Akıncı: Kıbrıs Deyince Akla Rulet Masası Gelmesin

9 Eylül 2017 Cumartesi  16:49

Cumhurbaşkanı Akıncı, Vounous kültürüne ait seramiklerin üretileceği Çatalköy Belediyesi’nin düzenlediği “1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu”nun resmi açılışını yaptı. Yurt dışındaki birçok müzede sergilenen Vounous eserlerinin aynı toprak ve ilkel tekniklerle yeniden üretilmesi amacıyla düzenlenen sempozyumun açılışında Cumhurbaşkanı Akıncı’ya eşi Meral Akıncı da eşlik etti.
 
“BÖYLE ÇALIŞMALAR YAPILMASI GURUR VERİCİ”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ın bilinen 10 bin yıllık tarihi olduğunu kaydederek, “Bu yıllar içinde bu güzel adadan gelmiş geçmiş nice uygarlıklar var” dedi. Tarihin çeşitli dönemlerinde Kıbrıs’taki uygarlıklara ait birçok tarihi eserin başka ülkelerin müzelerine, özel koleksiyonlarına taşındığını söyleyen Akıncı, “En başta onları geri almak önemli ama bunun olamadığı durumlarda bu eserlerin kopyaları yapılıyor. Bu çalışmalar da bizim için kazanım…” şeklinde konuştu. Yerel yönetimlerin bireyleri de işin içine katarak böyle çalışmalar yapmasının gurur verici olduğunu söyleyen ve Çatalköy Belediyesi’ni kutlayan Mustafa Akıncı, “Burası çöplükten tarihi bir yere, ortama dönüştü” dedi.
 
“KIBRIS DEYİNCE AKLA RULET MASALARI GELMESİN”
Akıncı konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bu güzel adada, topraklarda geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişimiz bilmek ve ona sahip çıkmak önemli. Geçmişin kültürel varlıklarını gün yüzüne çıkarmak da bunun önemli bir parçası. Bu adayı hem kendimiz hem de ziyaret edenler, turistler için çok daha cazip hale getirmenin bir yolu tarihi, kültürel mirasa sahip çıkmaktan geçer. Kıbrıs deyince illa ki rulet masaları akla gelmesin. Kıbrıs deyince sadece güzel sahillerimiz, denizlerimiz akla gelmesin. Kıbrıs deyince akla sadece Akdeniz’in güzel mutfağı gelmesin. Elbette onların yanında tarihsel, kültürel, mimari mirasımız, arkeolojik eserlerimiz ve yerleşim yerlerimiz Kıbrıs’ın cazibesine dahil olsun.”
 
SEMPOZYUM 16 EYLÜLDE TAMAMLANACAK
Sanatçılar, 1 Eylül’de başlayan ve 16 Eylül’de tamamlanacak sempozyum kapsamında erken-orta-geç Tunç devri vounous seramiklerini ilkel teknik ve pişirimlerle bölge killeri ile yeniden üretecek. KKTC, Güney Kıbrıs, Azerbaycan, Kırım, Türkiye ve Japonya’dan sanatçılar sıfırdan yaratılan 5 bin yıllık köyde eğitim çalışmaları da gerçekleştirecek. Sempozyumun kapanışı için 15 Eylül’de tören düzenlenecek. Kapanış töreninde eserler sergilenecek, sanatçılara katılım belgesi ve plaket verilecek.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Akinci-Kibris-Deyince-Akla-Rulet-Masasi-Gelmesin/409895