Hellim Artık Türkiye’de Tescillendi

7 Eylül 2010 Salı  10:25

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndaki törende Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı  İrsen Küçük, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve Kıbrıs Türk  Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı birer konuşma yaptı.
Törenin ardından “Ekolojik Ekonominin Sermayesi: Coğrafi İşaret” konulu sunum yapılırken, Türk Paten Enstitüsü Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı, yaptığı sunuşta Coğrafi İşaret Tescili ve uygulamalarıyla ilgili bilgi verdi.


KKTC Başbakanı İrsen Küçük, törende yaptığı konuşmada, çiftçi bir ailenin çocuğu ve bir dönem çiftçilik yapmış bir kişi olarak hellimin coğrafi işaret tescilinin önemini çok iyi anladığını söyledi.


Küçük, hellimin 2 toplumun da malı olduğunu ve sadece Rum’a mal etmenin doğru olmadığını söyledi. Küçük, “Hellim üretiminde Türk kadının becerisi Rum kadınının çok önündedir. Birçok Rum, geçmişte olduğu gibi, şimdi de hellimini bizim üreticimizden alıyor” dedi.


Tescil konusunda Anavatan Türkiye’ye teşekkür eden Küçük, bu avantajı koruyup, kullanmak gerektiğini belirtti.


Hükümet ve parti olarak süt üretimine ve bu yöndeki politikalara büyük önem verdiklerini kaydeden Küçük, süt üretimini geliştirip, büyütmek için SÜTEK’i kurduklarına işaret etti. Küçük, “Türk tarafı her zaman süt üretimini destekledi. Hem Süt Kurumu’nun oluşumu, hem de teşviklerle bu üretimin devamını sağlamaya çalıştık. Desteğimiz hiç sona ermedi. Sürüyor” şeklinde konuştu.


Başbakan Küçük, ülkedeki büyük ve küçük baş hayvan sayısının çok azaldığına dikkat çekerek, tedbir almak gerektiğini söyledi. Küçük, ovaların sap-saman dolu olduğunu çünkü bunu tüketecek hayvan kalmadığını kaydetti.


Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, konuşmasında, Kıbrıs coğrafyasının kültürel bir ürünü olan ve giderek uluslararası piyasada ticari bir değer kazanan hellimi önce KKTC’de, daha sonra da Türkiye’de tescil ettirdiklerini söyledi.


Sanayi Odası’nın, “Hellim Coğrafi Tescili” girişimini Rum peynir üreticilerinin ardından gerçekleştirdiğine işaret eden Çıralı, “Kıbrıs’ın siyasi durumunu ve AB üyeliklerini kullanarak Kuzey Kıbrıs’ı Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşıncaya kadar Coğrafi Tescil mekanizmasının dışında bıraktıklarını gördük. Bunun üzerine siyasi ve hukuki bir mücadele başlattık” dedi.


Çıralı, Kıbrıs’taki ortak kültürün bir ürünü olan hellimin 2 toplum adına ortak Coğrafi Tescili’ni sağlama mücadelesinin devam ettiğini belirtti.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Hellim-Artik-Turkiye-de-Tescillendi/344759