Atatürk’e Kahve İkram Eden Nine Hayatını Kaybetti

27 Şubat 2011 Pazar  15:39

Atatürk, 19 Mayıs 1919'da 18 silah arkadaşıyla birlikte kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun'a ayak bastı. Samsun'dan Havza ilçesine geçişi sırasında, Rum çetelerinin ayaklanması nedeniyle yol üzerindeki Badırlı köyüne (Ataköy Mahallesi) uğrayarak bölgenin liderlerinden Ahmet Efendi ile görüştü. Görüşme sırasında Ahmet Efendi'nin 17 yaşındaki gelini Hacer Turgut, Atatürk'e kahve ikram etti. Aradan bir asra yakın zaman geçmesine rağmen her yıl düzenli olarak 20 Mayıs'ta, 19 Mayıs kutlamaları kapsamında Badırlı köyüne Büyük Önder'in uğraması törenle kutlanıp, Hacer Nine ise protokolün en başında yerini aldı. İstiklal dönemini yaşayan ender insanlardan olan 6 çocuk annesi, 15 torun sahibi ve 4 torununun torunu bulunan Hacer Nine, evinde rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Bin 300 nüfusu, 400 hanesi bulunan tarihi mahalle Hacer Nine'nin ölümüyle büyük bir üzüntü yaşadı. Hacer Nine'nin cenazesi, helallik alınmasının ardından evinden köy camiine getirildi. Öğle namazına müteakip sadece köylülerin katılımıyla cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından asırlık Hacer Nine, mahalle mezarlığında toprağa verildi. Hacer Turgut'un cenazesine protokol üyelerinin katılmaması, devleti temsilen kimsenin bulunmaması yakınlarının tepkisine neden oldu.
Hacer Turgut'un torunu Yaşar Kır, Büyük Önder'e kahve yapan anneannesini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti. Dönemin aşiret lideri Ahmet Efendi'nin gelini olan anneannesinin Atatürk'e kahve ikram ettiğini, kendilerine her zaman "Çok heyecanlanmıştım. Bana kahve götürmem söylendi. Ben de hazırlayıp götürdüm. İkramı yaptım. Duruşuyla, hareketleriyle ayrı bir insandı. Özellikle gözlerinden çok etkilenmiştim" şeklinde Atatürk'ü anlattığını belirten Yaşar Kır, "İstiklal kadınını son yolculuğuna uğurluyoruz. Bir tarih ebedi hayata gidiyor. Ama her yıl törenlerde Hacer Nine'yi protokol üyeleri ziyaret ederdi. Son yolculuğunda kimse yok. Bizler yakınları ve köylüler olarak uğurladık. Protokolün katılmasını arzu ederdik" dedi.
İstiklal Savaşı'nı birinci ağızdan dinlemenin onurunu yaşadıklarını ifade eden torununun oğlu Sedat Kır ise, "Devlet erkanının olmaması bizleri üzdü, hayret uyandırdı. Devleti, devletsiz uğurluyoruz. Bunun üzüntüsü içerisindeyiz. Devlet temsilcilerinin böyle bir olaya katılmaması torunları olarak bize üzdü. 20 Mayıs'ta ilk ziyaret ettikle anneannemdi, son yolculuğunda kimse yanında yoktu. Bizler gerekli yerlere haber verdik. Bundan sonra köy olarak devlet kademesine tepkiliyiz" diye konuştu.
Köy muhtarı İsmail Üstün, bir tarihin ebedi hayata gittiğini, her yıl törenlerde baş tacı yapılan Hacer Nine'nin acısını yaşadıklarını belirtti.
Büyük Önder Atatürk, Samsun'da o tarihlerde 40 Pontus Rum çetesiyle 13 Türk çetesinin bulunduğunu İstanbul'a rapor etmeden önce bu köydeki meydanda Türk çete reisiyle görüşmüştü. Vatanın kurtuluşu için bu Türk çetecileri Milli Mücadele'ye kazandırmıştı. Rumlarla savaşmaları için Atatürk, Türk çetelerini cesaretlendirmişti. Badırlı köyündeki çalışmanın ardından aynı köyden bir müfreze Havza'ya kadar Atatürk ve beraberindekilere eşlik etmişti.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Ataturk-e-Kahve-Ikram-Eden-Nine-Hayatini-Kaybetti/352967