Mahkeme Bilirkişi Raporu İstedi

10 Mayıs 2011 Salı  17:34

Şağban, ÖSYM'nin mahkemeye savunmasını sunmasının ardından ''cevap'' vermek üzere geldiği İdare Mahkemesinin önünde gazetecilere açıklama yaptı. Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin bir ara karar vererek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma evrakıyla bir bilirkişi raporu varsa o bilirkişi raporunu talep ettiğini kaydetti. Şağban, ''Çünkü ÖSYM savunmasında buna yer verdi ama henüz bu soruşturma dosyasıyla ilgili bir belge ve bilgi sunamamıştı. Dolayısıyla süreç şimdi nasıl işleyecektir? Memur eliyle tebligat yapıldığı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu soruşturma evrakını gönderdiği anda yürütmeyi durdurma talebimizle ilgili bir karar çıkacaktır'' dedi.
Tebligatın memur eliyle yapılmasının, sürecin hızlı bir şekilde işlemesi açısından önem taşıdığına işaret eden Şağban, ''Mahkemenin bu konuda çok titiz davrandığını görüyoruz. Yani davanın neticesinin bir an önce çıkması için gerekli hassasiyeti gösterdiğini anlıyoruz'' diye konuştu.


ÖSYM ŞİFREYİ KABUL ETMEDİ
ÖSYM'nin dava ile ilgili savunmasını dün verdiğini ancak kendilerinin savunmayı bugün alabildikleri kaydetti. Savunmanın 17 sayfa olduğunu, henüz tam olarak inceleyemediğini söyleyen Şağban, şöyle devam etti:
''Benim dikkatimi çeken bir husus var onu paylaşmak istiyorum; ÖSYM Başkanı'nın itiraf ettiği şifre savunmada yalanlanıyor. Yine ÖSYM Yönetim Kurulu üyelerinin itiraf ettiği kurgulama hadisesinin doğru olmadığı ifade ediliyor. O zaman ÖSYM Başkanı ve Yönetim Kurulu mu bize yanlış bilgi verdiler yoksa savunmayı yapan avukat arkadaşlar mı? Ortada artık skandaldan da öte bir rezalet yaşıyoruz. Az önce içerde bir öğrenci arkadaş denk geldi, iki farklı sonuç gelmiş kendisine. Birisinde siz LYS'ye katılabilirsiniz diyor, diğerinde LYS'ye katılamazsınız diyor. Bu işin cılkı çıkmıştır. Ancak yargı konuyu enine boyuna irdeleyecektir ve en doğru kararı verecektir. Biraz daha bekleyeceğiz. Süreç işliyor. Benim tahminim bu hafta içinde olumlu veya olumsuz bir karar çıkacaktır.''
ÖSYM Kanunu'nda, ÖSYM'ye, ''sınavın güvenilirliği'' konusunda yükümlülük verdiğini ifade eden Şağban, bu yükümlülüğün yerine getirilmediğini söyledi. Şağban, ''Kamuoyunun yüzde 72'si bu sınavların güvenilir yapılmadığı kanaatindedir. Bu ilke zedelenmiştir'' dedi.

''ANKARA ÜNİVERSİTESİNİN RAPORU''
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinin sınavı detaylı bir şekilde inceleyerek rapor hazırladığını belirten Şağban, ''Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bu konuda kurul kararı vermiştir. Bu kurul kararı sınavın bilimsellikten uzak olduğunu yeterince ortaya koymaktadır. Mahkeme tüm bunları inceleyecektir. ÖSYM'nin savunmasında cezaevlerinde tekrar edilen sınava ilişkin hiçbir husus yok. Bu konuya hiç girmemişler. Mahkeme tüm bu hususları, savunmayı, bizim ortaya koyduğumuz verileri değerlendirecek, bir karar verecektir'' diye konuştu.
Şağban, gazetecilerin soruları üzerine ÖSYM'nin savunmasında ''şifre yok'' denildiğini belirterek, ''Ama bunun adı ne onu ortaya koymuyorlar. Şifre yok diyorlar, sistem yanlış çalışmış deniyor'' dedi.
Şağban, ÖSYM'nin savunmasında, sınav kitapçıklarını basan matbaayla ilgili bir şey göremediğini söyledi. ''Birilerinin bilgisayara müdahalesi olmadan bir sistem nasıl yanlış çalışacak?'' diyen Şağban, şöyle konuştu:
''ÖSYM Yönetim Kurulu üyeleri bir açıklama yaptılar Radikal Gazetesi'ne bir kurgulamadan bahsettiler. Bu çok net, açık. Bu kurgulamayı bilgisayar tesadüfen yapmaz. Biraz mantıklı düşünelim. Yazılımda bir hata olduğundan bahsediliyor. Bilgisayarın doğru çalışmadığını, kapalı çalıştığını söylüyorlar. Bilgisayar kapalı çalışmış, benim okuduğum o.''
Cezaevlerinde yapılan sınava ilişkin sorular üzerine Şağban, şunları kaydetti.
''Onunla ilgili savunmada hiçbir şey yok. Halbuki o çok önemli. 6114 sayılı Kanunun 7. maddesinin 3. fıkrası çok açık olarak şunu öngörmüş, sınavları ikiye ayırmış, basılı sınavlar, elektronik ortamda yapılan sınavlar diye. 2011 YGS, basılı sınav ve basılı sınavın nasıl yapılacağı yasa maddesinde çok açık yazıyor. Nasıl yapılacak, 'aynı adaylara, aynı zamanda ve aynı sorularla.' Şimdi fen bilimleri testi farklı sorularla yapıldı. Dolayısıyla 7. maddenin 3. fıkrasına çok açık aykırılık var.''
Şağban, ÖSYM'nin savunmasına ne zaman cevap vereceklerinin sorulması üzerine, ''Savunmaya cevabımı bugün öğleden sonra mahkemeye vereceğim çünkü süreci hızlandırmamız lazım. ÖSYM gibi son günü beklememek lazım. Çünkü milyonlarca aile ve genç bu davanın neticesini bekliyor'' dedi.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Mahkeme-Bilirkisi-Raporu-Istedi/356458