KKTC’nin Su Rüyası Gerçek Oluyor

5 Mart 2011 Cumartesi  13:30

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Pazartesi günü saat 14.00’te Anamur’a gidiyor.
Eroğlu ve Küçük, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne boruyla su getirilme projesi kapsamında, Mersin’in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerine kurulacak Alaköprü Barajı’nın temel atma törenine katılacak.
Cumhurbaşkanı’na müsteşarı Hasan Güngör’ün eşlik edeceği temel atma töreninin ardından Eroğlu ve Küçük akşam üzeri adaya dönecek.
Bu arada Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne boruyla su taşınması projesiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla bugüne kadar birçok proje geliştirildiği hatırlatıldı.
''KKTC İçme suyu Temini Projesi''nin Türkiye kara sınırları içerisinde kalan kısmının, Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Baraj rezervuarından, yıllık 75 milyon metreküp suyun Akdeniz kıyısındaki dengeleme deposuna basınçlı boruyla isale edilmesini kapsadığı vurgulandı.
75 milyon metreküp suyun 37,76 hekto metreküpünün içme-kullanma suyuna, 37,24 hekto metreküpünün de sulama suyuna tahsis edildiği ifade edilen açıklamada, projenin gerçekleşmesiyle içme, kullanma ve sanayi suyu ve tarım için sulama suyu temin edilecek KKTC'nin 50 yıllık perspektifte su ihtiyacının karşılanacağına dikkat çekildi.
Açıklamada, dünyada ilk kez uygulanacağı ifade edilen deniz geçişi için, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan bin 600 milimetre çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı döşeneceği de kaydedildi.
TÜRKİYE ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞININ “KKTC İÇME SUYU TEMİNİ PROJESİ”…
 Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığının, “deniz geçişi” dünyada ilk kez uygulanacağı bildirilen “KKTC İçme Suyu Temini Projesi” ile KKTC’nin 50 yıllık perspektifte su ihtiyacının karşılanacağı belirtildi. 
PROJE İLE KKTC’NİN 50 YILLIK PERSPEKTİFTE SU İHTİYACININ KARŞILANACAĞI BİLDİRİLDİ
Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla bugüne kadar birçok proje geliştirildiği hatırlatıldı. Açıklamada, bu sorunun uzun vadede çözümünün Türkiye'den KKTC'ye su aktarılmasıyla mümkün olacağı kaydedildi.
“KKTC İçme suyu Temini Projesi”nin, Türkiye kara sınırları içerisinde kalan kısmının Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Baraj rezervuarından, sabit debi esasına göre yıllık 75 milyon metreküp suyun Akdeniz kıyısındaki dengeleme deposuna basınçlı boruyla isale edilmesini kapsadığı vurgulandı.
KKTC'ye isale edilen yılda 75 milyon metreküp suyun 37,76 hekto metreküpünün içme-kullanma suyuna, 37,24 hekto metreküpünün de sulama suyuna tahsis edildiği ifade edilen açıklamada, projenin gerçekleşmesiyle içme, kullanma ve sanayi suyu ve tarım için sulama suyu temin edilecek KKTC'nin 50 yıllık perspektifte su ihtiyacının karşılanacağına dikkat çekildi.
Açıklamada, 4 bin 824 hektarlık bir alanda yapılacak sulu tarımla, yüksek gelir artışları sağlanacağına işaret edilen projenin 48 ayda tamamlanmasının planlandığı bildirildi.
Proje kapsamında, Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde temelden 93 metre, akarsu tabanından 88 metre yükseklikte, ön yüzü beton kaplamalı ve eteğinde 26 megawatt kurulu gücünde bir HES bulunan kaya dolgu tipinde ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES tesisi bulunacağı, 23 kilometre uzunluğunda ve bin 500 milimetre çapında düktil demir borulardan oluşan isale hattının, 10 bin metreküp hacminde Anamuryum Dengeleme Deposu yapılacağı da aktarıldı.
Projenin KKTC tarafında ise, Güzelyalı bölgesinde 5 megawatt gücünde Güzelyalı Pompa İstasyonu, 3 bin 157 metre uzunluğunda ve bin 400 milimetre çapında düktil demir boru terfi hattı, temelden yüksekliği 65 metre, akarsu tabanından 58 metre yükseklikte olan 26,5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 16,40 megawatt kurulu gücünde Geçitköy Pompa İstasyonu yapılacağı vurgulandı.
Dünyada ilk kez uygulanacağı ifade edilen deniz geçişi için ise, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan bin 600 milimetre çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı döşeneceği kaydedilen açıklamada, iş programına göre kara yapılarından ilk önce yapılması gereken Alaköprü Barajı'nın inşaatına başlandığı anımsatıldı.
Açıklamada, ''Baraj inşaatı 4 yıl süreceğinden, projenin diğer kısımları da bu süre zarfında tamamlanacaktır. Böylece işlerin bütünü dördüncü yılın sonunda tamamlanacak olup, KKTC'ye su isale edilmeye başlanacaktır. Proje tamamlandığında Türkiye tarafı 23 kilometre, deniz geçişi 81 kilometre ve KKTC tarafı 3,2 kilometre olmak üzere toplam 107,2 kilometre hat ile yılda 75 milyon metreküp su KKTC'ye iletilecektir'' bilgisi verildi.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/KKTC-nin-Su-Ruyasi-Gercek-Oluyor/353238