GAÜ 'Zirve 4.0 Değişen Gazetecilik 'Etkinliği Gündeme Damgasını Vurdu

5 Mayıs 2019 Pazar  12:53


     Haber : İrem Kesim
KKTC 'de Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu          ‘‘Zirve 4.0 Değişen Gazetecilik’’ etkinliğinin ilk gününün ikinci oturumunda; Şükrü Oktay Kılıç, Ömer Güran, Polat Alper, Müslüm Güler ve GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu yer aldı.

Haberin Değeri ve Bilgiye Dayalı Haberciliğin Yaşatılması hakkında konuşma gerçekleştiren Süper Haber’den Metehan Demir; “Gazetecilik mesleği sürekli bilgi ve akıl üzerine kurulması; sürekli okuma üzerine kurulması gereken bir süreçtir. Günümüzde sosyal medyanın yaratmış olduğu bilgi kirliliği, oralarda kurulan tuzakların için kolayca düşülebiliyor. Bu tuzaklara düşmemek için çok okumalısınız.” ifadelerini kullandı.
Demir: “İletişim ve Gazetecilik Alanında İş Sahibi Olmak İstiyorsanız, İyi Derecede İngilizceye Sahip Olunmalıdır”

Demir konuşmasının devamında ise; “Çok sayıda mesleki aşkla yanıp tutuşan; gerçekten bu işi isteyen, iletişim fakültesi, gazetecilik bölümü öğrencilerinin iş başvuru mülakatlarına girdim. İşe alım süreçlerini yönettim. Gelenlerin çoğunda yaşanan sıkıntı ise yabancı dil hakimiyetiydi.  Bugün dünyada literatürü takip etmediğinizde, sadece kendi ülkenize odaklandığınızda, dünyadan bir haber olabiliyorsunuz. Teknik siyasette İngilizceye mutlaka hakim olunmalıdır. İletişim ve gazetecilik alanında iş sahibi olmak istiyorsanız, iyi derecede İngilizceye sahip olunmalıdır. Çok fazla televizyon kanalı, gazete, internet haberciliği var. Yani çok fazla rakibiniz var. Eğer ileride fark edilen biri olmak istiyorsanız, okuyun ve ilginiz hangi yöne ise mutlaka o alana yoğunlaşın” dedi.
Metehan Demir’e konuşmasının ardından teşekkür plaketini, GAÜ Kurucu Rektörü ve Mütevelli heyeti Başkanı Serhat Akpınar takdim rtti.
Post-Truth çağında gazetecilik, Yurttaş Gazeteciliği, Sosyal Medya, Dijital Haber Platformları ve Gazeteciliğin Gelişimi hakkında konuşan Melis Tufur konuşmasında; “Endüstri devrimi ile baskı teknikleri ve kalitesi gelişti.19.yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde tarafsız gazeteler çıkmaya başladı. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya yönetimini elinde bulunduran Amerika güçleri, habercilikle yorumu birbirinden ayırmaya dikkat etti. Bu da basının bağımsızlık ilkesinin oturmasını sağladı” şeklinde konuştu.

Tufur; “Gazeteciliğin burjuva demokrasisinde yeniden tanımlanması; tarafsızlık, editöryal bağımsızlık ve partizanlıktan uzaklık ile gerçekleştirmiştir. Yeni mecraların doğuşu; içinden çıktığı toplumsal hareketin karakteristliklerini barındıran taraflı ama mikrofonu özgür yayıncıların işe el atması ile olmuştur. Profesyonel gazetecilikten farklı olarak her sese açık, bağımsız, sansürsüz, anlık ve spontan, yani kısaca merkez medyada olmayan ne varsa bu özgür mecrada oluyor” dedi.
Konuşmasının ardından Melis Tufur’a teşekkür plaketini GAÜ Kurucu Serhat Akpınar takdim etti.
Kılıç: “Gerçekle ve hakikat ile bağımızı kaybettiğimiz zaman, bu sefer dünya görüşümüze yakın olan değer yargılarımızı besleyen sahte haberlere karşı dirençsiz hale geliyoruz”
Şükrü Oktay Kılıç Zirve de konuşmacı olarak bulunmasında ki mutluluğunu vurgulayarak, yalan haberle nasıl mücadele edilmesi konusunda ki açıklamasında; “Böylesine öğretici ve zihin açıcı bir zirveyi düzenleyen başta tüm GAÜ Ailesine, İletişim Fakültesi’ne ve Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu’na teşekkür ederek başlamak istiyorum. Teyit’in dijital stratejilerinden sorumluyum. 2006 yılının tüm dünya ve Türkiye için önemli ve zor bir yıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Post-Truth kelimesini seçtik biz bu zor yıl için. Gerçekle ve hakikat ile bağımızı kaybettiğimiz zaman, bu sefer dünya görüşümüze yakın olan değer yargılarımızı besleyen sahte haberlere karşı dirençsiz hale geliyoruz. Burada da yalan haberler ortaya çıkıyor. Gazetecilerin yaptıkları ise bu konuda haberlerin doğruluğunu teyit etmek için Fact- Checking işlemidir. Aslında bu sistem gazetecilerin haberlerin doğruluğuna yetişemediği zaman kullanılan aktif ve işlevsel bir sistemdir’’ ifadelerini kullandı.
Kılıç: “Türkiye 36 ülke içerisinde en çok sahte haberlerle karşı karşıya gelen ülkeler arasında yer alıyor”
Kılıç; ‘‘Sahte haberler bilgi düzensizliğini oluşturmakla birlikte, toplumların karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biridir. Ama Türkiye’de durum biraz daha karamsar. Reuters Enstitüsünün Haber Ajansı’nın 2018 yılında yayımladığı dijital haber raporuna göre; Türkiye 36 ülke içerisinde en çok sahte haberlerle karşı karşıya gelen ülkeler arasında yer alıyor” dedi.  
Sahte haberlerle karşı karşıya gelince yapılması gerekenleri sıralayan Şükrü Oktay Kılıç; tamamıyla editöryal ve haberde iletinin yönlendiği kaynakları hedef aldıklarını belirtti.
Şükrü Oktay Kılıç’a konuşmasının ardından teşekkür plaketini GAÜ Rekrörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk takdim etti.
Güran: “Geçmişte 100 yılda olan bütün gelişim, günümüzde artık sadece 1 yılda oluyor”
ICAT Medya Kurucusu Ömer Güran konuşmasında; “Endüstri 1.0 buhar gücü, trenler, Graham Bell ile kablolu telefonlardı. Endüstri 2.0; elektrikli sistemler, seri üretim, endüstri 3.0’da otomasyonlar, ilk denetlemeler, yazılımlar. 4.0 dediğimiz nesnelerin internetidir. Teknoloji ve bilimin altın çağını yaşıyoruz. Geçmişte 100 yılda olan bütün gelişim, günümüzde artık sadece 1 yılda oluyor. Teknolojinin kendisini ve geçmişini anlamazsak geleceğini anlamamız zor olur. Kullandığımız sitelerin, teknolojik aletlerin hepsinin geçmişten günümüze nasıl bir gelişim yolu izlediğini bilmemiz gerekiyor. Medyanın dijitalleşmesi ile yaptığımız bütün işler internet yolu ile halledilmeye başlandı. Medyanın dijitalleşmesi ile beraber tüm teknolojiler mobil ile birleşti. Bilgisayarlar telefonun içine girdi, yapılan ödemelerin neredeyse tamamı cep telefonlarından internet bankacılığı aracılığıyla yapılmaya başlandı. Yazılı basın hayatına dönüşürek devam edecek, yakın gelecekte hem baskı hem dijital tüketim paralel gidecek. İleriye dönük olarak ise ama ekonomik ama talebin sıfırlanmasıyla baskı er yada geç yok olacak. Bu süreci iyi yöneten ve dijitalleşmeyi ve dönüşümü başarıyla adapte den yayım kuruluşları eskisinden daha da kuvvetli; yeni medya başlığı altında dijital gazeteciliğe devam edecek.” dedi


Konuşmanın sonunda Ömer Güran’a teşekkür plaketi, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk tarafından takdim edildi.

Kıbrıs Postası Direktörü Polat Alper zirvede Kıbrıs Postası serüvenini ve yeni medyanın dünü, bugünü ve geleceğini anlattı.

Polat Alper açıklamalarında; “Özellikle son birkaç yıldır gündemde olan teknik konular; otomasyon, yapay zeka, robot teknolojisi ve tümünün altında toplandığı ana çatı olan endüstri 4.0'ı işaret ediyor. Alt gündem ve satırlara baktığımızda bunu net olarak görebiliyoruz. Endüstri 4.0 ilk duyuşta robotik bir isim gibi gelebilir. Gelinen noktada “İnternet” veya “Endüstriyel İnternet” olarak da bilinen bu devrim, bugünkü üretimin teknolojik değişimini tarif ediyor. Genel olarak “Endüstri 4.0” için, geleneksel üretim anlayışının, teknolojik gelişmelerle birlikte, yeniden şekillenmesi diyebiliriz.” Dedi.
Alper: “Veri Gazeteciliği ile Birlikte, Okurun Haber Yapma Sürecine Dahil Olması da Bekleniyor”

Alper açıklamalarının devamında; “Bilgi bolluğunun yaşanacağı Sanayi 4.0 döneminde doğru olan ve haber kaynağı kabul edilebilecek türdeki verilerin seçilebilmesi için veri gazeteciliği çalışmalarının yapılması artık kaçınılmaz. Aynı zamanda veri gazeteciliği ile birlikte, okurun haber yapma sürecine dahil olması da bekleniyor. Veri gazeteciliği tek cümle ile veri ile gazetecilik yapmaktır. Haberi olabilecek en iyi şekilde anlatmaktır. Farklı disiplinleri de kullanarak geliştirilen bu süreç, geleneksel gazeteciliğe göre daha etkili şekilde haberi anlatmaktır ki bu zahmetli ve maliyetli bir çalışma biçimidir. Veri gazeteciliği şemsiye bir tanım olsa da, dünyada gazeteciliğin tarihi kadar eskidir.” Dedi.
Kıbrıs Postası Direktörü Polat Alper!e konuşmasının ardından teşekkür plaketini, GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar takdim etti. 

Medya Stratejisti Müslüm Güler ise gerçekleştirdiği sunumda, “Geçmişten günümüze gelen gazetecilik”hakkında konuşarak, GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Eraslan yayınoğlu ile birlikte günün değerlendirmesini yaptı.
Medya Stratejisti Müslüm Güler’e teşekkür plaketi, GAÜ Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Türkay Akpınar tarafından takdim edildi



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/GAU-Zirve-4-0-Degisen-Gazetecilik-Etkinligi-Gundeme-Damgasini-Vurdu/412727