KKTC İçişleri Bakanı Baybars :3500 Konut ile 10.000 Vatandaşımızı Konut Sahibi Yapacağız

27 Şubat 2020 Perşembe  12:49

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SOSYAL KONUT PROJELERİ LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı’nın iki yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda hayat bulan Sosyal Konut Projeleri, bugün Grand Pasha Otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen Lansmanla  kamuoyuna tanıtıldı. 

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Sosyal Konut Projeleri Lansman’ının açılış konuşmasında, “20 yılı aşkın aradan sonra, sadece kırsalda dar gelirli vatandaşların barınma ihtiyacına katkı sağlamak değil bunun yanında kentlerimizde yaşayan vatandaşlarımızın barınma hakkına da destek sağlamak maksadıyla bir hamle yapmış bulunuyoruz. Bunun gururu, heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim” diyerek sözlerine başladı. 

Baybars, İlk etapta, görev süreleri sonuna kadarki dönem içerisinde, 406 konutla yaklaşık 1450 dar gelirli vatandaşımızı ev sahibi yapmak, insanlarımıza çağdaş bir yaşam alanı sunarak ait oldukları topraklara kök salmalarını sağlamak hedefinde olduklarını söyledi. 

BAYBARS. “10 YIL İÇERİSİNDE 3500 KONUT İLE 10.000’E YAKIN İNSANIMIZI KONUT SAHİBİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”

Baybars, “bakanlık olarak çalışmalarını yaptığımız projelerle ve 6 ilçemizde hazırladığımız sosyal konut politikalarıyla Konut Edindirme Birimimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3500 konut ile 10.000’e yakın insanımızı konut sahibi yapmayı hedefliyoruz” dedi. 

Baybars, “İlk kez, iki yıl önce ortaya koymuş oldukları Sosyal Konut politikalarıyla vatandaşlara sadece sıcak bir yuva vermeyi değil, aynı zamanda çağdaş yaşam alanları yaratmayı da hedeflediklerini, ilk günden beri sosyal devlet anlayışıyla yurttaşların en temel insan hakkı olan barınma ihtiyaçlarını karşılamak için canla başla çalıştıklarını ifade etti. 

Çağdaş devletlerin ve uluslararası insan hakları hukuk kriterlerinin konutu yalnızca bir çatı ve dört duvardan oluşan bir yapıdan ibaret görmediğini belirten Baybars, projeleri planlarken sadece barınma merkezi anlayışıyla değil, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine kadar geniş bir yelpazede, estetiği gözeten konforlu yaşam alanlarıyla birlikte bir yaşam sitesi konseptiyle planladıklarını belirtti. 

Bakan Baybars, KKTC’de ihtiyaç duyulan bölgelerde konut sorununa çözüm üretmek, yurttaşlarımızın yaşadıkları topraklardan başka bölgelere göç etmeleri yerine, kendi bölgelerinde kök salarak, en temel insan hakkı olan elverişli konutlara sahip olmalarını sağlamak, nüfusun ülke coğrafyasına dengeli bir biçimde yayılmasına yardımcı olmak amacıyla KKTC’de ikamet eden ve yurtdışında ikamet edip kesin dönüş yapacak,  yurttaşlarımıza uzun vadeli, uygun ödeme koşulları sunarak, sağlık koşullarına uygun, sağlam, ucuz ve kaliteli konut sahibi yapmak için sosyal devlet anlayışıyla politikalar üretildiğini söyledi. 

Bakan Baybars, göreve gelmeden önce halka söz verdikleri siyasal vizyon ve sosyal devletin bir gereği olarak göreve gelir gelmez ev sahibi olamayacak durumda olan ve yasaların belirlediği kriterlere uygun olan vatandaşlarımıza kırsal kesim arsası dağıtmak yerine makul koşullarda, uzun vadelerle, asgari ücretin yarısını geçmeyecek taksitlerle, kira öder gibi ev sahibi yapmak için Konut Edindirme Birimini proje çalışmaları için görevlendirdiklerini söyledi.   

Baybars, “Yıllardır yapıldığı şekilde kırsal kesim arsası dağıtılmasının vatandaşlarımızın konut sorununa çözüm üretmekte yetersiz olduğu bir gerçektir. Devletin devamlılığının esas olduğu gerçeğinden hareketle vatandaşlarımıza önceden verilen altyapısız kırsal kesim arsalarına altyapı götürmek ve yaşanan sıkıntıları çözmek maksadıyla başlattığımız çalışmalarda da 39 köyümüze elektrik, yol altyapıları götürülmüş, 10 kadar köyümüze ise 15 güne kadar yol altyapısı götürülmüş olacaktır” dedi. 

Bununla birlikte vatandaşlarımızın konut sorununa gerçekçi çözümler üretmek ve planlı büyümenin önünü de açmak için yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğunun altını çizen Baybars, “Hükümet programımızda da yer aldığı gibi devlet olarak vatandaşlarımızın konut sorununa çözüm üretmek amacıyla ortaya koyduğumuz çağdaş sosyal konut politikalarının, devletin devamlılığı esasına dayanması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.  

Ülke koşulları ve bölgesel ihtiyaçlar  doğrultusunda şekillenen Sosyal Konut Projeleriyle, sadece kırsal kesimlerde yaşayan gençlerin veya düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olması değil, kentte yaşayan ve ev sahibi olamayacak durumdaki vatandaşların da  konut sahibi olabilmeleri amaçlandı. 

KKTC genelinde 10 yıllık bir takvimlendirmeyle planlanan sosyal konut projelerinde, ilk olarak Konut Edindirme Birimi tarafından Gazimağusa-Maraş, Güzelyurt, Lefke, İskele ve Lefkoşa-Alayköy’de arazi tespitleri yapılmış, Girne’de ise arazi tespit çalışmaları son aşamaya getirilmiştir. Lefke, İskele, Lefkoşa-Alayköy’da ise planlama çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. 

Bakan Baybars, hedeflerinin 2020 yılı Haziran ayında yerli müteahhitlerin desteği ile ihale sürecini tamamlamak, hak sahiplerini belirleyerek yıl sonu itibarıyla kredilendirmeyi yapmak ve sosyal konut projelerinin temelini 2021 yılının başında atarak 2 yıl içerisinde insanlarımıza evlerini teslim etmek olduğunu söyledi. 

20 YILDAN SONRA İLK KEZ SOSYAL KONUT PROJELERİ ÜRETİLDİ

İçişleri Bakanlığının sosyal devlet ve çağdaş normları dikkate alan bir anlayışla şekillendirdiği sosyal konut politikaları kapsamında iki yıl önce başlatılan çalışmalar sonucunda 20 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez devlet sosyal konut projeleri üretti. 

Konut sahibi olma imkanı olmayan yurttaşlara, en temel insan hakkı olan barınma ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası insan hakları hukuku ile yorumlarında da bahsedilen şekilde konutun yalnızca bir çatı ve dört duvardan oluşan fiziksel bir yapıdan müteşekkül olmadığı gerçeğinden hareket edilerek, projeler sadece barınma merkezi anlayışıyla değil, ekonomik çözümden uzaklaşmadan, sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine, estetiği gözeten konforlu yaşam alanlarıyla birlikte bir yaşam sitesi konsepti şeklinde tasarlandı. 

SOSYAL KONUT PROJELERİ KKTC GENELİ İÇİN PLANLANDI

“Sıvak Bir Yuva, Çağdaş Bir Yaşam” sloganı ile tanıtımı yapılan Sosyal Konut Projelerini, ihtiyaç ve öncelik sırasına göre adım adım ülke geneline yaymak hedefiyle planlandı. Sosyal konut projelerinde birim konut maliyetini düşürmek, sosyal donatı alanları ve tesisleri ile vatandaşlarımızın eğitim, alışveriş, sağlık, kültür, eğlence gibi temel ihtiyaçlarının aynı ünite içinde karşılanabilmesi amaçlandı.  Sosyal Konut politikaları belirlenirken,  ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve yerel mevzuata uygunluğun esas alındı. 
Ülke koşulları ve bölgesel ihtiyaçları  doğrultusunda şekillenen Sosyal Konut Projelerinde, sadece kırsal kesimlerde yaşayan gençlerin veya düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olması değil, kentte yaşayan ve ev sahibi olamayacak durumdaki vatandaşlarında  konut sahibi olabilmeleri amaçlandı. 

Bu kapsamda Gazimağusa-Maraş ve Güzelyurt Sosyal Konut Projeleri, iki yıllık çalışmalar sonucunda tamamlandı. KKTC genelinde, konut ihtiyacının en fazla olduğu bölgelerin tespitinde,  yapılan hane halkı anketi sonuçlarına göre ihtiyaç analiz raporları dikkate alınarak ilk olarak Gazimağusa-Maraş ve Güzelyurt Sosyal Konut Projelerine başlanmasını uygun bulundu. Lefke, İskele, Lefkoşa-Alayköy’de arazi tespitleri tamamlandı.Girne için arazi tespit çalışmaları son aşamaya getirildi. 

GAZİMAĞUSA-MARAŞ’TA 4200 YURTTAŞIMIZA YENİ YAŞAM ALANI 

İçişleri Bakanlığı Konut Edindirme Biriminin, 2011 nüfüs sayımı verilerine göre Gazimağusa-Maraş bölgesine yakın “Maraş” olarak nitelendirilen yedi mahallenin (Anadolu, Canbulat, Harika, Lala Mustafa Paşa, Namık Kemal, Pertev Paşa ve Piyale Paşa) öncelikli bölge olarak belirlendi. Maraş bölgesine bağlı yedi mahallenin Belediye nüfusuna oranının  %24 olduğu tespit edilmiş, Maraş Bölgesinde yaklaşık olarak 4.200 kişiye yeni yaşam alanı sunacak olan proje, 1192 daireden ve sosyal donatılardan oluşan yaşam şehri konsepti vizyonuyla hazırlandı. Gazimağusa-Maraş Sosyal Konut projesinin 3 etapta tamamlanması hedeflendi. 

Sadece sıcak bir yuva değil, çağdaş bir yaşam alanı  yaratarak vatandaşlara uygun, elverişli konut imkanı sunarken, proje kapsamında; dükkanlar, okul, sağlık ocağı, spor sahaları, parklar ve etüt merkezleriyle birlikte çağdaş yaşama dair ihtiyaçların karşılanabilmesine yönelik kapsamlı bir planlama yapıldı. 

GAZİMAĞUSA-MARAŞ’TA İLK ETAPTA 376 KONUT İNŞA EDİLECEK

Sosyal Konut Projelerinin ilk adımı olan Gazimağusa – Maraş’ın ilk etabında toplam 376 konut inşa edilmesi hedeflendi. Yapılan hane halkı anketine göre bölgedeki ihtiyaç analiz raporu göz önünde tutularak hazırlanan projede 2+1 ve 3+1 seçenekleriyle konut sahibi olamayan yurttaşlara uzun vadeli, uygun ödeme koşullarıyla  sadece konut değil aynı zamanda sosyal yaşam alanları da sunuluyor.
 
Projede, ortak kullanım alanları ebeveynlerin çocuklarını konutlarından rahatça kontrol edebileceği şekilde planlanmış, geniş ve ferah yeşil alanları ile birlikte çocukların arkadaşlarıyla birlikte keyifli zaman geçirebilecekleri ortamlar yaratıldı. Projede, sosyal yaşam sitesine uygun şekilde  spor alanları unutulmamış, futbol ve basketbol sahaları ile tenis kortu her yaştan yurttaşlara sporla iç içe, sağlıklı bir ortam sunmak üzere tasarlandı. Yurttaşların günlük alış veriş ihtiyaçlarını karşılayacak, konutlarından mevcut dükkanlara giderken, taşıt yollarına maruz kalmadan, yaya yolundan güvenli bir şekilde gidip gelebilecekleri bisiklet yolları da projede yer aldı. Ayrıca bölge insanının sosyo-ekonomik yapısı dikkate alınarak proje kapsamında yer alan iyi tarım uygulama alanları yurttaşların talepleri doğrultusunda küçük bahçeler şeklinde kiralanabilecek. 
 
ENGELSİZ YAŞAM ALANLARI VE KONUTLAR 

Projeleri tamamlanmış Gazimağusa-Maraş Sosyal Konut Projesi ve  I. Etab içerisinde tamamlanması hedeflenen 6 adet 3 katlı binalarımızın zemin karları da yüzde yüz engelsiz olarak tasarlanmış olup, 12 daire 2+1 ve 12 daire de 3+1 toplamda 24 daire engelli yurttaşlarımızın kullanımına uygun şekilde tasarlanmıştır. Projenin, engelsiz yaşam alanları sunabilmesi açısından ortak kullanım alanları da engelli vatandaşlarımıza uygun olarak tasarlanmıştır. Çağdaş bir anlayışla şekillenen projelerin genelinde ortak yaşam alanları engelli vatandaşlarımızın düşünülerek tasarlandı. Tüm çocuklarımızın iç içe ayrım yapılmadan, ötekileştirilmeden uzak bir anlayışla engelsiz çocuk oyun alanları da projede yer aldı. 

Gazimağusa-Maraş Sosyal Konut Projesinin I. etabının iki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Tüm projenin ve I. Etabının maliyet analizi YAGA’dan alınan fizibilite raporu kapsamında ve Şehir Planlama Dairemizin yapılaşma kurallarına yönelik raporuyla birlikte yasal mevzuat tamamlanarak yol haritası çizilmiştir. Yurttaşlarımızı uzun vadeli, uygun ödeme koşullarıyla sağlık koşullarına uygun, sağlam, ucuz ve kaliteli konut sahibi yapmak için bankalarla görüşmeler son aşamaya getirilmiştir. 

SAĞLIK OCAĞI VE OKULLAR

Gazimağusa-Maraş Projesi kapsamında Eğitim Bakanlığı ile yapılan istişareler ışığında çevre halkına da hitap edecek 15,000 m2 alana sahip 250 öğrencilik ilkokul, 75 öğrencilik okul öncesi çocuğumuzun eğitim göreceği okullar planlandı. Sağlık Bakanlığıyla yapılan istişareler ışığında da projede yer alan 2,000 m2’lik Sağlık Ocağımız, bölge halkına da hizmet verecek şekilde düşünüldü. Hedeflenen proje kapsamında okul ve sağlık ocağı ile birlikte toplam 19,000 m2’lik alan kamuya açılmış olacaktır.  

PROJELERİN ÖNCELİK SIRASINDA HANE HALKI ANKET SONUÇLARINA GÖRE İHTİYAÇ ANALİZ RAPORLARI DİKKATE ALINDI

Baybars, konuşmasının devamında Gazimağusa-Maraş ve Güzelyurt Sosyal Konut Projelerinin, iki yıllık çalışmalar sonucunda tamamlandığını,  KKTC genelinde, konut ihtiyacının en fazla olduğu bölgelerin tespitinde bakanlığın, yapılan hane halkı anketi sonuçlarına göre ihtiyaç analiz raporlarını dikkate alarak, ilk olarak Gazimağusa-Maraş ve Güzelyurt Sosyal Konut Projelerine başlanmasını uygun bulunduğunu söyledi. Bu kapsamda birçok banka ile görüşmelerin son aşamaya getirildiğini, vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olması için yapılan çalışmalarda asgari ücretin yarısını geçmeyecek şekilde 240 aya varan taksitlerle ödeme seçenekleri planlandığını belirtti. 

Baybars, Konut edindirme Birimi’nin hiçbir zaman inşaat sektöründe kendisini aktör olarak görmediğinin bilinmesi gerektiğini ve esasen amaçlananın, projelerimizin yerli müteahhitler tarafından yapılması, vatandaşlarımızın konut ihtiyaçları karşılarken inşaat sektöründe canlanma, ekonomik büyüme sağlamak ve istihdamın geliştirilmesidir” dedi. 
Bakan Baybars, Sosyal Konut Projelerini geliştirmemize uygun olmayan bölge ve kentlerimizde dar gelirli vatandaşlarımızın sosyal konut kriterlerine uygun olan evleri almalarına kolaylık sağlamak için faiz desteği sağlanması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

Bakan Baybars konuşmasının sonunda, “Sosyal Konut Projelerimizin hayat bulmasında görüşleri ve uzmanlıklarıyla destek olan, katkı koyan herkese teşekkür eder, ülkemizde her alanda halkımızın devletini yanında hissedeceği, geleceğe daha planlı adımlarla yürüyen,  insanlarımıza hak ettikleri değeri veren politikaların üretilmesini temenni eder, Sosyal Konut Projelerimizle bugün attığımız bu adımların geleceğe taşınmasında takipçi ve kararlı olacağımı belirtmek isterim”dedi.



Sayfa Adresi: http://www.byturco.com/haber/KKTC-Icisleri-Bakani-Baybars-3500-Konut-ile-10-000-Vatandasimizi-Konut-Sahibi-Yapacagiz/413746