Temiz Havuz Nasıl Olur?

26 Haziran 2010 Cumartesi  15:26

Kimya Mühendisi Said Güllüoğlu tarafından yazılan, Çevre Yüksek Mühendisi Kıvanç Kasal'ın editörlüğünü yaptığı kitabın tanıtımı Gümbet'te bir otelin havuz kısmında gerçekleştirildi.

"İyi bir dezenfeksiyon, pahalı kimyasallarla değil doğru kullanılan kimyasallar ile yapılır" sloganıyla çıkan kitabın yazarı Kimya Mühendisi Said Güllüoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'de 200 bin üzerinde havuz olduğu tahmin ediliyor. Havuz işi yapan firma sayısı da bin üzerinde. Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu bir genelge var.  Sağlık Bakanlığı havuza kimyasal verecek olan kişilerin mutlaka bir eğitimden geçirilmesini istiyor. Bu eğitimin 20 saati teorik 10 saati de pratik olmak üzere en az 30 saat yapılmasını istiyor. Bakanlık bu eğitimlerin Kimya Mühendisleri Odası ve Ulusal Havuz Enstitüsü (UHE) tarafından bu seminerlerin verilmesini talep etti. Özellikle bu bölgede Denizli Kimya Mühendisleri Odası ve Ege Üniversitesi'nin yapmış olduğu bir çalışma var. Haftanın beş günü 8'er saatten toplam 40 saatlik çok ciddi bir eğitim verildi ve sınav yapıldı."  

Bu konuda bazı şeylerin istenildiği gibi olmadığını savunan Güllüoğlu, şunları söyledi: "Fakat gelin görün ki bu konuda bir firma aracılığı ile 3 gün süren ve günde 10 saate denk gelecek eğitim verildi. Bunu yapan bir firma. Bu firma malını satmaya çalışıyor. Bu firmanın elemanları, bunu kullanıcılarına sertifikayı vermezse malını satamaz. Hemen bir kısa yolunu bulup ticarete dökmeye çalışıyoruz."

Güllüoğlu ayrıca, kapalı havuzlarda kesinlikle klor türevi dezenfektan kullanılmaması gerektiğini, havuzların yapımından başlanarak denetimin uygulanıyor olması gerektiğini söyledi.

Tanıtımın yapıldığı otelde çalışan ve havuzlarla ilgilendiğini belirten Çevre Yüksek Mühendisi Kıvanç Kasal, şöyle konuştu: "Havuz kullanıcılarının havuza girerken dikkat etmeleri gereken en önemli konu, havuzun fiziki görünüşü ve suyun temiz olduğuna dikkat etmeleri. Su, su renginde olacak. Mavi bir su temiz anlamına gelmiyor. Bir diğer şeyde klor kokusu olmayacak. Havuza girmeden evvel duş almaları, çocuklarını hijyenik bez olmadan havuza sokmamaları, havuza girerken kendi hijyenlerine dikkat etmeleri gerekir. Havuz belli sınırları olan bir su kütlesi. Ne kadar sağlıklı kullanırsak o havuzun bize vereceği hizmet o kadar sağlıklı olur."

Havuz işletmecilerine de bir mesaj vermek istediğini belirten Kasal, sözlerine şöyle devam etti: "Havuz bir masraf kapısı değildir. Çünkü bütün müşterilerimizin en çok kullandığı alan burası."

Tanıtım toplantısında yer alan Dr. Metin Oktay Subaşı ise velilerin her şeyden önce kendi hijyenlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Havuza girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra duş almalılar. Üç yaş altındaki çocuklar çok önemli. Onların çiş eğitimlerinin henüz oluşmaması durumu göz önüne alınacak olursa özel mayo giydirmelerini, sık sık tuvalete götürmeleri önerilerimiz var. Özellikle şuna dikkat çekmek istiyorum ki 1 gram çocuk kakası bile bütün bir havuzu enfekte etmeye yeterli."



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Temiz-Havuz-Nasil-Olur/339475