Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan ile sendika yönetim kurulu üyelerinin gerçekleştirdiği eyleme, Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ile El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer de destek verdi.
“Telefon Dairesi’ne gereken desteğin verilmemesini, yatırım yapılmamasını ve bir özel GSM şirketine fiber optik kablo çekim izni verilmesi” girişimlerini protesto eden Tel-Sen, bu yanlışlardan dönülmesini, daireye gerekli yatırımların yapılmasını ve dairenin rekabet edebilir bir duruma getirilmesini istedi.
Bu amaçla sırasıyla Başbakanlık, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na siyah çelenk koyan sendika, “Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili alınan kararları, daireye gösterilen duyarsızlığı ve daireyi zora sokacak, haberleşmede tekelcilik yaratacak hizmetlerin başka özel bir şirkete peşkeş çekilmesini protesto ettiklerini” belirtti.
BIÇAKLI
Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı önünde konuşan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, ülkede sıkıntıların azalacağına giderek çoğaldığını, dün kendileriyle birlikte ülkeye ait kurumların korunması için eylem yapan siyasilerin bugün iktidarda olduğunu ancak kendilerinin yine sokakta olduğunu ifade ederek, bu kurumların halkın malı olduğunu ancak iktidarların geçici olduğunu kaydetti.
Bıçaklı, Telefon Dairesi’nin fiber optik kablo çekim izinlerinin Turkcell’e verilmek istendiğini, ülkede ulaşım, sağlık, eğitimin gittiğini, şimdi de haberleşmenin verilmek istendiğini savunarak, “Devletin elinde sadece Meclis mi kalacak?” diye sordu.
Telefon Dairesi gelirlerinin ve hizmetlerinin neden özele verilmek istendiğinin açıklanmasını isteyen Bıçaklı, sendikaların bu duruma seyirci kalmayacağını, bugün yaptıkları efendice eylemin bir uyarı niteliği taşıdığını, doğru mesajın alınmasını umduklarını ve başka eylemler yapma mecburiyetinde bulunmamaları temennisinde bulundu.
Bıçaklı, aksi halde çalışma barışının bozulacağını ve bundan bugün siyah çelenk bıraktıkları yerlerin sorumlu olacağını belirterek, ülkede haberleşmenin durmasının sorumlusu olmayacaklarını kaydetti.
SOYSAN
Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan da, Telefon Dairesi’nin bugün 100 bin sesli, 22 bin de ADSL abonesinin bulunduğunu, Maliye’ye aylık 5-6 milyon TL, yıllık yaklaşık 55 milyon TL getirisinin olduğunu belirterek, bu gelirin fiber optik kablo çekim izni verilmek şekliyle özele devredilmesini anlayamadıklarını kaydetti.
Soysan, özele bu imtiyazın neden tanındığını ve Telefon Dairesi’nin hizmetlerini ortadan kaldıracak bu uygulamanın neden yapılmak istendiğinin açıklanmasını isteyerek, fiber optik kablo çekim izini konusunda da Başbakan’ın kendilerine bilgisinin olmadığını söylediğini iddia etti.
Maliye Bakanı’nı da Bakanlar Kurulu kararlarını tanımamakla suçlayan Soysan, Telefon Dairesi’ne yönelik bu uygulamaları protesto ettiklerini, mücadeleye devam edeceklerini ve bu uygulamalara şiddetle karşı çıkacaklarını kaydetti.
Soysan, bugünü “kara gün” olarak da niteleyerek, daireye gerekli yatırımların yapılmasını ve rekabet edebilir bir duruma getirilmesini istedi.