Gündeminde, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı bulunan genel kurulun başında Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası değişiklikleri ele alındı.
Meclis Başkanı Sibel Siber, toplantıyı açmasının ardından yasa tasarısının üçüncü görüşmesini başlattı ve tezkereyi oylamaya sundu. Yasa tasarısının görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.
ÇAKICI
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Siyasi Partiler Yasa Tasarısı ile Seçim ve Halk Oylaması Yasa Tasarılarıyla ilgili söz alarak, bugün Meclis’te görüşülecek yasa bulunmadığına işaret etti. Ülkeyi değiştirecek yasalar da bulunmadığını belirten Çakıcu, kimsenin yasaların önünü tıkama hakkı bulunmadığını kaydetti.
Meclis İç Tüzüğü’ne de değinen Çakıcı, Siyasi Partiler Yasa Tasarısı ilgili UBP ve DP-UG’ye seslenerek, bu yasanın engellenmemesini istedi.
Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na geçilmesi gerektiğini de ifade eden Çakıcı, siyasi partilere, halkın önünü açacak yasalar ile Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın Meclis kapanmadan hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Şu anda hükümette sıkıntı olduğunu kaydeden Çakıcı, Dışişleri Bakanlığı’nın vekaleten yürütüldüğünü, Başbakan Yardımcılığı konusunun ise ortada olduğuna işaret ederek, CTP-BG kurultayı sonrası yeni bir hükümetin kurulacağının aşikar olduğunu söyledi.
Ülkede bir irade boşluğu yaratıldığını ancak görevden alma ve atamaların sürdüğünü kaydeden Çakıcı, bu uygulamaların doğru olmadığını, yanlış ve keyfi uygulamalar olduğunu belirtti.
ARABACIOĞLU
DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, bugüne kadar bu yasaların görüşüldüğü tüm toplantılara katıldığını ve komiteyle ilgili iddialara katılmadığını söyledi.
Arabacıoğlu, transferlerin önüne geçmek için yasa tasarısının üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
YORGANCIOĞLU
CTP Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu yasaların tamamlanmasının istendiğini ancak bazı uyumsuzluklardan tamamlanamadığını ifade etti.
İki bakanlığın vekaleten yürütülmesine yapılan eleştirilerin doğru olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, Meclis’e yasaların gelip, geçtiğini, sadece bugün bir yasa geldiğini söyledi.
Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın son oturumunun komitede yarın yapılacağını kaydeden Yorgancıoğlu, geçen hafta da Vergi Yasası ve Muhtarlar Yasası gibi önemli yasaların geçirildiğini anlattı.
Bir şeyi eleştirirken zemini olmasına dikkat etmek gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, hükümetin değişene kadar her şeyi yapma yetkisi olduğunu vurguladı. Yorgancıoğlu, hiç bir şey yapamayacaksa o zaman istifa etmesi gerektiğini işaret etti.
ÖZGÜRGÜN
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, Mehmet Çakıcı’nın hükümetle ilgili sözlerine katıldığını belirterek, hükümetin bu haliyle gidemeyeceğini ve bunun gereğini parlamentonun yapması gerektiğini vurguladı.
Parlamentonun çalışması ve yasaların da aceleyle hazırlanıp, geçirilmemesi gerektiğini belirten Özgürgün, Anayasa değişikliklerinin de aceleye getirildiğini ve geri döndüğünü ifade etti.
Özgürgün, Siyasi Partiler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması Yasa Tasarısı’nın kolay bir yasa olmadığını kaydedere, bu yasalarla ilgili iyi çalışılması gerektiğini belirtti.
“Yasalar komitelerde tıkandı” iddialarının da doğru olmadığını, komitelerin çalıştığını ifade eden Özgürgün, Anayasa’nın derhal değiştirilmesi ve hemen geçmesi için çok da acele hazırlanmaması gerektiğini anlattı.
AKANSOY
Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, söz konusu yasa tasarılarının 71 maddesinden 44 maddesinin oybirliğiyle geçirildiğini, sıkıntının sadece iki maddede olduğunu belirtti. Çalışmaların sürdüğünü kaydeden Akansoy, amacın “bu iş ille de olsun” diye değil, aceleye getirmeden tamamlamak olduğunu belirtti.
Akansoy, Seçim ve Halk Oylaması Yasa Tasarısı’nı, Meclis kapanmadan genel kurula getirilebileceğini; Siyasi Partiler Yasa Tasarısı’nı da yaz aylarında tamamlanabileceğini kaydetti.
İstenirse bu yasaların ciddi niyet ve irade ortaya konarak tamamlanabileceğini ifade eden Akansoy, destek istedi.
GÜNDÜZ
Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşler Komitesi Başkanı, DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz de, Kamu Reformu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Ciddi anlamda bir katılımla bu çalışmaları yaptıklarını kaydeden Gündüz, “kuyumcu sarrafı” gibi çalışıp, tüm kamu çalışanlarını ilgilendiren bu yasa tasarısını şekillendirmeye çabaladıklarını belirtti. Gündüz, komite toplantısına katılmayan milletvekillerinin eleştirilerini anlamadığını kaydetti.
Eleştirilerden duyduğu üzüntüyü dile getiren Gündüz, çok ciddi çalışılan Kamu Reformu’nun üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını ve Haziran ayında bu çalışmaları tamamlayıp Meclise getirmek istediklerini belirtti. Gündüz, komitelerin yasama yılının tamamlanmasının ardından çalışmalarını sürdüreceğine işaret etti.
Konuşmaların ardından Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.
Cumhuriyet Meclisi, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğu ile onayladı.
Açık yapılan oylamada, milletvekilleri yasa tasarısına 26 kabul, 12 ret oyu kullanırken, 12 milletvekili oturuma katılmadı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı oylamanın ardından tamamlandı. Genel kurulun bir sonraki birleşimi 28 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da yapılacak.
TATAR
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı hakkında söz alarak, kurumun sorumluluklarını ne kadar yerine getirebildiğini sordu.
Tatar, fiber optik kabloları konusunda şeffaf davranılması gerektiğini ancak hükümetin ne şeffaf ne de reformcu olduğunu savunarak, ülkede en çok gelişim gösteren teknoloji ve bilişim sektörünün daha iyi yönetilmesi ve denetlenmesi gerektiğini kaydetti.
Mobil iletişimin denetlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu ifade eden Tatar, her geçen gün abone sayısının ve kaynağının arttığı bu sektörde gerekli denetimlerin, düzenlemelerin yapılmasının gerekliliği üzerinde durdu.
Telekomünikasyon Dairesi’nin özerk yapıya kavuşturulamadığını, hükümetin bu konudaki düşüncesini merak etiğini, ayrıca dairenin kuruma yapması gereken bir ödeme olduğunu ancak bunun ödenemediği gibi konular olduğunu anlatan Tatar, hükümetin özerkleştirme adına da hiçbir adım atmadığını savundu.
Tatar, 4G için de adım atılmadığını, Telsiz Tüzüğü’nün Meclis’e getirilmediğini, bir çok tüzüğün de devreye girmediğini, bundan dolayı sektörün önünün açılamadığını belirterek, iletişim sektörüne gerekli önemin verilmesini istedi.
SANER
UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, ülkedeki iletişimden sorumlu kurumun iyi işler yaptığını, ancak hükümetin de işbirliği içerisinde çalışması durumunda daha güzel işler ortaya çıkarabileceğine işaret ederek, 2008 yılında AB ile yapılan sözleşmenin özerkleştirme için değil, özelleştirmek için yapıldığını savundu.
Saner, ancak hükümetin yeni protokolünde bunu unuttuğunu ve özerkleştirmeden bahsettiğini, ancak hükümet gibi sektörün de her gün geriye gittiğini savundu.
Telekomünikasyon Dairesi’ne tüm sorumluluğun yüklendiğini, tek başına bırakıldığını, sahip çıkılmadığını savunan Saner, bir an önce kuruma sahip çıkması ve hükümetin gereğini yapması gerektiğini kaydetti.
Saner, altyapıya gerekli yatırımların yapılası, iletişim sektörüne sahip çıkılmasının önemine vurgu yaptı.
Ara bağlantı ücretlerinin inmesi gerektiğini, ancak bugün ne aşamada olduğunu bilmediğini ifade eden Saner, mobil cihaz kayıt sisteminin de ne durumda olduğunu sordu, bundan dolayı devletin kaybı, haksız rekabet ve sıkıntı yaşandığını anlattı.
Bu ihalenin bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade eden Saner, 4G konusunda da gerekli adımların atılması ve yasal sorumlulukların yerine getirilmesini istedi, yasa tasarısına ret oyu vereceklerini de söyledi.
TAÇOY
Başbakan Yardımcısı vekili, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, iletişim sektörünün insan yaşamının en önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, yasa tasarısına katkı koyan vekillere teşekkür etti.
Taçoy, mobil cihazları kayıt sisteminde yeniden ihaleye çıkılacağını, bu kez ihaleye kurumun değil Merkezi İhale Komisyonu’nun çıkacağını ifade ederek, bu sistemin ülkedeki mobil sisteme bir denetim ve düzenleme getireceğini anlattı.
Türkiye’de de uygulanan bu sistemin ülkeye taşınacağını, rekabeti artıracağını ifade eden Taçoy, ara bağlantı ücretleri ile ilgili yapılan çalışmaları da anlattı, Türkiye ile KKTC arasındaki görüşmelerin ucuzlaması için gerekli görüşmeleri sürdürdüğünü, 0090 ile Türkiye şehirlerarası görüşmelerin farklı fiyatlandırılmasını kendisinin de doğru görmediğini söyledi.
Taçoy, 4G’ye geçmek amacı taşıdıklarını ve tüm çalışmaların amacının bu olduğunu, ayrıca 4G’yi getirirken üçüncü mobil şirketini, Telekomünikasyon Dairesi ile birlikte piyasaya taşımanın en akıllı hareket olacağını vurguladı.
Tatar ile Saner’in eleştiri ve önerilerini de yanıtlayan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’ne ait tüm fiber optik kabloların planını ortaya çıkardıklarını, 476 kilometrelik yeni bir fiber optik kablonun döşeneceğini anlatarak, tüm planların kurulduğunu, 4G’ye geçebilmek için de gerekli çalışma ve girişimlerin yapıldığını, Güney Kıbrıs ile de bu konuda görüşmelerin olduğunu kaydetti.
Hasan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’nin kuruma borcunu ödememesi konusuna da değinerek, bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını ve kuruma gerekli ödemelerin yapılacağını söyledi.
Konuşmaların ardından tasarı madde madde olarak görüşüldü ve oyçokluğu ile kabul edildi.
Tasarının kabulünün ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı.