KTSO İle Narenciye İçin İşbirliği

6 Eylül 2011 Salı  18:50

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı, ülkedeki narenciye sektörüne ve üretime rağmen portakal suyu ithal edilmesini eleştirerek, “Ülkeler kendi ürünlerini korumak için ithalata bir takım engeller koyuyor, KKTC’de ise hükümet bu konuda kararlı değil... Portakal suyu hiç bir engel olmadan ithal edilebiliyor. İthalatta vergi uygulanması şart” dedi.
KTSO Başkanı Ali Çıralı ve KTNİB Başkanı Gökhan Saraç’ın imza koyduğu protokolde, iki örgütün çeşitli konularda işbirliği yapmasını öngören 7 madde yer alıyor.
Çıralı, KTSO’nun vizyonunun ülkedeki ihracatı ve üretimi artırmak için çalışmak olduğunu belirterek, bu bağlamda ihracatı artırmak için hem yurt dışı fuarlara katılımda, hem de yurt içindeki pazar payını artırmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Ülke ekonomisinin düze çıkabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için üretim ve ihracatı artırmanın gereklilik olduğunu söyleyen Çıralı, ithalat 1.5 milyar dolar iken ihracatın 90 milyon dolar civarında bulunduğunu kaydetti.
Çıralı, ihracatın ithalatı karşılama oranının çok düşük bir oran olan yüzde 6 olduğunu ifade ederek, ekonomileri turizme dayalı adaların ithalatı karşılama oranlarının yüzde 40’lara ulaştığını söyledi.
Çıralı, KKTC’nin de bu oranı yüzde 20’lere çıkarabileceğini, bu çalışmalara ivme kazandırabilmek için adanın en büyük ihracat kalemi olan narenciye ihracatında yüzde 65’lik payı olan KTNİB ile imzalayacakları protokolün, ihracatın artırılmasında ve yerel ürünlerin dışarıya pazarlanmasında büyük ivme kazandıracağını kaydetti.
Saraç ise, iki örgütün ülke ihracatının ve ekonomisinin gelişmesi, üreticinin gelirlerini artırması amacıyla bir işbirliği protokolü imzalayacaklarını, birlikte çalışmanın getireceği yararlar olduğunu, bunların arasında uluslararası pazarlarla ilgili çalışmalarda işbirliği yapmak bulunduğunu söyledi.
Saraç, dış temasların gelişmesi anlamında çalışmalar olacağını kaydederek, protokolün içeriğiyle ilgili bilgi verdi.
SORULAR
Konuşmaların ardından iki örgüt başkanları gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çıralı, narenciye ürünlerinin işlenmesi ve tarımsal ürünleri tarımsal sanayiye çevirmenin her zaman gündemlerinde olduğunu, ancak şu anda somut bir projelerinin bulunmadığını söyledi.
Çıralı, Türkiye’den portakal suyu ithal edildiğini belirterek, bu konuda önlem alınması için bir çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine bu konunun gündemlerinde bulunduğunu; ülkelerin kendi ürünlerini korumak için ithalatta bir takım engeller, kotalar, yüksek vergiler, tarife dışı engeller ve yasaklar koyduklarını anlattı.
Çıralı, KKTC’de ise hükümetin bu konuda kararlı olmadığını, günü birlik kararlarla ithalattan alınan vergilerin indirildiğini ifade ederek, buna portakal suyu, et ve süt ürünleri örneğini verdi. Çıralı, portakal suyunun hiç bir engel olmadan ithal edilebildiğini belirterek, hükümet nezdindeki çalışmalarında, yerli ürünlerin korunması için ithalatta vergi uygulanmasının şart olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.
Çıralı, bu konunun iki bacağı olduğunu, birinin yerli üretimin desteklenmesi, diğerinin ise yerli üretimin korunması olduğunu söyledi. Çıralı, ithal süt ürünlerinin Türkiye’ye yüzde 180 vergiyle girebildiğini ancak KKTC’de uygulanan ve düşük olan ithal süt ürünleri vergilerinin daha da düşürüldüğünü söyledi. Çıralı, aynı şeyin et ürünleri için de geçerli olduğunu belirterek, KKTC’de üretilen et ürünlerinin ithal ürünler karşısında tamamen korunmasız olduğunu kaydetti.
Çıralı, hükümetin bu konuları sektörel bazda ele alarak üreticilerin nasıl korunacağını tespit etmesi gerektiğini söyledi.
Saraç ise, yerli üretimin korunması amacıyla kampanyalar yapacaklarını ve KTSO ile yapacakları toplantıda bunu gündeme getireceklerini, narenciye sektörünün ülke içinde tanıtılması için kampanya yapacaklarını kaydetti. Saraç, bu kampanyayı okullardan başlatacaklarını ve bunun detaylarını ileriki günlerde açıklayacaklarını söyledi.
PROTOKOL
Protokol çerçevesinde, ülkenin kalkınması, gerek narenciye ihracatı gerekse sanayi sektörünün önünü açmak için birlikte çalışma yapılması hedefleniyor. Bu amaçla iki örgüt yöneticileri ayda bir kez düzenli olarak toplanacak.
Bu işbirliği ve dayanışma çerçevesinde oda ve birlik birlikte faaliyet gösterecekler, tüm uluslararası ve yerel fuarlarda birlikte çalışacaklar.
Protokol çerçevesinde, gerekmesi halinde KTSO Güzelyurt’ta dönemsel olarak ofis açacak.
İki örgüt, ülke ve sektörü tanıtıcı çalışmalar yapmak için birlikte çalışma komitesi kuracak. Ortak çalışmalar KTSO’nın aylık dergisinde yayımlanacak. İki örgüt arasında yönetim kurullarının kararıyla ekonomik ve mali işbirliği yapılabilecek.
 



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/KTSO-Ile-Narenciye-Icin-Isbirligi/360431