Tütün Endüstrisi Limited Şirketi Özelleştiriliyor

2 Mayıs 2011 Pazartesi  14:49

Şirketin ortaklarından olan Tütün; Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (tta) A.Ş’nin Genel Müdürü Kasım Demirel, şirketin yakın gelecekte özelleştirileceğini, bu konuda çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü belirtti.
Genel kurul toplantısına Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (tta) A.Ş. Genel Müdürü Kasım Demirel, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Aydoğdu, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri ile ortaklar katıldı.
GENEL KURUL
Toplantı, divan başkanlığına seçilen Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (tta) A.Ş. Genel Müdürü Kasım Demirel’in konuşmasıyla başladı.
Yönetim Kurulu Raporu ve 31.12. 2010 tarihli Bilanço ve İlavesi Kar ve Zarar Hesaplarının İncelenmesiyle ilgili murakıp raporunun okunmaları ve onaylanmalarının ardından yönetim kurulu ile murakıpların seçimi yapıldı.
YÖNETİM VE DENETİM KURULLARI SEÇİLDİ
Yönetim Kurulu başkanlığına İsmail Hakkı Aydoğdu, üyeliklere de Mehmet Kara, Mehmet Mircan Fırat, Altay Kazma ve Mehmet Öcal getirildi.
Denetim Kurulu’na ise Süleyman Balaban, İnanç Yüksel ve Kudret Ülken seçildi.
Toplantıda, 2010 yılı karının ortaklık oranlarına göre dağıtımı da kararlaştırıldı.
Toplantı, dilek ve temenniler ile sona erdi.
DEMİREL
Toplantıda divan başkanlığına seçilen Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri (tta) A.Ş. Genel Müdürü Kasım Demirel yaptığı konuşmada, şirketin 14 Mayıs 1975’de yüzde 51 hisse TEKEL Genel Müdürlüğü, yüzde 46.5 hisse KKTC İnkişaf Sandığı Konsolide Fonu ve yüzde 2.5 hisse de KKTC Eti Teşebbüsleri olarak kurulduğunu kaydetti.
Şirkete kuruluşundan itibaren gerek hammadde ve yedek parça temini, gerekse uzmanlaşmış teknik elemanlarıyla bilgi yardımı şeklinde her türlü desteğin ve yardımın TEKEL tarafından verildiğini ifade eden Demirel, 1975 yılında tamamen şark tipi tütün harmanlarından yumuşak paket sigara üretmek üzere kurulan şirketin sigara fabrikasının, 2002 - 2005 periyodunda makine parkını tamamen yenilediğini belirtti.
Demirel, “Bugün son teknolojiye uygun 3 adet 85 mm’lik, 1 adet 93 mm’lik sigara üretimi yapan 4 üretim hattı ve 1 adet 85 mm’lik regular, 2 adet 85 mm’lik round - corner, 1 adet 93 mm’lik oktogonal tip sigara paketlemesi yapan 4 adet paketleme makinesiyle dünya standartlarında ve kalitesinde sigaralar üretir duruma gelindi” dedi.
Sigara satışlarının 2002 yılından itibaren artış gösterdiğini, 2005 yılında 60’dan fazla ithal marka sigara bulunan piyasada en parlak dönemin yaşandığını anlatan Kasım Demirel, daha sonra Bakanlar Kurulu’nun Fiyat İstikrar Fonu oranlarıyla ilgili olarak “tek yerli üretim olan şirket ürünleri aleyhine ve ithal sigara markalarına avantaj sağlayan düzenlemeler nedeniyle bozulan fiyat marjlarının rekabet koşullarını etkileyerek pazar payının gerilemesine, hasılatın düşmesine ve karlılık seviyesinin gerilemesine neden olunduğunu” kaydetti.
Demirel şöyle devam etti:
“Bugün itibarıyla 34 kişiye istihdam sağlayan, faaliyetleri dolayısıyla KKTC yan sanayine önemli katkısı bulunan, üretmiş olduğu sigaraların pazarlamasını yapan KKTC’nin önemli kuruluşlarından ETİ Teşebbüsleri’ne 2010 yılında yaklaşık 668 bin 100 TL’lin kaynak aktaran şirketimiz, 2010 yılı içerisinde 15 milyon sigara ihracatıyla KKTC’ye 383 bin 732 Euro gelir getirmiş, faaliyetleri dolayısıyla KKTC Devleti’ne yaklaşık 7 milyon 852 bin 360 TL vergi ve fon ödemiş, 672 bin 819 TL net kar elde etmiştir.
Gelinen noktada izlenecek yol, şirketin yakın gelecekte özelleştirilmesi olacaktır. Bu konuda çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.”
 



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Tutun-Endustrisi-Limited-Sirketi-Ozellestiriliyor-/356063