özerkliğini ve denetim yetkilerini güçlendirecek biçimde değiştirilecektir.
Tarafsız ve bağımsız bir kişinin en kısa sürede Ombudsman olarak atanması ve Ombudsman Yasası’nın değiştirilerek kurumun işlevselleştirilmesi sağlanacaktır.
İş Mahkemeleri’nin, Ticaret Mahkemeleri’nin ve Çocuk Mahkemeleri’nin kurulması için en kısa sürede çalışma başlatılacaktır.
 
Sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev haklarının ILO sözleşmeleri çerçevesinde geliştirilmesi sağlanacak ve teşvik edici düzenlemeler yoluyla bu hakların özel sektör çalışanları tarafından da kullanılabileceği koşullar oluşturulacaktır.
Çevre Yasası değiştirilerek ihmalde bulunmak suretiyle çevrenin kirletilmesine sebebiyet verenlerin cezalandırılacakları düzenlemeler hayata geçirilecektir.
Mevzuatta var olan ayrımcılığa ilişkin hükümlerin tümünün ayıklanması hedeflenirken toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kota uygulamaları da değerlendirilmek üzere gerekli düzenlemeler yapılacak ve eşitlik anlayışının toplumun tüm kesimlerince kabulü için gerekli çalışmalar başlatılacak ve engellilerin önüne engel olarak çıkan düzenleme ve uygulamalar ortadan kaldırılacaktır.
Yabancı işçi sayısını azaltacak ve kayıt dışı işçi çalıştırmayı önleyecek düzenlemeleri getirmeyi ve bu düzenlemeleri ihlal edenlerin cezalandırılmasının sağlanmasını hedeflerken, ülkede çalışan yabancı işçilere yönelik her türlü ayrımcılıkla mücadele edilecek ve yabancı işçilerin insan haklarına aykırı, gayri insanî koşullarda çalıştırılması engellenecektir.
İşgücü teminiyle ilgili bürokratik süreç gözden geçirilecek ve daha etkin ve verimli bir hale getirilecektir.
BİLİŞİM SUÇLARINI DÜZENLEYEN YASA HAZIRLANACAK
Bilişim suçlarını düzenleyen bir yasa hazırlanacaktır.
İyi İdare Yasası altı ay içerisinde Meclis’e sevk edilecektir.
Bu programda öngörülen yasa ve Anayasa değişikliklerinin hazırlanması amacıyla Meclis’te özel bir komite kurulacaktır.”
HÜKÜMETİN TEMEL VİZYONU
Hükümetimizin Temel Vizyon’u, sürdürülebilir bir toplumsal ve ekonomik yapı yaratmaktır.
Hükümetimiz, nüfus, sosyal kimlik ve çevrenin korunarak niteliklerinin gelişmesine katkı sağlayıp toplumsal varlığı geliştiren; toplumda farklı kimlik ve yaşam tarzlarına saygı duyan bir anlayışla görev yürütecektir.
Sosyal devlet anlayışıyla, fırsat eşitliği ilkesiyle, vatandaşlar arasında gelir uçurumunu yaratmayacak uygulamalarla, demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğü temellerinde, yerelde özne olup küresel düzeyde etkin olmayı başarmak adına toplumsal kaynaklarımızın yaşamın her alanında etkin ve verimli kullanımı konusunda düzenleyici ve denetleyici olacak bir devlet yönetimini hedeflemekteyiz.
DEMOKRASİ VE HUKUK DÜZENİ
Hükümetimiz, Demokrasi Ve Hukuk Düzeni bağlamında kısa vadede şu ilke ve hedefleri hayata geçirecektir:
1.Anayasa’nın 1. maddesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temel nitelikleri arasında yer alan demokrasi, sosyal adalet, hukukun üstünlüğü ve laiklik ilkeleri hakiki anlamıyla hayata geçirilecek ve uygulanacaktır.
2.Kıbrıs Türk halkının kendisiyle ve ülkesiyle ilgili kararları herhangi bir müdahale olmaksızın özgür iradesiyle vermesi hükümetimizce demokrasinin birinci koşulu olarak değerlendirilmektedir.
 
3.Basın özgürlüğünün geliştirilip kökleştirilmesi için gerekli her türlü desteğin verilmesi yönünde çalışmalar yapılacak ve basın yayın organlarının devlet olanaklarından eşit ve dengeli biçimde yararlanması sağlanacaktır.
4.TAK ve BRT Kurumu'nun bağımsız, tarafsız ve demokratik biçimde bütün kesimlerin görüş ve düşüncelerini eşit ve dengeli olarak yansıtması hükümetimizin temel prensibi olacaktır.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER
Hükümetimiz Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ile İlişkiler’e büyük önem atfetmektedir. Mali Yardım Tüzüğü’nün geliştirilerek uygulanması, Yeşil Hat Tüzüğü’nün geliştirilmesi, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün hayata geçirilmesi ve bunun ötesinde AB ile aramızda serbest ticaretin geliştirilmesini sağlayacak tüzüklerin hazırlanması, İslam Örgütü’ne üye ülkeler ve AB dışında kalan ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi ve tüm bölge ülkeleriyle doğrudan ekonomik, kültürel ve sportif ilişkilerin kurulması için gerekenler yapılacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı finansman yardımlarının Altyapı Yatırımları, Mali Destek ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Programları ile proje bazlı ve denetim ayağının geliştirileceği bir yapıda yaşam bulması gözetilecektir.
Türkiye Cumhuriyeti ve tüm diğer ülke ve uluslararası kuruluşlar ile her alanda sağlıklı ilişkileri ve toplumsal onurumuzu gözeten saygı ve eşitlik yanlısı yaklaşımları önemsemekteyiz.
KAMU YÖNETİMİ VE AB MÜKTESEBATINA UYUM PROGRAMI
Hükümetimiz, kamu yönetimi’nin etkinliğini artırma hedefiyle AB müktesebatına uyum programı arasında bir bağ kurmakta ve bu çerçevede bir çalışma yaklaşımını benimsemektedir.
Hükümetimizin temel hedeflerinden biri olan Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesi ve halkımıza sunulan hizmetlerin AB standartlarına yükseltilebilmesi yönünde Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi’nin AB uyum sürecindeki etkinliği artırılacaktır.
KIBRIS SORUNU VE DIŞ POLİTİKA
Hükümetimiz Kıbrıs sorunu ve tüm dış politika faaliyetlerinde proaktif bir siyaset izleyecektir.
Hükümetimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dış politikasını halkımızın hak ve çıkarları doğrultusunda, tarihsel süreç içerisinde geliştirilen politikalar çerçevesinde tüm muhataplarımızla yapıcı bir yaklaşımla yürütmeyi hedef alacaktır.
Hükümetimiz, Kıbrıslı Türklerin dış dünyada seslerini duyurabilmeleri, haklı talep ve beklentilerinin uluslararası camia tarafından doğru anlaşılması ve uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi için dünya ile bütünleşmeye yönelik bir siyaset izleyecektir.
KAMU MALİYESİ
KKTC Kamu Maliyesi’nin gelirlerini artırma kabiliyeti ve bu gelirlerin özellikle dolaysız vergiler yönünde geliştirilmesine yönelik çok ciddi kronikleşmiş sorunları bulunmaktadır. Kamu finansman ihtiyacının sağlanmasında dolaylı vergiler ve FİF gelirlerine ağırlık verilmektedir. Dolaylı vergiler yoluyla sağlanan kaynaklar ekonomide kronikleşen bir yapının oluşmasına ve kişilerin alımını yaptığı mal ve hizmetlerin fiyatlarının artışına neden olmuş, bunun sonucu olarak geliri azalan kesimlerin mal ve hizmet taleplerini azaltmalarına neden olmuştur. Geliri azalan işletmeler ise kısmen kayıt dışına çıkma, kısmen işçi çıkarma, kısmen çalışanlarının ücretlerini azaltma yoluna gitmiştir. Bu döngü kamunun gelirlerinin geliştirilmesini de önlemiştir. Kamu maliyesinin kronikleşmiş sorunları nedeniyle özellikle kazançlar üzerinden gelir elde etme kabiliyeti tıkanmıştır. Kronikleşmiş diğer bir ciddi sorun ise bütçe büyüklüğünün %80 ile %90 aralığında gerçekleşen personel ve transfer harcamalarıdır
AB İLE UYUM ÇALIŞMALARI
Maliye Bakanlığı bünyesinde, Reform Yönetim Grubu’nda koordine edilecek olan AB ile uyum çalışmaları kapsamında, “Kamu İhale” başlığı altında şu hedefler hayata geçirilecektir:
 
1.Kamu ihalelerinin devlet bütçesinde süreklilik arz eden etkin bir tasarruf unsuru teşkil etmesi ve ihale süreçlerinin öncesi ve sonrasında hesap verebilirliğin sağlanması için AB ihale uygulamaları ile örtüşen çağdaş bir Kamu İhale Yasası yürürlüğe girecektir.
 
2.Merkezi İhale Komisyonu’nun kurumsallaşması ve AB’ye uyumlu Kamu İhale Yasası’nın siyasi erkten bağımsız bir yapılanmaya sahip bir ihale komisyonu tarafından uygulanması amacıyla Merkezi İhale Komisyonu Yasası yürürlüğe konacaktır.
NÜFUS VE VATANDAŞLIK MEKANİZMASI
Hükümetimiz, altı ay içinde Meclis’ten geçirilecek yasayla yeniden yapılandırılacak Nüfus Ve Vatandaşlık Mekanizması’nın, keyfilik ve siyasi müdahalelerden arındırılmasını ve toplumun temel karakterini bozmayacak bir yaklaşım ile objektif, şeffaf ve adaletli esaslarla yeniden düzenlenmesini sağlayacaktır.
Yeni vatandaşlık mekanizması ile a) Doğal nüfus artışı göz önünde bulundurularak her yıl için kota belirlenmesini, b) Evlilikler dışındaki koşullarda 5 yıl aralıksız KKTC’de ikamet edenlere beyaz kimlik için başvuru hakkı verilmesini, c) Beyaz kimlik sahiplerinin 5 yıl aralıksız KKTC’de ikamet etmesi halinde vatandaşlığa başvurma hakkının tanınmasını
İÇİŞLERİ VE YEREL YÖNETİMLER BAKANLIĞI
Temel vizyonumuza ulaşabilmek için İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı bünyesinde hayata geçireceğimiz diğer başlıca reformlar şunlar olacaktır:
Bilgi ve belge yönetimi açısından sağlıklı iletişimin sağlanması e-evrak sistemine geçilmesi, vatandaşın evraklarını çevrimiçi takip edebilmesi ve vatandaşa en kısa sürede cevap verilebilmesi için bütün dairelerimizde Arşiv Otomasyon Projesi’ne geçilmesi için gerekli çalışmalar başlatılacaktır.
EKONOMİK VE SOSYAL KALKINMA
Hükümetimiz, Ekonomik Ve Sosyal Kalkınma için çalışacaktır. Bu kapsamda gerek reel sektör uygulamalarıyla gerekse sosyal alanlarda yürütülecek projelerle toplumumuzun 21. yüzyıl koşullarına adaptasyonunu öngörmekteyiz.
KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan 2013-2015 Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün KKTC ekonomisinin canlandırılmasına yönelik olarak değerlendirilmesi için çalışma yürütülecektir.
Rekabet Kurulu ile ilgili mevzuat değiştirilerek kurumun özerkliği ve işlevselliği güvence altına alınacaktır.
SAĞLIK SİSTEMİ
Yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı insanların yaşadığı ve sağlıklı nesillerin yetiştirildiği, sağlık hizmetlerine erişimin kolay olduğu, yüksek standartta sağlık hizmetlerinin sunulduğu bir toplumsal yapılanma içerisinde sürdürülebilirlik ve verimlilik temelinde hasta ve çalışan memnuniyeti odaklı, oluşturulacak sağlık sisteminin insana sağlık hizmeti temelinde şekillendirildiği çağdaş bir Sağlık Sistemi oluşturma vizyonu ile çalışmalar sürdürülecektir.
Sağlık hizmetlerinin organizasyonu, yönetimi, denetimi, geleceğe yönelik stratejik planların yapılabilmesi, istatistikî bilgilerin toparlanabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı örgütlenmesinin yeniden oluşturulması ve gelişen ihtiyaçlara göre daha fonksiyonel hale getirilmesi hedeflenecektir.
ÇALIŞMA YAŞAMI
Hükümetimiz, istikrarlı, sürdürülebilir ve verimli bir ekonomi için insan odaklı, güvenli ve çağdaş bir çalışma yaşamının gerekliliğine inanmaktadır.
Bu amaçla tüm yurttaşların eşit işe erişim hakkı gözetilerek insanca, çağımıza uygun yaşamasını sağlayacak yeterli bir işe sahip olması, çağdaş çalışma koşullarında çalışması ve sosyal güvenlik hakkına sahip olması için etkin çalışma yapılacaktır.
SOSYAL POLİTİKALAR VE İSTİHDAM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, Reform Yönetim Grubu’nda koordine edilecek olan AB ile uyum çalışmaları kapsamında, “Sosyal Politikalar ve İstihdam” başlığı altında şu hedefler hayata geçirilecektir:
1.Çalışma koşullarını düzenleyen İş Yasası, AB müktesebatına tam uyumlu olacak şekilde yeniden düzenlenecektir.
2.İş uyuşmazlıklarının hızlı çözümlenmesini sağlamak amacıyla, Bireysel İş Uyuşmazlıklarını Çözümleme Yasası hazırlanarak yürürlüğe konacaktır.
3.İş sağlığı ve güvenliğinin hayati koşul sayıldığı başta inşaat sektörü olmak üzere diğer tüm sektörlerde ve iş yerlerinde iş koşulların AB standartları ölçütünde iyileştirilmesi amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzükleri yürürlüğe konacaktır.
4.Engelli istihdamının teşvik edilmesi ve engellilerin iş gücü piyasasına kazandırılması yönünde rehabilitasyon ve özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve ihtiyaçlı vatandaşların ve yaşlı nüfusun rahat bir yaşam sürmesi ve refah düzeyinin artırılması yönünde katkı sağlanması amacıyla sosyal hizmetler ile sosyal yardım ve rehabilitasyon mevzuatında gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır.
 TARIMSAL ÜRETİM
 
Ülkemizin bulunduğu coğrafik konumla ilgili olarak sub-tropik bir iklime sahip olduğumuz, yazlarımızın sıcak ve kurak, kışlarımızın ılık ve az yağışlı geçtiği göz önünde bulundurularak ülkemizdeki Tarımsal Üretim planlanacaktır. Bu kapsamda, gelişen teknolojilerin takip edilmesi, pazarlayabileceğimiz ve rekabet edebileceğimiz ürünlerin üretilmesi hedeflenecektir.
Tarım sektöründe yaşayabilir kârlı bir üretim; çevresel kalitenin bu üretimler sırasında korunması; var olan doğal kaynakların üretim aşamasında etkili kullanılmasının sağlanması; tüketicilere sağlıklı, yüksek kalitede ve uygun fiyatlarda gıda üretilmesi; üreticilerimizin ve kırsal kesimin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile üretimin kuşaklar boyu devamlılığının sağlanması hükümetimizin tarımsal üretim alanındaki vizyonudur.
SAYIN BAŞKAN, DEĞERLİ MİLLETVEKİLLERİ,
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı bünyesinde, Reform Yönetim Grubu’nda koordine edilecek olan AB ile uyum çalışmaları kapsamında şu hedefler hayata geçirilecektir:
1.Tarım ve kırsal kalkınma ile Gıda Güvenliği, Veteriner ve Bitki Sağlığı konularında AB’ye uyum çalışmaları Müktesebata Uyum Programına uygun olarak yürütülecektir.
2.Tarım ve kırsal kalkınma alanında, işletmelerin gelirini ve rekabet gücünü artıracak, çiftlik kayıtlarının etkin bir şekilde tutulmasını sağlayacak yeni bir sisteme gidilecektir. Bu amaçla Tarımsal Danışmanlık Hizmetleri ve Çiftlik Kayıtları ile ilgili yasa çalışması yürütülecek ve bu yasanın onaylanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte, gerek kamu, gerek özel, gerek üretici grupları tarafından tarımın her alanında çiftçiye veya tarımla uğraşan her bireye danışmanlık hizmeti sağlanarak çiftlik yönetimi geliştirilecek ve kırsal alanda yaşayan nüfusun yaşam standartları artırılacaktır.
EKONOMİ
Hükümetimiz, Ekonomi’nin önünü açarak ülkemizin çağdaş yaşama ulaşması için yoğun çalışmalar yürütecektir.
Ülkemiz tarihinde, çeşitli ekonomik kalkınma programları uygulanmıştır. Yaşanan tecrübeler, serbest piyasa sistemi içinde işleyen, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve şeffaflığın egemen olduğu ekonomilerde, daha sıhhatli ve rasyonel bir gelişme ve kalkınmanın sağlandığını göstermektedir.
Hükümetimiz açısından ekonomik büyüme ve istihdam artışının özel sektör kanalıyla gerçekleştirilmesi esastır.
Güçlü, sürdürülebilir, özü ile uyumlu, doğal kaynakları ile desteklenen, çevre ve dünya ekonomileri ile sağlıklı ve mütekabil bağlantılara dayalı ekonomik model oluşturulacaktır.
SPOR
 
Ülkemizde Spor’un geliştirilmesi görevi Anayasa’mızın 68. Maddesi ile devletimize verilmiştir. Ülkelerin genç ve dinamik bir nesle sahip olmaları gelecek için şart ve kaçınılmazdır. Devlet, vatandaşlarına sağlıklı, huzurlu, güvenli ve mutlu bir yaşam sunmak görevini üstlenmiştir. Bunun için doğru hedef seçmek ve bu amaçla çalışmak esastır.
Ülkede mevcut olan gençlik merkezleri çeşitlendirilecek, geliştirilecek ve KKTC geneline yaygınlaştırılacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan gençlik ile ilgili protokolün etkin bir şekilde hayata geçirilmesi sağlanacaktır.
KIBRIS TÜRK KÜLTÜR
Kıbrıs Türk Kültür’ünün daha iyi tanınması ve yaşatılması son derece önemlidir. Bunca zamandır bu alandaki politika eksikliklerini gidermek için hükümetimiz bütünlüklü bir kültür programını hayata geçirecektir.
İktidarımızca yüksek önem teşkil eden “Devlet Konservatuarı” kurulması için öncülük edilecektir.
Kültürel aktivitelere bütünlükçü bir yaklaşım sergilenecek ve kültür sanat merkezi kurulacaktır. Kültür merkezi bünyesinde tiyatro salonu, kültür ve sanat galerisi, konferans salonu ve çağımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, teknoloji ve kaynak bakımından yeterli milli kütüphane kurulması hedeflenmiştir. Böylelikle kültürümüzün korunması ve sonraki nesillere teslim edilmesi sağlanacaktır.
TURİZM
Ülkemizin bulunmaz iklimi ve doğal güzellikleri göz önüne alındığında Turizm’in gerek ülke tanıtımı gerekse ekonomisi için ne kadar önemli bir sektör olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebepten dolayıdır ki turizme son derece önem vermekteyiz. Hükümetimiz, ülkemize 365 gün turist çekmek amacı doğrultusunda çalışmalar yürütecektir.
Turizm politikamız, sürdürülebilir, doğal ve kültürel çevre ile uyumlu, dış rekabet koşullarına dayanıklı bir kapasite oluşturmayı, turizm gelirlerinin turizme hizmet veren tüm sektörler arasında dengeli bir dağılımını ve sektöre yatırım yapan ya da hizmet veren kişi ve kuruluşlar arasında fırsat eşitliğinin temel alan bir yapıyı hedefleyecektir. Turizmde çekiciliği artıran altyapı kalitesi ile tarihi ve doğal alanların korunması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve sosyal unsurların korunarak geliştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.
BAYINDIRLIK, ULAŞTIRMA, HABERLEŞME ve BİLİŞİM
Hükümetimiz, Bayındırlık, Ulaştırma, Haberleşme Ve Bilişim alanlarındaki faaliyetlerle ülke ekonomisinin kalkınmasına önemli katkılar yapmayı hedeflemektedir.
Ulaştırma alt yapısı ihtiyaçlarının karşılanmasında özel sektör katılımını artıracak modeller geliştirilecektir.
Şehirlerarası otoyol projelerinin ivedilikle ihale edilip yapılması ve standartlarının yükseltilmesi ile mevcut karayolu alt yapısı iyileştirilecektir.
Çevre politikalarına ters düşmeyecek yeni marinalar yapılabilmesi için gerekli girişimlere başlanılacaktır.
Denizcilik Birimi hayata geçirilecektir.
Tüm denizcilik sektörünü tek çatı altında toplayan bir Denizcilik Müsteşarlığı kurulacak, özel sektörü temsil edecek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Deniz Ticaret Odası’nın kurulması ise teşvik edilecektir.
ÇEVRE
Ekonomik kriz dönemlerinde toplumların ekonomi ve Çevre arasında tercih yapmak zorunda bırakılması ve gelecek kuşaklara yük yükleyecek biçimde, çevresel kalkınmayı bir kenara bırakarak ekonomik kalkınma hamlelerine girişmesi büyük bir hatadır.
Yaşam kalitesini yok eden bir ekonomik kalkınmanın, toplumun gerçek refahtan faydalanmasına engel olduğunun farkında olan hükümetimiz, ‘‘ekolojik’’ bir ekonomiyi öngörmektedir. O nedenle, yaşanabilir bir ülke ve doğru temellere oturan bir ekonomi için, salt kazancı değil, insanı ve çevreyi merkeze alan bir anlayış kaçınılmazdır. Hükümetimiz, görev süresi içerisinde bu anlayışla hareket edecektir.
MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ
KKTC’nin varlığının temeli ve geleceğinin güvencesi olan genç nesillerin yetiştirilmesinde en önemli rolü ve politikayı oluşturan Milli Eğitim Sistemi’nin çağdaş düzeye ve bilimsel temellere dayandırılarak yapılandırılmasına, ülkemiz geleceği için son derece önem vermekteyiz.
Eğitim alanında atılacak tüm adımlarda Atatürk ilke ve devrimlerine ve özellikle laiklik anlayışına uygun olarak hareket edilecektir. Ülkemiz insanının ihtiyaçlarına, politik konjonktüre, hukukun üstünlüğüne, stratejik vizyona, bilimsel temellere, şeffaf ve adil yaklaşımlara, eşitlikçi vizyona ve ülke gerçeklerimize uygun bir milli eğitim politikası öngörmekteyiz.
 
Okuma işlemi tamamlandıktan sonra, Meclis Başkanı Sibel Siber, programla ilgili genel görüşmenin 9 Eylül Pazartesi günü yapılacağını söyledi.
Hükümet Programı’nın genel görüşmesinin tamamlanmasının ardından, 1 tam gün sonra ise güven oylamasına gidilecek.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Makedonya Saray Belediye Başkanı Murati’yi Kabul Etti
 
Türkiye Birincisi ve Dünya İkincisi A.Ü'den
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Makedonya Saray Belediye Başkanı Murati’yi Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Tatlısu Harnup Festivali’ne katılmak ...
Başbakanlık’ta Görevden Alma ve Atamalar
Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler / Demokrat Parti -Ulusal Güçler ...
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bakırcı, Gazimağusa'da İncelemelerde Bulundu
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Bakanlığına bağlı dairelerin ...
Lefkoşa Mahalli Barosu, Hükümetten Açıklama İstedi
Lefkoşa Mahalli Barosu, koalisyon hükümetinin banka kredi faizleri ve ...
 
 
Meclis Başkanlık Divanı, İlk Toplantısını Yaptı
Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, seçimin ardından ilk toplantısını ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Tabipler Birliği Heyetini Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, iki toplumlu görüşmeler kapsamında toprak ...
Cumhuriyet Meclisi'nde Seçimler Tamamlandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugün yapılan toplantısında Meclis ...
Meclis Başkan Yardımcısı da Belli Oldu
Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan Başkanlık seçimi sonrası, gerçekleşen Başkan ...
 
 
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Belirlendi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi'nin yeni başkanı belirlendi.
Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nden Babutsa ve Harnup Projesi
Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü son olarak, babutsa (diken inciri) ile ...
Cumhuriyet Meclisi Başkanını Seçiyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Başkanlık Divanı Seçimleri” gündemiyle ...
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kaşif'ten İlk Ziyaret
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, dünya ile bütünleşmenin teknoloji ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya