Arınç: Gazetecilere Hizmet Pasaportu Verilecek

8 Ocak 2011 Cumartesi  14:01

Bakan Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM)  Antalya'nın Alanya ilçesinde, valilik basın ve halkla ilişkiler müdürleri ile il emniyet müdürlükleri pasaport şubesi sorumlularına yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısının kapanış oturumunda konuşma yaptı.
Salonda bulunan ve toplantıya katılmak üzere Çin'den gelen gazeteciye, "Adamcağız Çin'den geliyor, niye geliyor? Alanya'yı görmek için. Hoşgeldin" diye seslenen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hadis-i Şerif var, 'İlim Çin'de bile olsa tahsil ediniz' diyor Peygamber Efendimiz. Bunun sırrını, hikmetini araştırmışlar. Bir; uzaklık bakımından. Yani ne kadar uzakta olursa olsun ilmi öğrenmek için oraya bile gideceksiniz. İkincisi; şurasıdır, burasıdır demeyeceksiniz. İlim neredeyse, kimin elindeyse, kimdeyse, onu arayıp bulacaksınız. Nasıl kadın, erkek her Müslümana ilim öğrenmek farzsa, Çin'den bile gidip almak bizim için çok önemlidir. Üstad, o da duymuş ki Türkiye var, Türkiye'de Alanya diye bir yer var, 'Bu Alanya'yı görmeden gözlerimi kapatmayayım' demiş. Alanya'ya gelmiş, hoşgeldin. Dünyada nereye giderseniz gidiniz, 'Antalya' diyenler de var, ama Alanya'yı görmek, vacip, sünnet falan değil, farz. Alanya'yı göreceksiniz."

RTÜK KANUNU

Bülent Arınç, RTÜK'ün 1994 yılından bu yana Türkiye'de önemli faaliyetlerde bulunduğunu anlattı.
Bu kurumu ilgilendiren kanunda bazı eksiklikler olduğunu, değişen hükümler bulunduğunu ifade eden Arınç, kanunun Anayasa Mahkemesince iptal edilen maddeleri olduğunu hatırlattı. Arınç, şöyle konuştu:
"Dünyada medya sektöründeki gelişmelere ayak uydurmamız gerekti. Terminoloji değişti. Yeni medya iletişim hizmetleri diye bir anlayış ortaya çıktı. Dolayısıyla bu kanunu yenilememiz gerekiyordu. Bir seneden fazla çalıştık. Kanunumuzu Meclis'e getirdik. Komisyondan geçti, şimdi genel kuruldan inşallah geçecek. 45 maddesini görüştük kabul ettik, geride 15 madde kaldı. Onu da önümüzdeki hafta bitirmiş olacağız. Frekans ihalelerinden tutunuz, medya iletişim hizmetlerine kadar her konuyu RTÜK Kanunu içine koyma imkanımız oldu. RTÜK bundan sonra görevini, çok daha gelişmiş, çağdaş ölçüler içinde yapacak ve etkili bir kurum olarak çalışmasına devam edecek."

ANADOLU AJANSI VE TRT

Arınç, haber kaynağı Anadolu Ajansı'nın da bütün Türkiye'de olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinde de hizmete hazır olduğuna dikkati çekti.
Anadolu Ajansı'nın yerel medyanın olduğu kadar tüm medyanın da haber kaynağı olmak konusunda birinci planda görev yaptığını belirten Arınç, "Onun da Türkiye ve dünyadaki ağı itibarıyla hem görüntülü haber hem yazılı haber hem farklı dillerde haber geçmesinde yeni atılımlar içindeyiz" dedi.
TRT'nin de son yılların "en çok göze batan ve takdir edilen kurumları içinde yer aldığını" kaydeden Arınç, TRT'nin birkaç kanallı televizyondan bugün 14 kanallı bir yapıya ulaştığını anlattı.
TRT Anadolu'nun iki gündür Alanya'daki toplantıları da canlı yayınlarla izleyiciye ulaştırdığını ifade eden Bülent Arınç, "TRT'nin Arapça, Kürtçe kanalının yanı sıra, yakında hizmete girecek eğitim kanalının, hazırlıklarını son süratle devam ettirdiğimiz İngilizce haber kanalını da hazırlamak üzereyiz. Bu kanalların her biri sadece Türkiye'deki 70 milyona değil, 500 milyonluk izleyici kapasitesine sahip. Nilesat, Arabsat, Türksat üzerinden uydu yayınlarıyla herkesin keyifle izlediği bir büyük kamu yayıncılığı yapan kuruluş olarak güçlenmiş bir televizyon kuruluşu haline geldi."
Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Anadolu Ajansı'nın Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM'nin açıldığı ilk günlerde verdiği direktiflerle kurulduğunu da anlattı.
Büyük Önder'in bu iki kurumun hayata geçmesinde büyük bir öngörüyle hareket ettiğini vurgulayan Arınç, "Atatürk büyük bir öngörüyle bu milli mücadeleyi, yeni Türkiye'nin doğuşunu, kuruluşunu bütün dünyaya ilan edecek, haberleri ulaştıracak iki önemli kuruluşun hemen faaliyete geçmesini istiyor. Bunlardan biri Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, diğeri Anadolu Ajansı'dır. 2011 yılına girdiğimize göre her iki kurum da 91 yıldır özveriyle çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

GRİ PASAPORT

Bakan Arınç, gazetecilerin yurtdışına çıkışlarında vize ve pasaporta yönelik yaşadığı sıkıntıları da bildiklerini söyledi. Bu sorunu çözmek üzere çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Bülent Arınç, 6 ay ya da 2 yıl süreli, doğrudan hizmetle ilişkili bir pasaportu hayata geçirmek üzere altyapıyı hazırladıklarını bildirdi.
Artık görev nedeniyle yurtdışına gidecek yerel ve ulusal basın mensuplarına "hizmet pasaportu" verileceğini anlatan Arınç, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki hafta Ankara'da açıklayacağımız bir sonuçla bütün Türkiye'ye duyurulacaktır. Kuruluşlarınızdan gelecek taleplerinizi de, bireysel taleplerinizi de Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirmek suretiyle süratle pasaportları kendilerine takdim edeceğiz. Bunun takibini de ayrıca yapacağız. Çünkü bu belli bir amaçla veriliyor, bu amacın dışında kullanılmaması lazım. Ben hiçbir medya mensubumuzun amaç dışı kullanacağını düşünmüyorum. Bu imkanı iyi kullanırsak, bunun devamı gelecektir. Basın mensupları da itibar kazanmalı, itibarlarını artırmalıdır. Toplumda saygın insanlar olarak her zaman değer ve takdir görmelidir. Bu yurtiçinde nasıl böyleyse, yurtdışında da aynı şekilde devam etmelidir."
Kapanış oturumunu Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Hilmi Bengi de izledi.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Arinc-Gazetecilere-Hizmet-Pasaportu-Verilecek/350615