Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   14/25 °C
 
 
    Muratpaşa'da Sokak köpeklerin özel yaşam alanı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor  
 
    Telefirik Kazasıyla İlgili ,Başkan Mesut Kocagöz Dahil 5 Kişiye Tutuklama  
 
    Girne Belediye Başkanı Şenkul'un Çok Ses Getirecek Vicdani Paylaşımı  
Gül: Kakao Sizden Fındık Bizden
Gül: Kakao Sizden Fındık Bizden
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Gana İş Forumu'nda Gana'nın kakao üretiminde dünya ikincisi, Türkiye'nin ise fındık üretiminde dünya birincisi olduğuna dikkati çekerek, ''İş adamları otursun anlaşsın. Ortaya çıkacak çikolatanın tadını iki ülke halkı da görsün'' dedi
 
25 Mart 2011 Cuma - 09:27

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Gana İş Forumu'na katılarak her iki ülkeden iş adamlarına hitap etti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için siyasi iradenin mevcut olduğunu belirten Gül, siyasi, güvenlik ve ekonomik kalkınma alanlarında işbirliğine güç vereceklerini söyledi. 
Türkiye'nin, Afrika'ya samimi bir ilgi duyduğunun altını çizen Gül, şöyle konuştu:
''Afrika'nın sorunlarının sadece Afrika'nın omuzlarına yıkılamayacak kadar ağır olduğunun bilincindeyiz. İnsanlık adına her konuda Afrika'nın problemlerini paylaşmak ve kıtaya destek vermek gerektiğine inanıyoruz. Kuzey ile güney arasında sosyal ve ekonomik fark oldukça dünya, sık sık ekonomik krizlerle karşılaşacaktır, daha büyük sosyal ve siyasal problemlerle karşılaşacaktır. 
Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği boyunca Afrika'nın sorunlarına ilgi gösterdi. Yeri geldi Afrika'nın sesi olduk. Gana'yı, Afrika'da demokrasi, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisini gerçekleştiren, özel sektörün ne olduğunu bilen örnek ülke olarak görüyoruz.''
             
İLİŞKİLERİMİZ, SADECE TEK TARAFLI KAZANÇ ÜZERİNE DEĞİLDİR
Heyetin büyük bir kısmının iş adamları ve yatırımcılardan oluştuğuna işaret eden Gül, bunun Gana'ya duyulan ilginin göstergesi olduğunu dile getirdi. Gana'ya Türkiye'den bakanlık düzeyinde de ziyaretler gerçekleştirildiğini anımsatan Gül, bu ilginin Afrika'ya duyulan yakınlıkla da alakalı olduğunu ancak Gana'yı farklı kılan kuralları, hukuku olan, öngörülebilir bir ülke olmasından dolayı Gana'nın çok daha fazla ilgi uyandırdığını dile getirdi.
İki ülke arasındaki ticaretin 300 milyon dolara ulaştığını anlatan Gül, şöyle devam etti:
''300 milyon doların neredeyse 200 milyon dolarını siz bize satıyorsunuz. Bizim ticari ve ekonomik ilişkilerimiz, sadece tek taraflı kazanç üzerine değildir. Tek taraflı kazanç üzerine ilişkiler, eski dönemlerde kaldı. Onlar yanlış politikalardır, onların altında daha çok sömürü vardır. Bunların artık devam ettirilemeyeceğini herkes bilir. Biz, ekonomik ilişkilerimizde karşılıklı kazancı daima öne çıkarıyoruz. Karşılıklı kazanç olursa bu, sağlıklı ve sürekli bir ilişki olur.''
Türkiye'nin birçok Afrika ülkesinde bunu gerçekleştirdiğini, bunun örneklerinin kara Afrika'sından Sahra altı Afrika'sına kadar birçok Türk iş adamı tarafından yapıldığını anlatan Gül, Türkiye'nin eğitime de çok önem verdiğini söyledi.
        
                           
EĞİTİM VE SAĞLIK YATIRIMLARI
Eğitime yapılan yatırımların yanı sıra sağlık alanında da Türkiye'nin sivil toplum örgütlerinin öncülüğü ile açılan hastanelerde de çok büyük hizmetlerin yapıldığını vurgulayan Gül, ''En iyi eğitim, yatırım yaparak öğrettiklerinizle verdiğiniz eğitimdir'' diye konuştu.
Gana'da çok sayıda müteşebbis olduğunu dile getiren Gül, bir ülkeyi kalkındıracak esas servetin, müteşebbisler olduğunu vurguladı. Müteşebbislerin organize ederek, fabrikaları kuracaklarını iş ve üretim oluşturacaklarını bildiren Gül, Gana'nın bu konudaki başarısını bildiğini söyledi.
Kendisiyle gelen heyet içinde çok sayıda iş adamı ve iş kadınının olduğunu da anımsatan Gül, Ganalı iş adamlarının onlarla çok iyi iş birliği yapabileceğini anlattı.
İş birliğinin bir şartının 'tanımak' olduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu:
''Birbirinizi tanıyacaksınız, birbirinizin potansiyelini göreceksiniz. Ülkelerin potansiyelini göreceksiniz, konuşacaksınız ve bizlerin de desteği ile ortak işler yapacaksınız. Bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Birçok alanda bunu yapabilirsiniz. Her şeyden önce Türkiye, sanayide ve birçok alanda gerçekten güçlü bir ülke haline gelmiştir. Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisiyiz ve bütün Avrupa ülkeleri ile Gümrük Birliği içindeyiz. Yani biz, Almanya ile İngiltere ile Fransa ile İtalya ile Avrupa'nın en güçlü sanayileri ile açık bir rekabet içerisindeyiz. Onlar istediklerini bize satabilirler güçleri yetiyorsa, biz de istediğimizi gücümüz yetiyorsa onlara satabiliriz. 130 milyar dolara yaklaşan ihracatımızın yüzde 95'i sanayi ürünüdür ve bunun yüzde 60'ı Avrupa ülkelerinedir. Otomobil, bütün tüketim malları, yüksek teknoloji, demir çelik, elektrik, makine bütün bunlar Türkiye'nin güçlü olduğu alanlardır. Turizm de başka bir iş birliği alanı olabilir.''
 Türkiye'yi geçen yıl 30 milyon turistin ziyaret ettiğini, Türkiye'nin önemli turistik tesislere sahip olduğunu belirten Gül, okyanus kıyısında bulunan Gana ile turizm alanında önemli iş birliği yapılabileceğini söyledi. Gül, Türkiye'nin ayrıca, havaalanı, liman yapımı ve işletmeciliğinde büyük deneyim sahibi olduğunu vurguladı. 
Gana'nın kakao üretiminde dünya ikincisi, Türkiye'nin ise fındık üretiminde dünya birincisi olduğuna dikkati çeken Gül, ''Kakao ile fındığı bir araya getirdiğinizde çok güzel çikolata olur. İş adamları otursun anlaşsın. Ortaya çıkacak çikolatanın tadını iki ülke halkı da görsün'' diye konuştu.
                            
ASLA SÖMÜRGECİ OLMADIK
Gül, Gana'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Gana Parlamentosuna hitap etti. Gana'ya Türkiye'den cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti gerçekleştirmekten ve parlamentoya hitap etmekten onur ve mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, ''Ülkeme ve şahsıma tanınan bu imtiyaz, bizim için gurur ve kıvanç vesilesidir'' diye konuştu.
Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda galip devletlere karşı Atatürk önderliğinde verdiği kurtuluş mücadelesinin zaferle sonuçlandığını anlatan Gül, bu zaferin ve Türkiye'nin o yıllarda gerçekleştirdiği reformların Afrika'da derin izler bıraktığını, sömürge rejimi altında yaşayan halklara ilham ve güç kaynağı olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin, yüzyıllar öncesine uzanan köklü bir geçmişe dayandığını belirterek, şöyle konuştu:
''Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunan birçok ülkede Osmanlı Devleti'nden miras kalan sayısız eser ve ortak gelenek ve görenekler hala yerlerini korumaktadır. Türkler zamanın Avrupa devletlerinden farklı olarak çok kuvvetli oldukları dönemlerde dahi asla sömürgeci bir zihniyete sahip olmamışlar, Afrika halklarını her zaman samimi ve sıcak hislerle kucaklamışlardır. Afrika ile ilişkilerimizi dostluk, eşitlik ve işbirliği temelinde geliştirmeye kararlıyız. Bu maksatla 1998'den beri siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliğini çeşitlendirmeye ve derinleştirmeye yönelik kapsamlı bir açılım politikası uygulamaktayız. Türkiye'nin Afrika'da açılım politikası kısa vadeli çıkar ve beklentilerden uzak, uzun soluklu ve karşılıklı yararı esas alan vizyonel bir anlayışa dayanmaktadır. Bu anlayış Türk ve Afrika halkları arasındaki dostluk hislerinin tezahürü ve tabii neticesidir.''

ORTAK BASIN TOPLANTISI
Türkiye ile Gana arasında ikili hava hizmetleri, sağlık ve tıp bilimi alanında işbirliği, askeri eğitim ve teknik hizmet ile diplomatik pasaportlara vize muafiyeti anlaşmaları, her iki ülke Dışişleri Bakanlığı arasında siyasi istişare mekanizması kurulmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalandı.
      
TABLOYA KARŞILIK KALEMİNİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gana'da faaliyet gösteren Uluslararası Galaxy Okulunu ziyaret etti. 
Okula gelişinde tamtamlar eşliğinde Afrika dansı ile karşılanan Gül, daha sonra sınıfları gezdi. Bu sırada bir öğrenci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül'e biri karakalem, iki tablo hediye etti. Cumhurbaşkanı Gül, tabloyu yapan öğrenciye kendi kullandığı kalemini vererek beğenisini gösterdi.
Daha sonra öğrenciler tarafından şarkılar söylendi, şiirler okundu, Karadeniz yöresine ait halk oyunları gösterisi sunuldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülkeyi kapsayan Afrika gezisinin ilk durağı Gana'daki temaslarını tamamlayarak Gabon'un başkenti Libreville'e geldi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
NATO’da Anlaşma Sağlandı
 
Engelli Vatandaşlar ‘Engelsiz Plaj’ İstiyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
NATO’da Anlaşma Sağlandı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'ya hava müdahalesi yapan koalisyon ...
Nihat Ergün’den Nükleer Santral Değerlendirmesi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin şimdiye kadar nükleer ...
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Hakkı Yasalaştı
Anayasa değişikliği çerçevesinde Anayasa Mahkemesinin yeniden yapılandırılmasını ...
Diyarbakır'da Sivil İtaatsizlik Devam Ediyor
Diyarbakır'da öğlen saatlerinden itibaren başlayan Sivil İtaatsizlik eylemi ...
 
 
Diyarbakır Hani'de Hain Saldırı
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Hani İlçe Emniyet Amirliğine roketatarlı ...
Gölcük’te Bir Evde El Bombaları Bulundu
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bir evde el bombaları bulundu.
Uludağ Üniversitesi'nde Rektör Yardımcıları Belli Oldu
Uludağ Üniversitesi’nde Prof. Dr. Kamil Dilek’in rektörlük görevine atanmasının ...
YSK Siyasi Reklam Kararını Açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri ...
 
 
TBMM Başkanı Şahin BM Genel Sekreteriyle Görüştü
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ...
Baba Katili Kız İle Annesi Tutuklandı
Düzce'de, uyurken başından vurularak öldürülen bir babanın katil zanlısının ...
Tatlıses Yemek Yemeye Başladı
Silahlı saldırı sonucu yaralanan İbrahim Tatlıses'in sağlık durumuyla ...
Libya Tezkeresi TBMM Gizli Oturumunda Görüşülüyor
Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünde TSK ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya