Ünlü Yunan piyanist Andreas Boutsikakis ve Grubu, Yunan müziğinin en önemli temsilcilerinden Mikis Theodorakis'in bestelerinden oluşan bir programla müzikseverlerle buluştu. Gecenin sürprizi; yarı Yunanca, yarı Türkçe olarak seslendirilen "Kardeşin Duymaz" idi.
Antalya Kültür Merkezi'nde yapılan konserde piyanist Andreas Boutsikakis'e, vokalde Alexandra Gravas ve Sofia Tselepidou, viyolonselde Sotiria Anastasiou, klarinette Gasparis Mammas, double bass'ta Evangelos Zografos ve buzukide Alexandros Glykiotis eşlik etti.
Geceyi solo olarak seslendirdiği bir parçayla açan Boutsikakis, "Bu gece, çok büyük bir besteci için buradayız. O bir Yunanlı ama aslında bütün dünyaya ve tabii ki sizlere ait" dedi.
"Kardeşin Duymaz" sürprizi
Boutsikakis ve Grubu, Yunanca'nın yanı sıra Rusça, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca parçalar da seslendirdi. Gecenin en büyük alkışını ise, Zülfü Livaneli'ye ait "Kardeşin Duymaz" parçası aldı. Parçayı yarı Yunanca, yarı Türkçe olarak seslendiren sanatçılara, Türkçe bölümlerde seyirciler de eşlik etti. Zülfü Livaneli, bu parçayı, Türkiye'de yasaklı olduğu yıllarda, Türkiye'ye çok yakın bir Yunan adasından ülkesinin ışıklarını görünce yazmıştı. Livaneli ayrıca, Theodorakis ile ortak projelere de imza atmıştı.
Başkan Akaydın'a hediye
Türkçe parçanın ardından, Andreas Boutsikakis, "Sizlere bir sürprizim daha var" diyerek, konseri izleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'a iki ülke arasındaki yakınlığın göstergesi olarak, Atina kentinin sembolünü hediye etti.
"Atlantik ötesindeki 'sultan'..."
Boutsikakis, ardından Theodorakis'in bir sözünü aktardı: "Türkler ve Yunanlılar çok iyi anlaşabilir, ama Atlantik ötesindeki 'sultan', yani ABD, buna izin vermeli."
Bu anlamlı sözlerin ardından, Başkan Akaydın, sanatçıya, "Bizlerden Theodorakis'e ve sevgili komşumuz Yunanistan'a en iyi dileklerimizi götürün" diyerek, tüm müzisyenlere plaket sundu.
"Her yıl geleceğim"
Konser öncesi soruları yanıtlayan Boutsikakis, "Antalya harika bir şehir. Bu ilk gelişim ama sanırım artık her yıl geleceğim. İnsanlar harika, çok misafirperver ve arkadaş canlısı" dedi.
Yunan piyanist, Theodorakis ile işbirliği sonucu ortaya çıkan "Piyano Revolution" (Piyano Devrimi) isimli albümü konusunda ise, "Bunu devrim olarak adlandırdım, çünkü devrim tutuculuk değil, açık fikirliliktir. Biz müzisyenler hayata farklı bir gözle bakarız. Bu da bir devrim atmosferi yaratır; farklı stiller gibi ve farklı sesler gibi..." açıklamasında bulundu.