Milletvekili Subaşı Tarım Bakanı Pakdemirli’ye sordu

13 Şubat 2020 Perşembe  10:54

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Tarımda girdi maliyetlerinin artması sonucunda çiftçiler ve tarım sektörünün yaşadığı bu zor günlerde tarımda kullanılan elektrik fiyatlarına uygulanan yüzde 32’lik indirimim kaldırılarak sanayi elektriği ile eşitlenmesini eleştirdi. Subaşı, tarımda elektrik, akaryakıt, gübre ve su fiyatlarına sübvanse uygulanmasını istedi.
Hasan Subaşı Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM
Başkanlığı’na verdiği önergede şu görüşlere yer verdi:
‘’Tarımda girdi maliyetlerinin artması sonucunda çiftçilerimiz ve tarım sektörü zor günler
yaşamaktadır. Ziraat Odaları Başkanları çeşitli zamanlarda yaptıkları ziyaretlerde girdi maliyetlerinin artmasından şikayetçi olduklarını ifade etmektedirler. Elektrik dağıtım hatlarının özelleştirilmesi sonrasında çiftçiye tanınan yüzde 32 indirim kaldırılmış, tarım elektriği sanayi elektriği statüsüne çevrilmiştir. Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergiler dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, çiftçimiz yüzde 14 daha pahalı olarak 80,8 kuruştan elektrik almaktadır. Elektrikte uygulanan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV’de indirim yapılarak, Hazine tarafından karşılanarak, çiftçimize destek verilebilir.
2020 yılı itibariyle Tarım BAĞ-KUR aylık primi 913,80 TL olmuştur. Pek çok çiftçimiz bu
rakamı ödeyemediği gibi biriken prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır.
Tarım BAĞ-KUR primi için cüzi bir devlet desteği ve prim borçlarına af getirilmesi gündeme
alınmalıdır.
GÜBRETAŞ (Gübre Fabrikaları Türk A. Ş.), tarım sektörüne kimyevi gübre girdisi tedarik
ederek “ülke tarımındaki kalite ve verimliliği arttırmak” amacıyla 6 Kasım 1952 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Tarımın ve çiftçinin desteklemesi öncelikli olarak bu kurumun amacı olması gerekirken, GÜBRETAŞ kendi üretimi gübreleri piyasadan daha pahalıya satmaktadır. Ayrıca güvenlik gerekçesiyle getirilen barkod ve etiket sistemi nedeniyle çiftçiler gübre başına 2-3 lira ekstra ödeme yapmaktadır. Çiftçiyi desteklemek amacıyla, gübre fiyatlarının ve bu ödemenin sübvanse edilmesi ya da nitratlı bazlı gübreler dışında takip sisteminin kaldırılması düşünülebilir.
Ülkemizin yaz ve kış sebze-meyve ihtiyacını karşılayan Antalya ilimizde sulama sistemi açık kanallar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. 12 ay tarım yapılan Antalya ilimizde, kapalı sulama sistemi kurulması suyun temizlenmesi amacıyla kullanılan girdi maliyetini ortadan kaldıracaktır’’
Hasan Subaşı; bu görüşler ışığında şu soruları sordu:
1- ‘Bakanlığınız nezdinde, elektrik fiyatlarının, gübre fiyatlarının ve su fiyatlarının sübvanse
edilmesi konusunda çalışmalar yürütülmek midir?
2- Bakanlığınızın, Tarım Bağ-Kur prim desteği ve prim borçlarının af edilmesi konusunda
diğer Bakanlıklarla yürüttüğü çalışmalar var mıdır?



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/Milletvekili-Subasi-Tarim-Bakani-Pakdemirli-ye-sordu/413658