Korsan Kitapla Mücadele İçin Buluştular

20 Mayıs 2017 Cumartesi  16:59

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın takdimiyle başlayan programda ilk olarak Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı kısa bir konuşma yaptı. Topkapı Sarayı’nın sadece mimarî bir eser olmadığını, içinde çok sayıda matbu ve 22 bin yazma eser barındıran bir kütüphaneye de sahip olduğunu vurguladı. Müze arşivinin dijitalleştirildiğini, 20 ciltlik kataloğunun 17 cildinin basıldığını söyledi. Bu dijital birikimin verimli bir biçimde kullanılabilmesi yolunda daha tutarlı görüşlere ulaşılabilmesinde bu çalıştayın önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
 
“KANUNLAŞMA İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ”
DEKMEB Başkanı Murat Köse, Ders ve Kültür Kitapları, Telif Hakları ve Meslek Birliğinin 2013 yılında fikri sanat eserlerinin korunması amacıyla kurulduğunu belirterek konuşmasına başladı. Ayrıca “Korsan kitapla mücadele konusunda birçok çalışma yaptık. Telif haklarının korunması konusunda uzmanlarla işbirliği yapıyoruz. Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanununda bazı değişiklikler yapıldı.” diyerek bu tasarının daha doğru kanunlaşması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
 
“ZİHİN İŞÇİLİĞİNE SAYGI DUYULMALI”
Yayıncı ve İstanbul Milletvekili İsmet Uçma; çalıştayın verimli geçmesini diledi.  Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki değişikliğin yakında TBMM’de görüşüleceğini söyledi. Telif haklarının değerini ifade eden Uçma, “Dünya müktesebatı Türkiye müktesebatına göre şekillensin diyorum. Emeğe saygı, zihin işçiliğine saygı olmalı. FSEK düzenlemelerini sağlarken arzumuz daha değerlinin daha iyi karşılık bulmasıdır. Kıymetli olanın öne geçmesini istiyoruz. Çalıştaydan bunu önceleyen katkılar çıkacağını umuyoruz. Bir başka önerimiz; yayıncılardan talep edilen müracaat formlarının düzenlenmesiydi. Yayıncıların ürünlerinin kapak fiyatlarıyla Kültür Bakanlığınca alınmasını da önerdik. Bu önerimiz olumlu karşılandı.”
 
“DEĞİŞİKLİKLER HAYATA GEÇMELİ”
TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, FSEK’teki değişikliklerin bir an önce hayata geçirilmesini dileyerek konuşmasına başladı: “Türkiye’de korsan yayın, intihal ve yayın hakları konusunda geniş bir literatüre sahip değiliz. İkinci çalıştaydan sonra DEKMEB ve diğer ilgili kuruluşlarla ortak çalışmalar yapılmalı.  Böyle bir toplantının 20 bin yazma kitabı olan Topkapı Sarayında yapılması da isabetli olmuştur” diyen Doğan konuşmasının başlığının “İntihalle kalpazanlık arasında korsanlık” olduğunu belirtti.
 
 



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Korsan-Kitapla-Mucadele-Icin-Bulustular/409157